Nogomet

Nizozemci z golom v izdihljajih med polfinaliste, Hrvati v Ljudskem vrtu izgubili v podaljšku

Ljubljana, 31. 05. 2021 23.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
3

V Sloveniji in na Madžarskem se nadaljuje evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. Nizozemska mlada reprezentanca je z 2:1 v Budimpešti v izdihljajih tekme premagala Francijo in se uvrstila v polfinale, Španija pa v Ljudskem vrtu po podaljšku z istim izidom Hrvaško. Večerni tekmi sta dali še dva polfinalista. Portugalska mlada reprezentanca je v ljubljanskih Stožicah po podaljšku s 5:3 premagala italijanske vrstnike, Nemčija pa v Szekesfehervarju po streljanju enajstmetrovk Dansko.

Dayot Upamecano
Dayot Upamecano FOTO: AP

Četrtfinalni obračun v Budimpešti v prvih dobrih 15 minutah ni postregel z zanimivim dogajanjem, potem pa je Nizozemska dvakrat zapretila prek Calvina Stengsa. Prvi strel je Upamecano preusmeril v kot, ob drugem v 21. minuti pa je Nizozemec slabo streljal iz ugodnega položaja. Kazen je prišla dve minuti kasneje. 

Slovenska mlada reprezentanca je izpadla po skupinskem delu tekmovanja. Za uvod v prvenstvo je v Mariboru izgubila proti Španiji (0:3), nato v Celju remizirala proti Čehom (1:1), za konec pa je morala priznati premoč še Italijanom (0:4) v Ljudskem vrtu.

Vratar Justin Bijlow je po lepem prodoru in strelu Jonathana Ikoneja s skrajnimi močmi žogo odbil v kot. Prav po podaji iz kota pa je bil v skoku najvišji Upamecano in Francoze popeljal v vodstvo. V 33. minuti so mladi galski petelini znova izvedli lepo akcijo, odklenili nizozemsko obrambo, a je Houssem Aouar žogo iz zahtevnega položaja poslal prek gola. V 42. minuti je imel najlepšo priložnost za Nizozemce po podaji osrednjega branilca Perra Schuursa član Leipziga na posoji pri Romi Justin Kluivert, a je s 16 metrov povsem osamljen za hrbtom francoskih obrambnih igralcev sprožil prek vrat. V drugi del so odločno krenili oranžni in po petih minutah izenačili. Slabše je sicer streljal Abderrahman Harroui, v kazenskem prostoru pa si je žogo ustavil Myron Boaduja in jo spravil za hrbet Ilana Meslierja. Francozi so bili blizu vodstva le dve minuti kasneje, ko je Faitout Maouassa udaril z levico, a je Bijlow znova odlično posredoval. Nizozemci so pritiskali, najlepšo priložnost pa so si priigrali Francozi po sijajnem prodoru Ikoneja. Iz oči v oči z vratarjem je najprej slabo streljal, a se mu je žoga odbila na slabšo desnico, iz neposredne bližine pa je zadel le vratnico. Francozi so imeli v zadnjih 20 minutah več moči. Ves čas so napadali, v 73. minuti pa je po odličnem prodoru Maxenca Caquereta od daleč poskusil Aurelien Tchouameni, a je bil Bijlow vnovič zanesljiv. Slednjemu ni bilo treba posredovati v 79. minuti, ko je znova prek vrat poskusil Aouar. Tshaoumeni je v 90. minuti v kazenskem prostoru našel Aouarja, ki je z glavo meril za las prek vrat, rezervistu Romainu Faivreju pa je v 92. minuti strel ubranil zanesljivi Bijlow. Ko se je že zdelo, da bodo na vrsti podaljški, je v tretji minuti sodnikovega dodatka Nizozemska izkoristila protinapad. Kluivert je na robu kazenskega prostora našel strelca prvega gola, ki je imel ob zaključku ogromno sreče, da je žoga končala za hrbtom Meslierja.

