3°C

Eric Abidal je zakockal status nesporne legende: 'Zaslužim si to ponižanje'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Jakob Batič /
KOMENTARJI
4
V klubskem nogometu je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Zaigral je v finalu svetovnega prvenstva in s številko 22 na hrbtu opozarjal, kolikokrat se je boril z rakom in kolikokrat ga je premagal. Bil je navdih milijonom po vsem svetu in živ dokaz, da se da s trdim delom in zaupanjem vase doseči vse. Eric Abidal, neumorni bočni branilec, ki se ga najbolj spomnimo v dresu Barcelone, je v nogometni javnosti dolgo veljal za enega najbolj priljubljenih posameznikov sploh. Pred dnevi pa mu je neobičajen škandal življenje obrnil na glavo.

Eric Abidal je pri Barceloni igral s številko 22. "Številka na levi predstavlja, kolikokrat sem se boril z rakom, številka na desni pa, kolikokrat sem ga premagal," naj bi nekoč dejal.
Eric Abidal je pri Barceloni igral s številko 22. "Številka na levi predstavlja, kolikokrat sem se boril z rakom, številka na desni pa, kolikokrat sem ga premagal," naj bi nekoč dejal.FOTO: AP

Eric Abidal je za francosko izbrano vrsto zbral 66 nastopov. Leta 2006 je v finalu svetovnega prvenstva odigral 120 minut, ko je po podaljških slavila Italija. Leto kasneje se je iz Lyona, s katerim je serijsko osvajal francoske naslove, preselil v Barcelono, kjer je ostal do leta 2013. V tem času je bil del ene najslovitejših zasedb v zgodovini, ki je pod vodstvom Pepa Guardiole navduševala s prepoznavno "tiki-tako" in dvakrat osvojila Ligo prvakov. Kariero je iz osebnih razlogov sklenil leta 2014 v Olympiakosu. 

V bogati karieri, med katero je dvakrat uspešno prestal boj z rakom na jetrih, si je pridobil naziv enega najbolj priljubljenih nogometašev. Ta zvezda pa je – predvsem med navijači Barcelone – začela bledeti, ko se je vrnil na Camp Nou kot tehnični sekretar oziroma pomočnik športnega direktorja.

Januarja lani je, potem ko je bil odpuščen trener Ernesto Valverde, okrivil igralce kluba, češ da pod Valverdejevim vodstvom niso dovolj zavzeto garali za klub in so zato delno krivi, da je španski strokovnjak izgubil službo. Na njegove očitke se je z objavo na Instagramu odzval celo Lionel Messi, ki je udaril po nekdanjem soigralcu in ga pozval, naj javno razkrije imena nogometašev, ki se po njegovem mnenju niso dovolj trudili. 

To se seveda ni zgodilo, Abidal pa je po zgodovinskem porazu z 2:8 v četrtfinalu Lige prvakov proti münchenskemu Bayernu nekaj mesecev kasneje službo izgubil tudi sam. A to za Abidalov ugled ni bilo še nič v primerjavi s tem, kar je sledilo pred slabima dvema tednoma. 11. novembra je v Franciji odjeknil škandal, ko sta neznanca s kovinskimi palicami pretepla nogometašico PSG-ja Kheiro Hamraoui. Organi pregona so sprva domnevali, da je za napadom stala njena soigralca Aminata Diallo, ki je bila pridržana, a nato tudi hitro izpuščena zaradi pomanjkanja dokazov. 

Posledice, ki jih je po napadu neznancev utrpela Kheira Hamraoui:

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sedaj pa je glavni osumljenec organizacije napada na Hamraouijevo postal prav Abidal. 31-letna nogometašica ga je namreč dan po napadu poklicala, uporabljala pa je osebni telefon, registriran na njegovo ime, kar naj bi potrjevalo njun bližnji odnos. Na zaslišanje so menda poklicali tudi Abidalovo ženo Hayet Abidal, ki je, potem ko je slišala očitke, hitro urgirala in vložila zahtevek za ločitev. 

Abidal ji je menda tudi že priznal, da je imel s Hamraouijevo, s katero sta se spoznala v Barceloni, kjer je Francozinja igrala pred prestopom v Pariz, intimen odnos. Svojo krivdo je nato na zvon obesil še na Instagramu, ko je ob svoji zamišljeni fotografiji pripisal: "Hayet Abidal, odpusti mi. Kakršna koli že bo tvoja odločitev, boš v mojih očeh še vedno ženska mojega življenja, še posebej pa mati najinih prekrasnih otrok. Zaslužim si to ponižanje, četudi me živega požre. Nekega dne mi boš oprostila." 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Eric in Hayeta imata skupaj kar pet otrok, njune ljubezenske zgodbe pa je več kot očitno konec, kar je na Instagramu potrdila tudi Hayeta. "Oproščamo vse do takrat, ko se v nas nekaj sesuje, ko ne čutimo ničesar več, niti odpuščanja niti jeze, ampak le željo po tem, da bi obrnile stran in razmišljale o čem drugem," je zapisala v ponedeljek. 

Francoski mediji poročajo, da policija sumi, da je skušal Abidal z organizacijo napada zakriti intimni odnos s Hamraouijevo. Kakšen bo epilog škandala – razen tega, da je skupnega življenja zakoncev Abidal konec – sicer še ni znano. 

Je pa Abidalov zastopnik Olivier Martin zanikal, da bi bil njegov klient vpleten v napad na članico PSG-ja, in zatrdil, da je razlog za ločitev osebne narave. "(Abidal) je močna osebnost, a trenutno je v šoku. Veliko je govora o primeru, ki ga preiskuje policija, a lahko zatrdim, da Abidal vanj ni vpleten. Ločitev je posledica zasebnih zadev. Škoda, da se njuna zasebnost ne spoštuje," je povedal Martin.