Nogomet

'Lahko plačate naš molk in zadevo bomo pometli pod preprogo'

LJubljana, 12. 01. 2024 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
17

Slovenska Prva liga miruje, klubi v njej pa nikakor ne. Priprave na drugi del sezone so že v polnem teku, v NK Rogaška pa se poleg fizične in psihične priprave nekaterih svojih nogometašev ubadajo tudi z nezadovoljstvom drugih. Trn v peti pa jim je predvsem predsednik Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS) Dejan Stefanović, ki se je na njihove obtožbe odločno odzval.

Vse skupaj se je začelo z objavo na spletni strani SPINS-a. V njej so izpostavili domnevne nepravilnosti v NK Rogaška. "Natančneje je klub enega od profesionalnih nogometašev v okviru izvajanj treningov ločil od igralcev prve ekipe na način, da je ta sam tekel kroge okoli igrišča, medtem ko so ostali člani ekipe nemoteno izvajali naloge glavnega trenerja. Diskriminatoren odnos do igralca se je prenesel tudi izven igrišča, saj je vodstvo kluba njemu in njegovim kolegom odvzelo brezplačna bivališča ter topel obrok, ki so ga bili deležni v času trajanja pogodb," je SPINS med drugim zapisal v izjavi in dodal, da je po njihovem mnenju igralec "žrtev mobinga".

Sledil je hiter in odločen odgovor NK Rogaške, v katerem je klub pričakovano zanikal obtožbe. "Težave, povezane z igralci in disciplino v ekipi, so se začele, ko je eden od igralcev pričakoval, da si bo z denarjem in vplivom svojega očeta prislužil mesto v začetni enajsterici članskega moštva. Začeli so se pritiski in grožnje vodstvu kluba in strokovnemu štabu članske ekipe. Klub tem pritiskom ni podlegel in igralca v naslednjih tekmah ni uvrstil v kader, ki je kandidiral za nastope na tekmah. V NK Rogaška velja načelo, da na tekmi igrajo igralci, ki si s svojim delom na treningih in z odnosom do klubskega dresa to tudi zaslužijo. Mesto v ekipi ni na prodaj in se ga ne da kupiti, merili za minute na igrišču sta srce in kakovost," so na svoji spletni strani zapisali vodilni kluba.

Dejan Stefanović
Dejan Stefanović FOTO: Damjan Žibert

Nato pa je sledila povratna obtožba: "Ko je igralec spoznal, da na ta način ne bo dosegel želenega, je iskal druge načine, da škoduje klubu. Tako je podal prijavo na SPINS. Sindikat je pred posredovanjem od igralca zahteval denar. In potem se je zgodba začela." Tako sindikat kot klub sta v obeh objavah potrdila, da so predstavniki sindikata obiskali klub, po navedbah kluba naj bi se to zgodilo 16. novembra lani. Klub je v zapisu trdil, da sta sindikalista brez predhodne napovedi in odobritve kluba odšla v garderobo članske ekipe, kjer sta se pogovarjala z igralci. "To je bilo videti približno tako, kot da so nas obiskali državni organi (vojska ali policija), ki imajo vsa pooblastila, da vstopijo v vsak prostor v klubu, in lahko počnejo, kar si zamislijo. Po približno 30 minutah sta zapustila garderobo in na parkirišču pred stadionom čakala določene igralce."

