Nogomet

JP Morgan potrjen vlagatelj, ustanovni klubi s pravnimi sredstvi nad Fifo in Uefo

Ljubljana, 19. 04. 2021 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška banka JP Morgan Chase je potrdila, da bo finančni vlagatelj novoustanovljene evropske nogometne superlige. Njeni ustanovni klubi pa so na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že poslali pravni dokument v boju proti njunim sankcijam.

Ameriška investicijska banka JP Morgan je danes v elektronskem sporočilu za francosko tiskovno agencijo (AFP) potrdila, da bo financirala ustanovitev nogometne superlige.

"Lahko potrdim, da bomo financirali novo tekmovanje, a v tem trenutku ne moremo podati pojasnil," citira AFP tiskovnega predstavnika ameriškega bančnega mogotca. Po poročanju številnih tujih medijev, med njimi je tudi Guardian, bodo klubi prejeli obljubljena sredstva, ko bo superliga tudi v resnici premagala vse ovire na poti do začetka tekmovanja.

Po poročanju dpa so ustanovni člani superlige že sprejeli pravne ukrepe, da bi preprečili vmešavanje Uefe in Fife v nastanek tekmovanja. To so v poslanih dokumentih na sedež Uefe in Fife že sporočili obema krovnima nogometnima zvezama, ki sta ostro kritizirali nastanek zaprtega klubskega tekmovanja na najvišji ravni. Kot dodaja AFP, so se velikani evropskega nogometa oziroma ustanovitelji superlige že zaščitili s pravnimi akti, obenem pa so pripravljeni pravico za "nemoteno ustanovitev tekmovanja" iskati na sodišču. Dokumentacijo so po pisanju AFP, ki je dobila vpogled vanjo, že predali pristojnim organom in sodiščem.

Ameriška banka JP Morgan Chase je potrdila, da bo finančni vlagatelj novoustanovljene evropske nogometne superlige.
Ameriška banka JP Morgan Chase je potrdila, da bo finančni vlagatelj novoustanovljene evropske nogometne superlige. FOTO: AP

Listina je podpisana z imenom Družba evropske superlige (ESLC) in naslovljena na predsednika Uefe, Slovenca Aleksandra Čeferina, ter predsednika Fife Giannija Infantina. V njej je zapisan odziv na grožnje s sankcijami in prepovedjo nastopanja v vseh ostalih tekmovanjih pod okriljem Uefe in Fife za 12 klubov ustanoviteljev. Uefa se je že v nedeljo zvečer odločno postavila proti ustanovitvi novega, zaprtega klubskega tekmovanja, nestrinjanje pa so izrazili tudi Fifa, visoki politični predstavniki, predstavniki navijačev, različne nogometne organizacije in vidni posamezniki iz sveta nogometa ter tudi Evropska komisija.

"Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti. Nikakor ne pride v poštev, da bi bil nogomet rezerviran za nekaj bogatih in vplivnih nogometnih klubov, ki želijo prekiniti vez z nacionalnimi zvezami," je na Twitterju zapisal grški predstavnik Evropske komisije Margaritis Shinas.

