Nogomet

'Kaj vam bo telefon po 23. uri, če morate spati?'

Ljubljana, 19. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Izidor Kordič
Komentarji
4

V novi epizodi Fuzbala! smo gostili vselej zgovornega Primoža Gliho, ki po odhodu z mesta selektorja mlade slovenske reprezentance dela v strokovnem štabu A reprezentance Kosova. Po odhodu švicarskega strokovnjaka Bernarda Challandesa bo naslednji dve tekmi vodil s klopi, nato pa bo po vsej verjetnosti moči združil z legendarnim Felixom Magathom. V uro dolgem pogovoru z Izidorjem Kordičem je končno spregovoril tudi o razlogih za odhod iz mlade reprezentance, pa tudi o Janu Mlakarju, Radenku Mijatoviću in celo o tem, da je evropsko prvenstvo na domačih tleh mladim nogometašem uničilo kariere.

"Ko sem igral v Franciji, smo pred tekmo dobili na mizo dva litra vina. Vsak igralec je spil kozarec in odšel v sobo. Mislil sem si: mi na Balkanu bi to spili v minuti in pol!"  je zgolj ena izmed zanimivih izjav nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki jih lahko slišite v novi epizodi Fuzbala! Nekaj iztočnic iz pogovora ponujamo spodaj, za več pa si oglejte priložen video.

O STATUSU V REPREZENTANCI KOSOVA
Tam sem že približno leto dni. Imam posebno vlogo v strokovnem štabu. V nogometu ljudje gledamo iz različnih zornih kotov. Do zdaj so imeli švicarski strokovni štab, ki pa je odšel. Dogovorili smo se, da vodim naslednji dve tekmi, potem pa želijo pripeljati Felixa Magatha, mene pa vključiti v njegov strokovni štab.

O TEŽAVAH SLOVENSKEGA NOGOMETA
Mi ne razumemo profesionalizma. Profesionalizem je, da se z nekom hecaš do trenutka, ko stopiš na igrišče. Potem se moraš pa kot oseba transformirati. Mi bi se pa še kar na treningu in na tekmi zabavali. To je problem. Veste, amater ne more vzgajati bodočega profesionalca.

O ODHODU Z MESTA SELEKTORJA MLADE REPREZENTANCE
Vedno sem poslušal: Gliha je problem, Gliha je takšen in drugačen … Ja, zagovarjam red in disciplino. Ampak tudi, ko imam rojstni dan, se sprostimo, ponudim sok, pivo, kar koli. Ker mora priti do te transformacije. So pa to nekateri izkoristili za lastne potrebe. Preveč stranskih vplivov je pripeljalo do tega. Kaj pomeni, da je nogometaš inteligenten? To pomeni, da veš, da moraš po 23. uri spati. Zato, ker imaš naslednji dan določene napore. Kasneje sem pa s fanti praznoval rojstni dan in so mi očitali, da so pili. Če jih povabim na rojstni dan, bodo nekaj spili. Je tako? A bodo 22 let stari fantje pili sok? Nekateri so pili sok, nekateri so se pa napili. Današnja populacija teh stvari več ne razume. Mi, ki smo iz časov, ko je bilo vse bolj sproščeno in manj materializirano, na to bistveno drugače gledamo.

Primož Gliha
Primož Gliha FOTO: 24ur.com

O ZLOGLASNEM JAVNEM PISMU REPREZENTANTOV
Deset ali dvanajst glavnih igralcev me je takoj podprlo. Pošiljali so mi sporočila, da nimajo nič s temi navedbami. Bili so zavedeni, niso vedeli, kaj podpisujejo. Prvi se je javil Stojinović, nato pa so začeli kapljati še SMS-i od ostalih. Takrat sem mislil, da se bo predsednik Mijatović na podlagi teh pomembnih sporočil, ki sem mu jih poslal, odzval tako, kot se nekdo v tej situaciji mora odzvati. A tega ni storil. Posledice pa smo plačali na evropskem prvenstvu, kjer smo bili »kanta za nabijanje«. In to je nastalo iz reprezentance, ki se je enakovredno kosala z najboljšimi reprezentancami. Če bi bili dobri na evropskem prvenstvu, na katerega se nismo uvrstili, ampak smo dobili organizacijo po zaslugi Aleksandra Čeferina, bi ti fantje lahko naredili kariere. Tako pa so njihove kariere uničene.

O ODVZEMANJU TELEFONOV REPREZENTANTOM
Fantom sem govoril: "Kaj vam bo telefon po 23. uri, če morate spati?" Športnik mora po 23. uri spati. Saj nisem zahteval, da naj se spravijo v posteljo ob 22:00 ali ob 21:30. Mora biti hierarhična disciplina, ki fante usmeri v to, da so osredotočeni na nogomet, ne pa na postranske stvari. Videli smo, kako so odigrali evropsko prvenstvo. Morate vedeti, da je bila to do tistega trenutka najuspešnejša generacija, saj nihče pred njimi ni odigral toliko težkih tekem.

