Nogomet

Iličić o rešitvi, ki jo je našel za svojo bolezen, in uresničitvi svojih sanj

Kranj, 25. 10. 2022 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Milena Novak, Nina Mihalič
Komentarji
51

Josipa Iličića smo obiskali v Kranju, natančneje na Planini, kjer je odrastel v osebo, kakršna je danes. Ni samo nogometni zvezdnik, ki je v Italiji pustil velik pečat, ampak je predvsem oseba, ki ima veliko srce. V ekskluzivnem pogovoru je novinarki Mileni Novak zaupal, kje je zrastla ideja o njegovi blagovni znamki, o povratku v domovino ter načrtih za prihodnost. Prihodnosti, v kateri si želi čimprejšnje vrnitve na nogometna igrišča. Verjamemo, da bomo priljubljenega Jojota kmalu spet videli v vijolični opravi, tega se veseli tudi sam: "Ponovno se počutim nogometaš!" Da lahko slovenskemu nogometu zares veliko da, smo prepričani, njegovo znanje sega daleč onkraj nogometnih zelenic.

Josip Iličić je bil na vrhuncu svoje kariere, ko so ga začele pestiti zdravstvene težave. Toda kot sam pravi, je v vsaki slabi stvari potrebno najti nekaj dobrega. In to je storil tudi sam. Ideja oziroma želja o lastni blagovni znamki je tako ugledala luč sveta. Njegove sanje so se uresničile. Z zadovoljstvom pripoveduje zgodbo, kako se je vse skupaj začelo. Da je življenje v Sloveniji prineslo veliko pozitivnih stvari, ne skriva. Pravi, da je domovina samo ena, čeprav ima še vedno stike z ljudmi, ki so ga obkrožali v Italiji. Natančneje v Milanu, kjer je preživel pet čudovitih let. 

Slovenec je bil eden bolj prepoznavnih igralcev Atalante, s svojo všečno in napadalno igro pa se je zapisal v srca nogometnih navdušencev. Za klub, kamor je prišel iz Fiorentine, je odigral 173 tekem, na katerih je dosegel 60 zadetkov. Posebno mesto v njegovi karieri imajo zagotovo štirje zadetki, ki jih je dosegel na povratni tekmi osmine finala elitne Lige prvakov, ko je Atalanta s 4:3 premagala špansko Valencio in se s skupnim izidom 8:4 prebila v četrtfinale. In teh posebnih zadetkov, verjamemo, bo še veliko. Iličić še ni rekel zadnje v nogometu, pravi, da je v Sloveniji samo en klub, za katerega si želi igrati, zato je pred kratkim završalo, da se vrača v Maribor. Štajersko zelenico dobro pozna, tam je namreč že zaigral, preden ga je pot peljala v Italijo.

S svojim nogometnim znanjem, ki ga ima zares veliko, želi pomagati slovenskemu nogometu. Dejstvo je, da trenutna situacija v Sloveniji ni rožnata. Stadioni samevajo, o klubskem nogometu je v Sloveniji slišati malo. Ali se to lahko spremeni, ne ve nihče, zagotovo je le eno. Josip Iličić je s povratkom v slovensko prvo ligo že naredil ogromno. Vse ostalo še sledi. Načrtov in idej ima veliko, zato verjamemo, da bomo lahko v prihodnje o tem še veliko zapisali. V nadaljevanju si lahko preberete in ogledate, kako je zaživela njegova blagovna znamka, koliko je k temu pripomoglo življenje v državi, kjer je moda zapisana v ustavo, če se malo pošalimo, ter o samem življenju nasploh.

Predstavitev Josipa Iličića v Mariboru
Predstavitev Josipa Iličića v Mariboru FOTO: Damjan Žibert

Kdaj je zrasla ideja o lastni blagovni znamki?

Ideja se je rodila takrat, ko sem imel osebne težave. Imel sem to nesrečo, da sem dobil neko bakterijo, ki je bila vzrok mojih težav z zobmi in čeljustjo. Iskal sem rešitev, kako to pozdraviti in preprečiti, da se ne bi ponavljalo. Ko sem preizkušal različne zadeve, sem odkril to zobno pasto. Z uporabo sem ugotovil, da mi je zelo pomagala, na srečo se je tako razpletlo, da sem jo lahko pripeljal tudi v Slovenijo. 

