Nogomet

Gavči skozi šivankino uho v osmino finala, Hrvati še tretjič zapored zmagali

Sankt Peterburg, 26. 06. 2018 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška reprezentanca je v skupini D potrdila prvo mesto in na papirju lažjega tekmeca v osmini finala SP. Ognjeni so proti Islandcem do zmage prišli z golom v zadnji minuti (2:1). Argentinci so v prvem polčasu z zadetkom Lionela Messija vodili, v nadaljevanju so Nigerijci hitro izenačili, gol za napredovanje gavčev pa je nekaj minut pred koncem dosegel Marcos Rojo (2:1).

Hrvaški nogometaši so na svojem petem mundialu prvič skupinski del končali neporaženi. Še več, izbranci Zlatka Dalića so dobili vse tri tekme v svoji skupini, danes so ugnali še Islandijo, ki je pred tem še upala, da bi se lahko prebila v osmino finala. Toda igralci s severa Evrope bi zato morali zmagati, kar pa ji proti hrvaški vrsti, ta je med tistimi, ki so v prvem delu pokazale največ, ni uspelo. Večino prvega polčasa gledalci niso videli resnejše priložnosti na eni ali drugi strani. Nekaj več so s streli poskušali Islandci, ki so bili nevarni v končnici prvega dela. V 41. minuti je Gylfi Sigurdsson žogo poslal malo mimo desne vratnice z roba kazenskega prostora, v 45. minuti oziroma sodniškem dodatku pa je Lovre Kalinić obranil poskusa Birkirja Bjarnasona in predvsem Arona Gunnarssona, ki je tudi sprožil z roba kazenskega prostora. V uvodu drugega polčasa pa je na sceno stopil Milan Badelj. Ta je najprej v 51. minuti z več kot 20 metrov zadel prečko, dve minuti pozneje pa je zadel, potem ko je pritekel v kazenski prostor in "iz prve" poskrbel za 1:0.

Luka Modrić
Luka Modrić FOTO: AP
Le malce zatem se je znova izkazal Kalinić po poskusu Sverrirja Ingija Ingasona z glavo, isti igralec pa je le malce zatem po kotu spet s strelom z glavo zadel prečko. V 66. minuti je Gylfi Sigurdsson malce z desne strani z roba kazenskega prostora zgrešil vrata, tako kot Bjarnason v 73. minuti iz bližine. Minuto pozneje je pri Hrvatih z leve sprožil Josip Pivarić, a zgrešil, takoj zatem pa je Dejan Lovren v kazenskem prostoru igral z roko, najstrožjo kazen pa je za 1:1 unovčil Gylfi Sigurdsson. Naslednjo priložnost na tekmi je v 85. minuti zapravil Ivan Perišić, ki je s prostega strela meril le malce previsoko, v 89. minuti pa je zgrešil še Andrej Kramarić. V prvi minuti sodniškega dodatka pa so Hrvati prišli do nove zmage, ko je malce z leve iz kazenskega prostora zadel Perišić.

Gavči trepetali do samega finiša
Nogometaši Argentine pod vodstvom Lionela Messija so v zadnjem krogu predtekmovanja v skupini D prišli do prve zmage na svetovnem prvenstvu v Rusiji in se kot drugouvrščena ekipa uvrstili v osmino finala, kjer jih v prvi tekmi izločilnih bojev v soboto v Kazanu čaka obračun proti aktualnim evropskim podprvakom Francozom. Nigerija na drugi strani je po zmagi proti Islandiji in dvema porazoma zaključila nastope na 21. SP in se tretjič v šestih nastopih na mundialih poslovila po predtekmovanju.
Fifa je delegirala sodnike za naslednje tekme 3. kroga. Slovenski sodnik Damir Skomina bo v četrtek sodil tekmo med Anglijo in Belgijo, ki bo odločala o prvem mestu v skupini G. Obe ekipi sta sicer že uvrščeni v osmino finala.

