Nogomet

Če bi jih zalotili pri uporabi pirotehnike, bi jim prepovedali vstop na stadione

Ljubljana, 22. 02. 2024 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po nedavnem navijaškem incidentu na nogometni tekmi v Murski Soboti, po katerem je bilo poškodovanih več nogometašev, so se na sestanku o dodatnih ukrepih na tem področju pogovarjali ministra Boštjan Poklukar in Matjaž Han ter predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. Poklukar je napovedal, da se bodo lotili spremembe zakonodaje, na tem področju jo nameravajo zaostriti. Han je poleg spremembe zakonodaje poudaril tudi preventivo, ozaveščanje navijačev.

Predstavniki NZS-ja in OKS-a ter notranji minister Boštjan Poklukar in minister Matjaž Han, ki je pristojen za športni resor, so spregovorili o dodatnih ukrepih, s katerimi bi lahko takšna dejanja, kot je zaznamovalo tekmo v Murski Soboti, v prihodnje preprečili.

Poklukar je poudaril, da gre za popolnoma nedopusten dogodek. "Kaj takega se na naših športnih prireditvah ne sme dogajati," je bil jasen. "Gre za huliganstvo, ki ga najostreje obsojamo," je dodal. Poročila, ki ga je zahteval od Policije, sicer še ni dobil. Pod drobnogledom je tudi delo varnostnikov na omenjeni tekmi.

Minister za notranje zadeve je napovedal, da se bodo lotili spremembe zakonodaje na tem področju, želijo jo zaostriti.  Napovedal je, da bodo pravosodnemu ministrstvu predlagali dopolnitve kazenskega zakonika, s katerimi bodo zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. "Res je, da ta člen v kazenskem zakoniku že obstaja, vendar ga želimo zaostriti. Nedeljska tekma je bila kaplja čez rob in kot družba, kot država, kot pristojne institucije smo to tudi dolžni narediti," je prepričan.

V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih Policije bodo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike. Tega člena v omenjenem zakonu namreč zaenkrat še ni, vendar nameravajo zaostriti tudi to. "Pirotehnika ne sodi na športna igrišča," je izpostavil.

"Ne želimo si, da tribune postanejo bojšiče huliganov," poudarja Poklukar.
"Ne želimo si, da tribune postanejo bojšiče huliganov," poudarja Poklukar. FOTO: Bobo

Dodal je, da na notranjem ministrstvu pripravljajo tudi nov zakon o varstvu javnega reda in miru, v katerega nameravajo prav tako umestiti prekršek na športnih prireditvah.  Svoje morajo najprej sicer povedati še pravni strokovnjaki, je spomnil. 

Večji poudarek želijo dati tudi na sodelovanje z nogometnimi klubi, ki so organizatorji tekem. "Organizator je prvi, ki je odgovoren za varnost," je pojasnil. Delovna skupina se bo sešla prihodnji teden.

Tudi Han je poleg spremembe zakonodaje poudaril preventivo, ozaveščanje navijačev. Predsednik OKS-a Franjo Bobinac je spomnil, da je šport ambasador ugleda. "Tekme in tekmovanja naj bodo športni praznik, ne pa huliganstvo," je dodal. Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je dejal, da se eskalacija tovrstnega vedenja med navijači dogaja po vsej Evropi. "Veliko je treba delati s klubi in navijači, da bodo razumeli, da je to nevarno tako za igralce kot zanje," je dodal. 

Hud incident na nedeljski tekmi

V nedeljo so na nogometni tekmi Mura – Maribor v 58. minuti organizirani navijači Maribora ob zelenico, kjer so se ogrevali domači nogometaši, odvrgli močno eksplozivno telo. Zdravniško pomoč je moralo poiskati pet nogometašev, kondicijski trener Mure ter pobiralec žog, ki so bili najbližje mestu eksplozije. Sodnik je tekmo najprej prekinil, nato pa odpovedal. O njeni usodi in kaznih za vse vpletene bo odločal disciplinski sodnik NZS-ja.

