Nogomet

Po visokem porazu na Poljudu Slovenci še dlje od Katarja

Split, 07. 09. 2021 22.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska reprezentanca se je v 6. krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu 2022 v Splitu pomerila s Hrvaško. Slovenci so na prvi medsebojni tekmi južne sosede z golom Sandija Lovrića premagali z 1:0, Hrvati pa so našim nogometašem na Poljudu vrnili z obrestmi in slavili s 3:0 ter tako varovancem selektorja Matjaža Keka močno priprli vrata Katarja. Gole za ognjene so dosegli Marko Livaja v prvem polčasu in Mario Pašalić ter Nikola Vlašić v nadaljevanju. Oktobra Slovenijo čakata še gostovanje na Malti in domač obračun z Rusijo, novembra pa še gostovanje na Slovaškem in domača tekma s Ciprom.

Prva tekma v Stožicah se je končala s slovensko zmago (1:0), na Poljudu je bilo povsem drugače ....
Prva tekma v Stožicah se je končala s slovensko zmago (1:0), na Poljudu je bilo povsem drugače .... FOTO: Miro Majcen

Izbranci Matjaža Keka, ta bo v četrtek dopolnil 60 let, so v Split prišli z mešanimi občutki igre in rezultatov, vlogo favorita pa so kljub napovedim po trudu za pozitiven izid prepustili svetovnemu podprvaku Hrvaški, ki je tudi na lestvici Mednarodne nogometne zveze precej višje od Slovenije (18. - 66.), obenem pa je imela tudi tri točke več na lestvici kvalifikacijske skupine H. Slovenijo je hrabrila prva medsebojna tekma, ki jo je v Ljubljani proti istemu tekmecu dobila z 1:0. 

Favoriti v skupini H kvalifikacij za svetovno prvenstvo so upravičili vloge in prednost domačega igrišča. Hrvaška je v Splitu premagala Slovenijo (3:0), Rusija je bila v Moskvi boljša od Malte z 2:0, Slovaška pa je prav tako z 2:0 v Bratislavi ugnala Ciper.

V dalmatinskih medijih je gostiteljem, ki so sicer precej optimistično čakali obračun, največ skrbi delal prav Kek, malce v šali so zapisali, da bi raje igrali proti ekipi, ki bi jo vodil Jürgen Klopp in ki bi mu pomagala Pep Guardiola in Jose Mourinho, kot pa proti ekipi pod Kekovim vodstvom. Kot se je izkazalo, so bile te skrbi odveč, saj so Hrvati zasluženo in prepričljivo prišli do zmage in precej nemočnim Slovencem, ki niso sprožili praktično niti enega nevarnega strela, zdaj bežijo že za šest točk.

Kek je znova malce premešal začetno postavo. V osrčju obrambe je sicer spet mesto dobil Jaka Bijol, V zvezni vrsti pa so začeli Adam Gnezda Čerin, Jon Gorenc Stanković, Jasmin Kurtić in Sandi Lovrić, za najbolj napadalne naloge pa sta bila zadolžena povratnik po kazni Josip Iličić in Benjamn Šeško. Prvi pa so poskusili domači, potem ko je v peti minuti z glavo streljal Mario Pašalić, toda Janu Oblaku ni povzročil veliko dela. Malce za njim pa je bil nenatančen Borna Barišić. Vroče pred slovenskimi vrati je bilo tudi v deveti minuti, a na srečo gostov brez pravega zaključnega strela. V 20. minuti pa so imeli domači izjemno priložnost za vodstvo, ko je Andrej Kramarić prišel do odprtega strela s približno desetih metrov, Oblak je z z izvrstnim posredovanjem preprečil vodstvo Hrvaške. V 25. minuti je bi blizu uspehu tudi Marko Livaja, toda na koncu je iz težkega položaja iz bližine zadel le zunanji del mreže. Livaja je sprožil tudi v 29. minuti, Oblak pa je žogo odbil v kot. Slovenci pa so napadalno prvič nase opozorili 27. minuti, ko je Šeško poslal žogo mimo vrat malce z desne strani. Mladi napadalec je bil sicer v 45. minuti še malce prekratek pred vrati Hrvaške.

Hrvaška vs Slovenija
Hrvaška vs Slovenija FOTO: Sofascore.com

V 33. minuti pa so Hrvati povedli, potem ko je najprej Pašalić zadel okvir vrat, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Livaja. Tudi po zadetku so bili podjetnejši domačini, imeli še nekaj (pol)priložnosti, med drugim bi v 40. minuti Borna Barišić z leve strani skorajda presenetil Oblaka, ki je z zadnjimi močmi žogo spravil čez prečko, slovenski vratar pa se je spet izkazal v 43. minuti, ko je obranil še Kramarićev poskus. Uvod drugega polčasa je znova tekel po hrvaških notah, Slovenci so imeli težave že pri grajenju igre in so hitro izgubljali žogo. Kek je nato hitro iz igre povlekel Iličića in namesto njega poslal na zelenico Jana Mlakarja. Tudi to ni prineslo želenih posledic, takoj po trojni Kekovi menjavi pa so Hrvati povedli z 2:0. Enega rezervistov Nejca Skubica je preigral Ivan Perišić in podal pred gol do strelca Pašalića. Slovenci so se tako znašli v globokem breznu, iz katerega niso več našli poti. Po drugi strani pa so Hrvati še nekajkrat ogrozili slovenska vrata, zmago pa je v četrti minuti sodniškega dodatka potrdil Nikola Vlašić, ko je zadel z glavo.

