Nogomet

Martinez, junak Bayerna, pred slovesom: Ne vem, ali je to moja zadnja tekma

Budimpešta, 25. 09. 2020 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski branilec Javi Martinez je vstopil s klopi in sedem let po tem, ko je v podaljšku zabil izenačujoči gol na tekmi evropskega superpokala v Pragi proti Chelseaju, spet razveselil ekipo in navijače Bayerna, tokrat z zmagovitim golom v mreži Seville (2:1). Po slavju v Budimpešti bi se lahko zgodilo, da je Martinez odigral zadnjo tekmo oziroma zabil zadnji gol za klub, katerega član je že več kot osem let.

Martinez (drugi z leve) proslavlja s soigralci po zmagovitem zadetku v Budimpešti.
Martinez (drugi z leve) proslavlja s soigralci po zmagovitem zadetku v Budimpešti. FOTO: AP

Potem ko je Bayern rešil avgusta leta 2013 v Pragi, ko je v 121. minuti izsilil izvajanje enajstmetrovk, ki so pozneje prinesle prvi superpokalni naslov Münchenčanom, je bil Javi Martinez spet ključni mož Bavarcev na obračunu osvajalcev Lige prvakov in Lige Evropa. Tokrat je bil v Budimpešti nekdanji španski reprezentant usoden za rojake iz Seville. Tako v Pragi kot Budimpešti je vstopil s klopi, le da je bil prvič na vrhuncu moči oziroma šele na začetku svoje nemške epizode, ki bi se lahko vsak hip končala. Z nogo in pol je nogometaš baskovskih korenin namreč že stopil z Allianz Arene, saj trener Hans-Dieter Flick nanj ne računa.

Sevilla je odlično začela obračun v Budimpešti in povedla po zaslugi enajstmetrovke Lucasa Ocamposa iz 13. minute. V 34. minuti je izenačil Leon Goretzka, Sevilla pa je imela v zaključku drugega polčasa eno najlepših priložnosti za zmago, ko je Manuel Neuer iz oči v oči dobil dvoboj s prodirajočim Youssefom En-Nesyrijem v 88. minuti. Bayern je po zaslugi Martineza nato do zmage prišel tik pred koncem prvega dela podaljška, ko je nekdanji član Athletic Bilbaa v mrežo z glavo silovito pospravil odbitek vratarja Yassina Bounouja, ki je bil skupaj z Neuerjem med najboljšimi posamezniki dvoboja.

Statistika tekme Bayern - Sevilla
Statistika tekme Bayern - Sevilla FOTO: AP

'Bomo videli, kaj se bo zgodilo jutri'
"To je nepozabna noč. Lahko bi bila moja zadnja tekma, ne vem. Morali bomo počakati na naslednje dni in tedne," je takoj po tekmi medijem povedal Martinez. "Neverjetno bi se bilo posloviti tako, ko sem povrnil zaupanje vsem na čelu z navijači, ki so bili z mano devet let. Da sem jim lahko dal nekaj navdušujočega, je neverjetno. Zelo je bilo lepo. Sanjsko je doseči gol v katerem koli finalu. Zdaj je treba slaviti, biti s soigralci, s katerimi še nisem imel časa biti. Bomo videli, kaj se bo zgodilo jutri. V nedeljo je treba v Hoffenheim, in tja grem z enakim navdušenjem in željo, kot sem ju imel vedno," je nadaljeval strelec zmagovitega gola iz 104. minute.

"Sevilla ima igralce in trenerja za to, da so trd nasprotnik. Julen (Lopetegui) je med najboljšimi na svetu. Način, kako igrajo, to, kako močni so, kakšno samozavest imajo ... Imajo blok z dvema srednjima branilca in Fernandom, ki jih je praktično nemogoče prebiti. Gre za zelo težkega nasprotnika, in zadovoljni smo, da nam jih je uspelo premagati," je pristavil.

Müller: Še čez trideset let bo izvrsten strelec z glavo
Omenja se možnost, da bi se lahko Martinez vrnil v bilbajski Athletic, a je na neposredno novinarsko vprašanje dejal, da "ne ve". Z mediji je po tekmi spregovoril tudi napadalni vezist Bayerna Thomas Müller

"Sevilla je bila težak nasprotnik, kar smo vsi pričakovali. Po enajstmetrovki je vodila in v nekem obdobju nam je otežila življenje," je za Sky povedal Müller, ki je pohvalil tudi junaka večera, "še čez trideset let bo izvrsten strelec z glavo."

Flick: Upam, da se bodo navijači domov vrnili zdravi
Obračun na stadionu Puskas Arena je spremljalo 15.000 navijačev, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa se bo glede na uspešnost izvedbe četrtkove tekme odločala o prisotnosti gledalcev v svojih tekmovanjih v prihodnjih tednih oziroma mesecih.

"To je bila intenzivna tekma, a zaslužili smo si zmagati," je po tekmi povedal Bayernov trener Flick. "Nismo še povsem v našem ritmu kljub veliki zmagi nad Schalkejem pretekli konec tedna (8:0, op. a.). A miselnost ekipe, še posebej po zaostanku z 0:1, je bila senzacionalna. Vrnili smo se proti zelo močnim nasprotnikom in si zaslužili zmago. Vsi vemo, da ni lahko sprejeti prave odločitve. A občutek vzdušja na stadionu je bil dober. Bolj podoben nogometu. Upam, da se bodo navijači domov vrnili zdravi."

Dinamo Kijev - Gent in PAOK - Krasnodar
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
27. 09. 2020 11.21
-2
Če bi igralec Sevile,sem pozabil ime,dal gol v zadnjih trenutkih tekme v protinapadu ,bi se Bayern obrisal pod nosom z češnjo na torti..
uporabnica1
25. 09. 2020 11.47
+12
Kakšn borec je tale Müller. Dela napake ampak ob enem izjemno unčikovit. Timski igralec, z Lewyem se odlično ujameta in se vidi kak dobro sta uigrana💪
Portolonca
25. 09. 2020 10.08
+16
Bayern je dokazal, da so Messi, Ronaldo, Neymar nepotreben strošek in vir samih problemov v EKIPI..Ti so samopašni, samopromotorji in ne sodijo v ekipni zmagovalni duh ekipe..
Portolonca
25. 09. 2020 10.09
+14
Vse kar je dobro je od Neymarja, ??? vse slabo pa od ostanka ekipe tako ne moreš zmagovati na igrišču. Dvakrat se spotakne na travi in Oh in Sploj moštvo pa šolajo neznani 19. letniki...
titomeni
25. 09. 2020 08.38
+11
Za moje pojme sta strelca odlocilnega gola 2... Zakaj so ostali nepomembni ki so dali gol?
AS1983
25. 09. 2020 08.21
-10
Bayern se naprej melje, sam vsake zmagovite serije bo enkrat konec
glavni Baja
25. 09. 2020 08.19
-31
migranti rešujejo bayern. Hans Flick, dej odpoved🙂😉😆
glavni Baja
25. 09. 2020 10.01
-9
dajno
25. 09. 2020 08.16
-33
Bayern s tako igro nikdar ne bi osvojil LP. Srečo imajo, da je bila korona, Barca razštelana, PSG pa žoge ni videl tri mesece.
i141
25. 09. 2020 09.45
+20
Ne bi, ne bi, če bi pol pa bi, če ne bi pa ne bi. PA JE!!!