Nogomet

Tudi Ronaldo pred Pelejem, Milan ostal prvi, Inter in Atalanta razigrana

Milano, Bergamo, Benevento, Torino, 03. 01. 2021 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
T.Š., J.B., J.K.
Komentarji
17

Prvič so se na igrišča v letu 2021 podali tudi nogometaši v italijanskem državnem prvenstvu. Uvodno tekmo 15. kroga sta odigrala milanski Inter in Crotone (6:2). Samir Handanović je za milanski klub branil celo tekmo. Josip Iličić pa je ob visoki zmagi Atalante nad Sassuolom (5:1) igral do 63. minute. Do treh točk so prišli tudi nogometaši Milana, ki so z 2:0 ugnali Benevento. Juventus je na večerni tekmi premagal Udinese, z dvema goloma pa je Cristiano Ronaldo presegel še en dosežek legendarnega Peleja (4:1).

Samir Handanović na tekmi Inter - Crotone.
Samir Handanović na tekmi Inter - Crotone. FOTO: AP

Uvodno srečanje v Serie A sta odigrali moštvi Interja in Crotoneja, šlo je za obračun moštva z vrha lestvice, kjer "biva" klub Samirja Handanovića, in gostov, ki so na začelju lestvice, v boju za obstanek. Inter je na visokem drugem mestu, zaostaja le za mestnim tekmecem Milanom. Domači trener Antonio Conte je na igrišče poslal naslednjo enajsterico: Samir Handanović, Milan Skriniar, Stefan De Vrij, Alessandro Bastoni, Achraf Hakimi, Nicolo Barella, Marcelo Brozović, Arturo Vidal, Ashley Young, Romelu Lukaku, Lautaro Martinez.

Na uvodu tekme je sicer kazalo, da so v vlogi favoriti gostje, saj so veliko bolje začeli in nekajkrat namučili slovenskega vratarja, so pa tudi prvi povedli, že v 12. minuti je po strelu z glavo zadel Niccolo Zanellato. To je bila kot kaže budnica za Milančane, saj so zaigrali bolje in v 20. minuti je izenačil Lautaro Martinez po podaji Romela Lukakuja. Le 11 minut zatem je bil Inter v vodstvu, tokrat po avtogolu Luce Marroneja, ki je posredoval pred Martinezom in premagal vratarja, sicer bi napadalec Interja pospravil žogo v mrežo. Za konec polčasa pa še ena žoga za hrbtom vratarja Handanovića, Vladimir Golemić je bil uspešen izvajalec enajstmetrovke v 36. minuti, ki jo je zakrivil Arturo Vidal.

Inter je sicer v dosedanjem poteku prvenstva izgubil le eno tekmo in proti Crotoneju so pričakovali zmago in tri točke. To so odločno pokazali v drugem polčasu, ko so nadigrali tekmeca in napolnili gostujočo mrežo. V novo vodstvo je v drugem polčasu gostitelje popeljal razpoloženi Martinez v 57. minuti, s svojim drugim golom na tekmi. Nato je še Lukaku dodal svoj delež v 64. minuti za vodstvo s 4:2 in jasno je bilo, da Milančani ne bodo dopustili "selitve" točk. Za 5:2 je v 78. minuti poskrbel Martinez s svojim tretjim golom na tekmi, piko na i izvrstni predstavi pa je postavil Achraf Hakimi z zaključnim golom na tekmi v 87. minuti.

Statistika Samirja Handanovića na tekmi Inter - Crotone
Statistika Samirja Handanovića na tekmi Inter - Crotone FOTO: Sofascore.com

Iličić koledarsko leto začel z zmago in asistenco
V neposrednem obračunu za evropska mesta je Atalanta brez večjih težav odpravila Sassuolo, ki je po odličnem začetku sezone v zadnjih tednih nekoliko popustil. V začetni enajsterici domačih znova ni bilo Argentinca Alejandra Gomeza, ki je še naprej v sporu s trenerjem Gianom Pierom Gasperinijem. Manjkal je tudi branilec Rafael Toloi. Josip Iličić je tekmo začel v prvi postavi.

Prvi je že kmalu po začetku zapretil Sassuolo, a se je izkazal Pierluigi Gollini. Nogometaši “Boginje” pa so za razliko od gostov izkoristili že svojo prvo priložnost. Matteo Pessina je pridobil žogo na sredini igrišča, v zaključku pa je vse postoril prvi napadalec Atalante Duvan Zapata. Po prvem zadetku so domači prevzeli ritem igre, nevarna sta bila še Jose Luis Palomino in Hans Hateboer, medtem ko si je Manuel Locatelli skoraj zabil avtogol. 