Kako pomembna prelomnica je bila to? Je bil prav ta produkt povod za blagovno znamko, da ga lahko predstavite tudi drugim?

Sam na vse stvari gledam tako, da je potrebno iz vsake negativne stvari potegniti tudi nekaj pozitivnega. In ko sem odkril to zobno pasto, sem se dejansko pozdravil, kar je zelo pomembno vplivalo name in na moje življenje. Dejansko se je spremenil potek življenja in ne želim si, da bi se to še kdaj ponovilo. Ta zobna pasta je bila ključna. Moja ideja pa je bila, da bi tudi sam lahko pomagal drugim, ki imajo podobne težave, in da se jim ne bi dogajale stvari, ki so se meni.

Josip Iličić slavi zadetek proti Manchester Unitedu. Dosegel je prvi zadetek na tekmi, Atalanta pa je na koncu tekme Lige prvakov le remizirala.
Josip Iličić slavi zadetek proti Manchester Unitedu. Dosegel je prvi zadetek na tekmi, Atalanta pa je na koncu tekme Lige prvakov le remizirala. FOTO: AP

Vašo blagovno znamko zaznamuje prav poseben logotip. Od kje ideja in kaj vse lahko vidimo v njem?

Sam se nisem preveč ukvarjal z njim. Sta pa tukaj dve pomembni osebi, moj brat in naš prijatelj Denis, ki vse skupaj vodita. Prišla sta do te ideje, da bi lahko imeli prepoznaven logotip. Jaz sem se s tem strinjal. Želel sem si, da bi mojo športno pot zaznamoval ta logotip. Kot lahko vidite, je na njem slika, gre za mojo sliko iz ene izmed reprezentančnih tekem. Moja številka ter začetnici imena in priimka. Vsemu skupaj smo dodali še moj vzdevek. Lahko rečem, da se je zelo dobro prijelo, dobili smo pozitivne kritike. Vesel sem, da smo zadeli, ta znak me bo zaznamoval za celo življenje.

V ta projekt ste vključili ljudi, ki vam največ pomenijo in ki jim najbolj zaupate. Kako je to za vas pomembno in kakšni so vaši cilji?

Dejansko je v vse vpleten moj brat Igor ter najin prijatelj iz otroštva, kot sem že dejal. Želel sem vključiti čim več ljudi, ki jih poznam že celo življenje, ki so zaznamovali moje otroštvo, mojo športno pot. Upam, da se jih bo še več pridružilo, da lahko vse skupaj še nadgradimo. O ciljih ne razmišljamo preveč, ne preveč daleč naprej. Želim si, da bi bila blagovna znamka dostopna vsem. S tem ciljem smo tudi začeli vse skupaj.

V Italiji, natančneje v Milanu, prestolnici mode, ste preživeli kar nekaj let.  Kako zelo ste se navzeli tega smisla za modo, eleganco in zadnje modne trende?

Moja ideja je vedno bila, da bi se ukvarjal tudi s tem. Uživam v temu, rad imam to. Zato sem vesel, da imam lahko svojo blagovno znamko. Upam, da bomo še veliko lepega naredili, da se bomo širili. Tako za nas kot za vse ostale.

Kako veliko mesto ima sedaj v vašem življenju nogomet in kako veliko vaša nova blagovna znamka?

Da, nogomet je vsekakor številka ena, če gledamo športno plat. Odločil sem se za ta korak, da se vrnem domov. Mislim, da je bila to prava stvar, prava ideja, da sem se lahko začel ukvarjati še z drugimi stvarmi. Seveda je problem tudi čas, imam veliko obveznosti, tukaj je moja družina. Ravno zaradi tega so tukaj ljudje, kot sta Denis in Igor, ki svoj prosti čas posvečata našemu projektu. Zaradi tega sem jima neskončno hvaležen.

Bi si želeli, da ko postavite športne copate v kot, da ta projekt, blagovna znamka v popolnosti prevzame vaše življenje?

Ne, v popolnosti težko. Sam se vidim v nogometu. Tudi vrnil sem se z namenom, da pomagam slovenskemu nogometu. In res upam, da čez leta vse skupaj dvignemo na višjo raven. Tako da da, moj namen je takšen, zraven pa pridejo tudi ostale stvari. Tudi blagovna znamka, želimo si, da bi se širila, seveda.