Dogodek so enotno obsodili tako v NZS-ju in OKS-u kot v obeh klubih. NZS je ob poudarku ničelne tolerance ob takšnih izgredih dodal še, da bo treba potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom ter to področje tudi urediti sistemsko in celovito.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ReAnDa
22. 02. 2024 21.21
+1
Kaj ni pirotehnika dovoljena le 31. 12.? In kaj potem meljejo in prepovedujejo, če je to itak prepovedano? Mezgači.
24bata
22. 02. 2024 21.09
+1
Njim je vseeno samo dnar vidijo.
romeno
22. 02. 2024 20.40
+2
Huh, ko bi bili tako delavni pri preprečevanju sistemske korupcije.
peresni
22. 02. 2024 20.35
+3
Uh kako strašna kazen ..ne bodo smeli na stadione. Zdaj nikoli več ne bodo metali bomb.🤮🤮. Zakonoddaja te banana republike je res napisana od kriminalcev za kriminalce.
SAKOSAKO
22. 02. 2024 20.19
+3
Preventivno bi ozaveščali huligane??? Lepo vas prosim!!! Če bi bili pošteni navijači ne bi nosili maske čez obraze!!!Eno kamero proti organiziranim navijačem, potem pa zapor in doživljenjska prepoved na tekme!!!
Anion6anion
22. 02. 2024 20.04
+2
Če bi jih ,bi jim... Vse jasno , en kup če je
sosed5
22. 02. 2024 20.04
+7
Kaksno sprenevedanje vseh!!!. Vsi sodelujejo, viole (navijaske skupine), klubi, policija, vsi!. Policija ima vse zvode v rokah z obstojeco zakonodajo, a ne naredi nic, se samo spreneveda. Redarji ne opravijo svojega dela, ker sodelujejo z navijaskimi skupinami, in sedaj bodo mleli in gruntali in se sprenevedali, namesto da bi v trenutku odreagirali. Vse snemajo z droni (na kar nas opozarjajo na socialnih omrezjih in se kje) ,kamerami na tleh in ne vem se kako. Ce niso posneli, je za to nekdo v policiji s priimkom in imenom odgovoren, brez opravicevanja. Za bruhat 🤮🤮🤮🤮
jakozuka
23. 02. 2024 08.17
sej pa tej veš kakšni osebki so redarji....dobro 90% njih...
smuuki
22. 02. 2024 20.03
+2
Han na nwk način spet bluziš. Veliko govoriš pa nič ne poveš.
Špinača
22. 02. 2024 20.00
+1
zaradi objektivne odgovornosti je predsednik mb, ban odstopil! 🤣
profesore
22. 02. 2024 19.41
+10
Kamera vse posname, tisti trenutek ko vrže baklo ali zlomi stol ali karkoli, policija stopi do njega ga da v lisice odpelje v zapor, kazen par jurjev, ko bo plačana gre šele ba prostost. Pa , da vidimo heroje.
stop kriminalu
22. 02. 2024 19.14
+12
zadnji napad"navijaške skupine" iz Mb,je prekoračil vse meje okusnega. Vsem nam je dobro poznano delovanje te kriminalne skupine,ki si pravijo navijači. Na zadnji tekmi so poškodovali OTROKA starega komaj 14let in poškodovali 6 članov nasprotnega moštva. Moje mnenje(nevtralnega gledalca,ljubitelja tega športna)je tako, da je potrebno Nk maribor TAKOJ izključit iz 1.SNL. Prepovedat vstop njihovih "navijačev" na vse športne prireditve,kot so tekme kluba/reprezentanc. Vsak huligan ,ki je bil na tej tekmi točno ve kdo je vrgel "bombo" med OTROKA in domače moštvo. Zanimivo,da prav ti kriminalci "obsojajo" dejanje tega posameznika. Sami pa svoje "navijače"/otroke učijo sledeče: Prekopirano iz uradne strani "navijaške" skupine NK MB: ...DOLOČENE STVARI,KI SE DOGAJAJO NA TEKMAH OBDRŽITE ZASE IN NE GOVORITE O TEM DRUGIM,KER LAHKO VSAKA PA ŠE TAKO MALA INFORMACIJA POMAGA POLICIJI. Prosim če danes pogledate SVOJEGA otroka v oči in si probate predstavljat,da bi ti kriminalci poškodovali vašega otroka. LJUDJE jih imamo dovolj,tako huligane kot klub ,ki taka dejanja odobrava(nakupi kart,prevoz na gostovanja,...) Verjamem v pravno državo Verjamem v vodstvo NZS, da v tem primeru ne bo popuščanja pa naj gre še za tako "uspešen" klub. Lp.