Argentina slavi dva junaka, petkratnega dobitnika zlate žoge Lionela Messija, ki je zadel za 1:0, ter branilca Manchester Uniteda Marcosa Roja, ki je "albiceleste" rešil v 86. minuti. 170 centimetrov visoki Messi, ki je pred dvema dnevoma praznoval 31. rojstni dan, je svoje mojstrstvo najprej pokazal v 14. minuti. V polnem teku je z levim kolenom sprejel dolgo podajo Everja Banege, si podaljšal žogo za strel z desno nogo, ki ga vratar Nigerije Francis Uzoho ni mogel ukrotiti. To je bil jubilejni stoti zadetek na 21. svetovnem prvenstvu v Rusiji in hkrati šesti zadetek Messija na svetovnih prvenstvih - tri od teh je dosegel proti Nigeriji, s katerim je prekinil svoj 662-minutni post na največjem tekmovanju na svetu. Messi je bil osrednja figura tudi v nadaljevanju prvega polčasa. V 28. minuti je lepo zaposlil Gonzala Higuaina, ki ni znal izkoristiti priložnosti za 2:0 oziroma je bil nigerijski vratar na pravem mestu, v 33. minuti po vnovični natančni podaji, tokrat Angelu Di Marii, pa je imel priložnost s prostega strela, vendar je njegov strel po milimetrskem posredovanju Uzoha končal v vratnici.

Lionel Messi
Lionel Messi FOTO: AP

Drugi polčas se ni začel po notah 45-milijonskega naroda iz Južne Amerike. Turški sodnik Cüneyt Cakir je v 50. minuti po prekršku Javierja Mascherana pokazal na belo točko, natančni izvajalec najstrožje kazni pa je bil Victor Moses. Zadetek je povsem ohromil Argentino, ki v naslednjih dvajsetih minutah ni prišla do priložnosti, celo več, Nigerija je imela tri stoodstotne priložnosti za 2:1. Odion Ighalo je v 75. minuti meril mimo gola (sodnik po ogledu video posnetka ni dosodil igranja z roko), istega igralca je v 83. minuti zaustavil vratar Franco Armani, Ighalo pa je za las zgrešil še prosti strel v 85. minuti. Kazen za neučinkovitost je Nigerijo doletela le minuto za tem. Rojo je z "volejem" zadel žogo, ki je končala v levem spodnjem kotu nigerijske mreže in ki je sprožila val navdušenja med argentinskimi nogometaši. Ti so se tako skozi šivankino uho uvrstili med šestnajst najboljših ekip na svetu.

Izida, skupina D, 3. krog: 
Islandija - Hrvaška 1:2 (0:0)
G. Sigurdsson 75.; Badelj 53., Perišić 90.

Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Ingason, R. Sigurdsson (70./Sigurdarson), Magnusson, Hallfredsson, J. Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason (90./Traustason), Finnbogason (85./A. Gudmundsson).
Hrvaška: L. Kalinić, Ćorluka, Jedvaj, Ćaleta-Car, Pivarić, Badelj, Kovačić (81./Rakitić), Perišić, Modrić (65./Bradarić), Pjaca (70./Lovren), Kramarić. 

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Nigerija - Argentina 1:2 (0:1)
Moses 51./11-m; Messi 14., Rojo 87.

Nigerija: Uzoho, Balogun, Troost-Ekong, Omeruo (80./Iwobi), Idowu, Ndidi, Etebo, Mikel, Moses, Musa (90./Simy), Iheanacho (46./Ighalo).
Argentina: Armani, Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico (80./Agüero), Perez (60./Pavon), Banega, Mascherano, Di Maria (72./Meza), Messi, Higuain.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Lestvica:
1. Hrvaška        3  3  0  0  7:1  9
2. Argentina      3  1  1  1  3:5  4
3. Nigerija       3  1  0  2  3:4  3
4. Islandija      3  0  1  2  2:5  1

