Nogomet

Jan Oblak v deveti sezoni na vratih Atletica v boj za zgodovino LaLige

Madrid, 11. 08. 2022 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ta konec tedna bodo oživele tudi nogometne zelenice v Španiji. Obeta se zanimiva sezona LaLige, četudi se razmerja moči niso bistveno spremenila. Glavni favoriti za naslov ostajajo Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid, za katerega bo deveto sezono zapored vrata branil Jan Oblak.

Spopadi Ronalda in Oblaka
Spopadi Ronalda in Oblaka FOTO: AP

Slovenski zvezdnik je v špansko prestolnico prišel z enaindvajsetimi leti iz Benfice, kot kaže, pa bo kariero tam tudi končal. Pogodbo, ki bi se mu iztekla 2023, je podaljšal do 2028, kar pomeni, da bo v Atleticu branil vsaj štirinajst let.

V dosedanjih osmih sezonah je že postal klubska legenda, letos pa ima priložnost, da se zapiše tudi v zgodovino španskega prvenstva. Postane lahko prvi vratar s šestimi Zamorami, priznanjem za najboljšega čuvaja mreže v LaLigi. Trenutno si rekord deli z Victorjem Valdesom in Ramalletsom. Le dva vratarja sta se bila v tem času boljša od njega – Belgijec Thibaut Courtois 2019/20 in Maročan Yassine Bounou "Bono" 2021/22.

Zadnje sezona je bila za Jana Oblaka najslabša v Španiji. Prejel je 1,12 zadetka na tekmo, kar je še enkrat več kot v najboljši sezoni 2015/16 – 0,51 zadetka. Posledično je Atletico Madrid, ki je branil naslov prvaka iz 2020/21, sezono končal na tretjem mestu, 15 točk za prvakom Real Madridom in dve za drugouvrščeno Barcelono.

Diego Simeone
Diego Simeone FOTO: AP

Los Colchoneros ali Los Rojiblancos, ki jih bo enajsto sezono v nizu vodil 52-letni Diego Simeone, s čimer bo postal rekorder po najdaljšem neprekinjenem stažu v enem klubu v petih najmočnejših evropskih ligah, so se okrepili z izkušenim igralcem sredine igrišča Axelom Witselom iz Belgije (Borussia Dortmund) in argentinskim branilcem Nahuelom Molino (Udinese), v klub pa se je po dveletni posoji v Juventus vrnil Alvaro Morata. Madrid so zapustili mladi Samuel Lino (Valencia), Hrvat Šime Vrsaljko (Olympiacos) in Luis Suarez, ki se je vrnil v rodni Urugvaj.

Sezono bo Atletico Madrid odprl v gosteh pri Getafeju, nato ga čaka domača preizkušnja z Villarealom in konec avgusta gostovanje v Valencii. Derbi "Madrileno" oziroma obračun z mestnim tekmecem Realom je na sporedu že sredi septembra na stadionu Wanda Metropolitano, z Barcelono pa se bo Jan Oblak srečal šele 1. januarja 2023. Prvi favorit na stavnicah za naslov je aktualni evropski prvak Real Madrid, ki je novo sezono že odprl s prvo lovoriko – evropskim superpokalom.

Predsednik Florentino Perez ni uspel v Madrid pripeljati Kyliana Mbappeja, je pa zato triinšestdesetletnemu strategu Carlu Ancelottiju kupil Antonia Rüdigerja in Aureliena Tchouamenija, ki bosta okrepila branilsko vrsto in sredino igrišča.

Los Blancos bodo uvodne tri tekme odigrali v gosteh (Almeria, Celta, Espanyol), domači publiki na Santiago Bernabeu pa se bodo prestavili 3. septembra proti Betisu. Prvi "el clasico" je na sporedu 16. oktobra v Madridu.

Predstavitev Roberta Lewandowskega na Camp Nouu
Predstavitev Roberta Lewandowskega na Camp Nouu FOTO: AP

Medtem ko v prestolnici niso razmetavali z denarjem, je Barcelona na široko odprla mošnjiček, da se bo lahko trener Xavi Hernandez po sezoni brez osvojene lovorike spustil v boj na vseh frontah.

Predsednik Joan Laporta je med drugimi pripeljal Andreasa Christensena (Chelsea), Julesa Koundeja (Sevilla), Francka Kessieja (AC Milan), Roberta Lewandowskega (Bayern München) in Raphinho (Leeds), predvsem pa je uspel zadržati Ousmana Dembeleja, ki je bil na muhi različnih bogatih klubov.

Barcelona bo sezono začela v soboto na stadionu Spotify Camp Nou proti Rayo Vallecanu, nato bo igrala z Real Sociedadom in Valladolidom, prvi na papirju težji test pa jo čaka 3. septembra proti Sevilli v Andaluziji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gandolfino
11. 08. 2022 16.23
-1
Še malo pa je penzija tu my dear, z repko pa nobenga uspeha, tu ne seže do kolen pokojnemu hrvaškemu Draženu Ladiću🇭🇷🇭🇷
grande_pedro
11. 08. 2022 16.32
+1
kdo je dražen ladič? backvokalist od jasmina stavrosa?
Sky85
11. 08. 2022 16.57
+1
Intihar
11. 08. 2022 16.15
+1
Toti bo tu do penzije