Nogomet

Južnoameriški klubi bi za pomoč bolnikom odprli vrata stadionov

Sao Paulo, Buenos Aires, 20. 03. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Širjenje novega koronavirusa v Južni Ameriki bi lahko vsak hip zlomilo že tako načete zdravstvene sisteme. V Argentini in Braziliji nekateri največji nogometni klubi že ponujajo svoje prostore tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Stadion Monumental (na fotografiji), na katerem domače tekme igra River Plate iz Buenos Airesa.
Stadion Monumental (na fotografiji), na katerem domače tekme igra River Plate iz Buenos Airesa. FOTO: AP

Južnoameriške države se pripravljajo na naglo poslabšanje razmer v že tako načetih zdravstvenih ustanovah, ki bi jih lahko ob širjenju novega koronavirusa vsak hip preplavilo na tisoče bolnikov. V Argentini in Braziliji je v ta namen pomoč obljubilo že 14 nogometnih klubov, ki zdravstvenim delavcem ponujajo svoje prostore, ki vključujejo tako igrišča za trening z vsemi pripadajočimi prostori kot tudi nekatere legendarne stadione.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pristojnim ministrstvom, organom in mestnim oblastem so se tako že oglasili pri brazilskih velikanih Santosu, Corinthiansu in Sao Paulu, medtem ko v Argentini svoje prostore z legendarnim stadionom La Bombonera (uradno stadion Estadio Alberto J. Armando) ponujajo tudi Boca Juniorsi. Podobno so storili tudi njihovi mestni tekmeci iz kluba San Lorenzo ter Newell's Old Boysi iz Rosaria.

Stadioni ponujajo idealno rešitev
Po nekaterih ocenah je infrastruktura stadionov idealna za hitro ureditev novih prostorov za pomoč bolnikom, če bi se na koncu izkazalo, da jih v Argentini in Braziliji res potrebujejo. V Braziliji so zaenkrat našteli okoli 600 okuženih, v Argentini več kot 100, v Čilu pa 200.

V primeru poslabšanja situacije se pristojni bojijo, da bi zdravstveni sistemi v južnoameriških državah hipoma popustili pod pritiskom. Stadioni, kot so Nilton Santos v Riu de Janeiru, Morumbi v Sao Paulu in La Bombonera ter Nuevo Gasometro v Buenos Airesu pa bi lahko v naslednjih tednih in mesecih namesto navijačem vrata odprli ljudem, ki krvavo potrebujejo pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.