Izjave po tekmi:
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "V sijajnem ozračju smo bili deklasirani. Poraz, ki bi lahko bil še višji. Popolnoma ničesar si nismo zaslužili. Hrvaška, ko se je razigrala, smo jo lahko samo še gledali. To je dokaz, da je Hrvaška najboljša v naši skupini. Lahko ji samo čestitam. Mi ves čas iščemo rešitve, da bi lahko odgovorili na zahteve v našem nogometu. Skozi ves ta čas, odkar sem selektor, je bilo nekaj dobrih predstav, danes pa to ni bilo na ravni. To je moja odgovornost. Res ni bilo za nikamor tole danes. Bomo videli, kaj bo v prihodnje, na tak način zagotovo ne bo šlo."

Jan Oblak, vratar Slovenije: "Hrvaška je bila boljša, zasluženo je zmagala. Nismo bili na ravni takšne tekme. Lahko samo čestitam Hrvaški. Med tekmo je treba pokazati svoje, po tekmi govoriti je prepozno. Pozitivno moramo gledati naprej, čakajo nas še štiri tekme. Kaj več povedati je težko po takšnem porazu."

Zlatko Dalić, selektor Hrvaške: "Fantje so odigrali sijajno tekmo, bili so agresivni, vložili so veliko energije. Vse so naredili tako, kot je bilo treba. Hvala navijačem, ki so poslali lepo sporočilo o tem, kako Hrvaška podpira reprezentanco. Gospod Kek je naredil lepe stvari na Hrvaškem, bil je še neporažen na Poljudu, ampak danes smo zasluženo zmagali. Slovenija je poskušala, toda nismo ji niti dali kakšne možnosti."

Izid, kvalifikacije za SP, 6. krog:
Hrvaška – Slovenija 3:0 (1:0)
Livaja 34., Pašalić 65., Vlašić 90.
Hrvaška: Ivušević, Juranović, Lovren (77./Ćaleta Car), Vida, Barišić, Brozović, Kovačić (77./Ivanušec), Pašalić, Kramarić (77./Oršić), Perišić, Livaja (58./Vlašić). Selektor: Zlatko Dalić
Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Mevlja, Balkovec (65./Jurčević), Gnezda Čerin, Gorenc Stanković (65./Skubic), Kurtić, Lovrić, Iličić (54./Mlakar), Šeško (65./Šporar). Selektor: Matjaž Kek