Rezervist Puado v podaljšku junak proti Hrvaški

Potem ko so bili Španci zanesljivi v "slovenski" skupini B in osvojili prvo mesto, so se v četrtfinalu dolgo mučili s hrvaškimi vrstniki. Odrešil jih je rezervist Javier Puado in popeljal v polfinale. Hrvati so dvoboj pogumno začeli in prišli do prvega strela na tekmi. Luka Ivanušec je v sedmi minuti poskusil rahlo z leve strani, a ni bil natančen. Španci so nato prevzeli nadzor nad dogajanjem na zelenici Ljudskega vrta, vendar so njihove poskuse uspešno ustavljali hrvaški branilci, streli od daleč pa niso ogrozili Adriana Šemperja v vratih hrvaške reprezentance. Hrvati so v 23. minuti izpeljali hiter protinapad, izjemnega preigravanja Lovra Majerja pa ni izkoristil Domagoj Bradarić, ki je preveč okleval s strelom z leve strani. Španci so še naprej narekovali ritem, poskušali od daleč prek Diaza, na protinapade pa so prežali Hrvati, ki pa si resnejših priložnosti niso priigrali. Španci so odločneje krenili v drugi polčas, v 48. minuti pa niso izkoristili napake Šemperja, ko je žogo izpustil iz rok. Šest minut kasneje je po podaji Nina streljal Diaz, a Šemper znova ni imel dela. Prvi strel v okvir vrat so Španci sprožili v 63. minuti, ko je po podaji s prostega strela z desnico meril rezervist Javier Puado, a je bil Šemper na mestu.

Igor Bišćan
Igor Bišćan FOTO: Damjan Žibert

V nadaljevanju akcije je žoga sicer končala za hrbtom hrvaškega vratarja, a je sodniška trojka iz Gruzije upravičeno označila prepovedani položaj. Zato pa so Španci povedli v 66. minuti, ko je po levi strani prodiral najbolj aktiven nogometaš na mariborski zelenici Bryan Gil. Žogo je spravil v osrčje kazenskega prostora, Puado pa jo je zlahka preusmeril v gol. Hrvati so v iskanju izenačenja nekajkrat poskusili od daleč, a strela Ivanušca v 80. in rezervista Nevena Đuraska nista predstavljala težav za Alvara Fernandeza v vratih Špancev. Na drugi strani je imel Yeremy Pino, sicer zmagovalec evropske lige z Villarrealom, na nogi predčasno odločitev, a je s petih metrov žogo poslal prek vrat. Minuto kasneje je poskusil še od daleč, a je bil Šemper na mestu. Varovanci Igorja Bišćana se niso vdali in v 92. še enkrat krenili proti španskim vratom. Lepo so kombinirali po levi strani, 18-letnega rezervista Stipeta Biuka pa je tik pred strelom od zadaj spotaknil Hugo Guillamon za najstrožjo kazen. Zanesljiv je bil Ivanušec, zmagovalca v Mariboru pa je posledično odločil podaljšek. V njem so Španci prevladovali, Hrvati pa so se krčevito branili. V 94. minuti je nevarno streljal Gonzalo Villar, v 105. minuti pa je za las z okoli 10 metrov zgrešil še Manu Garcia po lepi podaji Juana Mirande. Hrvati so v 110. minuti izvedli eno redkih akcij, le nekaj podaj po odbiti žogi pa je bil po dolgi žogi Marca Cucurelle sam pred vrati Puado. Slednji se je sprva zapletel, nato pa preigral vratarja Šemperja in zabil žogo v zgornji levi kot hrvaških vrat za končnih 2:1 ter konec sanj utrujenih hrvaških nogometašev.

