Nogomet

Iličić izlil dušo: Igral bom, dokler bom lahko stal na nogah

Ljubljana, 16. 11. 2020 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Josip Iličić je s kapetanskim trakom na roki prinesel zmago slovenski reprezentanci na tekmi petega kroga Lige narodov proti Kosovu (2:1). Zvezdnik Atalante je v sodnikovem podaljšku drugega polčasa zadel z enajstih metrov in po tekmi čustveno spregovoril o težkih mesecih, ki so zdaj le še slab spomin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iličić prvič spregovoril o spopadanju z depresijo
    02:08
    Iz 24UR: Iličić prvič spregovoril o spopadanju z depresijo
  • Novinarska konferenca Josipa Iličića in Amedeja Vetriha po tekmi Slovenija - Kosovo
    10:44
    Novinarska konferenca Josipa Iličića in Amedeja Vetriha po tekmi Slovenija - Kosovo
  • Novinarska konferenca selektorja Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Kosovo
    07:49
    Novinarska konferenca selektorja Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Kosovo
Pred koncem novinarske konference je Iličić tudi poslal sporočilo podpore vsem, ki jih je tako ali drugače prizadelo obdobje "koronakrize". "Da bo čim prej vsega skupaj konec. Na žalost se pač dogaja to, kar se dogaja, žal mi je zaradi tega, sploh ljudi, ki so izgubili službe. To sem moral poudariti, ker vem, v kakšnih situacijah so. Želim si, da bi bilo tega čim prej konec," je dejal Iličić, ki je v Bergamu spomladi ostal ujet v enem največjih svetovnih žarišč covida-19.

Josip Iličić se je po osebnih težavah, zaradi katerih je izpustil tudi zgodovinski nastop Atalante na zaključnem turnirju Lige prvakov v Lizboni, vrnil v velikem slogu. Še posebej težko je čakal nastope v dresu z državnim grbom, v sklopu katerih je po razočaranju na prijateljski tekmi z Azerbajdžanom (0:0) nekaj dni kasneje prinesel zmago ekipi Matjaža Keka v petem krogu Lige narodov nad Kosovom (2:1).

"Kaj reči po takšni zmagi? Ni slajšega kot zabiti gol v zadnji minuti, ampak ... Vseeno mislim, da smo si to zmago zaslužili. Mislim, da smo pokazali veliko več kot proti Azerbajdžanu. Pač zgodil se nam je ta zadetek, ki smo ga dobili, ampak pokazali smo karakter, da smo iz pravega testa, da lahko napredujemo, in mislim, da je to na koncu zaslužena zmaga," je o zmagoviti enajstmetrovki v 94. minuti povedal Iličić.

'Po desetih letih vas še kar preseneča?'
Kranjčan je bil v osrčju akcije tudi pri izenačujočem zadetku v drugem polčasu, ko je v ogenj poslal Petra Stojanovića, ta pa je idealno zaposlil Jasmina Kurtića.

"Moje poteze? Po desetih letih vas še kar preseneča? To pride, jaz imam neke svoje kombinacije v glavi, videl sem, da sem zaprt. S 'Stojketom' se pač dobro ujameva, zdaj že nekaj časa igrava skupaj in vem, da je vedno za mano, ko ne vidim rešitve. Slišal sem ga, sploh zdaj, ko ni navijačev, tako da ... Midva morava čim več sodelovati, mislim, da bi lahko danes izkoristila še več, kot sva. Upam, da bova skupaj napredovala in da bo še veliko takšnih akcij in zadetkov," je bil na novinarski konferenci po tekmi dobro razpoložen Iličić.

"Nočem se vračati, pomembno mi je, da sem tu, s temi fanti. Rekel bi ... Zadnji mesec je bil kar dolg zame, saj kar nisem mogel dočakati, kdaj bo ta reprezentančni zbor. Tekme so se vrstile ena za drugo, v moji glavi pa je bilo samo to, kdaj bo že prišel ta premor, da se vrnem spet s temi fanti, da se podružimo, da se vrnem domov ... Po eni strani tudi zaradi družine, a po drugi zato, da sem tukaj s svojo drugo družino, s temi igralci, ki so mi bili v oporo. Že pred tekmo z Azerbajdžanom sem rekel, da sem bil zelo ponosen nanje, na to, kar delajo, in da želim biti del te reprezentance, dokler bom lahko. Ko bom začutil, da ne morem več, se bom samo odmaknil in to je to. Rad bi se zahvalil vsem skupaj, ker so me tako sprejeli. To sem čutil že po tekmi z Grčijo, ko sem prišel v garderobo. Da sem dobrodošel, da me ta reprezentanca potrebuje in da ji hočem še pomagati."

