Nogomet

Izraelci preizkušajo prvi predor za razkuževanje na stadionih

Tel Aviv, 04. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na stadionu Bloomfield v Tel Avivu so namestili poseben predor, skozi katerega lahko poljubno vstopajo nogometaši, trenerji in ostali navzoči na stadionu. Poškropijo jih z meglico razkužila, ki naj bi uspešno preprečevalo širjenje novega koronavirusa.

Tribune s papirnatimi navijači v Budimpešti. Fotografija je simbolična.
Tribune s papirnatimi navijači v Budimpešti. Fotografija je simbolična. FOTO: AP

Prvi tovrstni predor v svetu profesionalnega športa bo obratoval do konca sezone, napovedujejo v Tel Avivu, kjer prvenstvene tekme tako kot drugod po državi za zaprtimi vrati že nekaj časa potekajo. Tunel za škropljenje uporablja elektrolizirano vodo, ki so jo že pred časom odobrili za dezinfekcijsko sredstvo. Raziskovalci z univerze Bar-Ilan pravijo, da so razvili tehnologijo, ki podaljšuje rok uporabe elektrolizirane vode, ki nastane z elektrolizo vode in soli. V tunel je razpršilce namestilo podjetje RD Pack, ki se ukvarja z avtomatiko. Vodna črpalka zazna vstop osebe v tunel in šobe se nato avtomatsko odprejo za 15 sekund, kar je dovolj, da posameznika skupaj z njegovimi osebnimi predmeti prekrije z razkužilom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Nismo zdravilo za koronavirus, borimo se proti njegovemu širjenju," je dejal podpredsednik RD Pack za razvoj Eran Druker. "Večina ljudi želi skozi. Počutijo se veliko bolj varno," je še povedal za agencijo Reuters.

Za zdaj med 100 in 200 uporabniki na tekmo
Od uvedbe preizkusnega steklenega tunela, ki so ga zagnali v soboto, so na stadionu Bloomfield že odigrali tri tekme. Vstop igralcev je skupaj z ostalimi člani ekipe ter mediji še prostovoljen, a Druker ocenjuje, da je pred vsako tekmo to storilo med 100 in 200 ljudi.

Pri RD Packu upajo, da bodo v treh mesecih dobili zeleno luč za namestitev dodatnih predorov na stadionih po vsej državi. Raziskovalec Bar-Ilana Izaak Cohen je zatrdil, da je patentirano dezinfekcijsko sredstvo prestalo testiranja v laboratoriju in bilo uspešno v boju s koronavirusom, herpesom ter različnimi bakterijami. Lahko se uporablja tudi na površinah v bolnišnicah, pisarnah, letališčih, hotelih, avtobusih in šolah, saj naj bi uspešno nadomeščal škodljiva razkužila, kot je denimo varikina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kairos22
04. 06. 2020 16.21
Hud biznis bo tole! 👍🏻
Zentrum
04. 06. 2020 09.25
+0
A jim razkužilo vlijejo tudi po grlu navzdol?
jebespolitiko
04. 06. 2020 08.32
-1
to pa so bu,,dale, da so nasedli who pa laznivim medijem politikom glede korone ze vrabci civkajo dobro smo vas nalagal
DaVinci
04. 06. 2020 08.17
+1
Kaj vse clovek naredi,da bi gledal tekmo in pil pivo...
felix59 drugič
04. 06. 2020 08.00
+6
Bla bla bla , umivat se dajte , ne pa razkuževat.