Nogomet

Haaland in Foden s hat-tricki na mestnem derbiju ponižala United

Manchester, 02. 10. 2022 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
86

V osmem krogu angleške Premier lige smo bili priča neverjetnemu mestnemu derbiju Manchester Cityja in Manchester Uniteda. Za visoko zmago domačinov sta s tremi zadetki poskrbela Erling Haaland, ki ima na kontu sedaj že 14 zadetkov v elitni angleški ligi, in Phil Foden, ki je postal najmlajši varovanec Pepa Guardiole, ki je dosegel 50 zadetkov, v tem pogledu pa je prehitel tudi Lionela Messija.

Pep Guardiola se je pri sestavi začetne enajsterice znašel v težavah pri postavljanju obrambe, saj Aymeric Laporte, John Stones in Ruben Dias še okrevajo po poškodbah in niso pripravljeni odigrati celotne tekme. Pred Edersona je tako postavil naslednjo četverico: Kyle Walker, Manuel Akanji, Nathan Ake in Joao Cancelo. V sredini so pričakovano začeli Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan in Bernardo Silva, v kadru pa ni Rodrija, ki si je dan pred derbijem poškodoval mečno mišico. V napadu so tako kot na zadnji ligaški tekmi začeli Phil Foden, Jack Grealish in Erling Haaland.

Erik ten Hag je v vrata postavil Davida De Geo, v obrambi pa ni mogel računati na Harryja Maguireja, ki je poškodovan, tako da se je moral zanesti na Dioga Dalota, Raphaela Varana, Lisandra Martineza in mladega Tyrella Malacijo. Za zadnja vezna igralca je nizozemski strateg izbral Scotta McTominaya in Christiana Eriksena, pred njiju Bruna Fernandesa, na krilna položaja pa uvrstil Antonyja in Jadona Sancha, medtem ko je Cristiano Ronaldo tako kot proti Arsenalu ostal na klopi, prav tako velika poletna okrepitev Casemiro. V konci napada je začel Marcus Rashford, ki je za zdaj s tremi zadetki najboljši strelec Uniteda.

Mestni derbi so bolj odločno začeli domači nogometaši, ki so že po nekaj minutah igre skoraj prišli do vodstva. Dalot je žogo podal Akeju v noge, Meščani pa so se nato spustili v hiter napad. Najprej je z glavo iz težkega položaja poskusil Haaland, nato je žoga prišla do De Bruyneja, ki je sprožil močno, a je bil na pravem mestu De Gea, odbito žogo je želel v mrežo pospraviti Silva, strel z desnico pa mu je blokiral mu je McTominay.

V osmi minuti je City kronal prevlado na zelenici. Bernardo Silva je z leve strani kazenskega prostora natančno podal v sredino, kjer se je branilcev otresel Phil Foden in z levico ob bližnji vratnici premagal De Geo.

Phil Foden, v ozadju pa Erling Haaland
Phil Foden, v ozadju pa Erling Haaland FOTO: AP

Deset minut kasneje je Gündogan iz prostega strela že premagal Unitedovega vratarja, ki je nemočno ostal na mestu, a mu je zadetek preprečila vratnica. V 21. minuti pa sta Silva in Foden ponovila akcijo, iz katere je City povedel, a je tokrat mladi Anglež meril prek nasprotnikovih vrat. City je še naprej povzročal ogromno težav Unitedovi obrambi, katere bočna branilca Dalot in Malacia sta zaradi taktičnih prekrškov že porumenela.

Potem pa je zadel kdo drug kot Erling Haaland. Po kotu z leve strani, ki ga je izvedel De Bruyne, je bil Norvežan najvišji v Unitedovem kazenskem prostoru. In čeprav se je Malacia potrudil in žogo izbil, preden bi dobesedno končala v mreži, je ta že prečkala golovo črto in City je vodil z 2:0.