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šumar
28. 06. 2018 08.01
95 minut so imeli čas za dajati gole pa jih niso vsi bi radi samo 11 metrovke pa 5 na tekmo al kaj argentina je dala dva regularna lepa gola in to je to
Maxx365
27. 06. 2018 11.33
+6
A ni zapirač z nekom stavil 500€, da bo Argentina včeraj izpadla? Me prav zanima a mu je dolg poravnal, al se je usral?
idiu3krasne
27. 06. 2018 17.04
+1
On se je usral ko je model po dobitek prišel.
Frel
27. 06. 2018 08.38
-4
Lepa tekma, zmagoalec je žal napačen. ampak ne zaradi boljše Nigerije, katera ni bila, ampak zaradi sodnika. včeraj je spet krojil usodo. Zakaj ni piskal tiste roke verjetno še sam ne ve, tudi z kartoni je bil radodaren. Marsikdo bi Messija za njegovo jezikanje in zavlačevanje nagradil z 2 rumenima, posledično rdečim, pa ni bil edini. Edina napaka, katero je storil proti Argentini je bila, da bi morda lahko ob spotikanju Di Marie pokazal rdeči katron, katerega na koncu ni, je bil samo rumeni. ampak vse ostalo je blo proti Nigeriji. Nigerija je bila oropana napredovanja in upam, da se tega zavedajo. ne razumem poante VAR-a če ga ne znajo rabiti. že Srbija je bila konkretno ogoljufana, potem Švedska, tudi za Portugalsko v ponedeljek bi se dalo debatirati glede penala za Iran, včeraj za nameček pa še ena izmed večjih kraj v zgodovini. ampak ne zaradi očitne roke, temveč zaradi tega, ker je sodnik imel možnost piskati penal, imel je posnetek, kateri je razkril roko, ampak ga kljub temu ni! moje mnenje.
dark horse
27. 06. 2018 08.51
+8
Nepiskan penal za Iran sredi 2 polcajta pa kaj?? Messi zaradi jezikanja rdečega hahahaha. Kaj pa Cr za komolec
Frel
27. 06. 2018 08.56
-6
če si še enkrat pogledaš posnetek, boš videl, da ga CR z komolcem niti ni zadel, tako da je rumeni pravilna odločitev. in mojega konteksta glede Messija pa nisi razumel. za njegovo jezikanje sodniku enkrat po 80 minuti bi moral dobiti rumeni karton, za njegovo zavlačevanje pa drugega. verjetno z rumenim ne bi zavlačeval, ampak če gremo gledati po pravilih sta to dva rumena, posledično rdeč. vpliv bi to seveda imelo na tekmo v osmini finala in ne včeraj. toliko.
Frel
27. 06. 2018 08.58
-5
aja, še nekdo iz Argentine bi moral končati z rdečim. Banega je imel rumenega, pri prekršku nad Nigerijcem, po katerem so stresli zunanji del mreže je tudi bil za rumen, sodnik pa nič.
grozjak
27. 06. 2018 09.15
+2
myclub, ni kaj, čestitam za načelnost in vztrajanje pri svojem, vendar te bom lahko resno jemal samo v primeru, da si v času svetovnega prvenstva po nekem krivičnem čudežu prezrt in zato prost "najboljši sodnik na svetu"...........
Masterofpupetz
27. 06. 2018 09.19
+2
Frel
27. 06. 2018 09.24
+2
kakor želiš. mene briga kdo me resno jemlje in kdo ne. mam svoja mnenja, s katerimi se ne strinjajo vsi. pa tudi o vas imam mnenja, in če te ravni zanima o tebi mam izjemno slabega (vem, da te to ne zanima) če si pa predstavljate da sem navijač Reala in mam profil s sliko od Barcelone se motitie. za Barcelono navijam že vrsto let in mi niti na kraj pameti ne pade, da začnem navijati za Real. kljub vsemu, pa poskušam realno gledati nogomet, ter podati kolikor toliko realni komentar, vem pa da mi to ne uspeva vedno. in če je Real oškodovan bom to napisal, če je Barcelona oškodovana bom napisal, če je Barcelona zmagala s pomočjo sodnikov bom to priznal. Navijam za Barcelono ampak ob enem tudi za fer nogomet.
Frel
27. 06. 2018 09.31
+1
Za Barco sem navijal pred Messijem in bom tudi po njegovem koncu. Svetovno gledam pa iz užitka in mi je malo mar kdo zmaga. lepo bi bilo, če bi zmagala Španija, saj je veliko članov Barcelone prav iz Španije. in eden izmed glavnih razlogov za to, da sem navijač Barce ni messi, temveč Puyol, Xavi, Iniesta ter Ronaldinho.
