Nogomet

Haalandu 'svetovala' oče in agent, ki sta zaslužila 23 milijonov evrov

Salzburg, Dortmund, Torino, Manchester, 30. 12. 2019 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Takoj, potem ko je postalo jasno, da je talentirani norveški napadalec Erling Haaland presenetljivo prestopil k Borussii Dortmund, se je v medijih začela akcija razkrivanja razlogov za odločitev Skandinavca. Vsak prestop s podpisom vsemogočnega italijanskega agenta Mina Raiole seveda vsebuje visoko provizijo, ki je morda odvrnila nekatere snubce, a otoški mediji pišejo tudi o vplivu Norvežanovega očeta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erling Braut Haaland bo kariero nadaljeval v Borussii
    02:38
    Iz 24UR: Erling Braut Haaland bo kariero nadaljeval v Borussii
  • Prve izjave Erlinga Haalanda po podpisu pogodbe z Borussio Dortmund
    00:35
    Prve izjave Erlinga Haalanda po podpisu pogodbe z Borussio Dortmund

Mino Raiola in Alf-Inge Haaland, oče novega napadalca Borussie Dortmund Erlinga Haalanda, sta oba "navijala" za to, da bi biser norveškega in evropskega nogometa iz vrst FC Salzburga prestopil k slovitemu nemškemu klubu. Po poročanju otoških medijev je oče Alf-Inge, nekdanji član Nottingham Foresta, Leeds Uniteda in Manchester Cityja, obiskal več največjih evropskih klubov, na koncu pa se njegov sin tudi po posvetu z najbližjimi in agentom Raiolo ni odločil za povratek na Otok, kjer se je tudi rodil.

Drugoligaša Leeds Uniteda iz njegovega rodnega mesta sicer ni bilo med najresnejšimi snubci, je pa to gotovo bil italijanski prvak Juventus. Vse je že kazalo, da bo Haaland oblekel slavni belo-črni dres, a naj bi Torinčani zavrnili zahteve po bajni letni plači v višini osmih milijonov evrov. Tudi pri Manchester Unitedu je Raiola naletel na odločen "ne", čeprav na klopi Uniteda sedi Haalandov norveški rojak Ole Gunnar Solskjaer, ki je s Haalandom že sodeloval pri domačem Moldeju in ob le dveh "deveticah" v ekipi (Marcusu Rashfordu in Masonu Greenwoodu) mrzlično išče okrepitev na tem položaju.

Po Takumiju Minaminu, ki je odšel k Liverpoolu, je novega delodajalca dobil tudi Japončev soigralec Haaland (na fotografiji desno med tekmo skupinskega dela LP proti Liverpoolu).
Po Takumiju Minaminu, ki je odšel k Liverpoolu, je novega delodajalca dobil tudi Japončev soigralec Haaland (na fotografiji desno med tekmo skupinskega dela LP proti Liverpoolu). FOTO: AP

Imajo Dortmundčani že zdaj zvezane roke?
Raiola naj bi s Haalandovim očetom, kot rečeno nekdanjim članom mestnega tekmeca "vragov" Manchester Cityja, zahteval zajeten del denarne pogače v primeru nadaljnje prodaje trenutno šele 19-letnega napadalca, ki je v tej sezoni s številnimi zadetki blestel tudi v Ligi prvakov. Haaland starejši in Raiola naj bi od vodstva Uniteda zahtevala tudi nadzor nad tem, kdaj bi nogometaš lahko zapustil zavetje Old Trafforda z vključitvijo odkupne klavzule v pogodbo. Na Otoku so mediji prepričani, da je Dortmund pristal na vse omenjene zahteve, torej bi lahko v naslednjih sezonah (v primeru nadaljevanja letošnje strelske forme in zanimanja velikih klubov) sledilo več prestopnih sag z Norvežanom v glavni vlogi, a bodo imeli Dortmundčani zvezane roke.

Haaland je za Salzburg v izjemni prvi polovici sezone zabil 28 golov na 22 tekmah, septembra je tudi debitiral za člansko norveško izbrano vrsto. Torinski Tuttosport ocenjuje, da je operacija Borussio Dortmund stala kar 125 milijonov evrov, česar Juventus ni bil pripravljen plačati. 20 milijonov evrov naj bi s prestopom zaslužil Salzburg, 15 Raiola in osem oče Haaland, medtem ko bo (bruto) plača novega člana v prihodnjih letih, pogodbo je podpisal do leta 2024, črno-rumene "olajšala" za 80 milijonov evrov. Polovica bo končala na tekočem računu Skandinavca, ki je po hitrem postopku postal eden najbolje plačanih nogometašev na svetu.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DSS
30. 12. 2019 16.26
+5
Eno je biti najboljši v salzburgu, drugo pa v Borusiji.
DR.Fejsbuk
30. 12. 2019 15.16
+3
Me prav zanima, kak flop bo tole!
Carrasco
30. 12. 2019 12.30
+12
Čas je za davke kot na kitajskem. Da vidimo ljubezen do športa
Dimitrij13
30. 12. 2019 12.10
+14
Hvala bogu. Manutd ne rabi še enga preplačanca z požrešnim fotrom in agentom
Le vkup uboga gmajna
30. 12. 2019 14.31
+6
Za igranje v Ligi Evropa ne rabiš dobrih igralcev.
SHDS
30. 12. 2019 12.06
+3
sloviti klub hahaha
ays1979
30. 12. 2019 12.03
+7
Pa tolko govora o tem kako so omejili zasluzke managerjev... Vso sreco pri novem delodajalcu...
Koturoc
30. 12. 2019 11.32
+15
Hvala bogu za to odločitev izbral je okolje, ki mu zagotavlja najboljše pogoje za nadaljni razvoj