Nogomet

Navijači Interja v bran kolegom s Sardinije: 'Lukaku, Italijani niso rasisti'

Milano, Cagliari, 04. 09. 2019 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navijači milanskega Interja oziroma del "ultras" skupine, ki skrbi za navijanje na domačih tekmah italijanskega prvoligaša, se je v javnem pismu odzval na rasistični škandal v Cagliariju. Med gostovanjem na Sardiniji so Interjevega napadalca Romeluja Lukakuja domačini s tribun, med drugim, zmerjali z oponašanjem opičjih vzklikov. Kljub temu so omenjeni privrženci milanskega kluba zdaj stopili v bran Sardincem.

Lukaku (na fotografiji) proslavlja gol v dresu Interja na domači tekmi v Milanu.
Lukaku (na fotografiji) proslavlja gol v dresu Interja na domači tekmi v Milanu. FOTO: AP

Osrednja "ultras" skupina Interjevih navijačev je namesto, da bi stopila v bran napadalcu črno-modrih Romeluju Lukakuju, v odprtem pismu razložila, da je tovrstno početje navijačev v Italiji zgolj "način", s katerim poskušajo nasprotnike "vreči s tira". Lukaku je na tekmi v Cagliariju z bele točke zadel za zmago Milančanov (2:1), na opičje vzklike pa se je odzval zgolj z resnim pogledom proti tribunam. Nato je z objavo na družbenih omrežjih potrdil, da je bil res tarča rasističnih zmerljivk, kolege nogometaše pa je pozval, da s skupnimi močmi poskušajo "očistiti nogomet".

Rasistični vzkliki ob Lukakujevem izvajanju strela z enajstih metrov v Cagliariju:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Odprto pismo Romeluju Lukakuju. Italijani niso rasisti," se začne sporočilo Interjevih navijačev. "Po najnovejši gledališki predstavi okoli domnevnega rasizma ultrasov s strani tistih, ki si želijo nabrati lahke točke, in ki izvirajo iz nevednosti, se je milanska Curva Nord spet odločila, da ponovi razliko med pravim rasizmom in pripravljeno verzijo, ki utrasov ne zadeva. Lažni moralisti, ki so tam zunaj, radi vse skupaj pripravijo, da bi ustvarili nepotrebno paniko in prosto obsojali naš svet ..."

'Morda se ti je zdelo rasistično, a temu ni tako'
Pismo se nato nadaljuje: "Živjo, Romelu. Pišemo ti v imenu Curve Nord, da, mi smo fantje, ki smo te sprejeli ob tvojem prihodu v Milano. Res nam je žal, če si mislil, da je bilo tisto, kar se je zgodilo v Cagliariju, rasistično. Moraš razumeti, da Italija ni takšna kot številne druge severnoevropske države, kjer je rasizem RESNIČEN problem. Razumemo, da se ti je morda zdelo rasistično, a temu ni tako."

"V Italiji uporabljamo nekatere 'načine' le zato, da 'pomagamo našim ekipam' in tako poskušamo naše nasprotnike vreči s tira, ne zaradi rasizma, le zato, da jih zmedemo. V naši navijaški skupini smo pripadniki različnih etničnih skupin, vedno pa smo sprejemali igralce od vsepovsod. Toda v preteklosti smo vedno uporabljali ta 'način' za igralce nasprotnih ekip in najverjetneje ga bomo tudi v prihodnje. Nismo rasisti in to niso niti Cagliarijevi navijači. Moraš razumeti, da na italijanskih stadionih ljudje navijajo za svoje ekipe, a ob istem času navijajo tudi proti nasprotnikom, ne zaradi rasizma, temveč zato, da bi 'pomagali' svoji lastni ekipi."

To je oblika spoštovanja
Vodstvo Interja se na pismo navijačev še ni odzvalo, je pa bil stadion Giuseppeja Meazze decembra lani kazensko zaprt za dve tekmi, potem ko so se navijači črno-modrih z opičjimi vzkliki znesli nad branilcem Napolija Kalidoujem Koulibalyjem. Sledila je ostra bitka med pripadniki najmočnejše navijaške skupine in vodstvom kluba, saj so navijači pričakovali, da jih bo Inter odločneje zaščitil, a se to ni zgodilo.

