Nogomet

Lamela od junaka do bedaka na londonskem derbiju, United zaustavil visokoleteči West Ham

Leicester, 14. 03. 2021 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.G., J.B.
Komentarji
6

Nogometaši Leicester Cityja so v 28. krogu angleške Premier League napolnili mrežo zadnjega Sheffield Uniteda (5:0), pod hat-trick se je podpisal nigerijski napadalec Kelechi Iheanacho. V derbiju kroga med večnima tekmecema Arsenalom in Tottenhamom so po preobratu slavili domačini (2:1). Odločilni zadetek je v drugem delu z bele točke dosegel Alexandre Lacazette. V zadnji nedeljski tekmi pa je Manchester United v boju za prva štiri mesta ugnal West Ham (1:0).

Statistika tekme Arsenal – Tottenham
Statistika tekme Arsenal – Tottenham FOTO: Sofascore.com

Težko pričakovani severnolondonski derbi na Emiratesu je že pred začetkom poskrbel za kar nekaj začudenja. Domači strateg Mikel Arteta je namreč le na klopi pustil prvega napadalca Pierre-Emericka Aubameyanga, ki ga je najverjetneje hranil za četrtkov povratni obračun Evropske lige z Olympiakosom. Cedric Soares je na desnem bočnem položaju začel namesto Hectorja Bellerina, Emile Smith Rowe pa je dobil prednost pred Willianom

Arteta je sicer po tekmi medijem razkril, da je Aubameyang obsedel na klopi iz disciplinskih razlogov. "Za to potezo sem se odločil, ker sem menil, da je pravšnja. Vemo, kako pomemben za klub je, a nekje enostavno moramo narediti mejo. S tem smo opravili, sedaj gremo naprej." 

Jose Mourinho na drugi strani je v primerjavi s tekmo proti zagrebškemu Dinamu opravil šest sprememb. V napad se je vrnil Gareth Bale, ki je v zelo napadalni postavitvi začel skupaj s Harryjem Kanom, Lucasom Mouro in Heung-minom Sonom

Arsenal napadal, Tottenham povedel
Prvo veliko priložnost na tekmi je imel v 16. minuti Smith Rowe, Huga Llorisa pa je ob njegovem strelu rešil okvir vrat. Le dve minuti kasneje je na tleh obležal Son, ki tekme ni mogel nadaljevati. Mourinho pa je kljub velikemu udarcu nadaljeval z napadalno igro, saj je v boj poslal Erika Lamelo. Tudi naslednjo veliko priložnost so sicer zapravili topničarji, ko Alexandre Lacazette ni izkoristil podaje Smitha Rowa, bil je sam pred gostujočimi vrati, a je meril mimo desne vratnice. 

Nato pa je v 33. minuti prišla kazen za zapravljeno, v vlogi velikega junaka pa je bil prav rezervist Lamela. Argentinec je bil v kazenskem prostoru Arsenala obkrožen z branilci, a je kljub temu mojstrsko našel dovolj prostora, v svojem slogu je sprožil s tako imenovano "rabono", ki je bila ravno dovolj močna in natančna, da Bernd Leno ni imel možnosti. Lamela pa je s tem vložil kandidaturo za gol sezone. 

Odegaard srečno izenačil
Cedric Soares bi štiri minute kasneje kaj lahko izenačil, a je še drugič na tekmi Llorisa rešil okvir vrat. Portugalec je bil v boju za žogo hitrejši od Moure in je nato sprožil pravi projektil z desnico, pri katerem francoski vratar prav gotovo ne bi imel nobenih možnosti. Tik pred koncem rednega dela pa je Arsenal le prišel do zasluženega izenačenja. Na levi strani je s preigravanjem višek ustvaril Kieran Tierney, v kazenskem prostoru pa je Martin Odegaard s pomočjo enega od branilcev Tottenhama, od katerega se je žoga odbila, prišel do svojega drugega zadetka v majici topničarjev. 

Odločujoči trenutek tekme pa smo videli v 64. minuti, ko je Davinson Sanchez podrl Alexandra Lacazetta, glavni sodnik Michael Oliver pa je hitro pokazal na belo točko. Sprva se je sicer zdelo, da enajstmetrovke po posredovanju VAR-a ne bo, a je Oliver ostal pri prvotni odločitvi, pa čeprav je Sanchez Lacazetta podrl, potem ko je Francoz že streljal in je žogo povsem zgrešil. Kljub nepisanemu pravilu, da tisti, nad katerim je bil prekršek storjen, ne strelja, je nekdanji napadalec Lyona prevzel odgovornost nase in z natančnim strelom zanesljivo premagal rojaka v dresu Tottenhama, ki ga je poslal v napačno stran. 

