Nogomet

Kako sta se na nadaljevanje prvoligaške sezone pripravljala večna rivala?

Ljubljana, Maribor, 08. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

V soboto se bo z ljubljanskim derbijem med Olimpijo in Bravom začel spomladanski del prvoligaške sezone. Do takrat bomo pod drobnogled vzeli pripravljalno obdobje vseh 10 klubov med slovensko nogometno elito. Začeli bomo z večnima rivaloma: Olimpijo, ki se v drugi del podaja s 13 točkami prednosti, in Mariborom, ki je konec jeseni s petimi zaporednimi zmagami nakazal, da še ni rekel zadnje. S kom so igrali, kako so trgovali in na koga velja biti še posebej pozoren.

Albert Riera je v nekaj mesecih postal ljubljenec ljubljanskih navijačev. Sedaj jim bo skušal dostaviti prvi naslov po letu 2018.
Albert Riera je v nekaj mesecih postal ljubljenec ljubljanskih navijačev. Sedaj jim bo skušal dostaviti prvi naslov po letu 2018. FOTO: Luka Kotnik

Ko se je na začetku julija sredi enega najbolj vihravih obdobij v zgodovini kluba na klop zmajev usedel Albert Riera, si ljubljanski navijači verjetno niso niti predstavljali, da bodo prezimili v tako udobnem položaju. Olimpija si je s 15 zmagami in le dvema porazoma jeseni priigrala kar 13 točk naskoka in zdi se, da ji lahko le še popoln kolaps odnese prvi naslov po letu 2018. 

Tudi zato pri Olimpiji niso veliko trgovali. Prišle so tri okrepitve. Ivan Posavec iz Varaždina je povečal konkurenco na sredini igrišča. Za 19-letnega napadalca Admirja Bristrića, ki je prišel iz Rijeke, bodo Stožice prva odmevna preizkušnja v članski konkurenci. Do konca sezone pa je v Ljubljano posojeni 18-letni zadnji zvezni igralec Anes Krždalić, sicer član hrvaškega drugoligaša Kustosije. Stožice sta zapustila dva nogometaša: Almedin Ziljkić je odšel v Sarajevo, Ivan Lagundžić, ki ni veliko igral, pa je kariero nadaljeval pri Borcu iz Banja Luke. 

V Stožicah so se za sodelovanje dogovorili tudi z 21-letnim Raulom Alexandrom Floruczom, ki je bil v prvem delu sezone z osmimi goli na 13 tekmah najboljši strelec druge hrvaške lige. 

Riera bi utegnil do začetka sezone dobiti še eno okrepitev, in sicer Cheicka Timiteja, ki se lahko pri 25 letih pohvali s 30 nastopi v elitnem francoskem prvenstvu. Od lanskega poletja, ko se je razšel z Vallencienesom, je prost nogometaš. Trenutno je v Ljubljani na preizkušnji, o usodi krilnega nogometaša, ki lahko po potrebi zaigra tudi povsem v konici, pa se Ljubljančani še niso odločili. 

Ivan Posavec je na papirju najbolj zveneča okrepitev Olimpije pred drugim delom sezone.
Ivan Posavec je na papirju najbolj zveneča okrepitev Olimpije pred drugim delom sezone. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Odmevna vrnitev proti prvi ekipi poljskega prvenstva 

Zmaji so v pripravah na nadaljevanje sezone, skladno z nogometno filozofijo trenerja Alberta Riere, odigrali manj pripravljalnih tekem od najbližjih zasledovalcev, skupaj le štiri. Prvi del zimskih priprav so opravili v Antaliji, kjer so se pomerili z vodilno ekipo kakovostnega poljskega prvenstva – RKS Rakow Czestochowa – in remizirali s 3:3. Za povratek po zaostanku z 0:2 so zadeli Pascal Estrada, Timi Max Elšnik in novinec Bristrić. 

Po vrnitvi iz Turčije so Ljubljančani 10 dni trenirali v hrvaškem Medulinu, v tem času pa odigrali še dve tekmi. Najprej so minimalno ugnali NK Orient, pod edini gol se je podpisal že omenjeni Posavec. Zatem bi se morali pomeriti še z Rudešom, a so v taboru vodilne ekipe druge hrvaške lige dvoboj odpovedali zaradi težav z boleznimi. Vskočili so nogometaši Dekanov, ki so zmajem nudili dostojen odpor. Tudi tokrat je padel le en zadetek, za katerega je že v tretji minuti poskrbel Svit Sešlar

Z osmimi goli najboljši strelec Olimpije v prvem delu sezone je bil znova na delu pred tremi dnevi, ko so se zmaji, čeprav o tem na svojih družbenih omrežjih sploh niso poročali, udarili še z velenjskim Rudarjem. Upravičili so vlogo favorita (2:1), poleg Sešlarja pa je zadel še Mario Kvesić

Od klubskih aktivnosti v prvem mesecu novega leta velja omeniti še podaljšanje pogodbe športnega direktorja Gorana Boromise, ki bo svojo funkcijo v Stožicah opravljal do poletja 2026. 