Josip Iličić je prišel do prvega zadetka, odkar se je po nekajmesečni odsotnosti vrnil na travnate zelenice.
Josip Iličić je prišel do prvega zadetka, odkar se je po nekajmesečni odsotnosti vrnil na travnate zelenice. FOTO: Miro Majcen

Tega ne želi nikomur
Dotaknil se je tudi najtežjih trenutkov v minulih mesecih, v katerih je bil, kot je razkril njegov klubski soigralec in dobri prijatelj Alejandro Gomez, tudi okužen z novim koronavirusom. Iličić pravi, da mu je iz črne luknje poleg družine ter soigralcev pri Atalanti in reprezentanci pomagala tudi ljubezen do nogometa.

"Če bi vam vse to razlagal, bi po mojem tukaj sedeli do jutri. Sam pri sebi sem vedel, da se bom vrnil, da je bila to edina možnost, da se izvlečem iz vsega skupaj," je dejal Iličić. "Ta ljubezen do nogometa, do moje družine, do vseh okoli mene ... Za družino lahko rečem, da mi je bila v največjo podporo. Tega, kar sem doživel jaz, ne želim nikomur," je nadaljeval.

"Ampak to je za mano, gledam naprej, vsaka negativna stvar te naredi močnejšega, boljšega. V nogometu še nisem rekel zadnje, rekel bi lahko, da najlepše prihaja. Zdaj sem dobesedno začel uživati. Zavedam se, da pred seboj še nimam ne vem koliko kariere, ampak hočem dati zadnji atom moči za to, kar ljubim že vse življenje: za to žogo in to igrišče. Lahko bi samo rekel, to pa sem rekel tudi velikokrat v klubu: 'Fantje, ko bi vi vedeli, kako je lepo igrati nogomet!' To imam vedno v glavi, igral ga bom, dokler bom lahko stal na nogah."

Iličić je bil prvi posameznik obračuna Slovenija – Kosovo.
Iličić je bil prvi posameznik obračuna Slovenija – Kosovo. FOTO: Sofascore.com

Razmišljal je, da bi se umaknil
Priznal je, da je razmišljal tudi o reprezentančni upokojitvi, a bo izbrani vrsti več kot očitno z vsem srcem pomagal pri potegovanju za prvi nastop na velikih tekmovanjih po SP 2010. 

"Bili so trenutki, ko sem razmišljal, da bi se umaknil, da bi ponudil možnost drugim fantom. Ampak še sem sposoben, še čutim, želim si to tekmovanje ..." se je proti SP 2022 obrnil Iličić. "Mogoče zdaj to že preveč poudarjam. Jaz bom storil vse, da nam uspe kot celoti, vemo pa, da bomo morali, če bomo hoteli kaj narediti, igrati tako, kot smo danes. Da tudi po zadetku odreagiramo in pokažemo, da znamo tudi v težkih trenutkih. S tem se naredita tudi neka skupina in osebnost igralcev. Že kar nekaj časa sem v tej reprezentanci in se dobro spomnim, kako je bilo, ko sem prišel. In zavedam se, da so zdaj oni v situaciji, v kakršni sem bil jaz prej, in da moram pomagati tem fantom, da pridemo do želenega cilja."

Kek zadovoljen s karakterjem pred odhodom na odločilno tekmo v Atene
Slovenci so večino nedeljske tekme prevladovali in si na koncu prislužili pohvale selektorja Matjaža Keka za pravi karakter. S tem odnosom se bo v ponedeljek popoldne izbrana vrsta odpravila v Grčijo, kjer jo v sredo čaka še zadnja tekma.

