Nogomet

Goropevšek po prvencu v Belorusiji: Omejitev ni, a sledimo preventivnim ukrepom

Minsk, 17. 04. 2020 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Vidrih, Marko Gašparin
Komentarji
2

Slovenski nogometaš Miha Goropevšek je edini Slovenec, ki lahko legalno igra tekme najvišjega ranga. Je član Dinama Minska, ki sodeluje v prvi beloruski ligi. Belorusija je ena izmed redkih držav na svetu, kjer življenje kljub pandemiji koronavirusa poteka brez rigoroznih omejitev oz. prepovedi. Potem ko je v četrtek zabil prvi gol v dresu Dinama, smo se z njim pogovarjali o življenju v Belorusiji.

"Tu ni nikakršnih ukrepov. Razmišlja se o nekaterih, ampak informacije, ki so nam jih posredovali v klubu, so, da ne razmišljajo o nikakršni karanteni. Lahko da bodo omejili nekatere stvari, ampak da bi bilo tako kot v večini držav v Evropi, ne gre pričakovati," je v videopogovoru na daljavo o trenutnem stanju v Belorusiji povedal branilec Dinama Minska Miha Goropevšek.  

Kot nam je zaupal, je del ljudi preventivno raje doma, a na športnih prireditvah so gledalci dovoljeni in dobrodošli. "Športne prireditve potekajo normalno, dovoljeni so gledalci, ampak ljudje se preventivno izogibajo večjim prireditvam. Tekme obiskuje majhno število ljudi, tudi navijaške skupine so se dogovorile, da ne bodo spodbujale svojih ekip na tekmah. Obisk je majhen, ampak je dovoljen. Največji fanatiki ekip še vedno pridejo na tekmo, trenutno je tudi hokej v zadnji fazi tekmovanja, tudi tam brez kakršnih koli omejitev. Ljudje lahko pridejo," je dodal 29-letni branilec, ki je v Sloveniji nastopal za drugoligaša Simer Šampion, nato pa hitro odšel v tujino. Najprej na Poljsko, nato v Ukrajino, zdaj pa si kruh služi v Belorusiji. Zaveda se, da je igrati nogomet trenutno v svetu privilegij. 

Miha Goropevšek
Miha Goropevšek FOTO: Dinamo Minsk

"Ko se je začel malo večji izbruh v Belorusiji, je nekaj nogometašev predvsem iz držav, ki so že imeli karanteno, izrazilo željo oz. zaskrbljenost. Prosili so, da bi ustavili prvenstvo, ampak nogometna zveza jih ni upoštevala. Oni imajo svoje ideje in cilje, ki se jih držijo. Danes je situacija takšna, da je igrati nogomet luksuz. Cenimo, da lahko igramo prvenstvo nemoteno, kljub temu pa se zavedamo, da tu obstaja rizik, ki smo ga morali sprejeti," je pojasnil Goropevšek, ki je prav v četrtek zabil prvenec v vrstah Dinama ob zmagi nad Nemanom z 2:0. Belorusija vendarle v celoti ne podcenjuje koronavirusa, saj vendarle skrbi za nekatere preventivne ukrepe, a so tej bistveno manj rigorozni kot v večini evropskih držav. "Preventivni pregled temperature poteka na vseh vhodih na stadion, prav tako preventivno razkuževanje rok, to pa je tudi bolj ali manj vse. Gledalce skušajo razporediti po različnih sektorjih stadiona, da jih je čim manj na enem mestu," nam je razložil 29-letnik. "Trenutno se še ni zgodilo, da bi v klubu opravili kakšne teste. Zaenkrat še ni potrjene okužbe znotraj ekip, ki nastopajo v nogometni ligi. Niso nam dali kakšnih posebnih navodil niti omejitev. Treniramo normalno, pozitivno je, da je naš trening center zunaj mesta, tako da smo izolirani od javnosti," je še dodal član Dinama Minska. 

Miha Goropevšek
Miha Goropevšek FOTO: Dinamo Minsk

Goropevšek sicer poudarja, da se tako on kot preostali igralci zavedajo resnosti položaja, zato skušajo storiti vse, da okužb ne bi bilo. "Z družino smo izolirani, držimo se bolj zase, opravljamo le najnujnejše ukrepe, poskušamo z manjšimi preventivnimi ukrepi zmanjšati možnost okužbe. Ekipe pa razmišljajo podobno, poskušajo se izolirati od javnosti," je zaključil slovenski branilec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrti vrti
17. 04. 2020 20.15
+0
A, ti ne spoštuješ matjaža nemca,da je vse nateg.
devlon
17. 04. 2020 20.00
+2