Nato naj bi po navedbah kluba predsednik sindikata Dejan Stefanović z dvema predstavnikoma kluba stopil v notranje prostore kluba in sledila je zelo resna obtožba s strani kluba. Po njihovih navedbah naj bi Stefanović zaposlenima dejal: "Ugotovili smo veliko nepravilnosti v vašem klubu, za kar bi morali podati prijavo na inšpektorat. Naš namen ni pranje umazanega perila v javnosti. Lahko plačate naš molk in bomo zadevo pometli pod preprogo. V nasprotnem primeru bomo morali podati prijavo na inšpektorat za šport in delovno inšpekcijo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V klubu so nadaljevali: "Nad zahtevo po podkupnini oz. izsiljevanjem smo bili šokirani, ampak glede na to, da je klub v zadnjem času bil deležen različnih pritiskov s strani različnih akterjev v slovenskem nogometu, nas to ni posebej presenetilo. Upamo, da sindikat ne izsiljuje tudi drugih klubov, saj celotna slovenska športna javnost ve, da v določenih klubih zamujajo izplačila plač igralcem in trenerjem, da igralci trenirajo po posebnem programu ali pa so odstranjeni iz prve ekipe, pa o teh primerih od sindikata ne slišimo ničesar. Zakaj ne? Ali to po mnenju sindikata niso nepravilnosti ali ima selektivno poročanje ali pa je za molk plačan?"

Klub je na spletni strani tudi objavil izjavo, ki jo je po trditvah kluba na večerji po zadnji tekmi jesenskega dela 16. decembra 2023 podpisalo 26 njegovih nogometašev. Ta izjava naj bi po njihovem bila: "Dokaz, da NK Rogaška v celoti in v dogovorjenih rokih vestno poravnava obveznosti do igralcev, trenerjev in zaposlenih, da v klubu ni nobenega mobinga ali drugih nepravilnosti in da ima vodstvo kluba spoštljiv odnos do vseh v klubu."

Dejan Stefanović je predsednik Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS), predsednik Sindikata športnikov Slovenije in član upravnega odbora mednarodnega sindikata FIFPRO. Konec minulega leta pa so ga na izrednem kongresu evropskega Sindikata profesionalnih nogometašev FIFPRO Europe izključili iz upravnega odbora omenjene organizacije.

Izjavo na svoji spletni strani so v klubu zaključili zelo neposredno: "Predsednik sindikata Dejan Stefanović ob mnogih propadlih osebnih, družbenih, športnih in političnih projektih še vedno gradi sebe in svojo kariero na račun diskreditacije drugih. Slovenski nogometaši si zaslužijo boljše vodstvo sindikata – nekoga, ki bo branil njihove interese in ne bo na plečih klubov in igralcev delal samo promocije. Slovenski nogomet potrebuje sindikat, ki bo deloval v njegovo korist in razvoj, ne pa ga uničeval."

Pod objavo kluba na Facebooku se je v komentarjih odzval tudi Stefanović, ki je zapisal: "Za laži, ki ste jih navedli, boste seveda odgovarjali. Lep pozdrav." Sledil je odgovor Rogaške: "Kredibilnost SPINS in predsednika Dejana Stefanovića se kaže tudi v tem komentarju. Morda malo manj samopromocije in sikanja pozornosti in več dela v prihodnje."

S Stefanovićem smo stopili v stik. Obtožbe Rogaške je odločno zanikal. "Vsi igralci, oziroma večina igralcev je v klubu fiktivno zaposlenih, v podjetju, ki je v lasti velikega kluba. Ko se je ta klopčič začel 'odpletati', je na plano prišla njihova žalitev, oziroma zgodba, da sem jaz v pričo njih grozil, ali izsiljeval. Obstajamo že 20 let in še nobene niti približno primerljive obtožbe nismo bili deležni."

"Sicer pa je tam bil tudi trener, ki je tudi moj nekdanji soigralec, ki bo potrdil, ali ovrgel kar se je zgodilo. Poleg tega tudi vsi igralci, ki so bili prisotni na stadionu. Sestanek je takrat bil dogovorjen z namenom, da pridemo do rešitve problema enega igralca, ker se je podobna zgodba ponovila zdaj tudi v Olimpiji. Ker gre za šikaniranje in pa napad na naše člane smo zadeve rešili na lep način in je prišlo do sporazumne prekinitve, zadeva pa ni prišla v javnost," je nadaljeval.

