Nogomet

Je nov evropski neuspeh katalonskega ponosa začetek konca izjemne ere?

Barcelona, 09. 05. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ne le, da so nogometaši Barcelone z Anfielda odkorakali potolčeni do nog in osramočeni kot že dolgo ne, temveč je po mnenju mnogih poznavalcev razmer v katalonskem gigantu prišel trenutek za podrobnejšo analizo trenutnega stanja in morda eno največjih prelomnic v zgodovini kluba. Ta naj bi pomenila tudi začetek konca neke izjemne ere.

Ere, ki je zagotovo zaznamovala določeno obdobje v evropskem in posledično svetovnem nogometu. Obdobje, ki se je začelo pisati sredi poletja pred 11 leti, ko je tedaj trenerski začetnik Josep "Pep" Guradiola stopil v velike čevlje nizozemskega stratega Franka Rijkaarda.

Slednji je pred tem leta 2006 z brazilskim virtuozom Ronaldinhom in kamerunsko 'kobro' Samuelom Eto'ojem v glavnih vlogah pokoril nogometno Evropo, s čimer je napovedal nova razmerja moči v najelitnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Nato pa je prišla že omenjena nogometna simfonija, poezija, če želite, v obdobju Pepa Guardiole, ki je štiri polne sezone jadral na krilih izjemnih 'produktov' iz slovite La Masie, na čelu katere je bil in še vedno je eden redkih, ki je ostal zvest Barcinemu grbu, argentinski superzvezdnik Lionel Messi. Imena, kot so Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Carles Puyol, Victor Valdes, Sergio Busquets, Jordi Alba, Dani Alves in ostali, so nogometno igro izpopolnili do ravni, ko jim je lahko sleherni ljubitelj nogometa, ne glede na svoje navijaške preference, le zaploskal in se jim priklonil. Bila je to era 'totalnega' nogometa, nogometa za dušo in tiste nogometne sladokusce, ki so uživali v podobnih mojstrovinah žal že pokojnega Johana Cruyffa, Diega Armanda Maradone in ostalih iz plejade zvezdnikov v 70. oziroma 80. letih prejšnjega stoletja.

Po vnovičnem evropskem brodolomu trenerja Barcelone Ernesta Valverdeja čakajo burni dnevi.
Po vnovičnem evropskem brodolomu trenerja Barcelone Ernesta Valverdeja čakajo burni dnevi. FOTO: AP
Messi eden poslednjih Mohikancev 
Potem ko je Barcelona med letoma 2008 in 2012 osvojila vse, kar se je osvojiti dalo v tekmovanjih, v katerih je nastopala, so se (razumljivo) vrste šampionske generacije nogometašev 'Blaugrane' počasi, a vztrajno začele redčiti. Bodisi zaradi starosti ključnih mož bodisi zaradi novih usmeritev klubskega vrha, ki se je zavedal, da omenjeni zvezdniki ne bodo mogli v nedogled kljubovati zobu časa. S prihodom Neymarja jr.-ja pred slabimi šestimi leti, ki je naslednje štiri sezone do odhoda k Paris Saint Germainu ob Messiju in Luisu Suarezu tvoril izjemen napadalni trojec, je 'Barca' še enkrat osvojila najžlahtnejšo evropsko klubsko lovoriko (2015). Nato pa je sledil rezultatski padec v Ligi prvakov, medtem ko so varovanci Luisa Enriqueja in kasneje Ernesta Valverdeja bolj ali manj še vedno prevladovali v domačih tekmovanjih. 

Lanski potop na povratnem četrtfinalnem obračunu proti Romi, potem ko je ta po prvi tekmi na Camp Nouu zaostajala za (velike) tri zadetke, je bil prvi pokazatelj, da se neka nova, precej bolj pragmatična Barcelona, kljub še vedno strelsko razpoloženemu, a vse starejšemu Messiju, nahaja na poti nujne prenove igralskega kadra. Dejstvo je, da je kar šesterica članov iz začetne enajsterice 'Blaugrane' z zadnjega evropskega pogroma na Anfield Roadu že vstopila v četrto desetletje svojih življenj, kar v sodobnem vrhunskem nogometu ne pomeni nujno upada psihofizičnih zmogljivosti, toda v primerjavi s fizično superiornimi in uspehov lačnimi prodirajočimi mladeniči iz vrst Liverpoola, je 'Messijeva garda' predvsem v drugem polčasu delovala povsem nebogljeno in iztrošeno.