Neumnost Lamele za predčasno prho
Tehtnica se je na stran topničarjev dokončno prevesila med 69. in 76. minuto, ko je strelec prvega zadetka na tekmi Lamela na hitro prejel dva rumena kartona. Drugega je upravičeno dobil po udarcu Tierneyja, po katerem Oliver ni okleval in mu je hitro pokazal predčasno pot pod prho. Kljub igralcu manj pa so bili Spursi vse do konca nevarni, zadnjo veliko priložnost je imel s prostega strela Harry Kane, ki je natančno streljal v dolgi kot Lenovih vrat, nemškega vratarja pa je rešila vratnica. Kane je imel v zadnjih sekundah nato še en prosti strel, a ni bil tako natančen, tako da je ostalo pri 2:1. 

'Imeli smo srečo, a seveda sem zadovoljen'
"Mislim, da smo imeli precej sreče, da smo dobili najstrožjo kazen. Ampak seveda sem zadovoljen. V preteklosti sem proti Llorisu streljal že mnogo enajstmetrovk, tako da sem bil pred izvajanjem samozavesten," je po tekmi športno priznal napadalec Arsenala, ki se je zavedal, da je bila Oliverjeva odločitev, ki je prevesila srečanje, milo rečeno zelo stroga. 

Lacazette je nato nekaj besed namenil tudi soigralcu in velikemu prijatelju Aubameyangu, ki je obsedel na klopi. "Ni lahko biti med rezervisti na tako pomembnih tekmah. A ne verjamem, da je bila odločitev Artete osebna. To so enostavno odločitve, ki jih kot trener včasih sprejme."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Kladiva še 13. zapored brez zmage na Old Traffordu
West Ham je imel na Old Traffordu priložnost, da se z morebitno zmago zopet izenači s Chelseajem na četrtem mestu. A kladiva se v rdečem delu Manchestra v zadnjih letih nikakor ne znajdejo in tudi tokrat so nadaljevala s črno serijo. Londončani so na Old Traffordu nazadnje slavili na zadnji dan sezone 2006/2007, ko so si z zmago zagotovili obstanek med elito, tokrat pa so streljali s praznimi naboji. Zmagovalca je odločil avtogol Craiga Dawsona v 53. minuti. 

Manchester United se je z minimalno zmago vrnil na drugo mesto, ki ga je pred tem nekaj ur zasedal Leicester City. West Ham pa za mestnim tekmecem Chelseajem zaostaja za tri točke, a ima tudi tekmo manj, tako da je še naprej povsem v igri tudi za uvrstitev na mesta, ki prinašajo Ligo prvakov. 

Kelechi Iheanacho je blestel ob zmagi lisjakov na domačem King Powerju.
Kelechi Iheanacho je blestel ob zmagi lisjakov na domačem King Powerju. FOTO: AP

Rezila niso bila dovolj ostra za lisice
Za gladko zmago Leicestra, za katerega je to bila še 17. zmaga sezone, je v veliki meri zaslužen nigerijski napadalec Kelechi Iheanacho. 24-letnik se je med strelce vpisal že v prvem polčasu, ko je ob podaji Jamieja Vardyja imel 'ves čas na svetu', da je žogo potisnil v gostujočo mrežo. Na 2:0 je v 64. minuti povišal Ayoze Perez, nato pa je Iheanacho dodal še dva zadetka: prvega v 69., drugega pa v 78. minuti. Za končnih 5:0 je poskrbel kar gostujoči nogometaš, Valižan Ethan Ampadu, ki je zatresel lastno mrežo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier League, 28. krog, nedeljske tekme:

Leicester City - Sheffield United 5:0 (1:0)
Iheanacho 39., 69., 78., Perez 64., Ampadu 80./ag. 

Southampton - Brighton 1:2 (1:1)

Arsenal - Tottenham 2:1 (1:1)
Odegaard 44., Lacazette 64. (11-m.); Lamela 33.
RK: Lamela 76. 

Manchester United - West Ham 1:0 (0:0)
dawson 54. (ag.)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
14. 03. 2021 19.51
+2
Gol Lamele pa res lepotica...škoda ker nima živcev...🙄😏
gecogeco
14. 03. 2021 19.36
V derbiju kroga med večnima tekmecema Arsenalom in Tottenhamom pa so po preobratu slavili domačini (2:1).
gecogeco
14. 03. 2021 19.36
+0
Mcmrtfg
14. 03. 2021 19.45
+3
grozjak
14. 03. 2021 19.50
+2
Vsi ki smo gledali vsaj 10 min. tekme in obenem znamo brati, vemo, da je bil domačin arsenal😉😊😋
gecogeco
14. 03. 2021 20.19
+0
Nisem gledal tekme, drugače bi po 5s vedel kdo so domači, ker domačini so vedno prvi napisani med kom poteka tekma ok! Drugače pa sem prej kopiral napisano iz članka, naprej pa nisem sploh šel brat, ker je ta del pomanjkljivo napisan!