Olimpija je pripravljalno obdobje, čeprav je odigrala le štiri tekme, zaključila neporažena, kar je zagotovo dober znak za ljubljanske navijače. Ob tem se zdi, da je zasedba zmajev z novimi prihodi kvalitetnejša kot v prvem delu. Sploh 19-letni Bristrić bi lahko v konici napada predstavljal dobrodošlo novost, potem ko je imel Riera na položaju "devetke" v prvem delu kar nekaj težav. 

Pirpravljeni Josip Iličić je največja mariborska okrepitev pred spomladanskim delom sezone.
Pirpravljeni Josip Iličić je največja mariborska okrepitev pred spomladanskim delom sezone. FOTO: Luka Kotnik

Brez okrepitev, a z novim (starim) Iličićem

Povsem drugače so trgovali – in se pripravljali – pri Mariboru. Aktualni državni prvaki so prezimili kot četrti, a so z nizom petih zaporednih zmag v zaključku jesenskega dela poskrbeli, da se je v Ljudski vrt vrnil med ponesrečenimi evropskimi kvalifikacijami izgubljeni optimizem. 

V pisarnah Mladinske ulice 29 so imeli v zimskih mesecih obilo dela s podaljševanjem pogodb: Nove so podpisali Menno Bergsen, Gregor Sikošek in Tine Čuk, svoj prvi profesionalni dogovor je sklenil tudi Marcos Tavares mlajši. A navijači Maribora kljub temu s kadrovanjem kluba ne morejo biti zadovoljni, saj še vedno čakajo na prvo okrepitev. 

Iličić je prvi del priprav opravil po individualnem programu, z njim je sodeloval nekdanji nogometaš Maribora in trenutni član strokovnega vodstva Željko Filipović. Po doslej videnem, jima je uspelo dobro delo. 

Brez dvoma bo največja okrepitev za Mariborčane pred drugim delom sezone Josip Iličić, ki se, kot vse kaže, vrača v staro formo. Že na pogled deluje bistveno bolj pripravljen, kot se je denimo zdelo na novembrskem debiju proti Muri. Njegovo pripravljenost so nenazadnje potrdile tudi odlične predstave, saj je bil skupaj z Žanom Vipotnikom najučinkovitejši posameznik vijoličastih v pripravljalnem obdobju. 

Prav Vipotnikova usoda je še vedno pod vprašajem, saj naj bi imel Maribor na mizi kar nekaj resnih ponudb, a svojega najboljšega strelca v Ljudskem vrtu očitno še ne želijo prodati. So pa zato Vida Kodermana prepustili Kopru, Vladan Vidaković je odšel na posojo v Dinamo Batuni, nedavno poškodovani Danijel Šturm bo minute nabiral v dresu Aluminija. Ferencvaroš pa je s posoje predčasno poklical Roka Baturino, od katerega se je v prvem delu brez dvoma pričakovalo več.

Naveza Josip Iličić–Žan Vipotnik je v pripravljalnem obdobju odlično delovala. Prvi je dosegel dva zadetka in asistenco, drugi je bil s tremi goli najboljši strelec Maribora.
Naveza Josip Iličić–Žan Vipotnik je v pripravljalnem obdobju odlično delovala. Prvi je dosegel dva zadetka in asistenco, drugi je bil s tremi goli najboljši strelec Maribora. FOTO: NK Maribor

Tudi Mariborčani v pripravah brez poraza

Maribor je – tako kot Olimpija – glavni del priprav opravil v Turčiji. Še pred tem je z 2:0 v Ljudskem vrtu ugnal Aluminij, zadela sta Iličić in Baturina. V Beleku so se Mariborčani odločili za drugačno taktiko, saj so imeli kar pet srečanj. Remizirali so s Slavio iz Sofije in s prvim ter rezervnim moštvom Šahtarja iz Donecka (4:4, 1:1). Za dobro popotnico ob vrnitvi v domovino sta poskrbeli še zmagi nad Čukaričkim (2:1) in kijevskim Dinamom (2:0). 

Mariborčani pa za razliko od zmajev ne bodo imeli časa za stopnjevanje forme, saj jih na uvodu v spomladanski del čaka najzahtevnejši razpored od vseh ekip. Po prvih petih tekmah bo brez dvoma že jasno, kakšen je realen domet mariborske zasedbe, ki kljub 15 točkam zaostanka potihoma še upa na vključitev v boj za naslov prvaka. V nedeljo se bodo Štajerci udarili s Koprom na Bonifiki, potem sledi večni derbi v Ljudskem vrtu, nato pa še obračuni z Domžalami, Celjem in Muro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stoj?kov
08. 02. 2023 11.37
+1
olimpija lagano do naslova
wsharky
08. 02. 2023 11.04
+3
odkrito povedano ne verjamem, da je vodstvo nk-bežigrada poravnalo vse dolgove, ki jih ima do bivših članov tega kluba, tako, da nevem kam gleda gazda NZS, da ne ukrepa, ali pa je vse to ista mafija
User513426
08. 02. 2023 14.01
-3
ne jokaj ampak bodi realen. tudi ko poplačaš dolgove se vse sankcije zbrišejo, kaj vam štajercem ni jasno. nimajo vsi privilegij financiranja državnih podjetij, ki gredo kasneje v stečaj, da ni potrebno vračati financ. tako lahko funkcionira vsak klub