Nato je bil dvakrat neuspešen še Zapata, tik pred koncem polčasa pa je Atalanta le povišala prednost. Predložek z leve strani je poslal prav Iličić, žogo pa je nato na kakšnih 12 metrih od vrat gostov pričakal Pessina, ki je z volejem poskrbel za 2:0. 23-letni centralni vezist je postal prvi Italijan, ki je dosegel gol za Atalanto v Serie A po Gianluci Manciniju 20. januarja 2019. Vmes so tujci za moštvo iz Bergama zabili kar 164-krat. 

Tako kot se je končal prvi polčas, se je začel tudi drugi. Zapata je bil drugič med strelci v 49. minuti, s čimer je bolj kot ne že odločil zmagovalca. Kolumbijski napadalec se je nato v 57. minuti še enkrat vpisal v statistiko, in sicer kot asistent za gol Robina Gosensa. Zadovoljni Gasperini je ob visoki prednosti z igrišča potegnil Iličića, nadomestil ga je Luis Muriel, ki je potreboval le pet minut, da se je vpisal med strelce za petardo v mreži Sassuola. V 75. minuti je častni gol za goste sicer dosegel Vlad Chiriches, a dvomov o zmagovalcu tedaj že dolgo ni bilo več. 

Statistika Josipa Iličića proti Sassuolu
Statistika Josipa Iličića proti Sassuolu FOTO: Sofascore.com

Spodrsljaj Lazia pri Zajčevih
Do pomembne zmage je prišel tudi Napoli, ki je na Sardiniji ugnal Cagliari. Junak srečanja je bil z dvema zadetkoma Piotr Zielinski, tretjega je za Neapeljčane dodal Hirving Lozano, četrtega pa Lorenzo Insigne. Tri točke, s katerimi je ostala na tretjem mestu, je vpisala Roma. Sinovi volkulje so z 1:0 premagali Sampdorio, v polno je meril Edin Džeko v 73. minuti. Si pa je spodrsljaj privoščil Romin mestni tekmec Lazio, ki je v gosteh pri predzadnji Genoi le remiziral z 1:1. Miha Zajc je na igrišče vstopil na začetku drugega polčasa, ko so Rimljani vodili z 1:0. V nadaljevanju je za točko moštva iz Genove poskrbel Mattia Destro.

Milan z igralcem manj do zmage v Beneventu 
Za Milan je prvi zapretil Brahim Diaz, a je meril nekoliko mimo vrat. V 14. minuti pa so domači praktično podarili vodstvo gostom. Po slabi povratni podaji in neposrečenem posredovanju Alessandra Tuie je Milan dobil najstrožjo kazen, ki jo je brez težav izkoristil Franck Kessie za peti gol v sezoni. Benevento bi zatem kaj lahko izenačil prek Roberta Insigneja, a je goste rešil okvir vrat. V 33. minuti pa si je veliko neumnost privoščil mladi Sandro Tonali, k je nevarno startal na Artura Ionito, ga s podplatom zadel v koleno, za kar mu je sodnik Gianluca Caprari upravičeno pokazal rdeči karton. Do konca polčasa so domači zavohali kri, večkrat napadli, a je bil vselej na mestu Gianluigi Donnarumma

Čeprav z igralcem manj, je Milan drugi del odprl sanjsko. Že v 49. minuti je sijajen zadetek z lobom dosegel Rafael Leao. V 60. minuti so imeli domači sijajno priložnost za znižanje, ko so tudi sami dobili na voljo enajstmetrovko po prekršku Radeja Krunića, a je Gianluca Caprari  streljal mimo vrat Donnarumme. Kmalu zatem sta za čarovnice zapretila še Federico Barba in nekdanji nogometaš Gorice Gianluca Lapadula, a oba brez uspeha. Do konca tekme je imel tudi Milan še nekaj zrelih priložnosti. Hakan Calhanoglu je s pravo bombo z razdalje zadel okvir vrat, ki ga je nato stresel tudi strelec prvega zadetka Kessie. Na koncu je ostalo pri 0:2, s tremi točkami pa se je Milan po nekaj urah na drugem mestu vrnil na sam vrh Serie A. Benevento je kljub porazu na solidnem desetem mestu.

