Nogomet

Jose Mourinho: Fergusonov in Wengerjev ne bomo več videvali

London, 01. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kako krut je lahko trenerski posel, je nedavno na lastni koži izkusil Unai Emery, ki ga je pri Arsenalu vsaj začasno zamenjal Freddie Ljungberg. Kako je biti odstavljen, dobro ve tudi Jose Mourinho, ki je pred dnevi prekinil skoraj leto trajajoč trenerski post, ko je podpisal s Tottenhamom. Portugalec pravi, da je vloga trenerja neizprosna kot še nikdar poprej.

Jose Mourinho je pred kratkim sedel na klop spursov.
Jose Mourinho je pred kratkim sedel na klop spursov. FOTO: AP

S sirom Alexom Fergusonom in Arsenom Wengerjem je bilo konec 20-letnih obdobij trenerjev pri najboljših klubih, je prepričan Jose Mourinho. Portugalec, ki je pred dnevi na klopi Tottenhama nasledil odstavljenega Mauricia Pochettina, pravi, da je to odraz modernega načina življenja: "20 let v enem klubu? Mislim, da to ni več mogoče. Nove tehnologije, družbena omrežja, nov življenjski slog. Spreminja se tudi način razmišljanja. Vsega se hitro naveličamo, medsebojne zveze so vse krajše. To pa ima vpliv tudi na naše delo."

Kar nekoliko filozofsko naravnani 'Mou' meni, da je bil Wenger na klopi Arsenala zadnji svoje vrste: "Tudi mi (trenerji, op. a.) se moramo hitreje prilagajati. Taktike se spreminjajo praktično vsako sezono. Eno leto si najboljši, naslednje pa te že ni več. Dnevi, ko si vedel, da je služba tvoja vsaj do konca sezone, so končani. Vsak dan znova se moramo boriti."

Tottenham

Pragmatični Portugalec se kljub temu ne obremenjuje s tem, koliko časa bo ostal na klopi spursov. "O tem trenutno ne razmišljam. Želim dokazati le, da sem primeren za to vlogo," je novinarjem dejal Mourinho. 56-letnik je neizprosnost trenerske službe najbolje izkusil v lanski sezoni. Po le sedmih zmagah na prvih 17 tekmah v Premier League je bil 18. decembra 2018 odpuščen. Od tedaj pa je bil skoraj leto dni brez službe.

Glede na to, kako hitro se v najboljših ligah menjajo trenerji, bi bilo izjavam Mourinha zelo težko oporekati. Ferguson je na klopi rdečih vragov preživel 27 let, Wenger jih je pri topničarjih oddelal 22. Za primerjavo, aktivni trener s trenutno najdaljšim stažem v Premier League je Bournemouthov Eddie Howe, ki češnje vodi dobrih sedem let. Prav toliko časa na klopi Burnleyja sedi Sean Dyche. Če pa pod drobnogled vzamemo samo klube iz angleške ‘velike šesterice’, ima najdaljši staž Liverpoolov Jürgen Klopp, ki na Anfieldu deluje zgolj dobre štiri sezone. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BLA5TER
03. 12. 2019 09.43
+1
Zakaj pa je potem Simeone že 9 let pri Atleticu in je z njim ob težki konkurenci dosti premožnejših Barce in Reala uspešen? Problem Uniteda in Arsenala je v tem, da morata samo najti svojo identiteto, ki ste jo izgubila pri odhodu Fergusona in Wengerja, to da pa takšnih trenerjev ni več na svetu, je pa samo še ena Moujeva flanca. Konec koncev se je sam sebe razglasil za naslednika Alexa Fergusona, če pride v United, pa je letel po treh sezonah.
Le vkup uboga gmajna
01. 12. 2019 14.16
+2
Tudi Klopp, če letos osvoji naslov z Liverpoolom, bo po naslednji sezoni odšel. Udejanil bo svoje obljube Redsom in mirne duše odšel. Komaj čakam 17.maj 2020.
modelx
01. 12. 2019 13.16
-5
hja, pa ga le ni življenje oklestilo, predvsem njegovo aroganco. mogoče vsaj za trenutek. take izjave od njega ne bi pričakoval. take, s toliko grenke resnice za današnje trenerje.
Mihacito
01. 12. 2019 09.57
+5
Bogi Mou in ostale trenerji tega ranga..ga odstavijo a se vedno dobiva milione na racun, dokler mu ne rata dolgcas in podpise z novim delodajalcem. Prav smili se mi in me resno skrbi za njegovo prezivetje.
grozjak
01. 12. 2019 09.43
+6
Ena tiskovka, 10 člankov....tudi to je mourinho....lahko je še tako dober, jaz in večina ga nikoli ne bomo marali....
Carmenlula
01. 12. 2019 07.25
-32
To ni trener, niti črka T od njega to je navaden Konjski mešetar, človek, ki dela sramoto nogometu veliko škodo pa mladim in vzgoji mladih generacij.
le?o
01. 12. 2019 09.37
+18
Kdo pa je tebi takšno škodo storil in te tako neotesano vzgojil?
grozjak
01. 12. 2019 09.45
-10
Vse za zaslužek...saj, po svoje ima prav, ni pa .......