"Prosim vzemi to obnašanje italijanskih navijačev kot obliko spoštovanja ali kot dejstvo, da se te bojijo zaradi golov, ki bi jih lahko dosegel proti njihovim ekipam, ne pa zaradi tega, ker bi te sovražili ali ker bi bili rasisti," novemu napadalcu kluba še sporočajo najbolj goreči "interisti". "Resnični rasizem je povsem druga zgodba in vsi privrženci italijanskega nogometa to dobro vedo. Ko oznaniš, da je rasizem težava, s katero se je v Italiji potrebno spopasti, samo pripomoreš k represiji nad nogometnimi navijači, vključno z nami, pripomoreš k ustvarjanju težave, ki je prav zares ni, vsaj ne na način, kakor to dojemajo v drugih državah," dodajajo.

"Zelo smo občutljivi in odprti do vseh ljudi. Zagotavljamo ti, da je v naši organizaciji več navijačev različnih ras ali navijačev, ki prihajajo z različnih koncev Italije, tudi oni pa uporabljajo različne načine za provociranje svojih nasprotnikov, tudi takrat, ko so pripadniki istih ras ali prihajajo iz istih okolij. Prosim, pomagaj nam razjasniti, kaj rasizem resnično je in to, da italijanski navijači niso rasisti. Borba proti RESNIČNEMU rasizmu se mora začeti v šolah, ne na stadionih, navijači so le navijači in drugače se obnašajo, ko so na stadionih, kot se nato obnašajo v vsakdanjiku. Zagotavljamo ti, da je tisto, kar naredimo ali rečemo nasprotnemu nogometašu druge rase ni tisto, kar bi kadarkoli rekli nekomu, ki bi ga srečali v živo. Italijanski navijači morda niso brezhibni, lahko tudi razumemo frustracije nad njihovim izražanjem, a definitivno to ni mišljeno kot rasizem. Še enkrat ... Dobrodošel, Romelu."

LUKAKU

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sp9s
05. 09. 2019 20.08
+1
že slovenci smo rasisti,kaj šele italijani
Petarda10
05. 09. 2019 08.24
+5
hahahah italjani niso rasisti vic leta
Viejo cabron
04. 09. 2019 20.12
+5
Italijani so rasisti in to je že Musollini dokazal!
Mega100
04. 09. 2019 17.48
-2
Komleks žrtve danes tko fajn deluje, večji ubogec in žrtva si, tem bolj se ti vsi levaki slinijo in rinejo okoli tebe.
Kollerik
05. 09. 2019 07.37
+0
tabeli res najbolje veste, kako ta kompleks žrtve deluje danes
Mega100
04. 09. 2019 17.11
+4
Par let nazaj smo vsi govorili vice raci, faci, naci...vse je bilo ok. Danes so pa marginalne skupinice in levaki, vsi ti takoj užaljeni. In do na nas belcev ko pluvajo, žalijo, hinavsko se obnašajo, izmišljajo laži pa je vse ok, pa vse normalno.
SadButTrue
04. 09. 2019 16.57
+8
Dolgo pismo je na kratko povedalo, da so vsi IT navijači navdni hlodi. "Hlodi" zaradi tega, da gre čez adminovo sito, sicer bi uporabil drugo besedo....
Maxx365
04. 09. 2019 16.44
+17
Interjevi Ultrasi: "Opičji vzkliki niso rasizem, ampak oblika spoštovanja... dobrodošel Romelu."... hahaha, ni kaj za dodat
MarKav
04. 09. 2019 16.36
+9
Kot naši politiki. Govorijo eno, delajo drugo. Edino tega ne vem, ali res verjamejo, kar govorijo.
someone12
04. 09. 2019 16.23
+4
Ja očitno pa so!!