Nogomet

Rob Green: Vratarja bosta odločilna, a težko bi se odločil, kdo je boljši

Porto, 29. 05. 2021 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
4

Čeprav je Chelsea pred finalom Lige prvakov v vlogi izrazitega outsiderja, so izkušnje na njegovi strani. Dvakrat je doslej igral v finalu Lige prvakov, nazadnje leta 2012, tudi številni nogometaši trenutne zasedbe pa so že okusili slast evropskega finala. Londončani so pred dvema letoma v Evropski ligi prišli vse do konca in pokal dvignili po zmagi nad Arsenalom. Del tiste zasedbe je bil tudi nekdanji angleški reprezentant Rob Green, s katerim smo se pogovarjali na prizorišču finala v Portu. Prenos spektakla bo od 20. ure dalje na POP TV.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priprave na finale Lige prvakov
    03:38
    Iz 24UR: Priprave na finale Lige prvakov
  • Iz 24UR: V Porto prispeli navijači
    02:20
    Iz 24UR: V Porto prispeli navijači
  • Iz SVETA: Kako naporne so navijaške priprave?
    02:10
    Iz SVETA: Kako naporne so navijaške priprave?
  • Iz SVETA: Finale Lige prvakov
    03:10
    Iz SVETA: Finale Lige prvakov
  • Pogovor s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom pred velikim finalom Lige prvakov v Portu
    07:13
    Pogovor s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom pred velikim finalom Lige prvakov v Portu
  • V Portu vse pripravljeno na spektakel
    01:28
    V Portu vse pripravljeno na spektakel

Rob Green je kot nekdanji vratar izpostavil, da bi bila lahko prav čuvaja mrež na eni in drugi strani odločilna v sobotnem finalu. Dodal pa je, da bi se težko odločil, kdo ima na tej poziciji boljšega posameznika: "Zelo sta si različna. Ederson je Cityju prinesel nekaj, česar nihče drug na svetu ne bi. Fantastičen je v igri z nogo, odlično bere igro, hiter je pri izhodu z golove črte. Edouard Mendy je na drugi strani povsem drugačen tip vratarja. V kazenskem prostoru je prava 'prezenca', zelo je odziven, njegove reakcije so na najvišji možni ravni. Če bi moral izbirati, bi se težko odločil za enega." 

29-letni Senegalec v vratih Londončanov si lahko lasti velik del zaslug za uspehe svojega kluba v tej sezoni, saj je z odličnimi predstavami - spomnimo samo na prvi polčas povratne tekme z Real Madridom - več kot upravičil 24 milijonov evrov, kolikor jih je lanskega septembra zanj odštel Chelsea. Pa je Green pričakoval, da bo pred tem relativno slabo poznani Mendy že v prvi sezoni na Otoku tako navdušil? "Ko je še igral za Rennes, sem ga pogosto spremljal. Imel je velike težave z izhodi iz vrat. Velikokrat se je znašel izven kazenskega prostora, ko si tega ne bi smel privoščiti. A že od začetke sezone je naravnost izjemen. Njegove številke so izvrstne. Morda je k temu pripomogla tudi boljša obramba, ki jo ima pred seboj." 

Edouard Mendy, nad katerim je navdušen Green, je 8. maja takole ubranil enajstmetrovko Sergiu Agüeru na obračunu v Premier League.
Edouard Mendy, nad katerim je navdušen Green, je 8. maja takole ubranil enajstmetrovko Sergiu Agüeru na obračunu v Premier League. FOTO: AP

"Če bo tako nadaljeval, ne vidim razloga, zakaj ne bi bil Chelseajava vratarska rešitev tudi na dolgi rok. Imeli so težavo, ker so za Kepo odšteli toliko denarja. Dolgo so si želeli, da bi mu kariera na Stamford Bridgeu uspela, a očitno s tem ne bo nič. Zato mislim, da je Mendy upravičena izbira," je o vratarju, ki je še pri 23 nastopal v amaterskih francoskih ligah in iskal zaposlitev na zavodu za brezposelne, drevi pa ga čaka finale Lige prvakov, dodal Green. 

Manj kot bo zadetkov, več možnosti bo imel Chelsea
Nekdanji angleški reprezentant, s katerim smo se pogovarjali v petek zvečer med čakanjem na testiranje na koronavirus, napoveduje izid 1:0 v korist svojega nekdanjega kluba. Pri napovedovanju razpleta pa se oprijema zanimive metode: "Pred finalom Evropske lige sem rekel: 'Če bo padel en zadetek, bo zmagal Villarreal. Če bosta več kot dva, bo Manchester United. Če pa bomo videli dva zadetka, se lahko zgodi vse.' Tokrat menim enako. Če bo samo en zadetek, bo slavil Chelsea. Če bosta več kot dva, bo City. V primeru dveh zadetkov pa si ne upam napovedati zmagovalca." 

Rob Green s pokalom proslavlja naslov prvaka Lige Evropa.
Rob Green s pokalom proslavlja naslov prvaka Lige Evropa. FOTO: AP

Po dvigu pokala postal ljubljenec navijačev
Green je za Chelsea nastopal v sezoni 2018/2019, po kateri je zaključil svojo bogato kariero. V tem času za klub ni odigral niti ene same minute, saj mu je pripadla vloga tretjega vratarja za Kepo in Willyjem Caballerom. V srca navijačev modrih pa se je vpisal predvsem z bučnim proslavljanjem naslova v Evropski ligi po zmagi nad Arsenalom. Finale je v Bakuju spremljal v polni vratarski opravi, čeprav ga ni bilo v kadru Maurizia Sarrija, lovoriko pa je dvignil celo pred svojim trenerjem.

41-letnik je v svoji karieri nastopal še za Norwich City, West Ham United, QPR, Leeds United in Huddersfield Town. 12-krat pa je oblekel tudi dres angleške izbrane vrste. Svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki je začel celo kot prvi vratar, a ga je Fabio Capello po hudi napaki na prvi tekmi proti ZDA v nadaljevanju turnirja posadil na klop, s katere je spremljal tudi obračun treh levov s slovensko reprezentanco, ko je bilo 1:0. 

600x300_newsletter_uefa_finale
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
29. 05. 2021 17.18
+1
City bo zmagal ...
HALAcR7
29. 05. 2021 11.49
-4
Pepćek bo porabil to leto le pičlih 300 milijonov za okrepitve,,,je pa izjavil da negre iz citya,kakšna lojalnost,,,,club no limit money
Sickomania
29. 05. 2021 12.35
+9
TEDOxy50pMEDO
29. 05. 2021 13.10
-3
Ker navijam za manj bogate, na tej tekmo navijam za Chelsea.