Nogomet

Horvat o Sturmovi sanjski sezoni: Sanje, ki so postale realnost

Gradec, 22. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
5

Za Tomijem Horvatom je nepozabna sezona, v kateri se je z reprezentanco uvrstil na Euro, s klubom pa osvojil dvojno avstrijsko krono. Sturm Graz je namreč minuli vikend prekinil kar deset let dolgo vladavino Red Bull Salzburga in po pokalnem uspehu osvojil še prvenstveno lovoriko. Horvat je pri tem odigral eno ključnih vlog, bil je drugi najboljši strelec in asistenc kluba. Kot je priznal v našem pogovoru, je lahko pred sezono o takšnem razpletu samo sanjal. Sploh zato, ker leto nazaj še zdaleč ni imel statusa prvokategornika, ki ga je letos zabetonirial s fantastičnimi predstavami.

Tomi Horvat je v nedeljo na odločilni tekmi za naslov prvaka asistiral pri prvem zadetku, ki ga je v 69. minuti dosegel Gregory Wütrich.
Tomi Horvat je v nedeljo na odločilni tekmi za naslov prvaka asistiral pri prvem zadetku, ki ga je v 69. minuti dosegel Gregory Wütrich. FOTO: Profimedia

Čestitke za dvojno krono. Verjetno je ob tem na mestu vprašanje, ali je sploh mogoče imeti boljši sezono?

Težko. Če bi mi na začetku sezone rekli, da bomo osvojili dve lovoriki in prišli na Euro, bi se samo smejal. To so sanje, ki so postale realnost. Res dober občutek je, da nam je uspelo. Fantastično je. 

Naslov prvaka ste potrdili z zmago proti celovški Austrii. Do 69. minute je bil izid 0:0, potem pa ste z goloma prišli do nujno potrebne zmage. Kako živčno je bilo pred prvim zadetkom? 

Kar vleklo se je. Dobro smo jih pritiskali, imeli priložnosti, ampak žoga ni želela v gol. Čas je šel hitro in vedno bolj sem gledal proti semaforju. Na koncu je že bila prisotna nervoza. Potem pa smo hvala bogu dosegli gol, ki nam je olajšal delo, in izteklo se je, kot smo si želeli. 

Naslov prvaka bi lahko potrdili že krog prej na gostovanju v Linzu, a ste remizirali (2:2). Se je bilo po zapravljeni prvi priložnosti težko zbrati za odločilno tekmo?

Niti ne. Igrali smo proti ekipi (LASK-u), ki je bila poleg nas najboljša v drugem delu sezone. Odigrali so dobro tekmo, tako da remi niti ni bil slab izid. Premaknili smo proslavo na domači stadion in mislim, da se sezona ne bi mogla lepše končati.

Statistika Tomij Horvata v minuli sezoni avstrijskega prvenstva. Skupno je za Sturm na 45 tekmah dosegel 11 golov in deset asistenc.
Statistika Tomij Horvata v minuli sezoni avstrijskega prvenstva. Skupno je za Sturm na 45 tekmah dosegel 11 golov in deset asistenc. FOTO: Sofascore.com

Kako ste proslavili naslov prvaka? 

V nedeljo po tekmi smo se vsi skupaj – s štabom, igralci, prijatelji – poveselili v enem od klubov. V ponedeljek smo imeli sprejem. Ne vem sicer natančno, koliko ljudi je bilo, ampak mesto je bilo polno. 

Če bi morali izpostaviti eno stvar, ki je bila odločilna na poti do dvojne krone, bi to bila ...

Celotna ekipa. Res smo vsi delovali drug za drugega – kot velika družina. Če nekoga ni bilo, ga je nekdo drugi odlično nadomestil. Res je bila dobra klima. V tako dolgi sezoni, ko je veliko vzponov in padcev, ni nič pomembnejšega. Res vesel sem, da smo na koncu končali na prvem mestu.

Na kateri točki ste začeli verjeti, da lahko prekinete desetletni niz Red Bull Salzburga?

Od začetka drugega dela sezone smo imeli veliko težkih tekem. Iz tedna v teden smo si govorili, da bo naslednji ključen in da zdaj res moramo dobiti rezultat. Vedno bi se lahko zalomilo, ampak iz tedna v teden smo imeli vrhunske rezultate. Šli smo iz tekme v tekmo in to nas je pripeljalo do sem.

Verjetno navijačem ta naslov pomeni še več, ker ste z njim prekinili vladavino Red Bulla, ki je zelo nepriljubljen?

