Nogomet

Infantino se je izognil obisku Pekinga, kjer bi ga pričakale številne ostre kritike članov Moka

Peking, 04. 02. 2022 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
6

Člani Mednarodnega olimpijskega komiteja so v Pekingu izrazili svoje nestrinjanje z Infantinovim velikopoteznim projektom, svetovnim prvenstvom na vsaki dve leti. Prepričani so namreč, da bi imela takšna sprememba izjemno negativen učinek na ves šport. Tudi zato, ker bi se prireditev koledarsko prekrivala z olimpijskimi igrami.

Kot bi vedel, da bo 'letelo z vseh strani', je Gianni Infantino izpustil pekinško zasedanje Moka, katerega član je.
Kot bi vedel, da bo 'letelo z vseh strani', je Gianni Infantino izpustil pekinško zasedanje Moka, katerega član je. FOTO: AP

Švicarski funkcionar Gianni Infantino bi moral kot eden od članov Moka obiskati Peking, a se je (domnevno) zaradi vsesplošno slabe koronavirusne situacije po svetu v zadnjem hipu premislil. Prvi dan zasedanja članov Mednarodnega olimpijskega komiteja je največ pozornosti požel izjemno oster poziv članov, naj Infantino opusti svoje načrte glede svetovnega prvenstva na vsaki dve leti. Zanimivo je sicer, da je Infantino svoj obisk Pekinga preklical, še pred tem pa je poudaril, da bi organizacija SP na vsaki dve leti Fifi prinesla skoraj dodatne štiri milijarde evrov, ta pa bi denar nato razdelila med manj razvite članice, s čimer si želi zmanjšati prepad med bolj in manj nogometno razvitimi državami.

Toda Infantinov glavni argument članov Moka ni prepričal, s predlogom pa niso bile zadovoljne niti razne mednarodne športne zveze. Največjo težavo vidijo v tem, da bi prepogosta organizacija svetovnih prvenstev razvrednotila ostale športe, saj bi se prekrivala tudi z olimpijskimi igrami. Trenutno je koledar zastavljen tako, da svetovno prvenstvo poteka na leta, ko na sporedu ni olimpijskih iger. Prepričani so, da bi največji športni dogodek v posamičnem športu zasenčil ostala tekmovanja, ki bi bila na sporedu v podobnih terminih istega koledarskega leta. 

"Skupaj s predsednikom Fife in članom Moka bi radi to predebatirali, toda to zdaj v nasprotju s pričakovanjem ni mogoče, saj je predvčerajšnjim odpovedal svoj obisk Pekinga," je vse skupaj hitel umirjati predsednik Moka Thomas Bach, ki je dejal, da so preobširne diskusije o tem zdaj nepotrebne, saj da je treba spoštovati Infantinovo odsotnost. "Če se strinjate, bomo skušali vzpostaviti stik z njim in mu posredovali te komentarje, ki so bili izrečeni," je zaključil Bach.

Bachove besede so bile le odziv na izjemno glasno kritiko številnih članov Moka, vključno s predsednikom Afriškega komiteja Mustapho Berrafom. "Ta načrt bi povzročil neizmerljivo škodo in šport na splošno postavil v veliko nevarnost," je dejal Berraf. "Preprosto bi odrinil ostale športe in jim zmanjšal vrednost ter jih posadil na klop, kar bi bilo povsem nesprejemljivo," se je v nogometnem žargonu izrazil Berraf. Njegovemu mnenju – tako piše Reuters v svoji četrtkovi zgodbi – so sicer prikimavali še številni drugi člani Moka. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prevalanar
05. 02. 2022 12.06
+1
Gianni=Jani=Janez, kar pomeni, da je soimenjak našega Janeza in skupno jima je to, da se morata oba skrivati pred ljudstvom!!!
borjac
04. 02. 2022 16.43
+1
Infantina so KUPILI. !!!!!
EnKandidatDosmrtniMandat
04. 02. 2022 14.28
+5
Se Infantino skriva kot tovariš Jansha pred EU.
Boris Kavčič
05. 02. 2022 20.41
Banion
04. 02. 2022 11.58
+3
ne vedo kaj bi si še izmislili za grabljenje denarja, prvenstva na dve leti bodo vse skupaj precej razvrednotila.
User2035358
04. 02. 2022 12.06
+1