Nogomet

Izumitelja sodniškega razpršila zahtevata zaporno kazen za Infantina

Sao Paulo, 11. 05. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pablo Silva in Haine Allemagne, ki veljata za idejna očeta razpršila, s katerim so v zadnjih sezonah opremljeni sodniki po vsem svetu, zahtevata od enega do štirih let zaporne kazni za vodilne može Mednarodne nogometne zveze.

SP 2018, kjer so sodniki (na fotografiji Kolumbijec Wilmar Roldan) uporabljali njun izum, naj bi sodu izbilo dno.
SP 2018, kjer so sodniki (na fotografiji Kolumbijec Wilmar Roldan) uporabljali njun izum, naj bi sodu izbilo dno. FOTO: AP

Med tistimi, s katerimi želita oškodovana Pablo Silva in Haine Allemagne obračunati na sodišču, je tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino. Fifa je po mnenju Silve in Allemagneja brez dovoljenja začela uporabljati njuno patentirano razpršilo, ki se je že več let pred prihodom v Evropo uspešno uporabljalo v južnoameriških tekmovanjih. Tožbo sta na brazilskem sodišču vložila že pred štirimi leti, v naslednjih dneh pa bo očitno prišlo do epiloga.

Silva je po poročanju spletne strani madridskega športnega časnika AS prepričan, da bo sodišče na njegovi strani. Skupaj z Allemagnejem ga zastopa odvetnik Cristiano Zanin Martins, ki je iz zapora spravil nekdanjega brazilskega predsednika Lulo da Silvo, od Fife pa naj bi zahtevali slabih 37 milijonov evrov.

Dogovor z zloglasnima Blatterjem in Grondono
"Čakamo na razplet na prvostopenjskem sodišču. Zahtevali bomo, da Gianni Infantino in vsi, ki se jih to tiče, odidejo v zapor, poleg tega pa tudi zaseg premoženja in računov," je Silva napovedal za AS.

Silva in Allemagne trdita, da sta bila s padlima predsednikom Fife Josephom Blatterjem in podpredsednikom Fife Juliem Grondono dogovorjena za omenjeni znesek, natančneje 36,9 milijona evrov (40 milijonov dolarjev), a je ravno v tistem času izbruhnil do tedaj največji škandal v nogometu, ki je nato spodnesel Blatterja, Grondona pa je leta 2014 umrl. Takrat naj bi se ustavila vsa komunikacija, Fifa pa je brez plačila uporabljala njun izum. Kljub temu da je brazilsko sodišče krovni nogometni organizaciji njegovo uporabo prepovedalo že pred leti, je niso spoštovali oziroma so začeli uporabljati drugo znamko.

'Izbruhnili smo'
"Bili smo potrpežljivi, a ko smo videli, da so uporabili razpršilo na svetovnem prvenstvu v Rusiji leta 2018, ko jim sodišče to ni dovoljevalo, smo izbruhnili," še dodaja Silva, ki je za AS tudi napovedal, da je pripravljen pravico poiskati tudi na ameriškem sodišču.

Brazilsko sodišče je v predhodni sodbi zapisalo, da bo vsaka nedovoljena uporaba razpršila na kateri koli tekmi od leta 2017 dalje kaznovana s 15.000 dolarji (13.850 evrov), po nekaterih izračunih pa bi jima zdaj pripadalo že več kot 100 milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
11. 05. 2020 09.50
+1
Kakšen naslov, totalno nejasen, moraš prebrati članek, da sploh veš za kaj gre, za katere sodnike in kakšen sprej, ki vseeno ni definiran.
TITO 50
11. 05. 2020 09.20
+1
Ravnokar se grem posprejat, potem se bom pa obril.
TOX6
11. 05. 2020 09.12
+2
ne bo držalo to z razpršilom, leta 2008 sem enemu od znancev ki sodi eni v močnejši EU ligi predlagal naj na tekmo vzame peno za britje v sprayu giltette in naj označi črto pred živim zidom ker se igralci kot pingvini po pisku pomikajo proti izvajalcu prostega strela. tako da ta idejni oče zaostaja 10 let ??????????
Zalchi
11. 05. 2020 09.02
+27
Če bo šlo tole skoz, se bo pojavili še potomci tega ki je žogo izumil, pa onega ki je piščalko naredil, če se pojavi še izumitelj trave, smo ga pa vsi naj...ebal.
Aijn Prenn
11. 05. 2020 08.50
+12
Markirni spray v različnih barvah obstaja že kar dolgo časa in že kar nekajkrat sem očitno kršil avtorske pravice teh mandelcov, ki sta to izumila. Nisem pa vedel, da se temu reče sodniški spray.
User300173
11. 05. 2020 08.39
+10
Kje sta se našla ta dva mandeljca? Podkupila sodnika? To ni noben izum, ampak možno le blagovna znamka in zaščita izdelka. Ko prodaš izdelek ni več tvoj.
igor1
11. 05. 2020 08.16
+12
to razprsilo me spominja z razreceno pato za britje
joze drugi
11. 05. 2020 08.05
+1
Bi moral kr njiju raje zapret in jim zaseči premoženje. Jaz jih bom tožil ker je v celi ligi način oblačenja in slačenja majic zelo podoben mojemu. Smo se tudi že takrat nekaj dogovarjali, da bodo mi plačali odškodnino pa še nič od tega.