 

Kaj ste v tujini najbolj pogrešali. Ali morda sedaj kaj pogrešate iz Italije?

Ko sem bil v tujini, sem najbolj pogrešal svoj dom. Doma je najlepše. Tujina je ena, drug svet, podrejen si svojemu poklicu in 24 ur na dan se vse vrti okoli tega. Sedaj, ko sem po tolikih letih nekaj časa preživel doma, šele vidim, kako lepo je živeti v Sloveniji, zavedam se dejansko, kako lepa je Slovenija. Vesel sem, da sem se vrnil. 

Se tudi duševno bolje počutite tukaj? Nič ne pogrešate Italije?

Da, to je moje domače okolje, tukaj so še moja družina, prijatelji. Vsi, ki me imajo radi. Kot sem že omenil, da, lepo je v tujini, toda po tolikih letih je prišel čas, da se vrneš domov. To je bil tudi naš cilj, moje žene in otrok. Nato sem še videl, koliko je otrokom pomenilo, da so se vrnili v domače okolje, da lahko govorijo domač jezik, obiskujejo domačo šolo. Da so lahko spet s svojimi prijatelji. Zaradi tega sem presrečen. Še vedno sem v kontaktu z ljudmi iz Italije, ki mi je ostala v srcu, toda doma je vse drugače in lahko smo presrečni, da imamo tako državo.

Kakšne cilje ste si še zastavili, tako karierne kot tudi življenjske?

