Nogomet

Henry se vrača domov: legendarni Francoz sedel na klop Monaca

Monte Carlo, 13. 10. 2018 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega napadalca Monaca, Juventusa, Arsenala in Barcelone, Thierryja Henryja, je njegov nekdanji delodajalec iz Monte Carla v soboto potrdil za novega trenerja članskega moštva. Henry, ki je bil nazadnje pomočnik belgijskemu selektorju Robertu Martinezu, je na klopi nasledil Portugalca Leonarda Jardima in podpisal pogodbo do leta 2021.

Henry s članom Napolija Driesom Mertensom na treningu reprezentance Belgije
Henry s članom Napolija Driesom Mertensom na treningu reprezentance Belgije FOTO: AP
Po nekaterih informacijah iz Francije si pri Paris Saint-Germainu želijo, da bi Arsene Wenger na mestu generalnega direktorja že februarja nasledil trenutnega športnega direktorja Antera Henriqueja, ki je zaradi neuspešnega lova za okrepitvami že nekaj časa pod precejšnjim pritiskom. Wenger naj bi Parižanom že dejal, da si želi še naprej trenirati, da pa možnosti za bolj pisarniško funkcijo ne zavrača povsem. Več naj bi bilo o prihodnosti Wengerja znanega okoli božiča.

Z 41 leti Thierry Henry začenja svojo prvo samostojno trenersko preizkušnjo, priložnost pa mu je ponudil klub, pri katerem je začel bogato profesionalno športno pot. V kneževini je bil Henry leta 1997 tudi francoski prvak, a Monacu gre po slovesu Leonarda Jardima veliko slabše kot takrat, saj se trenutno bori za obstanek v Ligue 1 in zaseda 18. mesto.

"Zelo sem vesel, da se vračam k Monacu, in izjemno sem odločen, da bi bil kos izzivom, ki so pred mano," je dejal Henry. "Komaj čakam, da spoznam igralce in da začnemo delati skupaj." 

Stopa v velike čevlje
Henry je po slovesu od Monte Carla precej neuspešno igral za Juventus, nato pa se uveljavil pri londonskem Arsenalu, ki ga je zapustil kot najboljši strelec v zgodovini kluba. Z Barcelono je osvojil vse naslove, leta 2009 tudi evropskega v Ligi prvakov, ki mu je v karieri še manjkala, nato pa je kariero sklenil pri New York Red Bulls.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čaka ga težka naloga: Monaco je v tekoči sezoni zmagal le enkrat v vseh tekmovanjih in zbral vsega šest točk na prvih devetih tekmah Ligue 1, kjer je bil že petkrat poražen. Monačani so izgubili tudi obe tekmi v skupinskem delu Lige prvakov, kjer so pod Jardimom, ki je v klub prišel leta 2014, dosegli največji uspeh v sezoni 2016/17, ko so igrali v polfinalu. V tisti sezoni so prvič po letu 2000 osvojili tudi državni naslov. 44-letnik je v evropsko nogometno orbito izstrelil Kyliana Mbappeja, Thomasa Lemarja, Bernarda Silvo in Benjamina Mendyja.

MONACO

Povezovali so ga tudi z Aston Villo
Henryja so v zadnjih tednih povezovali tudi s prostim trenerskim stolčkom slovite birminghamske Aston Ville, še v petek pa je sodeloval pri zmagi belgijske izbrane vrste nad Švico na tekmi Lige narodov (2:1), potem ko je bil del strokovnega štaba selektorja Roberta Martineza že med uspešnim svetovnim prvenstvom, ki so ga rdeči vragi sklenili na tretjem mestu.

Kot nogometaš je Henry osvojil naslov svetovnega prvaka leta 1998 na domačem mundialu, dve leti pozneje pa je z galskimi petelini pokoril še staro celino na Nizozemskem in v Belgiji.

LIGUE1

LP

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.