Ljubljana: Zoran Janković 61,85%Nataša Sukič 9,63%Aleš Primc 6,91%
Maribor: Aleksander Saša Arsenovič 36,66%Franc Kangler 25,51%prof. dr. Vojko Flis dr. med. 20,28%
Kranj: Matjaž Rakovec 48,22%Ivo Bajec 19,51%Zoran Stevanović 17,44%
Koper: Aleš Bržan 53,62%Boris Popovič 37,72%Igor Colja 2,55%
Celje: Bojan Šrot 46,73%Matija Kovač 33,28%Uroš Lesjak 9,38%
Novo mesto: Gregor Macedoni 74,51%Srečko Vovko 25,50%
Velenje: Peter Dermol 68,85%dr. Milan Medved 16,97%Lidija Črnko 6,08%
Nova Gorica: Samo Turel 40,87%dr. Klemen Miklavič 25,83%Damjana Pavlica 14,82%
Ptuj: Nuška Gajšek 64,29%Andrej Čuš 16,14%Franjo Rozman 8,69%
Nova Gorica: Samo Turel 40,87%dr. Klemen Miklavič 25,83%Damjana Pavlica 14,82%
Slovenj Gradec: TILEN KLUGLER 100,00%
Delni neuradni rezultati
NOGOMET

Iranski kapetan Hadžsafi: Moje sožalje vsem družinam v Iranu

Doha, 21.11.2022, 10:30 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Kapetan iranske nogometne reprezentance Ehsan Hadžsafi je pred uvodno tekmo svetovnega prvenstva proti Angliji pozval k spremembam v državi in izrazil sožalje žalujočim družinam umrlih v protestih za pravice žensk. Hadžsafi je dejal, da iranska reprezentanca želi biti glas Irancev.

Iranci bodo svoj tretji zaporedni nastop na mundialih začeli danes na stadionu Kalifa proti ekipi Garetha Southgata v skupini B. Že pred tekmo pa odmevajo izjave iranskega kapetana, ki se ni izmikal razmeram v domovini.

Nedeljsko novinarsko konferenco je odprl z izjavo v podporo ljudem v Iranu. "Najprej bi rad izrazil sožalje vsem žalujočim družinam v Iranu. Morajo vedeti, da smo z njimi, jih podpiramo in sočustvujemo z njimi."

Pred prvenstvom so se pojavili pozivi k izključitvi Irana s SP, ker je država priznala, da je Rusiji dobavljala orožje, in tudi zaradi krvavega zatiranja protestov za enakost spolov v Iranu.

Ehsan Hadžsafi
Ehsan HadžsafiFOTO: AP

Val protestov za pravice žensk v Iranu je sprožila smrt 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je septembra umrla v priporu, ko jo je zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab aretirala moralna policija. Njena družina pravi, da so jo v priporu mučili, medtem ko pa oblasti vztrajajo, da je umrla zaradi infarkta.

Organizacija za človekove pravice Iran Human Rights je ta konec tedna poročala, da so iranske varnostne sile ob zatiranju protestov po vsej državi ubile najmanj 378 ljudi, pri čemer samo v zadnjem tednu več kot 40. Več kot 15.000 protestnikov naj bi bilo pridržanih.

Mimo tega ne morejo niti iranski nogometaši na SP. "Ne moremo zanikati, da razmere v moji državi niso dobre. Naši ljudje niso zadovoljni in tudi igralci se tega zavedamo," je dejal Hadžsafi, ki klubski nogomet igra za AEK iz Aten.

PREBERI ŠE
V Iranu zaradi odstranitve naglavnih rut aretirali dve vidni igralki

Kot je dejal, želijo biti nogometaši glas ljudi v Iranu. "Boriti se moramo, pokazati moramo najboljše, kar zmoremo, zabijati gole in pogumnemu ljudstvu Irana prinesti rezultate. In upam, da se razmere doma spremenijo v skladu s pričakovanji ljudi," je še dejal branilec iranske reprezentance pred tekmo z Anglijo.

"Jutri nas čaka zelo pomembna tekma in seveda so prve tekme vedno zelo pomembne. Upamo, da bomo dosegli ugoden rezultat in upam, da bomo lahko razveselili naše ljudi," je dodal.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.