Nogomet

Na večerjo z Messijem, na pivo pa raje z Jackom Grealishem

Gradec, 28. 04. 2024 12.48 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
3

"Počasi gre na boljše," se svojemu učenju nemščine smeji Tomi Horvat. S sodnikom se večkrat sporeče Jon Gorenc Stanković, še vedno pa ju zapeče spomin na tekmo z nizozemskem Feyenoordom v Evropski ligi, ki jima je mrežo napolnil s kar šestimi zadetki. Na večerjo bi peljala slovitega Lionela Messija, pivo pa bi raje spila z Jackom Grealishem.

Ko smo začeli snemati prispevke za novo nogometno oddajo Vsi za naše!, ki bo slovensko nogometno reprezentanco v velikem slogu pospremila na Euro 2024, smo med prvimi obiskali Jona Gorenca Stankovića in Tomija Horvata. Reprezentančna soigralca sta soigralca tudi na klubski ravni. Kruh si služita v tujini, novega življenja pa si nista ustvarila predaleč. Jon, ki je Ljubljančan, do svojega novega doma potrebuje le dve uri vožnje, še krajšo pot pa ima Tomi, ki ga od rodne Murske Sobote deli le dobra ura. Fanta sta se namreč preselila v Gradec.

Tam igrata za tamkajšnjega prvoligaša Sturm Graz, ki se je ob našem obisku konec februarja za vrh lestvice potegoval z RB Salzburgom. Obiskali smo ju na dan tekme z dunajskim Rapidom, kjer sta skušala priti do treh točk, ki bi Sturm izenačile z nekdanjim klubom Benjamina Šeška, ki smo ga prav tako kmalu zatem obiskali v Nemčiji, kjer zdaj trese mreže v dresu Leizpiga. 

Sturm je klub z dolgoletno tradicijo, prav v teh dneh mineva 115 let od njegove ustanovitve. Njihov domači stadion leži v mestni četrti Liebenauer, zdaj nosi ime Merkur Arena, navijači pa mu še vedno pravijo tudi UPC Arena. Nekoč je nosil celo ime po slovitem hollywoodskem mišičnjaku Arnoldu Schwarzeneggerju, ki se je rodil prav v Gradcu. 

Najbolj zvesti navijači se že nekaj ur pred tekmo začnejo zbirati v bližnjem lokalu, ki se odene v črno-bele Sturmove barve. Barvna kombinacija, ki je je Tomi Horvat sicer že vajen, saj je pred prestopom več let igral tudi za slovenske "čarno-bejle", nosil je namreč dres Mure. V njem je dosegel tudi znameniti zadetek proti slovitemu Tottenhamu, ki je še dolgo odzvanjal doma in tudi v Evropi. 

V omenjenem lokalu, kjer gostom streže nasmejana Sarah, številni nosijo dres s številko 4 in Stankovićevim imenom. Za našega nogometaša, ki na številnih klubskih tekmah nosi tudi kapetanski trak, so iskali besede hvale, zatrjevali so, da je srce kluba. Vsi pa so vedeli tudi, da se je Sloveniji po dolgih letih spet uspelo uvrstiti na veliko tekmovanje, in da bo junija na EP v Nemčiji skušala napredovati iz skupinskega dela.

Navijač Nino v Stankovićevem dresu
Navijač Nino v Stankovićevem dresu FOTO: 24ur.com

Rezultat tiste domače tekme se sicer na koncu ni izšel po njihovih željah, saj se je na tabli izpisal rezultat 1:1, ki je zanje pomenil le točko. Takrat jim met na vrh lestvice avstrijske prve lige torej še ni uspel,  zdaj pa so že tam. Prav danes popoldne jih sicer čaka nov derbi z že omenjenim velikim salzburškim tekmecem ...

Tekmo proti Dunajčanom smo si takrat ogledali v družbi njunih deklet, Veronike in Laure, o čemer bomo več pisali še jutri. V ponedeljek zvečer bo namreč na sporedu šesta epizoda v sklopu oddaj Vsi za naše!, ki bo posvečena našemu obisku Gradca. Skupaj s fantoma in Tanjo Volmut smo se sprehodili po mestnih ulicah, pripovedovala sta nam, kakšno je življenje v Gradcu, pri večerji seveda ni šlo brez znamenite avstrijske specialitete, dunajskega zrezka. Tam poudarjajo, da se ta izraz lahko uporablja samo, kadar gre res za teletino ... Puranji ali svinjski zrezek za "dunajca" ne prideta v poštev.

Na večerji v Gradcu.
Na večerji v Gradcu. FOTO: 24ur.com

Izvedeli smo, kdo bo poleti postal očka, pri Jonu doma smo spoznali tudi malega kosmatinca, ki je nadvse spreten z žogo, na kavču pa smo jima postavili pet hitrih vprašanj, ki so jima na obraz narisala prešerne nasmehe. "Počasi gre na boljše," se svojemu učenju nemščine smeji Tomi. S sodnikom se večkrat sporeče Jon, še vedno pa ju zapeče spomin na tekmo z nizozemskem Feyenoordom v Evropski ligi, ki jima je mrežo napolnil s kar šestimi zadetki. Na večerjo bi peljala slovitega Lionela Messija, pivo pa bi raje spila s soigralcem Erlinga Haalanda pri Manchester Cityju, Jackom Grealishem

Nogometne heroje bomo na Euro pospremili tako, kot se spodobi – in kot še niste videli. Vabljeni v družbo Gregorja Trebušaka in Sanje Modrić vsak ponedeljek zvečer na POP TV in VOYO.  Najprej bo na sporedu priljubljena nadaljevanka Skrito v raju, nato prva epizoda biografske serije o legendarnem srbskem pevcu Tomi Zdravkoviču, potem pa pride torej na vrsto še šesti del oddaje Vsi za naše!.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kager888
28. 04. 2024 13.40
+4
Priporočam vam še obisk najboljše javne hiše v Grazu, G126,, delam tam kot računovodja, se vidimo👍
MikeyD
28. 04. 2024 17.37
+1
Ti ocitno sploh ne ves kaj je javna hisa, b...k.
Naj bi
28. 04. 2024 13.17
+5
OFF teme, kaj ko bi poročali o divji vožnji iz metlike proti lj, migrantov seveda.