wsharky
22. 02. 2024 19.07
+4
spoštovana ministra en večji nesposobnež kot drugi, drugi večji afneguncar kot je bil Pahor, pa kaj vama ni jasno, vedno je bilo in vedno bo tako, ker NZS z aktualnim predsednikom, ki ne zna povedat dva stavka v slovenskem jeziku brez naglasa to ustreza, ja kako pa vidva afneguncarja mislita, da se med drugim financirajo dopusti glavnih akterjev iz NZS ja iz kazni klubom seveda - bučmana sta in to bosta ostala, ker vas oni od spodaj 'oko malog prsta' mota
mackon08
22. 02. 2024 19.03
+6
Han bi ozaveščanje navijačev, se vidi da nima blage veze. Navijači navijajo, to kar se je pa zdaj zgodilo so pa hulugani katerim je ozaveščanje zadnja briga. Zakon je treba sprejeti in to tak, ki bo ozavestl kvazi navijače se ve kje v zaporu.
Špinača
22. 02. 2024 19.57
Svetec 2021
22. 02. 2024 18.59
+4
Zakoni vam nič ne pomagajo če imate nesposobne šefe v policiji!!!!!! Glavno da se oni vozijo s Toyotami za 100.000€ ko pa treba dat povelje pa tema !!
FlatyEric
22. 02. 2024 18.52
+1
Trgovec Han bi odprl posebno šolo za vzgojo navijačev. Pa neko stavbo je še treba kupit, da bo tam ta šola. Za nakup pa naj se poveže z Dominiko. Ona ve kako se kupujejo stavbe.
ThorStorm666
22. 02. 2024 18.32
+4
Dol z nesposobno nzs in to vlado!!kaj je ić predsednik nzs kaj dobrega naredil za slo nogomet?sploh ne zna govorit slovensko
4890
22. 02. 2024 18.55
Tvoj bratranec je vaterpolist in ne mešat z nogometom o katerem nisi preveč na tekočem🙊🙈
rCharles
22. 02. 2024 18.23
+0
bravo, se tistim dvajsetim ki hodijo na tekme v sloveniji prepovejte, tale slovenska navijaska scena je sla res cez vse meje hahahha 🤣🤣🤣
rob3rt
22. 02. 2024 18.26
+4
Vse prepovedat, samo še "kulturni" dogodki v Fotopubu naj bodo dovoljeni. :P
King Kralj
22. 02. 2024 18.05
+7
Han bi delal na vzgoji navijacev? Navijac ne rabi vzgoje ker pride navijat. Z hiligani na pfireditvsh pa je potrebno opravit z silo in sankcijami, kdr samo zo razumejo.
Malek
22. 02. 2024 18.04
+10
Trgovec Han pa spet meglo prodaja in rožce sadi. A on bi huligane Viole vzgajal,ha,ha,ha, no, da ga vidim, pa preventiva pa, takšne kozlarije, sami be bci na kupu in pamtujejo. Stvar je čisto enostavne, do konca zaostrit kazni za te huligane, ki se grejo navijače, za kršitelje doživljenska prepoved ogleda tekem pa bo red. A meni, ki bom slučajno spregledal znak 30 in peljal 6o, pa lahko vzamejo vozniško dovoljenje, teh huliganov pa niso sposobni ukrotit? Ja, pri nas se splača bit baraba, lopov in posebna barvna skupina, pa ti nihče nič ne more.
kr nekdo
22. 02. 2024 18.03
+5
lahk bi policija enga psa sposodila k smodnik voha pa bi se vse naslo. pa kazni za posedovanje pirotehnicnih strdstev
rob3rt
22. 02. 2024 18.23
+1
Imaš prav, edino v Ljubljani bi moral tak pes imeti nagobčnik pri repu, glede na dogodke iz ne tako davne zgodovine.