Nogomet

Hrvati klonili šele po enajstmetrovkah, Španci osvojili Ligo narodov

Rotterdam, 18. 06. 2023 23.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španska nogometna reprezentanca je zmagovalka tretje izvedbe Lige narodov. V finalu v Rotterdamu so Španci po enajstmetrovkah premagali Hrvate s 5:4, potem ko sta se redni del in podaljšek končala brez golov. Pred tem je tretje mesto v Enschedeju osvojila Italija, ki je s 3:2 (2:0) ugnala Nizozemsko.

Španci so v svojem drugem finalu Lige narodov prišli do prve lovorike. Hrvaški odpor so strli šele po enajstmetrovkah. Sicer pa so na tekmi imeli več obetavnih akcij od Hrvatov, ki tako še čakajo na prvo mednarodno lovoriko, potem ko so že igrali v finalu in polfinalih svetovnih prvenstev.

Hrvati, ki jih je na stadionu podpiralo več kot 25.000 rojakov, so v sredo v polfinalu po podaljških s 4:2 ugnali domačo reprezentanco Nizozemske, a za to potrebovali podaljške. Španci so dan kasneje v 88. minuti zabili odločilni gol za zmago z 2:1 proti Italiji.

Prvo izdajo tega tekmovanja je pred štirimi leti na Portugalskem dobila domača reprezentanca, pred dvema pa je bila najboljša Francija, ki je takrat ugnala Španijo, sicer trikratno evropsko in enkratno svetovno prvakinjo.

V uvodu tokratne tekme so bili nekoliko nevarnejši prav Španci, posebej Gavi je bil v 12. minuti blizu uspehu, a zgrešil cilj za nekaj centimetrov. V 23. minuti so Hrvati izpeljali prvo nevarno akcijo, toda španska obramba je na koncu pravočasno posredovala pri strelu Andreja Kramarića.

Po še eni španski polpriložnosti je v 31. minuti s strelom z glavo s približno 15 metrov poskusil Ivan Perišić, na mestu pa je bil Unai Simon. Perišić je z glavo poskusil tudi v 39. minuti, vendar takrat španski vratar ni imel veliko dela, Alvaro Morata pa je na drugi strani prav tako z glavo žogo poslal čez hrvaški gol v 42. minuti.

Luka Modrić v bogati karieri, polni lovorik, še ni uspel osvojiti velikega tekmovanja s hrvaško reprezentanco.
Luka Modrić v bogati karieri, polni lovorik, še ni uspel osvojiti velikega tekmovanja s hrvaško reprezentanco. FOTO: AP

Uvod drugega polčasa je pripadel hrvaškim nogometašem, ki so bili konkretnejši, a ne dovolj za spremembo izida. Tudi Španci so zagrozili v 57. minuti, zgrešil pa je Marco Asensio. Kljub nekaterim nevarnejšim akcijam pa tudi v nadaljevanju prave priložnosti ni bilo, tudi Asensio v 77. minuti je bil premalo natančen.

V 84. minuti je imel Ansu Fati daleč najlepšo priložnost tekme, ko je streljal iz bližine, veselje pa mu je preprečil Perišić s posredovanjem pred golovo črto. Ob koncu 90. minute je znova nenatančno meril Asensio, tako da je sledil podaljšek.

V njem je v prvem delu zagrozil predvsem Dani Olmo, ki je imel na voljo odprt strel v kazenskem prostoru, a tudi on je žogo poslal čez gol. Olmo je do strela prišel tudi v 108. minuti, vendar je Josip Šutalo z blokom žogo odbil v kot.

Tudi sicer so bili v teh trenutkih podjetnejši Španci, ki pa jih je skozi celo tekmo "tepla" nenatančnost pri strelih. To bi jih lahko skrbelo pri izvajanju kazenskih strelov, ki so sledili.

Pri teh pa se to ni poznalo. Od sedmih španskih strelcev je zgrešil le Aymeric Laporte, ki je imel prvo zaključno žogo, a je zadel prečko. Toda to ni bilo usodno. Unai Simon je namreč pred tem obranil strel Lovru Majerju, v šesti seriji pa še Brunu Petkoviću. Odločilno enajstmetrovko pa je nato zadel Dani Carvajal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
19. 06. 2023 08.42
-1
Če razmišljam kot Hrvačka, so bili krivi sodniki, da niso zmagali ! Ne sodniki, hrvaški fuzbalerji......!
Panter 63
19. 06. 2023 09.37
+0
Daj vir da je kateri kaj povedal proti sodnikom. Vsi cestitajo špancem da so bili boljsi. Ne lazi.