Erling Haaland ob doseganju prvega gola proti Unitedu
Erling Haaland ob doseganju prvega gola proti Unitedu FOTO: AP

Le nekaj minut kasneje pa je znova udarila belgijsko-norveška naveza. Tokrat so meščani izvedli hiter protinapad, ki sta ga torej kronala De Bruyne z izjemno podajo in Haaland z rutiniranim zaključkom, s katerim je napovedal lov na že tretji hat-trick v njegovi krstni sezoni v Premier ligi.

Po tretjem zadetku Cityja sta morala oba stratega opraviti prvo menjavo na tekmi, ten Hag je namesto poškodovanega Varana v igro poslal Victorja Lindelöfa, Guardiola pa namesto prav tako poškodovanega Walkerja mladega Sergia Gomeza.

Menjavi razmerja moči nista spremenili in aktualni angleški prvaki so še pred polčasom povečali vodstvo. Za poker golov in svojega drugega na tekmi je poskrbel Foden, z asistenco pa se je izkazal Haaland, za katerega obramba Uniteda ni in ni našla odgovora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob polčasu je ten Hag opravil še drugo menjavo na tekmi, mladega Malacio, ki si bo želel svojo predstavo čim prej pozabiti, je zamenjal precej izkušenejši Luke Shaw. Po desetih minutah drugega polčasa, ki so minile zelo mirno, pa je za kanček veselja poskrbel Antony – Unitedova (draga) poletna okrepitev. 22-letni Brazilec je pokazal izvrstno tehniko in moč in iz približno 20 metrov premagal reprezentančnega kolega Edersona. Ten Hag je nato v igro namesto Rashforda in McTominaya poslal Anthonyja Martiala in Casemira.

Diogo Dalot in Antony
Diogo Dalot in Antony FOTO: AP

Antonyjev zadetek se je izkazal le za tolažilno nagrado za gostujoče navijače, saj je v 64. minuti znova udaril Haaland. Z leve strani je tokrat podal Gomez, visokorasli Norvežan pa je še drugič na tekmi zadel z levico in dosegel še svoj tretji hat-trick na le osmih tekmah v Premier ligi. Da ponedeljkovih naslovnic angleških športnih časopisov ne bi polnil le Haaland, je s svojim tretjim zadetkom na tekmi v 75. minuti poskrbel še Foden. Še drugo asistenco na tekmi pa je ob tem vpisal Haaland. Ta asistenca pa je imela tako prste, ali bolje rečeno noge, vmes pri petih izmed šestih zadetkov, svoj skupni prispevek za City na zgolj osmih premierligaških tekmah pa je tako povišal na kar 17 – 14 zadetkov in 3 asistence.

Erling Haaland in trije prsti, ki označujejo hat-trick
Erling Haaland in trije prsti, ki označujejo hat-trick FOTO: AP

Za še drugi tolažilni zadetek za Rdeče vrage je nato v 84. minuti poskrbel Martial, ki je v prazno mrežo pospravil odbitek po strelu še enega rezervista Freda. Martial, ki je v igro Uniteda vnesel veliko napadalne svežine, je v 91. minuti ob nespretnem Cancelu priigral še enajstmetrovko in jo sam tudi zanesljivo izvedel. 