"Ob zmagi in treh točkah me veselita tudi karakter in pa zavedanje, kako pomemben je vsak posameznik v ekipnem duhu. Prav ekipa je po prejetem zadetku reagirala na vse težave in na edini pravilen način. Tu si z moje strani zasluži velik kompliment," je po tekmi dejal Kek.

Dodal je, da so naredili tudi tisti korak naprej, ki so si ga želeli in napovedovali. Neporaženi so sedem tekem zapovrstjo, pri nedeljskem slavju pa gre zasluga tudi najizkušenejšima Iličiću, strelcu odločilnega gola z bele pike globoko v sodniškem dodatku ter navdahnjenemu mojstru, ki je pri prvem slovenskem zadetku s prefinjeno podajo omogočil Petru Stojanoviću vtekanje v kazenski prostor, in Kurtiću, ki je Stojanovićevo podajo spremenil v gol. Kurtić je tako dosegel svoj drugi zadetek v državnem dresu. 

Vesel, ker je prehitel Rudonjo
"Jasmin je bil zelo vesel, ker je na reprezentančni lestvici strelcev prehitel Mladena Rudonjo," je povedal Kek. Spomnimo, Mladen Rudonja je svoj edini zadetek dosegel v Romuniji na sloviti povratni tekmi, ki je Sloveniji 14. novembra 2001 prinesla pot na svetovno prvenstvo 2002. Slovenija je trenutno od velikega tekmovanja še precej oddaljena, nenazadnje jo prihodnje leto čakajo še celotne kvalifikacije za SP 2022, a nastavki trdnih temeljev za dosego večjega uspeha po dolgih letih (nazadnje je Slovenija na velikem tekmovanju igrala leta 2010 na SP) se po selektorjevih ocenah počasi kažejo.

"Mislim, da je bila raven igre proti Kosovu na neprimerno višji ravni kot proti Azerbajdžanu," je ocenil Kek. Proti Azerbajdžancem si Slovenci na prijateljski tekmi praktično celo tekmo niso priigrali kakšne resne priložnosti. V nedeljo je bilo drugače, obenem so domači imeli enajst udarcev iz kota, skoraj dve tretjini žogo v svoji posesti, 15-krat so poskusili s streli, od tega štirikrat v okvir vrat, kar kaže na večjo navdahnjenost v napadalnem delu igre.

Kek je sicer opozoril, da je bilo še vedno kar nekaj napak in izgubljenih žog na sredini igrišča, kjer pa je vseeno ob odsotnosti kaznovanega Jake Bijola pohvalil njegovo zamenjavo. 

Izpostavil Belca in Vetriha
"Če bi hotel koga izpostaviti, bi najprej Vida Belca, ki je mirno reagiral, ko je bilo jasno, da Jan Oblak ne bo mogel igrati, in pa tudi Amedeja Vetriha," je po tekmi dejal selektor.

Na koncu koncev pa Kek noče izpostavljati posameznikov in išče pravi ekipni duh, ki je po njegovem edina pot, da slovenskemu reprezentančnemu nogometu uspe kakšen nov korak v pravo smer. Enega teh bodo Slovenci morali narediti kmalu. Sredin obračun z Grki v Atenah bo odločal o prvem mestu v skupini 3 lige C in posledično o tistem, ki bo napredoval v ligo B. Slovenija ima pred njim 13 točk, Grčija dve manj, kar pomeni, da bi Kekovim izbrancem za želeno zadostoval že neodločen izid.