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bboban
08. 09. 2021 20.11
Naj si pogledajo obraz Rogliča ko prikolesari na cilj, velike zvezde pa enake frizure prred in po tekmi bog nedaj da bi bil dres zašvican ! Sramota
Mother Russia
08. 09. 2021 18.17
+0
To ni bilo nič drugega kot posilstvo pred pol milijona gledalcev, pa to...
kapljač1
08. 09. 2021 15.46
+0
Kek je uničilo igro Slovencev ! Naj gre !
štajerski janezek
08. 09. 2021 16.50
+3
Naj me kdo popravi če nismo začeli padati ko je vajeti prevzel Radenko? 🤷‍♂️
kor22
08. 09. 2021 15.36
+2
Eh z takimi igralci ki jih ima slovenija trenutno ne more dobem selektor naredit nic
Pa kaj
08. 09. 2021 12.56
prašam za prjatla.. je Kek kej omenu, da ni bilo voljnega momenta?
Mekenzi
08. 09. 2021 11.11
+2
Kek ne obvladuje ,Slovenske nogometne ,v narekovajiu zvezde ,brez borbe ,nepremagaš tudi najslabše ,reprezentance.
Henry_Ou
08. 09. 2021 10.22
+1
In zdaj se bo ta brezvezni bleferski demagog spet posipaval s pepelom in kao prevzemal odgovornost, seveda brez odstopa . .... Glavno, da je malega Zahovica potisnil not in mu malo dvignil ceno . Katastrofa ! In ljudje še kar nasedajo ....
INŠTITUT 1.APRIL
08. 09. 2021 11.55
+1
dej kaj bluziš????.....kaj mu bo dvignu ceno za zadnji 2 minuti......tvoj žabar Šporar pa naj jim raje kopačke puca ne da ga not da da v poucajtu enkrat žogo dotakne in še takrat jo takoj izgubi.
Henry_Ou
08. 09. 2021 13.11
+2
Kaki žabar, pa kaki Šporar ? Ne ga srat nekaj na pamet. Čist mi je vseeno in za viole in za žabarje .Tu se gre za reprezentanco , torej za bistveno več . ... Dejstvo je, da Luka nima kaj iskati v reprezentanci in da je že vpoklic škandalozno dejanje. In ja tudi 2 minuti štejeta kot nastop ... drugače pa tudi Šporar trenutno nima kaj iskati v reprezentanci.
ivan z Doba
08. 09. 2021 10.16
+4
Realno stanje-katastrofa.
Marticka
08. 09. 2021 10.14
+1
Če se na taki tekmi ne zkotiviras sam, da dobesedno grizes na terenu, pol nimaš kaj iskat v repki.. Razen oblaka, vsi v pokoj.. Vsaj reprezentančni.. Včeraj je bila ena velika žalost..mislim da slabše ne more bit..
na22mor
08. 09. 2021 09.17
-1
e če bi hrvati igrali v popolni postavi z modričem bi bila to druga pesem tako pa je Daliču pomagala tudi usoda
marjanović.dražen
08. 09. 2021 09.15
-4
Js navijam za Hrvasko in lahko vam recem da takoj zamenjam Dalića za Keka.
Žac
08. 09. 2021 09.19
-1
ervirus
08. 09. 2021 09.12
Je bilo kar je bilo
plamencek2
08. 09. 2021 09.03
+2
Dokler bodo poskusni igralci ( statisti ) v obrambi ne more bit drugačen rezultat. Točno se ve kdo je zaj. 1. gol obramba Stankovič statist. Ne vem zakaj so v reprezentanci nepreverjeni igralci. Včeraj je bil Oblak car vse je bilo na njemu .
HALAcR7
08. 09. 2021 09.03
+4
3 gola je še vredu,,,lahko bi jih dobili 8 kot jih nekateri dobijajo
agentii030
08. 09. 2021 09.01
+1
Ma daj ti fusbaleri potetovirani, sminkeri. Otroci pojdite nekaj drugega trenirat ne pa to.
slina999
08. 09. 2021 09.01
+1
nekajpavem
08. 09. 2021 08.54
+1
S vsem spoštovanjem do selektorja, bi moral sam, iz spoštovanja do drugih nogometnih trenerjev, podati odstop. Kar je bilo v njegovi moči je oddelal in to je to. Naj se na stolček vsede se kdo in si napolni CV in denarnico.
KOdOvce
08. 09. 2021 08.53
Šminkerji na igrišču, eni bi pa še enega neandertalca od trenerja nazaj pripeljal. A se ve, katero reprezentanco ima Katanc trenutno? Toliko o njegovi sposobnosti, tip se niti pogovarjat ne zna, ne da bi koga motiviral v ekipi, ne se hecat. Katanec je bil dokler smo imeli zlato gen., kjer so igralci imeli postimano v glavah sami od sebe in imeli kemijo. Pri keku se vidi, da želi vzpostavit kemijo igralcev, neko prijateljstvo in željo za žrtvovanje drug za drugega. Na žalost spoznava, da se naši "Evropski" Slovenci nosijo previsoko in posledično bo težko vzpostavit kaj takega med njimi. Morda z kaksnima pomembnima zaporednima zmagama, to bi pripomoglo, pa še takrat vprasanje. Jojo je včeraj pokazal, da se njegova želja spreminja iz tekme v tekmo in ni zanesljiv. Njegov način teka, kretenj je kazal, da si predstavlja, da je on edini nekaj več med našimi. Oblak zasluženo kapetan, celo tekmo je norel in p***il na soigralce, sploh na Balkovca, ki je lepo pokazal, da podleže pritisku na večji tekmi z več gledalci, Poljud ga je včeraj "zabetoniral". Raus!
KOdOvce
08. 09. 2021 08.55
Šeško pa je res naša svetla prihodnost, upajmo da ga naši mediji ne zj***ejo kot Iličiča, ali pa kakšen neumen selektor, ker že diši po odstopu Keka.
ddolores
08. 09. 2021 08.41
+1
Andrea Pirlo je na zavodu! Po Andrei Massiju, Andrei Gianiju sledi Andrea Pirlo. On je na začetku trenerske kariere in zato ni še predrag. Pa pojma o fuzbalu valjda ima svetovni prvak in 10 let je bil kreator igre pri Juvetu in reprezentanci. On bi bil zelo vesel, če ga pridejo ljudje iz nogometne zveze kontaktirat. Torej NZS - kaj se čaka! Zdaj je treba prekinit to agonijo. Kot prav NejkoSLO, je treba pripeljat strokovnjaka od drugje, tako, kot pri odbojkarjih, rokometaših, košarkarjih.
Njapo
08. 09. 2021 09.02
+1
Pirlo je prenehal trener, bolj Gatuso bi padal našim Pepelkam....
Njapo
08. 09. 2021 09.03
podalpski
08. 09. 2021 08.38
+5
Hrvati so bili zelo milostni in so nas premagali samo z tremi (3)goli razlike...hvala jim..vsak iz NK Ihana bi se bolj boril za slovenski grb....domači igralec mislim::::((((