Luis Suarez (levo) in Philippe Coutinho (desno) bosta po koncu sezone najverjetneje zamenjala klubsko okolje.
Luis Suarez (levo) in Philippe Coutinho (desno) bosta po koncu sezone najverjetneje zamenjala klubsko okolje. FOTO: AP

Coutinho kolateralna žrtev
Prvi odzivi iz zelo razočarane katalonske prestolnice govorijo v prid korenitejšim spremembam že po koncu te sezone, medtem ko večina poznavalcev meni, da bo do konkretnejšega zasuka na vseh ravneh prišlo po koncu sezone 2020/21, ko pogodba poteče 'šefu' na vrhu piramide Messiju. Ta ob Busquetsu in Gerardu Piqueju že vrsto let tvori kapetanski triumvirat, ki mu nihče nič ne more. Ni skrivnost, da je introvertirani argentinski čarovnik rad obkrožen z ljudmi, s katerimi si je delil slačilnico vrsto let, in jim s tem tudi najbolj zaupa. Kot je moč zaznati po novem evropskem debaklu, so dnevi šteti Brazilcu Philippeju Coutinhu, ki se po prihodu z Anfielda, kljub nekaterim prebliskom, nikakor ni uspel prilagoditi novemu okolju in soigralcem.

Leto 2021 je povezano ne le s iztekom Messijeve pogodbe, ampak tudi z novimi volitvami klubskega vrha, kar bi lahko dodatno vplivalo na (nujne) spremembe, tako v igralskem kadru kot tudi v ustroju upravnega odbora, ki se zavzema za vnovično vrnitev k 'produkciji' novih Iniest, Xavijev, Messijev, Piquejev in ostalih katalonskih ljubljencev, ki so v zadnjem desetletju spisali eno najrazburljivejših poglavij v zgodovini nogometne igre.        