Dvanajst velikanov evropskega nogometa je uradno potrdilo nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja – superlige. Ustanovitelji so Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz Real Madrida, podpredsednika pa prvi mož Juventusa Andrea Agnelli in eden od vodilnih mož Manchester Uniteda, Joe Glazer. Tekmovanju, ki se bo "začelo v najkrajšem možnem času", pa se bodo pridružili še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
20. 04. 2021 16.33
+1
Pa ne vidite da banke sploh ne zanima soccer, zanima jih samo investicija. V Ameriki te lige poslujejo uspešno, v Evropi pa ne verjamem če bi. V Ameriki nobenih relegacij in promocij, poskrbijo pa da noben klub ne dominira, najslabši klubi dobijo najboljše mlade igralce, pa lastništvo kluba je nek status symbol.
sonofabitch
20. 04. 2021 13.53
+1
Malo morgen, arabci in američani nikoli ne boste vodili evropskega nogometa svoj soccer si vtaknite tja kamor sonce ne sije.
fcrs_lj
20. 04. 2021 11.05
+1
Komu je ameriski kapital prinesel kaj dobrega, tam kjer imajo americani prste vmes in ko ni tako kot oni zelijo so vedno vojne, proti nekemu rezimu, a vedno ta kratko povlece narod. Tko da evropejci naj nam ne bo cudno ce nam uzamejo tisto o cemu lahko samo sanjajo, in to je najbolje kar premore sodobni nogomet, a to je UEFIna LP.
Brcavrit
20. 04. 2021 10.50
+2
Da ustanovijo svojo ligo jim ne more nihče preprečiti. To je dejstvo. Ker pa so nacionalna prvenstva, Liga prvakov, Liga Evropa, Evropsko prvenstvo in Svetovno prvenstvo pod okriljem UEFE in FIFE, pa jim lahko preprečijo igranje v le teh. Vsak nogometni igralec mora biti registriran v teh dveh organizacijah in tako kot iz vsake te lahko tudi iz te izklučijo. V UEFInem statutu lepo piše, da se delovanje proti organizaciji lahko kaznuje s finančno kaznijo in/ali izključitvijo iz nje. Torej?
HŽV
20. 04. 2021 08.51
+4
Američan je pač človek brez vrednot oziroma ne spoštuje nobenih tradicij, to vemo že po njihovi zelo kratki zgodovini in dejansko so oni tisti, ki se imajo za nekaj več od ostalega sveta. Osebno sem sipatizer Milana, ampak je nažalost klub v napačnih rokah, rokah pohlepa in je ugrabljen in odvzet od navijačev in zdaj še od neke tradicije. Čez 20 let, ko bo lastnik Milana videl, da nima v domačem okolju dovolj potenciala bo enostavno klub preselil npr. v Madrid. V primeru, da pride do te superlige, smo pokopali nogomet, pokopal jo bo američan, ki nima zgodovin in ne tradicije. Največji teroristi, kar jih je zgodovina videla in spoznala.
Rodion Raskolnikov
20. 04. 2021 08.46
+1
Skratka Čeferinu je uspel veliki met!
Nimasmisla
20. 04. 2021 08.03
+3
in ta denar bo treba vrniti z obrestimi
kameltrajbar
19. 04. 2021 21.00
+2
leta navijam za arsenal...... ce bodo v super ligi... adio
jankomat
19. 04. 2021 20.44
-1
kopija ameriške nba ,ki pa je večina zelo gleda!
aloaloalo
19. 04. 2021 19.13
+7
Uefa/Fifa bo zaradi nespoštovanja pravil pritisnila na nacionalne zveze ( enako kot je OK na Ruse...) ... na koncu se bodo žogali sami med seboj in to v 4 kroga...
ZAinKONTRA
19. 04. 2021 17.32
+10
Gre za privatizacijo evropskega nogometa v stilu NBA.
09ZarMan10
19. 04. 2021 15.31
+18
S tem, bo izgubil le nogomet. Omenjeni igralci in ekipe bodo odrezani od preostalih tekmovanj pod okriljem FIFE in UEFE, torej ne bo ne evropskih, ne svetovnih prvenstev, ne domačih in regijskih tekmovanj, imeli pa bodo svojo ligo, ki je sam kot privrženec Barcelone ne bom spremljal! Če se bo to zgodilo, si bom primoran najti svoj nov klub in mislim, da ne bo pretežko.
resnicaosvobaja
19. 04. 2021 15.42
+9
Najbolj čudno se počutimo privrženci klubov, ki so pristopili l temu...še posebej tistih klubov , ki so v lasti članov kluba
birtm
19. 04. 2021 16.41
+9
Se strinjam z vsem napisanim. Tudi meni Barca žal ne bo več "moj klub"