Hrvaška vs Španija
Hrvaška vs Španija FOTO: Sofascore.com

V poslastici v Stožicah po podaljšku boljši Portugalci

V pravi poslastici z osmimi zadetki so bili na koncu uspešnejši Portugalci, ki tako ostajajo v boju za prvi naslov na EP do 21 let. V četrtek jim bo v mariborskem Ljudskem vrtu nasproti stala Španija. Portugalci so odločno začeli, že v šesti minuti pa se je moral izkazati Marco Carnesecchi. Posledično so varovanci Ruija Jorgea izvajali kot. Slabo je podal Fabio Vieira, žoga se je po posredovanju italijanskih obrambnih igralcev odbila v zrak, Dany Mota pa je s škarjicami sijajno zaključil za hitro vodstvo. Italijani so poskušali predvsem z visokimi podajami v kazenski prostor, a pri tem sprva niso bili natančni. Je pa Edi Pobega v 24. minuti nekoliko z leve strani močno sprožil s 25 metrov in za malo zgrešil spodnji levi kot Dioga Coste v vratih Portugalcev. Nato pa v 30. minuti znova kot za Portugalce in povišanje vodstva. Tokrat je Vieira bolje podal, Daniel Braganca je žogo z glavo podal nazaj v sredino, kjer si jo je najprej ustavil, nato pa še neustavljivo sprožil Mota za 2:0. Italijani so v nadaljevanju nekajkrat le zapretili, lepo priložnost pa je v 40. minuti zapravil Raoul Bellanova, ki je z desne strani zelo slabo streljal s sedmih metrov. So pa Italijani le prišli do znižanja, tudi sami so zadeli po kotu. Izvedel ga je Nicolo Rovella, z glavo je podaljšal Davide Frattesi, Pobega pa je bil na pravem mestu in iz neposredne bližine žogo pospravil v mrežo.

V drugem delu so Italijani v 54. minuti že videli žogo v mreži, ko je silovit strel z glavo Frattesiju sijajno ubranil Diogo Costa. V 58. minuti so Portugalci povišali vodstvo, ko se je nenadejano Ramos znašel v priložnosti po podaji z glavo Queirosa in mirno zaključil z desnico. Toda le dobro minuto kasneje so Italijani vrnili udarec. Lepo akcijo je po podaji Frattesija zaključil Gianluca Scamacca. Portugalci so prek Vitinhe zapretili v 71. minuti, a je bil član Wolverhamptona nenatančen. Podobno kot rezervist Jota v 84. minuti. Mladi azzurri so v drugi polovici drugega polčasa skušali osvežiti moštvo z menjavami, prav rezervista Sottil in Patrick Cutrone pa sta zrežirala izenačenje. Prvi je bil močan v dvoboju na levi strani, nato podal v sredino, kjer se je mojstrsko odzval Cutrone in dvoboj popeljal v podaljšek. V njem so Italijani takoj ostali brez igralca, ko je bil po drugem rumenem kartonu izključen Matteo Lovato. Vseeno je Cutrone skorajda presenetil portugalskega vratarja, a je ta v 97. minuti komajda ubranil strel povsem z desne strani. Portugalci so številčno premoč vendarle kronali v 109. minuti, ko je lepo dvojno podajo Romaria Bara in Jote zaključil slednji. Cutrone je imel v 111. minuti še zadnjo priložnost za izenačenje, a so ga centimetri ločili od novega izenačenja. Piko na i portugalski zmagi je v 119. postavil rezervist Francisco Conceicao po lepi samostojni akciji.

Portugalska se je uvrstila med štiri v Evropi. Na sliki Joao Felipe in Tomas Tavares v Stožicah.
Portugalska se je uvrstila med štiri v Evropi. Na sliki Joao Felipe in Tomas Tavares v Stožicah. FOTO: AP