Ronaldo (na fotografiji) je za vodilni zadetek na tekmi potegnil z levega boka proti sredini in zadel v daljši kot.
Ronaldo (na fotografiji) je za vodilni zadetek na tekmi potegnil z levega boka proti sredini in zadel v daljši kot. FOTO: AP

Po Messiju na večni lestvici pred Peleja tudi Ronaldo, Juventus 'nabrušen' na obračun z Milanom
Dvoboj belo-črnih v Torinu je domači strateg Juventusa Andrea Pirlo začel z napadalno navezo Paulo Dybala-Cristiano Ronaldo, ki v zadnjem času zaradi skupnega (ne)igranja dviguje toliko prahu. In tudi tokrat argentinsko-portugalski dvojec ni dobro začel prvega polčasa, saj je Udinese z zadetkom Dybalovega rojaka Rodriga De Paula od desete minute celo vodili, a so nato Južnoameričanu sodniki zadetek razveljavili zaradi igre z roko v začetku akcije. Juve, ki je po zmagah večine od največjih tekmecev za državni naslov obračun začel pod precejšnjim pritiskom in s kar 13 točkami zaostanka za vodilnim AC Milanom, je na izziv Videmčanov odgovoril v 31. minuti, ko je zadel prvi strelec kluba Ronaldo. V osrčju akcije je bil tokrat v veliko bolj negativnem kontekstu spet De Paul, ki je po sicer tvegani podaji iz avta Strygerja Larsena izgubil žogo v dvoboju z Aaronom Ramseyjem, Valižan pa je v prostoru zaposlil Ronalda, ki s strelom v daljši kot z desnico ni grešil pred Juanom Mussom. To je bil že 757. gol na uradnih tekmah za Portugalca, s čimer se je izenačil z legendarnim Brazilcem Pelejem. Na prvem mestu je sicer Čeh Josef Bican (759).

V 37. minuti se je gostujoči vratar izkazal po tem, ko je Ramseyja zaposlil Weston McKennie, Valižanov strel pa je Argentinec odbil na varno. V 42. minuti je dobro pred Ignaciem Pussettom posredoval Leonardo Bonucci in preprečil večje težave za Torinčane, ki so precej povprečen polčas sklenili z minimalno prednostjo. Federico Chiesa je s strelom v enem prvih napadov drugega polčasa nasprotnega vratarja zgolj malce ogrel, a že naslednjo priložnost, ki se mu je ponudila, je nogometaš slavnega pedigreja izkoristil: izvrstno ga je zaposlil Ronaldo, Chiesa pa je z levico matiral Mussa. Tri minute kasneje je bilo na semaforju že 3:0, zadel je Ramsey, a so tako kot v prvem polčasu De Paulu tudi Otočanu zadetek razveljavili zaradi igranja z roko.

Udinese je odgovoril prek Larsena, čigar strel z glavo je "poljubil" zgornji del prečke, nekaj minut kasneje pa je imel z glavo priložnost tudi Bonucci, čigar strel pa je preletel okvir vrat videmskih "zeber". Tekme je bilo tudi zares konec v 70. minuti, ko je podajo Samirja prestregel Rodrigo Bentancur in v prostoru zaposlil Ronalda, ta pa je tokrat v daljši kot vrat pospravil žogo s svojo levico ter presegel rekordno znamko Peleja. Udinese je prek Marvina Zeegelaarja po lepi ekipni akciji zadel prečko, Pirlo pa je zaključek dvoboja izkoristil za številne osvežitve pred težko pričakovanim obračunom z vodilnim Milanom. Zeegelaar je na koncu le uspel doseči častni zadetek za goste v 90. minuti, globoko v sodnikovem dodatku igralnega časa pa je po podaji v prostor pobegnil Dybala in z močnim strelom z desnico postavil končni izid. Po le enem golu v tej sezoni v vseh tekmovanjih je bil to za Argentinca že drugi zadetek na zadnjih štirih tekmah.

Koronavirus pasica november

Izidi 15. kroga Serie A: 

Juventus – Udinese 4:1 (1:0)
Ronaldo 31., 70., Chiesa 49., Dybala 90.; Zeegelaar 90.

Benevento – AC Milan 0:2 (0:1)
Kessie 14./11-m, Leao 49.
RK: Tonali 33./Milan
Gianluca Caprari (Benevento) je v 61. minuti zapravil enajstmetrovko.

Inter – Crotone 6:2 (2:2)
Martinez 20., 57., 78., Marrone 31./avt., Lukaku 64. Hakimi 87.; Zanellato 12., Golemić 36./11-m
Samir Handanović (Inter) je branil vso tekmo.