Slovenci so s 13 osvojenimi točkami tudi najboljši v celotni ligi C, kjer sicer v skupini 1 za zdaj vodi Črna Gora (10), v skupini 2 Severna Makedonija (9), v skupini 4 pa Belorusija (10). Biti najboljši v tej pa tudi nosi svoj čar, saj ohranja tisti ekipi vsaj delček več možnosti za dodatne kvalifikacije za SP 2022, če ji spodleti v rednih kvalifikacijah.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ban Jela?i?
16. 11. 2020 21.17
+1
Tisti, ki pravite da je Josip Iličić Bosanec, se dobro motite. Da je Bosanec, bi igral za BiH, ne pa za Slovenijo.Igra za Slovenijo, živi v Sloveniji, ima državljanstvo Republike Slovenije in ne BiH. Govori Slovensko in dvomim da zna povedati dva stavka v maternem jeziku. On je Bosanec samo po imenu in priimku, drugace je Slovenec, asimiliran v slovensko druzbo. Torej Josip Iličić zvani JOJO je Slovenc.
Opazovalec2020
17. 11. 2020 08.41
+1
Hachi
16. 11. 2020 20.26
+2
Bravo Josip.spet te je bilo uzitek gledati. Zal manjka kaksen, s katerim bi ofenzivno lahko vec odigral. Enostavno se vidi,da si z 5 razredov boljsi od ostalih,tako tehnicno kot v sami viziji.
Build NEK2
16. 11. 2020 18.54
-6
Pjte rajš vn na luft se rekreitat ne pa da tu gledate kk en bosanc žogo meče proti golu.
Ban Jela?i?
16. 11. 2020 21.10
+1
Build NEK2
16. 11. 2020 18.53
-1
Šport je poneumljanje ljudi.
Build NEK2
16. 11. 2020 18.52
-4
"Iličić izlil dušo: Igral bom, dokler bom lahko stal na nogah" A planiraš biti invalid?
bilipiton
16. 11. 2020 18.10
+0
jojo svaka cast za use drugac pa nasa reprezentanca poden od podna mucmo se s sladoledarji ki so pol ure pred tekmo se rezal kebab pa prpravlal burek in pol mamo željo igrat svetovno prvenstvo ja žou nebo slu... treba bo igrat na gol napadalno ne pa žoga na sredino pa nazaj v obrambo al pa celu do golmana.. atalantin stil igre bi blo treba uvest
bundy crocodile
16. 11. 2020 15.30
+3
Da ni jojota v reprezentanci, ekipa nima šans za kakrnškoli uspeh. Izgubili bi proti Ferskim. Jojo je zelo podoben Dragiču. Ima izvrsten pregled nad igro, vedno opravi vlogo kapetana, malo žog izgubi in brez njegovih golov imamo več kot pol manj točk. Josip je car!
Iztok Draksler
16. 11. 2020 14.57
-2
erika..pa druge babure..pa dubivajo korona dodatke na rtv..zakaj ze...kako so koroni izpostavljene...a.....rtv..sramota..jaja..s je kadunc tm šef...briga me...sam vladi priporocam naj ne zvisa rtv prispevka..sam to ne..denarja je dost...
Iztok Draksler
16. 11. 2020 14.52
-1
hmmm.....kaj naj recem.....ok je povedal...in pika....naj uziva ..
kapljač1
16. 11. 2020 13.29
+0
cripstoned
16. 11. 2020 12.41
+7
vesel sem da spodaj ni zlobnih komentarjih namenjenih jojotu ki v tem trenutku potrebuje polno podporo nas navijacev slovenske reprezentance.....jojo je bog slovenskega nogometa in predan je svojemu delu...drzi se jojo mi smo s tabo...
Dany75
16. 11. 2020 12.17
+8
Tako se govori,barwo Jojo...upam da bos zdrav,in da prides nazaj v tisto svojo pravo formo,ker te potrebujemo,mladim pa si itak vzor,in prav tako tudi mocna motivacija vsem novim ki se hocejo dokazat v reprrzentanci!
Cene Urban?i?
16. 11. 2020 12.08
+9
Josip, globoko spoštovanje!
balon200
16. 11. 2020 11.07
+5
TEDO84bv0MEDO
16. 11. 2020 11.04
-10
Prav, da nisem gledal. Naša jugoslovanska reprezentanca zdaj ne premaga niti reprezentance Vatikana.
Škrnicl
16. 11. 2020 15.13
-1
Tvoja reprezentanca je včeraj pobirala staro železo na Notranjskem...
MaldiniSLO
16. 11. 2020 10.48
+19