Maxx365
27. 06. 2018 11.04
-1
žal ti moram povedati, da nihče od naštetih ne igra več za Barcelono, torej za koga sploh navijaš?
metallica-one
27. 06. 2018 12.16
+3
Da ga ni zadel a je mogoce nakazal. Ali mogoce opravicujemo nesportno potezo za katero bi vsak ki se ne pise ronaldo dobil rdecega.
FootballMaster
27. 06. 2018 08.29
-1
Se mi zdi, da bi argentina lahko sestavila veliko boljšo prvo 11. Drugače pa povsem očitno pristranski sodnik. Če bojo VAR uporabljali na tak način kot do sedaj potem je povsem nesmiselno da ga imajo... Velikim ekipam v prid...
idiu3krasne
27. 06. 2018 08.27
+3
Argentina je zalaufala motorje....in pokazala da lahko....Mascherano ga je malo biksal...se pa ni obneslo tisto "vsi na Messija...Roho je bil sam jn hop gol......take šanse treba koristit.
mptour
27. 06. 2018 08.11
+5
Sampaoli je najslabši ¨trener¨na svetu. Premaga ga samo še dr, Zdenko Verdenik.
mptour
27. 06. 2018 07.56
+3
Zapirač in Cripl sta ga pa gonla do 85. Kej desna roka boli?
Maxx365
27. 06. 2018 07.47
+11
Najprej mora Sampaoli na klop posadit Mascherana pa noname Mezo, pa obvezno v ekipo uvrstiti Dybalo, ki mora igrati, pa ni pomembno ali v sredini ali na krilu in ne meni, da ne moreta z Messijem skupaj igrat
rekof
26. 06. 2018 22.48
+7
Vse lepo in prav,.. ampak Hrvati pa opasni,.. lahko iz tretjo klopjo razbijejo kogarkoli.
Kollerik
26. 06. 2018 22.53
+5
krnekilojz
27. 06. 2018 07.06
-4
Bojo pa s prvo postavo letel domov po tekmi osmine
le?o
26. 06. 2018 22.46
+16
No pa je tud argentina pokazala da lahko. Malo vec volje in energije so dali od sebe in je slo. Predvsem psihicni moment je prevladal in mal srece pri sodnikovi prosti presoji in je to to. Nigerija sama kriva za poraz , med 60 in 80 bi lahko zabili 2 kosa in fd. Roko na srce pa rajsi gledam argentino proti franciji kot pa noname island al pa veterana obi mikela. Cestitke messiju za prvenec...mogoce je prilezel iz depre
KavčStrokovnjak
27. 06. 2018 07.21
-6
Po 700 minutah pa lahko tudi Leo enkrat zadane. Če se bo te statistike držal še naprej, gavči ne pridejo daleč. Prav lepo je bilo videti kako "gara" v obrambi. V lastnem kazenskem prostoru je preživel več časa na tej tekmi, kot pa celo sezono pri Barci. :D
Maxx365
27. 06. 2018 07.32
+18
ja, očitno vsi kavčstrokovnjaki pričakujete, da bo Messi igral v obrambi, v sredini organiziral igro in nato še v napadu zadeval, ma ne moreš verjet
dark horse
26. 06. 2018 22.41
+18
Vsi Messi hejterji kje ste bili pa včeraj s komentarji kako je bil Iran oškodovan. Aja včeraj je bilo spet vse po pravilih takšnih kot jih poznajo v Realu
odpiramvamusta
26. 06. 2018 22.39
+21
Bravo Argentina, izjemna borbenost. Messi izjemno, Rojo lep gol, igra ni bila na najvišjem nivoju toda vse čestitke. Sedaj pa Francija ki bo izjemno težak nasprotnik.
7strel
26. 06. 2018 22.33
+20
G.O.A.T. MEEEEESSSSIIII
Die einemaister
26. 06. 2018 22.29
+13
Izjave pikanca komentatorja pa katastrofa" tu je Zanetti, ki je igral pri Interju v zaključku svoje kariere" No če je od 1995 do 2014 zaključek kariere potem bo že tako
nikajzadodat
26. 06. 2018 22.33
+11
...glede na substance je bil na nivoju Maradone s to razliko da je imel mikrofon
Die einemaister
26. 06. 2018 22.34
+8
ja, ne vem kaj čakajo da ga pošljejo na odvajanje od alkota
Houdor
26. 06. 2018 22.29
+17
V loži se je skoz nekaj belega prašilo... le kaj bi to bilo?
mackintosh
26. 06. 2018 22.28
-19
me je pa čakir razočaru ker ni piskal še drugo enastmetrovko za afričane.
mackintosh
26. 06. 2018 22.34