O JANU MLAKARJU
Z Mlakarjem sem imel že prej težave. Na igrišču se niti premaknil ni. To sem dolgo trpel, ker fant nekaj ima, ampak tako ne gre. Kako naj gledam otroka, ki na igrišču gara, nekdo drug pa se sprehaja? On je do dvajsetega leta igral v Primaveri proti mlajšim od sebe. Ko je vse enostavno in lepo, se ne boš nič naučil. Naučil se boš takrat, ko boš igral proti močnejšim od sebe. On je prišel v položaj, da ga v reprezentanco niso poklicali niti tisti, ki so prej stali za njim.

Jan Mlakar, nekdanji kapetan mlade reprezentance, se je s soigralci uprl tedanjemu selektorju.
Jan Mlakar, nekdanji kapetan mlade reprezentance, se je s soigralci uprl tedanjemu selektorju. FOTO: 24ur.com

O ODZIVU NOGOMETNE ZVEZE SLOVENIJE
Niso me zaščitili. Ne bi se preveč spuščal v to, ampak institucija te mora zaščititi. Sploh v primeru, ko so rezultati dobri. Bistvo trenerskega dela je, da si v pisarni diplomat, na igrišču pa general. Ampak, kako boš diplomat, ko ti nekdo v pisarni govori, kdo naj igra? Najboljša stvar, ki mi jo je dejal nekdanji predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin, s katerim sva prijatelja od malih nog, je bila: "Ti delaj tako, kot ti misliš, da je prav. Če si dober, bodo pa pokazali rezultati." In so tudi pokazali.

O MOTIVACIJSKIH PRIJEMIH
Meni je Janez Pišek fantastičen fant. Malo je »buckast«, rad ga spije in dober nogometaš je. Na Portugalskem sem ga poslal s klopi na igrišče in mu dejal: "Prvo stvar, ki jo boš naredil, je da boš Portugalcu porinil žogo med nogami." On, kakršen je, je ravno to storil, se sredi tekme obrnil proti meni in rekel: "Šefe, a bo v redu?" Odgovoril sem mu, naj to naredi še enkrat. Veste, zakaj? Zato, da sem motiviral ostale igralce. Nimajo pa vsi igralci takšnega karakterja. Potrebujemo igralce, ki prevzamejo odgovornost in so na igrišču vodje.

O MLADI REPREZENTANCI PO NJEGOVEM ODHODU
Poglejte, po štirih tekmah imamo štiri točke. Čehi jih imajo 12. Če bi jaz na štirih tekmah osvojil štiri točke, bi me odnesli iz zveze. Živimo v družbi dvojne morale. Če je nekdo moj, si lahko veliko več dovoli. Tako je, na žalost.

O USPEHIH MURE, KJER JE IGRAL IN KASNEJE TRENIRAL
Najprej, če ne bi Aleksander Čeferin zaustavil Real Madrida in ostalih največjih klubov in če ne bi ta kos pogače začel deliti med manjše klube, midva v četrtek na tej tekmi ne bi bila. Je tako? Drugo dejstvo pa je, kjerkoli si prvi, imaš dobre rezultate, ti to morajo priznati. Nekomu v naši državi tega ne priznajo, ampak prvega mesta ti ne more nihče odvzeti. Mura je s pametnim delom in s pametnim predsednikom prišla do uspeha. Gre za pametnega človeka, ki je pustil trenerju, da dela na daljši rok in to se jim je, tudi po spletu okoliščin zaradi novega tekmovanja, obrestovalo. Ena nogometna tekma je lahko čarobna, deset tekem pa pokaže realno stanje.

KAKO PRITI DO USPEHA PROTI RENNESU?
Dobro se postaviš, stojiš blizu svojega igralca in poskušaš biti nogometno nesramen. Takšno tekmo zmaga tisti, ki naredi manj individualnih napak. Moraš se organizirano braniti in organizirati napadati.


Primož Gliha bo v četrtek naš gost pred tekmo Mura – Rennes, ki si jo boste lahko od 18:25 ogledali na Kanalu A in VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
19. 10. 2021 19.38
kaj ti bo torba, pa take fore
Pacino
19. 10. 2021 16.14
+1
Odlično voden intervju in dva posameznika, ki se spoznata na nogomet - zabavno in zanimivo!! Hvala ekipi
RUBEŽ
19. 10. 2021 13.11
+0
Gliha, ti si svoje neznanje pokazal. Ne nabijaj nekaj na pamet. Nisi najbolj pameten, ne pozabi tega.
nekajpavem
19. 10. 2021 10.43
+1
daleč najboljša oddaja in gost, ki v eni uri pove bistvo življenja preslikanega v nogomet. bravo