Nogomet

Jarc: Pozdravljam odločitev Uefe ob rojstvu ženske Lige narodov

Ljubljana, 28. 04. 2023 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V torek bo na sedežu Uefe v Nyonu potekal sploh prvi žreb skupin nogometne Lige narodov za ženske reprezentance. V žrebu je tudi Slovenija, ki novoustanovljeno tekmovanje začenja v Ligi B.

Borut Jarc (desno)
Borut Jarc (desno) FOTO: NZS

Ženska izvedba nogometne Lige narodov se bo začela letos, s tem pa se bodo uresničili načrti Uefe. Tako kot v moški izvedbi tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po zaključku skupinskega dela evropskih kvalifikacij za FIFA Svetovno prvenstvo 2023. Države bodo razdeljene v tri lige, A, B in C. V Ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine s štirimi reprezentancami. Enaka razdelitev bo tudi v Ligi B, kjer bo nastopala Slovenija. "Po zgodovinskem ženskem Euru je zdaj čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Zgradili smo odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma, kar je pravi odraz evropskega športnega modela," je lani jeseni ob napovedi izvedbe ženske Lige narodov povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. Moška izvedba Lige narodov je bila prvič odigrana leta 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Tako bo tudi v primeru ženske različice.

"Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Bo pa prisoten večji tekmovalni naboj. Moram pa ob tem poudariti, da od leta 2018, odkar vodim reprezentanco, za nas prijateljskih tekem ni bilo, na vseh tekmah nas je zanimal rezultat. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje," je ob tem za uradno spletno stran NZS dejal Borut Jarc, selektor slovenske ženske članske reprezentance. "Posebnih pričakovanj pred žrebom nimam. Vsi bobni so zanimivi, v njih pa izvrstne reprezentance. Upam pa, da bomo imeli tisto nekaj malo sreče, da bi dobili tako skupino, da bi se lahko borili za prvo mesto," selektor Jarc ne skriva ambicij. Žreba se bo selektor udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjo ženske članske reprezentance.

Slovenija bo nastopila v Ligi narodov.
Slovenija bo nastopila v Ligi narodov. FOTO: NZS

Žreb bo, kot poroča uradna spletna stran NZS, na sporedu v torek v Nyonu, v žrebu pa bo sodelovalo 51 reprezentanc. V Ligi A bo nastopalo 16 reprezentanc v štirih skupinah, enako tudi v Ligi B. Liga C bo razdeljena v štiri skupine s štirimi reprezentancami in eno s tremi. Skupinski del Lige narodov bo potekal od septembra do decembra 2023.  Štirje zmagovalci skupin Lige A bodo nastopili v finalu Lige narodov, oba finalista se uvrstita tudi na Olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B. Za ligaško fazo so bile te ekipe razdeljene v tri lige na podlagi njihovih položajev na Uefini lestvici koeficientov ženske reprezentance, izdane po zaključku skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto.  

V Ligi B bodo igrale reprezentance, ki so pred žrebom razdeljene v štiri bobne (boben 1: Republika Irska, Poljska, Češka, Finska), (boben 2: Srbija, Slovenija, Severna Irska, Romunija), (boben 3: Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska) in (boben 4: Grčija, Hrvaška, Belorusija, Albanija). Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špinača
28. 04. 2023 18.25
pic, včasih nisi imel van peka! družba deklet ti je vedno ugajala! 🤣🤣🤣🤣