-4
se pravi kljub var-u spet kraja. in to za popolnoma razštelano argentini
Kollerik
26. 06. 2018 22.39
+8
...še enkrat: tudi Pušnik je v studiu pokomentiral, da NI BILO nobenega penala, razen tistega, ki ga je zagrešil Mascherano.
mackintosh
26. 06. 2018 22.41
-10
koll vdeeno mi je kaj je pusnik komentiral. obrambnrmu igralcu se je žoga od glave odbila v iztegnjeno roko. šolski primer igra z roko v 16m.
mackintosh
26. 06. 2018 22.42
-1
Kollerik
26. 06. 2018 22.45
+12
....kot tudi nedosojen rdeči karton za rušenje Di Marie v napadu...
zefa20
26. 06. 2018 22.51
+8
če nimaš pojma o nogometnih pravilih potem ne komentiraj. Kdo pa pravi da je vsaka roka v kazenskem prostoru penal? Važna je namera, ali je igralec igral namerno z roko, ali pa ne? V tem primeru ni bilo niti malo namere, ker se mu je žoga od glave odbila v roko.
Kollerik
26. 06. 2018 22.55
+0
....kar je Čakir tudi s kretnjo svojega prsta v smeri svoje glave nazorno pokazal nigerijcem...
MKII
27. 06. 2018 07.02
-1
KavčStrokovnjak
27. 06. 2018 07.22
-4
Maxx365
27. 06. 2018 07.33
+2
Peter Selan 1978
26. 06. 2018 22.26
+5
zapiralo je na tabletah pa ne vid tipkovnice
Kollerik
26. 06. 2018 22.26
+11
Čestitke tudi "vatrenim"...bravo južni sosedje! Sedaj pa Brazilija...uuuuuuhhh, huda bo...toda žoga je okrogla... :)
Kollerik
26. 06. 2018 22.27
+11
Brazilja mišljeno za še eno reprezentanco iz ex. Yuge, za Srbijo... :)
Apostol1
26. 06. 2018 22.24
+8
Z vsem srcem sem navijač Ronalda ,ki je nogometni bog ampak roko na srce tudi Argentincem sem privoščil , da so šli naprej , ne zaradi Messija ali pa tistega butastega Masceranija ,ki je zrihtal Nigeriji enajstmetrovko , sploh pa ne zaradi jokavega Maradone AMPAK ZARADI MNOŽICE ARGENTINCEV, KI IZJEMNO ČUSTVENO SPREMLJAJO SVOJO REPREZENTANCO , KAPO DOL
Die einemaister
26. 06. 2018 22.27
+8
hahahahahhahahahaha "Roland nogometni bog", pa dej prosim te začni pametne pisat dej.
1ddenis1
26. 06. 2018 22.27
-14
jaz pa samo zato da bom užival kako jih bo francija pomalcala
Iniesta116
26. 06. 2018 22.29
+11
Tudi francozi niso zmagoval z neko vlko gol razliko
Kollerik
26. 06. 2018 22.36
+10
.... da ima Argentina ne glede na današnjo zmago neke probleme, je evidentno. Francozi pa so še vedno uganka. Delujejo nekam leno, nezainteresirano, toda videz lahko krepko vara.
Die einemaister
26. 06. 2018 22.36
+6
Francozi bodo mogli uvažat malo več Francozev, da bodo čutili tapravo narodno zavest, potem se lahko pogovarjamo
Kollerik
26. 06. 2018 22.42
+4
Narodno najbolj "čiste"evropske reprezentance imajo Hrvaška, Rusija, Poljska, Srbija... pač bivše x. komunistične države, v katere se ni hotel nihče preseljevati, še manj tam živeti... ;)
nikajzadodat
26. 06. 2018 22.42
+1
Apostol1 glede na tvoje izjave si ti tudi neke vrste bog...rabis pa pomoc... Verjemi
Kollerik
26. 06. 2018 22.49
+1
Apostol lih ni Bog, je pa neke vrste njegov pomočnik.... :))
Apostol1
26. 06. 2018 22.56
-1
Kollerik
26. 06. 2018 22.58
-1
Die einemaister
27. 06. 2018 07.01
-1
Res je ,je pa tudi res, da gre za najbol revne države, tudi to je potrebno omeniti, sicer pa ja zadel si.
šmajser1
26. 06. 2018 22.23
+1
Hehe...najbomj sramotno za Chakirja je da je sel pogledat, pa ni dosodil ocitnega penala..ve bi jo objel, kot med dvema ognjema bi morda piskal hehe....sicer pa cestitke argentini bo bolj zanimivo
grozjak
26. 06. 2018 22.32
+3
Šmajsi, preber moj komentar in če se še kar ne boš neumno počutil, potem ti ni pomoči in te bom pustil pri miru
Maxx365
27. 06. 2018 07.36
+4
ravno zato, ker si je v miru posnetek ogledal, je pošteno dosodil, ni vsaka roka v kazenskem prostoru namerna in avtomatsko penal