Red Bull je bil na prestolu kar deset let. Dober moment je, da smo premagali takšen klub, ki je igral zelo dolgo v Ligi prvakov. Zaradi tega je še toliko slajše. Mogoče navijačem ni bilo všeč, da je bilo prvenstvo v zadnjih letih tako monotono. Isto je v Nemčiji z Bayernom, ko so bili vsi veseli, da je Bayer Leverkusen osvojil naslov.

Tomi Horvat z navijači proslavlja osvojitev dvojne avstrijske krone.
Tomi Horvat z navijači proslavlja osvojitev dvojne avstrijske krone. FOTO: Instagram Tomi Horvat

V finalu pokala ste drugič zapored premagali dunajski Rapid (2:1). V 81. minuti ste dosegli zmagoviti zadetek, kaj vam je takrat šlo po glavi?

Občutki so bili fenomenalni. Da sem lahko z zadetkom v zaključku tekme pomagal ekipi, je res lep občutek. Da pa s tem prineseš ekipi naslov, ki je na koncu del dvojne krone, je še toliko bolj čudovito. 

Po tisti tekmi so vsi navijači Sturma (bilo jih je okoli 14 tisoč, op. a.) skandirali vaše ime. Bili ste eden redkih, ki ga je doletela ta čast. Kaj vam to pomeni? 

Skandirali so strelcema obeh zadetkov. Od vedno sem si želel, da bodo navijači enkrat skandirali tudi moje ime. Letos se je to parkrat zgodilo. Samo kocine ti gredo pokonci. 

Dosegli ste dvomestno število golov in asistenc. V prvenstvu ste bili drugi strelec in asistent kluba. Kako bi sezono ocenili z individualnega vidika?

Sezona je bila fantastična – tako kot z ekipnega vidika. Seveda je lahko vedno tudi boljše. Na začetku sem šel v sezono kot druga opcija, tega sem se tudi zavedal. Mislil sem, da ne bom dobil toliko minut, da mi bo težko. A v nogometu se lahko hitro vse spremeni. Trdo sem delal, da sem si priigral mesto v prvi postavi. Na koncu je bila sezona res vrhunska z vseh strani. 

Horvatova tržna vrednost trenutno znaša pet milijonon evrov, kar je največ v njegovi karieri. Kot pravi, pa o odhodu iz Gradca ne razmišlja, saj se tam počuti sijajno.
Horvatova tržna vrednost trenutno znaša pet milijonon evrov, kar je največ v njegovi karieri. Kot pravi, pa o odhodu iz Gradca ne razmišlja, saj se tam počuti sijajno. FOTO: 24ur.com

Povišala se je tudi vaša tržna vrednost. Že pogledujete v prihodnost? Se še vidite v Gradcu ali čutite, da bo kmalu prišel čas za korak naprej?

Za zdaj mi je tu res super. Klub je fantastično urejen. Uvrstili smo se tudi v Ligo prvakov, kar so sanje vsakega nogometaša. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, ampak za zdaj mi res nič ne manjka. 

Kakšno vez imata z drugim Slovencem v klubu Jonom Gorencem Stankovićem? 

Jon je eden izmed najpomembnejših članov ekipe. Top občutek je, da sva dva Slovenca tu zapisana z velikimi črkami, ker sva pripomogla k temu uspehu. Res zelo prijetno je, da lahko skupaj igrava tako v klubu kot reprezentanci. 

Verjetno ste videli razširjeni seznam selektorja Keka za nastop na Euru. Po treh letih je nazaj tudi Josip Iličić. Ga vidite kot dodano vrednost, ki bi utegnila reprezentanci priti še kako prav? 

Zagotovo. Vsi vemo, kakšen nogometaš je. Vedno lahko naredi razliko. Za seboj ima vrhunsko kariero, tako da je definitivno lahko samo plus za Slovenijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Etienko
22. 05. 2024 08.01
+4
Bravo Tomi, igralec z glavo na mestu, borben, z zelo dobrim pregledom nad igro in tudi strelom, takšne rabimo, samo tako dalje! Čeprav si še komaj začel pravo pot po Muri tudi v tujini in nisi bil veliko zraven, upam da te Kek vzame s sabo na EP!
Petarda10
22. 05. 2024 09.15
-1
ah nehaj no, povprecen igralec avstrijske lige
Amor Fati
22. 05. 2024 11.34
Ilicic ima in bo imel vedno prednost pred ostalimi 😂
mackon08
22. 05. 2024 21.53
+0
Petarda10
23. 05. 2024 08.01
-1