Nogomet

Sarriju poleg naslova še prižgana cigareta: Zaslužili ste si jo, mister!

Torino, 27. 07. 2020 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z dobrimi 61 leti je Maurizio Sarri kot najstarejši trener v zgodovini osvojil naslov v italijanski Serii A. V prvi sezoni na klopi Juventusa nekdanjemu trenerju Empolija, Napolija in Chelseaja še zdaleč ni bilo lahko, kar je potrdil tudi v prvih izjavah po odločilni domači zmagi nad Sampdorio (2:0).

Sarri (na fotografiji) se je v Torino pred sezono preselil iz vrst londonskega Chelseaja.
Sarri (na fotografiji) se je v Torino pred sezono preselil iz vrst londonskega Chelseaja. FOTO: AP
Od leta 1961, ko je naslov prav tako osvojil Juventus, še nobena ekipa v Serii A naslova ni osvojila z 38 prejetimi goli. Prvenstva sicer še ni konec, saj morajo odigrati še dva kroga, zato bi lahko Juventus scudetto osvojil s še veliko slabšim dosežkom. Za primerjavo: največ golov v zadnjih devetih šampionskih sezonah so prejeli lani (30).

"Igralcem sem rekel: Glede na to, da ste postali prvaki z mano, ki v karieri nisem osvojil še ničesar, potem morate biti res dobri!" se je ob proslavljanju zmage nad Sampdorio, ki je potrdila že deveti zaporedni državni naslov, na svoj račun pošalil trener Juventusa Maurizio Sarri

To je bila zanj druga večja lovorika v karieri, potem ko je lani s Chelseajem osvojil Ligo Evropa. Z 61 leti in šestimi meseci je rojeni Neapeljčan najstarejši trener, ki je kadarkoli osvojil scudetto. Takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu v Torinu, kjer sta za zmago "stare dame" zadela Cristiano Ronaldo in Federico Bernardeschi, je stekel v slačilnico in si najbrž takoj prižgal obvezno cigareto, a v slačilnici njegovi varovanci niso imeli milosti ter ga zalili s pivom in posebno peno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Seveda je to poseben občutek. Težko je zmagati, še težje je nadaljevati zmagovanja, saj je v športu dojemati nekaj kot samo po sebi umevno ena največjih laži na svetu," je v pogovoru za Sky Sport Italia nadaljeval Sarri. "To ni bil sprehod skozi park. Bilo je dolgo, naporno, stresno, ta ekipa pa si zasluži veliko pohval, da je še vedno našla dovolj lakote in odločnosti, da je nadaljevala tudi po osmih zaporednih zmagah. Igrišče sem zapustil, ker sem se hotel izogniti, da bi mi prek glave polili vedro z vodo, saj sem videl, da prihaja, a mi ni uspelo uiti."

Črna pika Juventusove zmage je bila poleg nove zgrešene enajstmetrovke Ronalda, ta je za vodstvo z 1:0 v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška prvega polčasa sicer zadel z natančnim strelom po domiselni podaji s prostega strela Miralema Pjanića, tudi poškodba Paula Dybale, ki je zaradi težav z mišico z zelenice odšepal še pred polčasom. 

"Morali bomo opraviti nekaj testiranj, a zdi se, da gre za težave z mišico," je potrdil Sarri, ki se je nato lotil dejstva, da je Juventusu kot prvemu v najmočnejših evropskih prvenstvih uspelo povezati devet državnih naslovov. "Cristiano Ronaldo in Dybala delata razliko na igrišču, zato si, jasno, zaslužita veliko pohval, a klub, ki stoji za njima, je ravno tako pomemben. Imamo predsednika in direktorje, ki so vsak dan na treningih, pridejo si izmenjevat ideje in pogledat, ali kaj potrebuješ, dajejo gorivo v rezervoar te ekipe. Klub ima pomemben delež pri razlogih za zmagovanje v toliko letih. Podpirajo te tudi takrat, ko izgubljaš. V smislu organizacije je Juventus v vrhu evropskega nogometa. Ne bi si mogel želeti ničesar več. Jasno je, da traja nekaj časa, da se ustališ, dojameš pristop, način, na katerega tukaj potekajo stvari, nato pa lahko po nekem času začneš s poskusom reguliranja določenih stvari. Ne moreš kar priti direktno v klub, ki je osvojil naslov v osmih zaporednih letih, in začeti ukazovati spremembe. To ne bi bilo preveč inteligentno."