Izjemno atraktivni mestni derbi pa se je tako zaključil z rezultatom 6:3, kar City z dvajsetimi točkami uvršča na drugo meto premierligaške lestvice, United pa z 12 točkami na šestega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roglič šampion
02. 10. 2022 20.34
+6
Pozdrav vsem, se oglasam po dolgem casu. To kar bom sedaj napisal, prav dosti veze s tekmo ne bo imelo, a kakorkoli. Bral sem komentarje pod clanki o nogometu in opazil veliko pljuvanja po Messiju z ene strani in po Ronaldu z druge strani. Pa bom napisal takole. V zgodovini nogometa je igralo kar nekaj izjemnih igralcev(Pele, Maradona, Ronaldo o Fenomeno, Zidane, Cruyff...), a zame in tudi za ogromno poznavalcev nogometa sta ta dva človeka najboljsa nogometasa vseh casov. Se nikdar v zgodovini se ni zgodilo, da bi 2 nogometasa toliko let bila toliko pred vsemi, kot je to uspelo Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu. Sta dalec najboljsa strelca in igralca v zgodovini top 5 lig, dalec najboljsa strelca in igralca v zgodovini Lige prvakov. Med letoma 2008 in 2019 sta si 12 let zapored razdelila naslove za najboljsega strelca Lige Prvakov(Ronaldo 7x, Messi 6x(v sezoni 2014/15 sta bila oba skupaj z Neymarjem s po 10 goli najboljsa strelca)).Skupaj sta osvojila 12 od zadnjih 13 zlatih zog(Messi 7, Ronaldo 5) in 10 od zadnjih 15 zlatih cevljev (Messi 6, Ronaldo 4). Pa to je samo nekaj izmen mnogih neverjetnih dosezkov teh dveh velikanov. 12 let sta bila razred zase. In tukaj vidim kar precej osebkov, ki pljuvajo ali po Messiju ali po Ronaldu. Zame je sicer Lionel Messi najboljsi nogometas vseh casov, a spostujem izjemne dosezke Ronalda, in niti cloveku, ki bo rekel da je zanj najboljsi CR, ne bom nikoli rekel da je to neumno mnenje. Je pa absolutna neumnost izjaviti, da kdo od njiju ni dober igralec ali pa da ne spada med najboljse vseh casov. Ne razumem zakaj je potrebno pljuvati. O tem kaksna sta kot osebi, pa ne bom govoril, ker ju osebno pac ne poznam. Lahko se jima le poklonim za vse kar jima je uspelo doseci v nogometu. Mislim pa da tako izjemnih igralcev v zgodovini se nismk videli, in jih tudi se zelo dolgo casa ne bomo. Zato uzivajmo v njunih predstavah, dokler lahko.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 21.03
+4
👍🏻Lepo napisano...in resnično.... Dve majhni pripombi : nihče ni trdil ,da Ronaldo ni vrhunski igralec in v isti sapi tudi , da nikoli imel niti osnov, da bi bil najboljši.....👉🏻in...... zadnji stavek že vsaj 2 leti pišemo : Zato uživajmo v njegovih predstavah, dokler lahko.
Vladimir.Krutov
02. 10. 2022 21.24
+2
Roglič.....bistva nogometa pa vse en ne razumeš......p.s. ....ti bom pa dal vse en plus...
Konan
03. 10. 2022 09.55
+1
Roncijeve predstave so se samo na klopi, saj nič ne igra, kakšne predstave le lepo vas prosim no
zanti
03. 10. 2022 12.36
+4
Roglič šampion,zelo dobra ocena,res je vse kar si napial,povsem se strinjam,da tako vrhunskih nogometašev ne smemo pljuvati.Razliko pa naredi Messi s svojim odnosom do soigralcev in tukaj je boljši od Ronalda,da ne naštevam podaje,driblinge,veselje,ko soigralec doseže gol.Skratka zame je igralec vseh časov,veliki MESSIIIIIIII.
JJdiktator
02. 10. 2022 19.56
+2
haland je masina
TvojPrijatelj
02. 10. 2022 19.40
+2
Se že dolgo ve, da je Manchester moder in tako bo tudi ostalo. Razlika med kakovostno ekipo in gnojem od nogometa se meri v svetlobnih letih. Ne iščem izgovor v sodnikih a vseeno je eden izmed Haalandovih zadetkov bil priznan neupravičeno. Malacia je žogo rešil in do mreže je manjkal vsaj meter. Kako tega sodniki niso videli pa samo oni vedo. Da bi City igral na polno vseh 90 minut, bi zmagal vsaj 45:3. Ni primerjave.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.58
+3
Mislim, da nimaš prav.... Vsak prehod žoge čez gol linijo kontrolirajo že od 2013/14 s 7 kamerami v PL...pozneje je vsaj FIFA to nadgradila z 12 kamerami in čipom v žogi. Kljub vsemu je dovolj kvalitetnih posnetkov na YT, kjer se lepo vidi, da je žoga prešla gol črto z vsem obsegom.
TvojPrijatelj
02. 10. 2022 20.08
-3
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 20.23
+3
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.31
+3
Danes nekaterim ne da miru misel , kaj bi bilo , če bi Ronalda 2021 vzel Pep Guardiola k Manchester Cityu ?
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.32
+6
1. Danes bi zmagal😊 ... in 2. sedel bi na sosednji klopi🥴
Vladimir.Krutov
02. 10. 2022 19.22
+0
Čista brutala....
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.19
+8
Če bo Ronaldo tudi v naslednjem obdobju toliko na klopi, mu bo bolje, da prihaja na tekme z deko
mptour
03. 10. 2022 13.48
CURVANORD Zanetti
02. 10. 2022 19.14
+3
Dobra tekma dosti golov
Kitamita
02. 10. 2022 19.17
-4
Taprav plastic navijač dobra tekma zato ker je dost golov
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.22
+6
criipstoned
02. 10. 2022 19.14
-5
Nevem zakaj takšno obremenjevanje z menoj in Ronaldom. Svoje je dokazal. Tudi 2. mesto na lestvici večnih ni slabo. Messi pa druga kot zadevati, driblati, asistirati in navduševati ne zna.
dark horse
02. 10. 2022 19.28
+4
Ja kaj pa je poanta v fuzbalu kripsl 🤣😂 Messi drugega ne zna hahahahahhahaha
dark horse
02. 10. 2022 19.30
+3
Ups šele zdaj sm opazil razliko 🤣🤣🤣
criipstoned
02. 10. 2022 19.44
+4
Poanta je zadevati iz 11m in tap ine... kaj pa drugega
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.10
+12
Danes sta bila najbolj žalostna obraza na stadionu Sir Ferguson in Ronaldo.... Ronaldu se je to na obrazu bolj poznalo, ker ne pije
Kollerik
02. 10. 2022 19.24
+7
mptour
03. 10. 2022 13.50
dark horse
02. 10. 2022 19.02
+11
Messi ne bi osvojil nič, cr pa je vse osvojil sam 😂🤣😂🤣😂🤣 res moraš biti totalno usekan da kaj takšnega napišeš in misliš 🙈
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.53
+11
Ronaldo bi moral igrati...... 🧨....da bi potem @Cripstoned lahko trdil, da so 3 točke ostale v Manchestru samo zaradi Ronalda
criipstoned
02. 10. 2022 18.57
-3
Hahaha ne dam ti mira. Kot Messi ne da mira Ronaldu
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.06
+7
Seveda mu ne da miru...zato pa gre k Petersonu za razliko od me...
criipstoned
02. 10. 2022 18.53
+0
Tekma me je spominjala na tekmo Reala in Barce. Res ponižanje in isti obraz Tonalda kot na klasikih. No sreča da ne vidite mojega obraza. Res sem jezen in lažem samega sebe da ni hudo. Nič ne gre po planu. Mislim da bom vam bom kar omenjal zgodovino saj rad ponoživljam čase mojega pradedka 😔
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.59