"Zakaj vztrajajo in sami sebi otežujejo položaj, bodo vedeli sami. Oni bodo v končni fazi tudi odgovarjali pred pristojnimi organi. Vsi postopki so sproženi," je zaključil. Kontaktirali smo tudi PU Celje, kjer so sporočili, da primerjave v povezavi z omenjeno zadevo še niso prejeli. "Smo pa z zadevo seznanjeni in jo že preverjamo," so dodali na PU Celje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sindikat je 12. januarja na svoji spletni strani na to temo tudi objavil sledeče: "Sindikat SPINS se bo na hude in krivične obtožbe, ki jih je včeraj prek medijev izrekel športni direktor NK Rogaška in ki blatijo ugled ter ime sindikata in njegovega dolgoletnega predsednika Dejana Stefanovića, odločno odzval. Prek pooblaščene odvetniške pisarne bo zaradi obrekovanja (159. člen KZ-1) vložil tožbo zoper športnega direktorja NK Rogaška Nina Ivačiča."

Kdo ima prav in kdo ne, bodo (upajmo) ugotovili pristojni organi, vsekakor pa lahko zaključimo, da je to zgolj še ena saga, ki bo še dodatno očrnila že tako ne ravno bleščeč sloves slovenske nogometne administracije. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

viking76
14. 01. 2024 11.15
+1
Vse balkance poterat iz nzs in sindikata pa bo mogoče kdaj boljše. Če ne znaš Slovensko nimaš kaj delati na takem položaju. Velja za radenka in dejana.
ReAnDa
12. 01. 2024 21.04
+7
Forsiranje igralca s strani staršev je stalna praksa v veliki večini klubov vseh lig.
Heprk
12. 01. 2024 21.01
+4
Cisto verjamem tej zgodbi. Vsi mutijo, grozijo, se tozarijo, lazejo....v sloveniji je samo zakon za prehitro voznjo, ostalo pa je vse salabajzersko. Mutijo in kradejo od vrha do dna.
Aijn Prenn
12. 01. 2024 20.44
+2
Tale bi bil tut dober za ministra, a ne ?? Morda za vanjske posle ali kaj takega. Al pa finančni?
FORTUDO1
12. 01. 2024 19.18
+12
Dejan Stefanović je največja zguba v Slo nogometu. Že kot igralec je bil luzer, sedaj pa meša d..k, ker kaj drugega ni sposoben!
Andree
12. 01. 2024 18.58
-1
Slovenski šport zraven pa bi vsaka vas rada imela nogometni, rokometni ter košarkaški klub
Intihar
12. 01. 2024 18.48
-2
Kekeci prek boča.
G. Papež
12. 01. 2024 17.46
+6
Kdaj bo FURS preiskal klube oz. njihove prilive in namen odlivov?
JAZsemTI
12. 01. 2024 17.31
+6
Bofur
12. 01. 2024 17.08
-4
Hm. Dejansko ne vem za kaj gre, pa sem se trudil z branjem tega dolgovezenja polnega članka 😂
pope p
12. 01. 2024 17.23
+7
se bo treba malo učiti, da boš razumel :D
komarec
12. 01. 2024 16.54
+17
Ta dejanček je tipičen balkan boj, ki tu nima kaj iskati.
Miran1960
12. 01. 2024 16.38
+6
Rogaška je plesala eno poletje
Jermen
12. 01. 2024 15.51
+6
Po Snezicevo daj pare
nekajpavem
12. 01. 2024 15.20
+10
Ne se iti športa če že ob podpisu pogodbe veš da ne boš mogle poravnati vseh pogodbenih obveznosti in obratno. Slovenski šport so prevzeli kao neki strokovni športni funkcionarji, ki z samim športom in jasno vizijo nimajo nobenega stika.
pope p
12. 01. 2024 14.35
+6
ziher je tony soprano stric iz ozadja v sindikatu...(serija o mafiji) :D