Vratar Szczesny mu je ponudil cigareto
Sarrijeva naloga je po zamenjavi Massimiliana Allegrija poleg nadaljevanja niza domačih naslovov tudi pohod do naslova v  Ligi prvakov, kjer morajo Torinčani po porazu v Lyonu (0:1) še nadoknaditi zaostanek na povratni tekmi osmine finala, če bodo želeli nastopiti na zaključnem turnirju v Lizboni. Sarri je poskušal s "staro damo" igrati tudi bolj napadalno.

"Imeli smo taktične težave, saj smo poskušali vse te izvrstne igralce z njihovimi različnimi značilnostmi uigrati," je razlagal Sarri. "Tega ne smemo jemati kot samo po sebi umevno, saj smo v prejšnjih letih videli, da Dybala in Ronaldo nista pogosto igrala skupaj. Sta igralca svetovnega kova, a z njunimi značilnostmi ju ni lahko združiti. Z veliko dela pa mislim, da nam je to uspelo. Pred obdobjem karantene se je zdelo, da smo našli nekaj čvrstosti, nato smo jo po nadaljevanju sezone izgubili. Pri veliko ekipah sem v tem obdobju videl, da so jih 'raztegnili' ali da so na trenutke izgubile osredotočenost, zato je šlo morda za vsesplošno težavo po tako dolgem premoru. Prvi dan, ko prideš v ekipo, vidiš ljudi, ne zgolj vrhunske igralce. Sčasoma ti prirastejo k srcu in nato se odnos s striktno profesionalnega preseli tudi na osebno raven. Prvi dan, ko sem stopil v slačilnico, sem vedel, da so tam vrhunski igralci. Sčasoma stopiš notri z zavedanjem, da je tam tudi nekaj izvrstnih fantov, na katere se lahko zaneseš."

Med njimi je morda tudi poljski vratar Wojciech Szczesny, tudi sam strasten kadilec, ki je Sarrijev intervju za Sky Sport Italia prekinil s prižgano cigareto, rekoč: "Zaslužili ste si jo, mister!"

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uros Mlinar
27. 07. 2020 20.01
-7
To juve najboljši klub na svetu...
JOSEPH HAYDN
27. 07. 2020 10.02
-5
Mojster ha ha s tako igro Juve razmontira povprečen slovenski drugo ligaš. Tudi naslov je posledica tega, da so ostali tako zanič in ne Juve tako dober
Savudrijska
27. 07. 2020 10.54
+4
:))) Slo prva liga je na nivoju amaterskih/gasilskih lig v drugih drzavah! Bo treba na REALNA TLA,Haydn!
ForzaJuve
27. 07. 2020 10.58
+18
vidim, da nimaš pojma o italjanskem fuzbalu, Atalanta trenutno razmontira 90% prvakov v Evropi, boš vido kak bo PSG odleto
ForzaJuve
27. 07. 2020 10.59
+12
Juve je pa razred zase, js sn že proti Lyonu mal skeptičen če bo gratal
JOSEPH HAYDN
27. 07. 2020 11.00
+4
Atalanta bi itak bila v igir, če ne bi Juvetu spet podarili 2 penalov.
suey
27. 07. 2020 09.52
+7
Močno dvomim, da si je zaslužil. Lahko zmagat v italijanski ligi, ko se vsi trudijo zgubit. Vsa beda se bo pokazala v champions.
cannaboom
27. 07. 2020 09.44
-24
Z, pomocjo sodnikov in var-a, tako kot zadnjih 9 let!!
MojsterSplinter
27. 07. 2020 10.40
+24
Ker VAR pa vedno ponareja dejanske dogodke, kajneda?
Houdor
27. 07. 2020 09.39
+25
Sari v juvetu ni naredil veliko. Najslabša sezona juveta v zadnjih 10 letih, naslednje leto ne bo prvak. večina letošnjih zmag z 1:0, 2:1...
justed
27. 07. 2020 09.15
+33
To so še ostanki prejšnjih trenerjev. Menim, da bo Sarri prekinil zmagovalni niz Juventusa v Serie A, ker to kar so kazali v tej sezoni je porazno
ForzaJuve
27. 07. 2020 10.55
+9