+6
Če bi Ronaldo že pri prvi petardi Barcelone sprejel Jordana Petersona ne bi bilo nič drugače.... bi pa bil vsaj srečen
Wookie55
02. 10. 2022 19.07
-3
Kaj ma Real pa barsa s tem? To je Premeir league ne neka vaska liga, napacen forum si izbral.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 19.14
+2
😶Ker je samo potegnil vzporednice...ker.....ker petarde ne poznajo meja
Kollerik
02. 10. 2022 19.28
+4
Wookie, ,,vaška liga,, je tele tvoje premier league supermene poslala vse po vrsti domov,.... z dolgimi in rdečimi nosovi....
criipstoned
02. 10. 2022 18.43
-3
Hahaha hejterčki kako pometam z vami kot pometa Ronaldo na igrišču... Nikjer ga ni samo njemu se zdi da je najboljši. Ampak to je najin problem z Ronaldom ne vaš. Siiiuuuu
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.35
+9
Od 7 najbolje plačanih igralcev v angleški ligi jih je 5 iz ManU s plačami od 20M-28M evrov...in tisti ki je najbolje plačan v angleški ligi z 28M evrov letno, ga niti ne upajo poslati na igrišče😶
Lucky
02. 10. 2022 18.42
+4
Ti, a to niso pohlepne zahteve klubu, ki ga je izstrelil v orbito? Grdo za gledat. Če bo šlo tkle naprej, bo mel 100k na minuto, ne na teden.
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.46
+5
Saj sta ga Real in Barcelona že tudi kraljevsko kiksala z nakupi, to pri ManU je pa že kronično
Kollerik
02. 10. 2022 18.47
+9
Prišlo je do točke, ko mu še penala ne dajo več.
Sky85
02. 10. 2022 18.35
+8
Crips dej si ti najprej preber preden klikneš komentiraj!kakšne nebuloze ti pišeš,teb res ni pomoči.ni večjega pravokatorja kakor ti in tvojih 12 profilov.napisal si kaj bi messi manj osvojil če ne bi bilo xavija in inieste,a v istem stavku napišes kot da je ronaldo osvojil vse sam...nogomet je ekipni šport in če nimaš ekipe je malo težje izstopat.res moraš na kak specialbi pregled,ker messi ti je uničil življenje
cripstoned
02. 10. 2022 18.36
-8
umiri se dihaj...vdih, izdih...ponovi za menoj...
Sky85
02. 10. 2022 18.40
+5
criipstoned
02. 10. 2022 18.40
+5
Uzameš Ronaldu Johna Terrya in kaj ti ostane? 1 liga prvakov manj. Uzameš Ederja kaj ti ostane? Itd. Jezen sem in lažem samega sebe. Ampak to vemo vsi. Zato pa okoli 90% vseh nogometnih strokovnjakov, trenerjev, igralcev pravi da je Messi boljši. Kar poglejte na tubi, ki jo tako rad omenjam 🙈🤭
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.49
+10
👍🏻 Vsak ima lahko svoje mnenje o Messiju ....Zato pa smo mi ljubitelji, oni pa nogometni strokovnjaki...vsaj tistih 90%
Ni nam vseeno
02. 10. 2022 18.24
+7
Zanimivo bi bilo vedeti, koliko bi bilo ob polčasu, če bi začel tekmo tudi Cristiano Ronaldo ?
Lucky
02. 10. 2022 18.10
+3
Da ne bom slučajno falil temo. Saj je govora o ManU? Ronaldo sicer ni omenjen, kar je grdo za gledat. Tale, ki je pisal članek, deluje brezidejno. Kakorkoli, nasplošno so znane težave, ki jih povzroča dolgotrajno sedenje. Mogoče bo naslednji strokovnjak, ki bo klican na pomoč, ravno iz tega področja. Da ne bi mel Ronaldo težav z hrbtenico. To bi blo grdo za gledat. Že tako ne spada ravno med tiste, s pokončno hrbtenico.
cripstoned
02. 10. 2022 18.20
-6
ker tisti z pokoncno hrbetnico pa lahko dajejo pohlepne zahteve klubu ki mu je resil zivljenje za 10generacij in obrne hrbet zaradi arabskega denarja pravtako klubu za katerega ste pravili da bi igral zastojn...ni cudno da niste vec normalni bhahaahahaah