Atalanta – Sassuolo 5:1 (2:0) 
Zapata 11., 49., Pessina 45., Gosens 57., Muriel 68.; Chiriches 75. 
Josip Iličić (Atalanta) je igral do 63. minute. 

Cagliari – Napoli 1:4 (0:1) 
Pedro 60.; Zielinski 25., 62., Lozano 74., Insigne (11-m.) 86.
RK: Lykogiannis 65./Cagliari

Fiorentina – Bologna 0:0

Genoa – Lazio 1:1 (0:1) 
Destro,  58.; Immobile (11-m.) 15. 
Miha Zajc (Genoa) je igral od 46. minute.

Parma – Torino 0:3 (0:1) 
Singo 8., Izzo 88., Gojak 90. 
Jasmin Kurtić (Parma) je igral vso tekmo.

Roma – Sampdoria 1:0 (0:0)
Džeko 73.

Spezia – Hellas Verona 0:1 (0:0)
Zaccagni 75.
RK: Chabot 69./Spezia

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
04. 01. 2021 18.37
-3
Res sramota da primerjate Cr7 z nekim pelejem. pokvarjen clovek ki je igral v vaski ligi ni merilo,merilo so Cr7,Ronaldo,Messi,Ronaldhino,zZidane,Cime.
PieBaracus
04. 01. 2021 11.18
-1
Upam da v sredo Milan premaga Đuve, ceprau brez pol ekipe bo tezka. Bi bila pa velika prednost 13 pik pred nadaljevanjem prvenstva
Jankobalanko123
04. 01. 2021 10.01
+7
To moraš bit vsekan v glavo da primerjaš takrat nogomet z današnjih brez ofsajdov in tako dalje v tistih časih bi cr7 Messi obra imeli preko 5k golov haha
Trend01
04. 01. 2021 11.27
+4
Ronaldo in Messi bi v tistem nogometu brez nog ostala v prvi ali najkasneje v drugi sezoni.
DR.MR1
04. 01. 2021 18.04
Res ne moreš primejati igrišča iz tistih časov, žoge in nasploh nogometa takrat ali sedaj. Tako kot ne moreš vedeti koliko golov bi zabil ronoldo...lahko bi jih 5k kot praviš,lahko pa bi ji 15 in še to za Fc Koper :)
HALAcR7
04. 01. 2021 09.59
-5
Cr7 najboljši vseh časov daleč pred vsemi,nekaj ti mora manjkati v glavi da tega ne vidiš
dark horse
04. 01. 2021 10.21
+4
rolica
04. 01. 2021 11.58
+1
Če je tebi oh in sploh še ni rečeno, da mora biti tudi drugim. Ko boš to dojel ti bo lažje
ehjaehja
04. 01. 2021 17.47
-2
rolica saj ni samo njemu tukaj je gor je več privržencev Crja kakor Messija pa nasplošno po svetu tudi tako da bolj da ki je to vaš problem kot problem Crjevih fenov vi se morate sprijazniti.
DR.MR1
04. 01. 2021 17.59
Sej bo tudi on enkrat šel v penzijo pa bomo druge našli ;)
rolica
04. 01. 2021 21.14
Ves meni je cisto vseeno za enega in za drugega,moti me pa to vsiljevanje lastnega prepričanja da je kdo najboljši...naj vsak pri sebi ima svojega idola brez podcenjevanja drugega,kar pa na tem forumu ne obstaja ne iz ene ne iz druge strani
Kollerik
04. 01. 2021 09.54
-3
Rončy spet lazi ZA Messijem.....
HALAcR7
04. 01. 2021 09.58
+2
Slamnati brez logike,ko messi zabija v reklamni pano,cr7 zabija 2 gola,.....756 golov daleč pred messijem,kr on lazi za njim
dark horse
04. 01. 2021 10.22
-3
Kollerik
04. 01. 2021 18.03
+3
Videli smo tap majstra, ja... in po drugi strani Messija z assistenco za gol De Yonga..... » Cilj Ronalda je zabijati zadetke, nič mu ni do moštva ali prispevanja podaj. Po drugi strani Messi raste s celotno ekipo in on je moj idol. " Antonio Cassano, ex. Real Madrid za Footbal Espana, 2.1.2021…
RUBEŽ
04. 01. 2021 08.44
-5
HAHAHAHAHA, primerjate gospoda PELEJA in VR? Žaljenje za gospoda.
RUBEŽ
04. 01. 2021 09.17
-4