Nogomet

Guardiola po eni najvišjih zmag v zgodovini: To je bilo spoštljivo

Manchester, 10. 01. 2019 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener Manchester Cityja Josep Guardiola je izjavil, da so njegovi varovanci z neusmiljenim zabijanjem golov nemočnemu tretjeligašu Burton Albionu "izkazali spoštovanje" do nasprotnika, ki so ga v polfinalu angleškega ligaškega pokala odpravili z neverjetnih 9:0.

Jesus (na fotografiji) je takole zabil enega od štirih golov v Manchestru.
Jesus (na fotografiji) je takole zabil enega od štirih golov v Manchestru. FOTO: AP

To je bila najvišja zmaga v zgodovini najmočnejših otoških pokalnih tekmovanj, ko gre za polfinalne obračune, v ligaškem pokalu pa je dosežek Manchester Cityja nazadnje izboljšal Liverpool davnega leta 1986, ko je z 10:0 premagal Fulham. City je proti nemočnemu tretjeligašu Burton Albionu spet pokazal, da se po nekaj slabših rezultatih pobira in je, ko vse deluje tako, kot mora, stroj, ki ga je praktično nemogoče zaustaviti.

TEKMA

Branilci naslova v Premier League so si, če seveda ne bo prišlo do preobrata epskih razsežnosti na povratnem obračunu, že zagotovili vstopnico za finale, kjer se bo Josep Guardiola z varovanci udaril z zmagovalcem londonskega derbija med Tottenhamom in Chelseajem (1:0).

Nekaj premora sredi 'neverjetnega' razporeda
"Govorili smo o tem med polčasom. Da igramo preprosto, da jim pustimo teči in poskusimo zabiti še več golov," je o tekmi, City je ob polčasu vodil že s 4:0, povedal Guardiola. "To je najboljši način, da spoštuješ tekmovanje in spoštuješ nasprotnike. Če si 4:0 in pozabiš nadaljevati, potem ne spoštuješ tekmovanja oziroma tvojega nasprotnika. Najboljši način je, da storimo to, kar moramo," je nadaljeval.

"Govorili smo o potovanju v Burton s čim večjo prednostjo, a tega nismo pričakovali. Dobro je za nas, ker lahko igramo z drugo ekipo in igralci, ki ne igrajo redno. To je ta neverjeten razpored, imeli bomo nekaj premora v tistem tednu, da se bomo lahko pripravili na druga tekmovanja."

Clough: Si želim, da ne bi igrali? Niti slučajno!
Guardiola si je po koncu obračuna vzel nekaj časa za krajši pogovor s skrušenimi nasprotniki, predvsem z vratarjem Bradleyjem Collinsom, ki je bil nemočen pri zadetkih Gabriela Jesusa, Brazilec je prvič v karieri prispeval kar štiri, zadeli pa so še Kevin De Bruyne, Oleksandr ZinčenkoPhilip Foden, Kyle Walker in Riyad Mahrez. Katalonski trener branilcev naslova v Premier League je vse prisotne tudi opomnil, da si predstavnik iz League 1 zasluži pohvale za letošnje pokalne dosežke, saj so na poti do polfinala izločili veliko močnejših nasprotnikov.

"Želim jim čestitati za neverjeten turnir. Ko prideš do polfinala in si premagal ekipe iz Premier League, mitske ekipe, kakršni sta Aston Villa in Middlesbrough, potem je nek razlog, da si tukaj. Zaslužijo si neverjetne čestitke," je dodal Guardiola. "Mi nismo ekipa, ki ima veliko naslovov v našem muzeju, zato moraš izkoristiti vsako priložnost za finale. Ni važno, kaj se je zgodilo minulo sezono, moraš jo izkoristiti. Edini način je, da vse skupaj vzameš resno. Igralcem sem rekel: 'Spoštovati nasprotnika pomeni, da ostanemo zvesti samim sebi!' To smo storili in zato smo zadovoljni."

Trener Burtona in sin legendarnega angleškega trenerja Briana Clougha, Nigel Clough, je dodal: "Nismo pričakovali nič manj, glede na ogromno razliko med ekipama, menili smo, da bi lahko bilo še več (golov, op. a.). Nismo storili veliko narobe, pri dveh ali treh golih bi lahko storili več, a nismo igrali preveč slabo. Si želim, da ne bi igrali? Niti slučajno, spisali smo zgodovino s tem, ko smo prišli tako daleč. Ni šlo samo za nocojšnjo tekmo, temveč za dosežek, da smo prišli do sem. Do samega konca smo vztrajali, kričali so 'želimo si deset', mi pa smo jih ustavili, to je bilo za nas pozitivno. Nekateri mladci so dobili izkušnjo, ki je ne moreš kupiti. Ni lepo, ko goli padajo, ti pa ne moreš storiti ničesar, da bi jih ustavil ..."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šumar
10. 01. 2019 14.56
+8
ko sm vidu rezultat sm mislu da so proti realu igrali haha
dark horse
10. 01. 2019 12.03
+18
City je včeraj zmagal 9-0 nazadnje pa je ta rezultat izboljšal Lpool leta 86. Svašta prebereš tukaj. Kaj je bilo prej leto 2019 ali 1986 novinarček s kupljeno diplomo
rekapaka
10. 01. 2019 10.12
+7
Nič čudnega. Še Jesus je bil na njihovi strani!
Klavdij Volk
10. 01. 2019 09.56
+24
Bomo videli,kaj boš naredil v ligi prvakov.Tam ne bo tretjeligašev.
Trend01
10. 01. 2019 09.17
+8
Neverjetno? Saj je igral s skoraj najmočnejšo enajsterico. In to na polno. Proti tretjeligašu! Doma. Bolj je neverjetno in komično v Franciji. 1/4 finalisti: Strasbourg (7. v Ligue1), Monaco (19., predzadnji). , Bordeaux (13.), in Guingamp (20. zadnji). Da ne bom slučajno prebral kako so ekipe izenačene v Franciji :-)
Lucky
10. 01. 2019 13.41
+5
Hahaha, trojica Realovih frontman-ov komentira Guardiolo.
ares1976
10. 01. 2019 19.55
+2
Hehe.. noben pa ne komentira novice o Mourinhu.. zakaj le.. 🤣
cripstoned
10. 01. 2019 08.26
-27
ce letos ne bo vsaj finala liga prvakov....papa pep...kaksen minus je ta clovek naredil odkar je prisel v city....dolgo je zdrzal ni kaj...
ehjaehja
10. 01. 2019 08.08
+0
guardiola bomo videli v ligi prvakov..
Maxx365
10. 01. 2019 20.04
+1
Letos pa res niste v situaciji, da bi si Man City želeli v LP.