LojzekBojzek
02. 10. 2022 18.23
+2
pa saj saj se ve kdo ni normalen kdor oboskuje psihologa in njegovi privrženci je tako 👎👎👎
Sky85
02. 10. 2022 17.51
+4
Članek o tekmi man city vs man utd.,cripsi pa spet omenha barcelono in messija.vrjamem da mu je messi pustu posledice,ampak da je tako hudo pa si nisem mislil.cripsi me skrb,še kaki 2,3 leta pa gre messi v penzijo in boš lahko bolj mirno spal
Lucky
02. 10. 2022 17.53
-1
cripstoned
02. 10. 2022 17.58
-3
članek o tekmi citya in uniteds halarjev brat pa spet. omenja kripsija... verjamem da vam je kripsi pustil posledice ampak da vam je tako hudo pa si nisem mislil... halarjev brat me skrbi se kakšnih 50let bo najboljši real madrid potem bomo pa vsi bolj mirno spali..
cripstoned
02. 10. 2022 17.59
-2
Lucky tako kot vam je kripsi napovedal... neusmiljeno proti vam hejterckom
Sky85
02. 10. 2022 18.01
+2
To govoris o hejtrjih,pa si še enkrat preber tvoj komentar in mogoče ti bo jasno kdo je začel s provokacijo in hejtanjem.začni počasi...mogoče ti rata,vrjamem vate
Kollerik
02. 10. 2022 18.14
+1
Boga sta, nimaš kaj. Cr in cripsi zraven. Oba neusmiljeno preganja duh najboljšega na svetu, Lea Messija. Ronalda zdaj trener kar celo tekmo noče dat not, ....niti na koncu, da bi zasijal kot pena*ldo....tragika, res 😁
cripstoned
02. 10. 2022 18.16
-2
ampak se vedno messi samo sledi ronaldu pa ceprav je ronaldo 3 leta starejsi...tudi barca samo sledi realu ...kripsi pa navijac najvecjega kluba na svetu cigar najvecja legenda je ravno najboljsi igralec moderne ere....kaksne bolecine...boljse da ste tiho da ne bi spet kripsi zacel pometaanjem vas hejterjev z vprasanji....tisina
Sky85
02. 10. 2022 18.21
+6
Messi sledi ronaldu samo po letih.tako kot sm ti napisu že enkrat:vzami ronaldu gole,ostane mu nič...z razliko od messija.aja pa messi ni napadalec,ronaldo pa je.
cripstoned
02. 10. 2022 18.27
-6
vzami messiju xavija in iniesto...4zlate zoge manj 5spanskih naslovov manj in brez trona lige prvakov......goli stejejo bolj kot pa sama igra in asistence...no poleg golov steje tudi to da je ronaldo dokazal v 3top ligah, messi pac ne...5x liga prvakov messi pac ne...800+golov, messi pac ne...heroj svoje rodne domovine, messi pac ne...se dobro da obstajajo zlate zoge da je vsaj nekje messi pred ronaldom pa se to vemo na kaksen nacin...
Maxx365
02. 10. 2022 20.04
+5
V nasprotju z Messijem pa Ronaldo ne rabi nikogar. Pride po žogo v svoj kazenski prostor, preigra celotno nasprotnikovo enajsterico, sam sebi asistira in na koncu zabije. Če je pa nad njim slučajno storjen prekršek, pa še mimogrede penal zadane. Mili bože, kakšne nebuloze berem tu gor od nekih kao nogometnih strokovnjakov .
cripstoned
02. 10. 2022 17.47
-8
po dolgem času top nedelja za kollerika in ostale "navijace" barcelone,psgja,citya,chelseaja in liverpoola... ampak tisto glavna šele prihaja... ob 21:00na svetem bernabeu.... vabljeni
LojzekBojzek
02. 10. 2022 17.49
+0
cripstoned
02. 10. 2022 17.54
-2
LojzekBojzek
02. 10. 2022 18.00
+1
Kollerik
02. 10. 2022 17.45
+3
Ronči je glumil gljivo celo tekmo...
cripstoned
02. 10. 2022 17.49
-2
neverjetno kaksen nemir imas zaradi ronalda...tudi ko ne igra ti ne da mira...hahahahaah