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mitja999
10. 05. 2019 20.02
+0
Vsekakor barca ni tako superiorna kot bi nekateri njeni navijaci radi prikazali. Mislim da se je ze v cetrtfinalu ocitno videle pomankljivosti in ranljivosti s to razliko da je bil manchester v tistem trenutku preslab... verjetno je bil najlazji nasprotnik. To kar je united pokazalbin ni izkoristil je izkoristil liverpool. Barca je dobra, nikakor pa ne superiorna in nepremagljiva. Sploh pa ne tako visoko kot sklepajo nekateri navijaci ki ponizujoce govorijo o vseh ostalih ekipah in igralcih.
dadaljudi
10. 05. 2019 11.45
+14
Barca kot klub je imela odlicno leto tut ce so ispadl pac vse je slo izpod nadzora k so igral cisto drugace proti liverpoolu kot pa znajo. Zato mora valverde vn kr obrambo barca nikol nigrala in je nikol ne bo
grozjak
10. 05. 2019 10.59
+10
e frigo, ne boš ti imel ta zadnje besede! meni se pa tvoj Real letos res smili in upam da postane čim prej konkurenčen in tako izboljša laligo.
Frigo
09. 05. 2019 21.22
-17
Važno da je Bc zgubila za ostalo mi je ravno
grozjak
10. 05. 2019 11.00
+10
fihner
10. 05. 2019 12.44
+6
Frigo, jaz ti ga nabijem, za ostalo mi je ravno.
stoj?kov
10. 05. 2019 14.43
+7
zaradi padca baletnikov barca nima več močnih tekem v la ligi kar se pozna v lp ;)
šumar
09. 05. 2019 19.33
+18
še vam bo messi z barcelono delal nočne more haha predvsem belčkom haha
+14
dokler bo suarez v napadu bo vedno tako..in dokler ne bo sposobnega trenerja..
Sputnik
09. 05. 2019 18.55
+7
verjetno bi moral bit šuker trener ali pa boban. vsekakor hrvat a ne?
apodgra
10. 05. 2019 08.16
+10
Mario Dokler bo ta "Hlod" igral prvi postavi Barce , se bo nič spremenilo na bolje. Messi bo moral počasi , oziroma bi že moral prenehati podpirati Suareza in se sprijaznit s tem ,da pač ni več za začetno postavo ekipe. Če bi bil Valverde odločen in pravi trener, bi moral to zadevo sam razčistiti, ne pa da ga standarno drži v prvi postavi. Če imaš v napadu Suareza in še Qoutinha , potem ne moreš pričakovati zadetkov, razen, če se Suarezo "userje" po domače rečeno.
feliks-07
10. 05. 2019 18.20
+1
+0
hrvaska je bila in je prosla...rakitic modric mandzukic..vsi so ze prestari..prepocasni..nekoristni
MKII
09. 05. 2019 16.38
-18
Barca je letos prvak v POVPREČNI europski ligi, a ste pričakovali kaj več? Ajde ajde 😂
šumar
09. 05. 2019 19.31
+16
AVTOHTONsLOVEnc
09. 05. 2019 15.56
-13
Konec je z brco... :D
krneki_123
09. 05. 2019 14.57
+24
Najprej morajo dobiti pravega trenerja, ki ga že dolgo nimajo. Najti za Coutinha pravo pozicijo, Dembele brez poškodb, malo sveže krvi v sredini in obrambi, kar tako že planirajo, in bodo še kar nekaj let v vrhu, mogoče tudi čisto na vrhu. Lepo bi bilo videti, da največji vseh časov v jeseni kariere še dvigne pokal. Ko bo on odšel, bo pa res konec neke ere, do takrat ne.
DirtySanchez
09. 05. 2019 15.05
+7
Se vidi da se spoznaš. Čestitam, dober si.
krneki_123
09. 05. 2019 15.07
+17
mmickica
09. 05. 2019 14.37
+29
Zdaj pa mediji ze spet pretiravate! Ma kaksen konec ere? To ste nabijali ze, ko je odsel Guardiola, pa potem spet, ko je odsel Xavi in nato se Iniesta..., dajte no! Samo par "penzionistov", ki so ze veckrat osvojili vse, kar je mozno, bo potrebno odslovit, trenerja zamenjat, nabavit nekaj mladih, lovorik zeljnih talentov ala De Jong in De Ligt, pa bo vse ok.. Tej generaciji se enostavno vidi, da nimajo vec prave motivacije, saj se na igriscu obnasajo, kot da so mali bogovi. Po moje se je cas iztekel Busketsu, Rakiticu, Piqueju, Suarezu in mogoce tudi Albi. Roberto ni bil nikoli dovolj dober, z Dembeleja pa po mojem se bo nekaj. Coutinha cimprej prodat, Vidala pa se pustit kaksno leto, ker se od vseh najbolj bori.
matej1111
09. 05. 2019 14.29
+9
Kakšne ere sploh? Kot, da so vsako leto 10 let osvojili ligo prvakov. Za to moreš imet še malo sreče. Pa drugi tudi trenirajo in se krepijo. Svašta, kakšne članke eni pišejo.
Frigo
09. 05. 2019 14.28
-28
K pravijo smukcu da je čarovik a je palčko zgubu da ni mogel čarat al kaj hehe 4:0 da ga ni sram it nazaj v Barcelono stakim porazom
Bocadillo
09. 05. 2019 14.29
+16
Očitno že enih 15 let nisi gledal nogometa
stoj?kov
10. 05. 2019 14.47
+4
če baletnikov ni sram ko jih barca ponižuje na "kultnem" bernaleu s 4-0,5-0,6-2 zakaj bi blo potem največjega vseh časov sram?
ledr
09. 05. 2019 14.27
+36
