Italijanski prvoligaši marca brez plač?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.B.
KOMENTARJI
16
Koronavirus je dodobra zapletel potek športnih tekmovanj v tej sezoni. Nekateri športi so dejavnosti tako že dokončno prekinili, kar pa ne velja za nogomet. Finančna izguba bi bila v tem primeru enostavno previsoka, to pa bi ogrozilo številne klube. Prav zato se je na sestanku med italijanskimi prvoligaši in tamkajšnjo nogometno zvezo (FIGC) predlagalo, da bi se igralci vsaj marca povsem odpovedali svojim plačam.

Največ za plače igralcev v Serie A porabijo pri Juventusu.
Največ za plače igralcev v Serie A porabijo pri Juventusu.FOTO: AP

Italijo v teh dneh – najbolj od vseh evropskih držav – pretresa koronavirus, proti kateremu ni imun niti nogomet. Sezona v Serie A bi se lahko po najbolj optimističnih napovedih nadaljevala 10. maja, tisti bolj črnogledi pa menijo, da so z nogometom na Apeninskem polotoku v sezoni 2019/2020 že končali. Analitiki ocenjujejo, da bi klubi v tem primeru izgubili okoli 800 milijonov evrov. Juventus, Inter in drugi bogatejši kolektivi bodo krizo v vsakem primeru prebrodili brez večjih težav, kar pa ne velja za manjše, finančno ne tako stabilne klube, ki so odvisni od prihodkov televizijskih pravic in prodaje vstopnic. 

Na videokonferenci med vodstvi klubov in italijansko nogometno zvezo se je zato porodila ideja, da bi se igralci vsaj marca povsem odpovedali plačam, s čimer bi vsaj malenkostno razbremenili klube. Podobne razmere sicer spremljamo tudi drugod, v Nemčiji so nogometaši Borussie iz Mönchengladbacha sami privolili v znižanje, medtem ko je lastnik švicarskega Siona zaradi odsotnosti finančnega priliva celo odpustil devet članov prve ekipe. 

Če bi se nogometaši odrekli plačam, bi morali odločitev potrditi še pri italijanski nogometni zvezi in sindikatu profesionalnih nogometašev, ki pa je v zadnjih dneh na bojni nogi s predsedniki klubov. Predstavnik sindikata Damiano Tommasi jih je namreč primerjal z godci na Titaniku, ki so nadaljevali igranje, tudi ko se je ladja že potapljala. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Veliko pa bo odvisno od tega, kdaj se bo sezona nadaljevala, in predvsem, kdaj se bo končala. Nekateri nogometaši imajo z bodočimi delodajalci že podpisane predpogodbe, ki bodo v veljavo stopile 1. julija, ko se odpre poletni prestopni rok. Zato je malo verjetno, da se bo prvenstvo igralo tudi po tem datumu, pa čeprav je bil Euro 2020 prestavljen na prihodnje leto. Tomassi je izpostavil prav to težavo: "Veliko je takšnih, ki bodo 1. julija zamenjali klube. Pogodbe je treba upoštevati, tisti, ki jih imajo podpisane, ne bodo mogli nadaljevati igranja v barvah bivšega, tudi če sezona takrat še ne bo končana."

Na že omenjeni videokonferenci se je razpravljalo tudi, kdaj naj bi se nogometaši vrnili na skupne treninge. Pri Laziu, ki se letos presenetljivo bori za naslov, namreč menijo, da bi se klubi v polni pogon morali vrniti že prihajajoči ponedeljek, s čimer pa se večina ostalih ni strinjala.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke