Nogomet

Jezni Kovač pod pritiskom pred morda odločilnim 'Klassikerjem'

München, 05. 04. 2019 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški trener Niko Kovač je v svoji prvi sezoni na klopi Bayerna uspel preživeti vse "potrese", a vprašanje je, če mu bo klubsko vodstvo odpustilo tudi morebiten neuspeh na prihajajočem dvoboju z večno tekmico Borussio Dortmund, ki lahko starim rivalom z zmago v Münchnu morda že odločilno pobegne na vrhu lestvice.

Kovač (na fotografiji) na eni od novinarskih konferenc pred tekmami v aktualni sezoni Lige prvakov.
Kovač (na fotografiji) na eni od novinarskih konferenc pred tekmami v aktualni sezoni Lige prvakov. FOTO: Uefa

Niko Kovač bi kot prvi trener Bayerna po Jürgenu Klinsmannu leta 2009 po koncu sezone lahko ostal brez ene same lovorike na rdeči klopi. To bi verjetno pomenilo tudi njegovo slovo od Münchna, kjer je v Berlinu rojeni Hrvat nekoč branil bavarske barve kot nepopustljivi vezist, v vlogi trenerja pa se zaenkrat ni preveč izkazal. Po izboljšanju rezultatov in prevzemu vodstva na lestvici 1. Bundeslige so Bavarci spet razočarali svoje navijače s hitrim slovesom od izločilnih bojev Lige prvakov ter vnovično predajo vodilnega položaja v prvenstvu stari nasprotnici Borussii Dortmund.

TEKMA

Ta pred sobotnim težko pričakovanim obračunom v Münchnu rdečim beži za dve točki, Kovač pa je bil na novinarski konferenci večkrat kritičen do svojih varovancev. Dejal je, da je še vedno "jezen", potem ko je sredi tedna na domači zelenici Bayern komajda ušel enemu največjih presenečenj v zgodovini nemškega pokalnega tekmovanja in z neverjetnih 5:4 premagal drugoligaša Heidenheim.

Branjenje je manj zabavno kot napadanje
"Fantje morajo priti do točke, ko se dobro branijo. Kot posameznik, skupina, moštvo. To si moraš želeti, četudi si morda umetnik," je bil oster Kovač. "Seveda me to (napake v obrambi, op. a.) jezi. A če bi igralca zamenjal ob vsaki napaki, bi bilo na igrišču težko enajst igralcev. Kdor sprejema odločitve, dela tudi napake. A ne gre za to. Vprašanje je: 'Ali se želim braniti ali ne, četudi je manj zabavno kot napadanje?'"

Paco Alcacer (desno) je po prihodu iz vrst Barcelone spisal izjemno uspešno zgodbo v nemških revirjih
Paco Alcacer (desno) je po prihodu iz vrst Barcelone spisal izjemno uspešno zgodbo v nemških revirjih FOTO: AP

Do konca prvenstva je še sedem tekem, na katerih se bo morala izboljšati porozna obramba Münchenčanov, ki je zdaj dobila vsaj dva gola na zadnjih devetih tekmah v nizu. V sezoni je v mreži Bavarcev končalo že 43 žog, v minuli sezoni so bili Bayernovi vratarji premagani skupno 45-krat.

'Z napadom lahko dobiš le tekme'
"Vsi igralci morajo imeti voljo do branjenja, ne le branilci. Moraš biti pripravljen na to. Ligo prvakov osvojiš z dobro obrambo, državne naslove osvojiš z dobro obrambo. Edina reč, ki jo lahko dobiš z napadom pa so tekme," je z zanimivim pogledom postregel 47-letni Berlinčan.

Morebiten poraz bi večji del sezone vodilne Dortmundčane izstrelil na težko ulovljivih pet točk prednosti, čeprav je tudi res, da je BVB do zimskega premora po zmagi nad Bayernom bežal že za devet točk, nato pa po seriji slabih rezultatov zapravil prav vse in se zdaj spet vrnil v vodstvo.

LESTVICA2

Debata okoli Boatenga in njegove zabave 'nepoštena'
"Za soboto me ne skrbi. Vsi vemo, kaj je v igri," je napade na svoje varovance pred tekmo na Allianz Areni nato vsaj malce umiril Kovač, ki tudi ni želel kritizirati branilca Jeroma Boatenga. Zdaj že nekdanji nemški reprezentant naj bi v soboto po tekmi pripravljal zabavo v enem od nočnih klubov, športni direktor Hasan Salihamidžić pa se je Nemca ganskih korenin že lotil z besedami, da bi morala biti v teh trenutkih "vsa osredotočenost usmerjena v nogomet".

"Vsak se lahko odloča zase, ko gre za preživljanje prostega časa. Moramo nehati kazati s prstom na nekoga. To je preveč. Moramo se umiriti in mislim, da je debata nepoštena," se z bosansko-hercegovskim direktorjem kluba očitno ne strinja hrvaški trener. Precej manj je bil pred jubilejnim stotim dvobojem Bayerna in Dortmunda odmeven dortmundski strateg, Švicar Lucien Favre.

"Sedem tekem je še za odigrati. Če jih premagamo, ne bo konec. Če bo remi, ne bo konec. Če nas Bayern premaga, je vse še vedno odprto," meni Favre, ki je razkril, da bodo Abdou Diallo in Lukasz Piszczek pa tudi prvi strelec ter junak zadnje tekme Paco Alcacer težko nared za gostovanje na Bavarskem. BVB ima težave predvsem na bočnih položajih v obrambi, nedavno je sezono predčasno sklenil posojeni član madridskega Reala Achraf Hakimi.

BAYBVB

LESTVICA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
05. 04. 2019 17.53
+8
Po nekaj letih, bo končno spet pravi Der Klassiker. Mislim, da bo zelo napeta tekma, vsi bodo šli na vse ali nič, goli ne bodo manjkali (predvidevam samo). Ne vem kdaj je bila Bundesliga nazadnje tako napeta :) Komaj čakam poslastico
RUBEŽ
05. 04. 2019 11.11
+11
Sem mislil in želel, da KOVAĆ&CO že zdavnaj odidejo. Če pa jutri izgubijo, pa mislim da je najbolje, da takoj iz klopi odidejo domov, brez postanka v slačilnici. Res ne vem, kaj čaka uprava z zamenjavo.
Bigbadjohn
05. 04. 2019 13.41
+8
uporabnica1
05. 04. 2019 17.53
+4
Olimpija je že skrajni primer haha, ne vem če še ker klub toliko menja