KAKO HITRO VSI POZABLJAMO! Pred dobrim tednom so šli vsi komentarji v to smer, da lahko Messiju že sedaj dajo zlato žogo ker je tako superioren in, kaj vse je že letos naredil. Pa pride ena slaba tekma in že takoj, čez noč postane niko i ništa. V trenutku so pozabljene vse genialnosti in vsa superiornost, vse kar je storil. Spomnim se primerov, ko Ronalda celo sezono ni bilo nikjer, zadnje 3, 4 tekme pa je raztural in že je bil glavni, najboljši, neponovljiv itd,itd... Prav nihče pa ni pomišljal, da ga prej več tekem ali več mesecev skoraj ni bilo nikjer. Ampak, ker je bil dober "na koncu", torej zadnji del sezone, je za vse bil avtomatsko najboljši. Tisti, ki ima malo pojma o nogometu seveda ne razmišlja tako. Ampak taki, kot kaže, smo v manjšini. Tudi sam se moram posipat s pepelom. Po začetku sezone, ko Barca ni kazala ravno nekih bleščečih predstav, sem napovedal, da Barca letos ne more biti niti španski, kaj šele evropski prvak. Na koncu se je obrnilo precej drugače. Španski prvak sicer bo ampak ne zaradi svoje superiornosti kot v nekaterih prejšnjih sezonah ampak zato, ker so tudi nasprotniki izgubljali precej točk. V LP pa smo itak videli, kako se je končalo... Napovedal pa sem tudi, da letos tudi City ne bo ne angleški, ne evropski prvak. Pa zgleda, da se bom tudi tu malo uštel... Sicer pa kdo je napovedal takšno finale, kot bo letos v LP???
Bocadillo
09. 05. 2019 14.32
+16
Vsi tisti ki pravijo, da je barca letos razturala se motijo. Barca je bila letos zgolj “najmanj slaba” med tremi ekipami, ki se pomavadi borijo za spanski naslov.
lookaaa
09. 05. 2019 14.26
+14
Barca je se vedno velik klub, je pa dejstvo, da so najboljsa leta mimo. Ker imajo letos visoko vodstvo v LaLigi izgleda, da so zelo suvereni, a realno je spanska liga letos zelo padla v kvaliteti, tako da tudi spodrsljaji Barce ob zares slabem Realu in nic kaj boljsih atletih delujejo zelo mocni. V LP pa je Barca letos imela kar nekaj srece z zrebom in roko na srce, Lpool je prva >>resna<< ekipa, s katero je igrala. Lpool je imel na prvi tekmi precej smole, Barci je slo vse not, na drugi je bilo vse drugace. Slej ko prej se je pricakoval tak poraz, sploh zato, ker je obramba zelo slaba, sredina za odtenek boljsa in ce napad nima svojega dne in obilo srece, se zgodi to, kar se je. Kljub verjetno dvema domacima lovorikama in polfinalu LP pri vecini strokovnjakov prevladuje mnenje, da se Barci cas isteka. Ce jih drugo leto malce zapusti sreca, ce Leo ne bo na letosnjem nivoju, pa tudi Suarez, ce jih Terstegen ne bo tolikokrat resil, kot jih je letos, se zna zgoditi blamaza. Dejstvo je, da se jim lahko zgodi Real. So pripravljeni npr. na slovo Messija. , oz kako njegovo poskodbo?
Frigo
09. 05. 2019 14.22
-32
pa deje tega palčka smuka ze enkrat dol k sploh ni pomemben
Klavdij Volk
09. 05. 2019 17.03
-12
ON NI PALČEK SMUK,ON JE PODOBEN KOSOBRINU Z RDEČO BRADO.
RMCF4ever1
09. 05. 2019 13.36
-35
Barceloni nisem v življenju zaploskal!! Zaploskal pa sem v torek Liverpoolu (imeli smo kar en majhen party:)) ker so izbrisali Barco z zemljevida Lige Prvakov. To bo dan ki se ga bom še dolgo z veseljem spominjal. Verjamem da vi barca feni tudi hehehe
šumar
09. 05. 2019 13.49
+12
Johnny_J
09. 05. 2019 14.02
+9
Bocadillo
09. 05. 2019 14.35
+25
Skoda da imate zabavo ob porazih barce, namesto da bi jih imeli ob zmagah svojih ljubljenih klubov... aja saj res...
Frigo
09. 05. 2019 20.44
-6
igyyp
09. 05. 2019 13.32
+35
Kakšen konec ere? Sam malo reda morajo naredit. Pluvajo po Messiju, saj ne more 22 trolov sam vodit. Se pa vidi če on ne asistira, ali sam zadane, tudi barca ne zna so izgubljeni, odvisnost, isto je bilo pri realu, počasi pa ziher naprej. Dostkrat res posamezniki resujejo tekme ne pa vedno.
Bocadillo
09. 05. 2019 14.36
+14
Eden izmed redkih navijacev real madrida (po profilni sodec), ki se kaj razmislja :)
Johnny_J
09. 05. 2019 13.21
+15
Lajka prosim ne vrtaj si po nosu, ko se obracas k meni. Kripsteljn lahko nehas cuzat palec. Saj se imas dudo. Paglavca vidva sta take rupe, da sta pridno spremljala komentarje, ampak jajc za kaj napisat, pa nista imela. Vecina sveta je bila prepricana na bratski finale, ne samo jaz, ceprav tud jz nisem bil, sem pa provociral vas nogometne strokovnjake, zdej ste pa glasni! Razlika med nami je pa taksna, da men je vseen, vidva pa od februarja jeta bale iz nosu, cuzata palec na nogi in sedita v polulanem kotu.
PALAGRUŽA
09. 05. 2019 13.21
-25
SAMO PAPA FRANJO JIM ŠE LAHKO POMAGA! LETA SO TU IN TREBA BO POČASI REČI, TO JE TO IN ADIJO! NIKOLI VEČ TAKŠNA BARCELONA , KAKOR DO SEDAJ! KUPITE CR-7 IN USPEH BO TU!
saturnsky23 saturnsky23
09. 05. 2019 13.14
+21
Seveda ostaja Barcelona velikan, zagotovo največji v Španiji, posebno če odbijemo Realu, ki je užival vsa leta benificije generala Franca, kasneje torej do sedaj vpliv nadaljevanja, kraljevine. Prvo kot prvo je nujna razbremenitev Messija s pojačnji (koristnimi) kot to počne Real. Enkrat za zmeraj (vsaj daljši čas) vložek v trenerja, ki nekaj tehta,velja.