Nemci po enajstmetrovkah ugnali Dance

Mož odločitve je bil pri izvajanju enajstmetrovk vratar nemške reprezentance Finn Dahmen, ki je ubranil dva od sedmih strelov in svojo reprezentanco obdržal v boju za naslov evropskega prvaka do 21 let. V polfinalu zdaj Nemce v četrtek v Szekesfehervarju na Madžarskem čaka dvoboj z Nizozemci. Nemci so bili v prvem delu prvenstva v skupini A povsem brezidejni, v prvem polčasu dvoboja z Danci pa so prikazali povsem drug obraz. Dancev v tem času tako rekoč niso spustili čez sredino igrišča, le pri zaključkih so bili nespretni. Vodstvo je imel na nogah že Ridle Baku v deveti minuti, a je za malo zgrešil, v četrti je bil nenatančen še Lukas Nmecha, v 16. pa je Arne Maier meril naravnost v vratarja Christensena. V 20. minuti sta lepo kombinirala Nmecha in Mergim Berisha, ta pa je iz oči v oči z danskim čuvajem mreže za las zgrešil. V prvi pravi akciji so bili nevarni tudi Danci, a je Jesper Lindstroem v 23. minuti z 20 metrov sprožil mimo leve vratnice vratarja Finna Dahmena. To je bil eden redkih poskusov Dancev, ki pa so imeli tik pred odmorom po zmedi v obrambi najlepšo priložnost v prvem delu igre. Lepo je po desni strani prodrl Anders Dreyer, zelo slabo pa je vsega sedem metrov od vrat streljal Jacob Bruun Larsen in ostalo je pri začetnem izidu.

Bruun Larsen je v 49. minuti krenil še sam proti vratom Dahmena, a mu je slednji nekoliko slabši strel z levico ubranil. Bruun Larsen je moral po poškodbi nato zapustiti igrišče v 66. minuti, ko ga je zamenjal Wahidullah Faghir. Prav 17-letni napadalec Vejleja pa je le slabe tri minute po vstopu na zelenico lepo izigral nemška branilca in z levico močno stresel nemško mrežo. Nemci so se trudili, da bi prišli do izenačenja, a niso prevladovali kot v prvih 45 minutah. Danci so imeli več od igre, v protinapadih pa so se jim ponudile še nekatere priložnosti, ki so ostale neizkoriščene. Kazen je sledila v 88. minuti, ko so varovanci Stefana Kuntza nenadejano izenačili, potem ko se je po kotu Nmecha dobro znašel v petmetrskem prostoru in žogo poslal mimo nemočnega Christensena. V dodatnih 30 minutah so Nemci v 100. minuti povedli, potem ko je z nekaj sreče po odbiti žogi zadel Jonathan Burkardt. Danci so v 107. minuti prišli do strela z bele točke, potem ko je nerodno posredoval rezervist Lars Lukas Mai. Natančen je bil Victor Nelsson za svoj prvi gol v mladi reprezentanci. Je pa Mai popravil napako, ko je odločilno blokiral strel Faghirja v 113. minuti. Na drugi strani je Burkardt v 118. minuti zadel še vratnico, tekmo pa so odločili streli z bele točke.

Christensen je najprej ubranil strel nesrečnemu Burkardtu v prvi seriji, Dahmen je nato preprečil gol Faghirju v tretji, odločilen pa je bil sedmi strel Dancev, ki ga je Dahmen ubranil Victorju Kristansenu. Paul Jäckel je nato z zanesljivo izvedeno najstrožjo kaznijo Nemčiji priigral polfinale.

Izidi, evropsko prvenstvo do 21 let, četrtfinale:
Maribor: Španija - Hrvaška 2:1 (1:1, 0:0)
Puado 66., Puiado 112.; Ivanušec 94./11-m

Budimpešta: Nizozemska - Francija 2:1 (0:1)
Boadu 51., 93.; Upamecano 23.

Ljubljana: Portugalska - Italija 5:3 (2:1)
Dany Mota 6., 31., G. Ramos 58., Jota 109. Conceicao 118.; Pobega 45., Scamacca 60., Cutrone 88.
RK: Lovato 91.

Szekesfehervar: Danska - Nemčija 7:8 (2:2, 1:1, 0:0) **
Faghir 69., Nelsson 108.; Nmecha 88., Burkardt 103.
** - po streljanju enajstmetrovk

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Orry
01. 06. 2021 14.42
Hrvatom podarjena 11m.
Komentator16381
31. 05. 2021 21.57
-4
Hrvat je tat 🤣🤣🤣
Žac
01. 06. 2021 08.02
+2
Pametni slovenceljn,boljse biti tat kako spraviti 9 nedolznih v Gerecji vasi,Krtini in Jancah. A ne,Slovenceljnek. Revcek.