Sramota da v Sloveniji lastne reprezentance ne morem gledat. Sportklub prenaša tekmo a vec kot polovica prebivalcev tega programa nima!
TEDO84bv0MEDO
16. 11. 2020 11.07
+10
A1 in drugi niso hoteli plačati. 'urc jih gleda, Telemach bo postal monopol. Tudi jaz bom šel tja.
User768643
16. 11. 2020 11.20
+19
Plačujemo RTV prispevek. Zakaj že? Če nam igre reprezentance v najbolj gledanem športu ne morejo prenašat.
mikica247
16. 11. 2020 11.52
-5
"Skrajno nikjer" Vprašaj Janeza zakaj. Prispevek plačujemo ja ampak iz prispevka se dela vse, vse oddaje, ves program na radiju, vsi dogodki, izobraževanje, kultura, podpora znanosti in umetnosti. In Janez bi še več denarja preusmiril v svojo Novo TV. Zakaj že? Da bi gledali "kdo vam laže" in poslušali lažne novice? Nogometa sigurno ne bomo gledali.
papi1
16. 11. 2020 12.54
+2
Potrpi malo, saj se bo kmalu začelo umetnostno drsanje in boš tako kot jaz prišel na svoj račun.! Še najbolj pa Jolanda Bartole.Dneve in dneve bova uživala v ritbergerjih, tolupih, pa kaj jaz vem, kaj še vse tja spada.
papi1
16. 11. 2020 12.55
Iztok Draksler
16. 11. 2020 14.53
da si lahko placuejjo dodatke..korona dodatke...
Iztok Draksler
16. 11. 2020 14.54
+1
zakaj ze ni nogometa na rtv....a.mikica.....ne vem..a za dodatke pa majo denar..za korona dodatke..prosim...kako so bili pa oni ogrozeni glede korone..a...so delali v boilnicah...a
User792410
16. 11. 2020 10.31
+3
Zakaj tekem lige narodov ne prenaša RTV ali več televizijskih hiš? Na žalost je tako, da pravice prenosa dobi tisti, ki je pripravljen največ plačati in da prodaja pravic poteka preko nekakšnega licitaciji podobnega sistema. RTV Slovenija je izgubila boj za TV pravice pri reprezentančnem nogometu, Slovensko nogometno reprezentanco lahko v Ligi narodov spremljamo na kanalih televizije Sport Klub. Sem pa že enkrat pisal o tem, da bi za prenose tekem državnih reprezentanc, OI, svetovna, ter evropska prvenstva morala veljati drugačna pravila in ne bi smel odločati le denar, ampak bi moral biti glavni kriterij dostopnost programa. Na temo pojasnila zakaj je RTV ostala brez prenosov naše nogometne reprezentance v Ligi narodov je bilo pred tremi leti napisano tudi to: Na razpisu Evropske nogometne zveze je RTV Slovenija za pravice ponudila 2,75 milijona evrov (ta znesek bi se z vsemi davki na koncu dvignil na skoraj 3,4 milijona evrov), a to ni bilo dovolj. "Očitno je za področje Slovenije več ponudil Sportklub," so z RTV odgovorili na vprašanje, ki so jim ga postavili pri Večeru. In kot pravi pregovor, "denar sveta vladar", še kako drži!
TEDO84bv0MEDO
16. 11. 2020 11.10
+4
RTV SLO je drek, največ denarja gre za šefe. Dajo denar samo za poceni prenose. Moral bi biti zakon, da bi nacionalna tv morala imeti prenose tekem, kjer igrajo naše reprezentance in za naše lige.
biggbrader
16. 11. 2020 11.10
+6
Kadunc je potalal 800.000,00 € za usluge Eriki in prijateljicam, za nogometne tekme pa se lahko pod nosom obrišemo. Taka je ta Balkan RTV.
Iztok Draksler
16. 11. 2020 14.55
+0
JAZsemTI
16. 11. 2020 10.26
+3
Eh, ti dresi so kot pižame🤔
Domendo
16. 11. 2020 10.15
+2
Če bi katerikoli drug igralec izgubil toliko žog kot jih je včeraj Iličič ali bi šel v dribling vedno, ko bi dobil žogo bi ga vsi podili iz reprezentance. Včeraj so imeli srečo, da so zmagali. S tako igro, da bo večina podaj šlo na Iličiča on bo pa driblal proti grčiji nimamo šans. Še Messi manj dribla na vsaki tekmi pa je daleč pred Iličičem.
Curie
16. 11. 2020 10.03
+3

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.