Kar se tiče kariernih, si želim čim prej vrniti na igrišče. Se dobro pripraviti, da lahko pokažem to, kar sem že kazal pred leti. Lahko rečem, da gre vse po planu. Sam sebe sem presenetil, da sem se tako hitro "vrnil", da gre vse po planu. Ponovno se počutim nogometaša. Moj cilj je torej najprej, da se čim bolje pripravim, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. Potem pa, da z Mariborom uresničimo zastavljene cilje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
28. 10. 2022 11.26
-3
Naj se raje drži svoje blagovne znamke. Za fuzbal je mimo. Če bi še kaj veljal v nogometnih krogih, ne bi pristal v vaški ligi. Vse dobro mu želim.
oježeš
26. 10. 2022 14.47
+0
Res lahko Iličić še veliko da v nogometu. S tem se strinjam, ne vem pa zakaj je šel ravno v NK Maribor. So bili edini, ki je zadovoljiv za njih?
Tomvojo
25. 10. 2022 16.52
-1
Ronaldo mu do pirhov ne seže.
oježeš
26. 10. 2022 14.48
+4
SVEDMEISTER
25. 10. 2022 15.50
+3
Bravo maestro!!! Tam kjer sedis je nastala ljubezen do nogometa. Vcasih je bilo to samo "za blokam"...danes se rece "gremo na Jojota"
slovenka62
25. 10. 2022 14.53
+4
V Kranju je na Planini mislm kok ste šlampast.!!
bojer
25. 10. 2022 14.32
+5
"Lastna" blagovna znamka zobne kreme, ki naj bi jo pripeljal v SLO, kaj je temu "folku"...
Fržoww
25. 10. 2022 21.03
+0
Primer: neki kupiš,si lastiš, pripelješ ? kaj tebi ni jasno ...ding dong
no-future
25. 10. 2022 14.08
+1
Za Zahovicem najboljši Slo igralec pa eni ga lahko kritizirate kolikor hočete. V MB naj konca kariero tako kot se spodobi. Škoda je edino da v MB klubu ne razumejo dosti kaj se jim dogaja ker če jim klub vodi Suler potem je vse jasno.
User1280007
25. 10. 2022 13.41
+12
Obiskali ste ga v Planini ? Na Planini. Sedi 2, mama naj pa baklavo v šolo prinese.
St. Gallen
25. 10. 2022 18.48
oježeš
26. 10. 2022 14.50
Kot zgleda je naslov popravljen. Potem se ve, da saj admin sledi zapisom.
Chaparral
25. 10. 2022 13.41
+6
Srečno Jojo, verjetno se zavedaš, da Maribor in Slo nista Atalanta in Ita ......
Kuli997
25. 10. 2022 13.27
+4
Pepe D Pepe
25. 10. 2022 13.20
+1
Bravo Maribor! 😂🤦🏼😂
kala 09
25. 10. 2022 12.44
+15
Veliko sreče na nadaljnji športni poti
mackon08
25. 10. 2022 12.30
+3
Ok kariero je imel uspešno vendar je kot nogometaš bivši to sem siguren. Želim mu pa vse najbolje še naprej. Maribor vi ga pa samo sanjajte kot pojačanje, ker to ni.
Hellsrael
25. 10. 2022 12.26
+4
Naj se on tiste "svoje" babe dokoncno resi. Za te tezave je kriva ravno ona.
metallica-one
25. 10. 2022 12.09
+21
Ne vem zakaj eni prav hočete žalit osebo katera je v življenju nekaj dosegla bila prepoznavna navduševala množico ljudi osebo ki je dosegla veliko več kot mi tu na forumu. V življenju so vzponi in padci bolezni poškodbe in s tem pač živimo. Ne vem kako maš srce zalit in se norčevati iz bolezni. Dvomim da delaš to pri svojih bližnjih prijateljih. Jojo bilo kako se bo vse izteklo želim uspeh na njegovi poti zdravja in da najde svoj mir in naj uživa življenje.
Voly
25. 10. 2022 13.11
+12
Zato, ker je pri nas tako. Ko je športnik na vrhuncu, ga vsi trepljajo in se hočejo slikati z njim, ko ima krizo, ga vsi pljuvajo in se iz njega norčujejo! To so na svoji koži občutili skoraj vsi naši vrhunski športniki od Maze, do Štuhec, pa Peter Prevc, Damjan, Zahović, tudi že Čeh, Kozmus...celo Dončič!
oježeš
26. 10. 2022 14.52
+1
SlovenskiSin
25. 10. 2022 11.53
+11
Vsak ki jojota pozna osebno ve da je clovek na mestu, ista oseba kot 15-20let nazaj ko smo brcali za blokam tisto zogo in so nas mtke klicale da se je stemnilo in mormo domov. Ljudje ki ga ne poznate govorite neumnosti. Tako da 10/10 oseba
oježeš
26. 10. 2022 14.56
-2
Dane na igrišču brcajo in mečejo na koš. Ko se stemni ni nič drugače tja do cca 23 ure. Še ko komaj preneha deževati in je vse mokro, že nabijajo žogo. Podnevi prihajajo organizirano kar ni nič narobe, ponoči je pa res kljub temi malo utrujajoče. Ampak kdo bi gledal na ljudi, ki morajo zgodaj vstati in iti na pot ali v službo, pomembno je da se vrti žoga. Medtem pa je prostor med Eurospinom in AVE centrom prazen in tam ne bi motili ponoči nikogar.
PomisliNaSonce
25. 10. 2022 11.48
+9
Sedaj, ko sem po tolikih letih nekaj časa preživel doma, šele vidim, kako lepo je živeti v Sloveniji, zavedam se dejansko, kako lepa je Slovenija. Vesel sem, da sem se vrnil.
oježeš
26. 10. 2022 14.56
+0
Lepa je, dokler ne spoznaš naših politikov. Potem se vse neha, le narava še ostane lepa.
V SHESHELJ
25. 10. 2022 11.20
-11
Bla bla bla, ko so ti Italijani debarnico polnili, nisi zbolel...sedaj ko si sit vsega si prisel Maribor izmolzti do konca. Ce si bolan zakljuci. Ne pa da podpises pogodbo nepripravljen in okrogel. Taksne pogodbe lahko podpise vsak ki je igral na nekem invoju za nizji nivo, samo da jih izcuza. Mene bi bilo sram, da se vrnem v klub kateri me je izstrelil, vsaj gratis bi v zahvalo lahko igral.
Brusnjak Franc
25. 10. 2022 11.57
+4
vse to drži,napiši še da ga je maribor od interbloka kupil za 60tisoč čez pol leta pa prodal za 2,3miljona,ne bom ti naprej razlagal ker itak nebi razumel
Voly
25. 10. 2022 13.14
+6
Komentar brez kančka empatije, tvoja neinteligenca kar "šprica" iz vsake tvoje besede! Ti si primer za psihiatra!
Moni N
25. 10. 2022 11.16
-4
KAJ??? Tale zgodbica je pa mal za lase privlečena.....
miško dva
25. 10. 2022 10.54
+1