Nogomet

Otoški mediji kritizirajo Southgata zaradi izbire izvajalcev enajstmetrovk

London, 12. 07. 2021 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropsko nogometno prvenstvo je končano, po izvajanju 11-metrovk so bili sredi Londona srečnejši Italijani. Angležem tako znova ni uspelo nogometa pripeljati "domov", tokrat so klonili na zadnji stopnici. Vseeno pa tako v ekipi kot v državi kljub porazu vlada ponos. Anglija je na domačem Wembleyju pričakovala veliko slavje in prvo evropsko krono, a so bili po strelih z bele točke srečnejši Italijani, ki so po letu 1968 prišli do drugega naslova evropskih prvakov ... Medtem otoški mediji kritizirajo selektorja Garetha Southgata zaradi izbire izvajalcev enajstmetrovk. Southgate je sicer potrdil, da želi ostati na mestu prvega trenerja reprezentance.

Več videovsebin
  • Veselje v Rimu po naslovu na EP
    02:52
    Veselje v Rimu po naslovu na EP
  • Angleški navijači na stadionu "lovijo" itallijanske
    00:16
    Angleški navijači na stadionu "lovijo" itallijanske
  • Žalost Angležev po zgrešeni odločilni enajstmetrovki
    01:38
    Žalost Angležev po zgrešeni odločilni enajstmetrovki
  • Veselje v Rimu po zgrešeni odločilni enajstmetrovki Angležev
    01:08
    Veselje v Rimu po zgrešeni odločilni enajstmetrovki Angležev
  • Pogled iz zraka Wembleyja in okolice po končanem finalu nogometnega EP
    02:28
    Pogled iz zraka Wembleyja in okolice po končanem finalu nogometnega EP
  • Vrnitev novopečenih evropskih prvakov v domovino
    01:10
    Vrnitev novopečenih evropskih prvakov v domovino
Angleška javnost selektorju Garethu Southgatu zameri, da je pri streljanju enajstmetrovk v ogenj poslal najstnike.
Angleška javnost selektorju Garethu Southgatu zameri, da je pri streljanju enajstmetrovk v ogenj poslal najstnike. FOTO: AP

Angleži so bili do 67. minute v boljšem položaju, potem ko je že v drugi minuti za domače vodstvo zadel Luke Shaw. V 67. minuti je za izenačenje poskrbel Leonardo Bonucci, drugih golov pa do izvajanja serije najstrožjih kazni ni bilo. 

Italijani so osvojili šele drugo lovoriko na evropskih prvenstvih, prvič so bili doslej prvaki leta 1968.

Potem ko je bilo po štirih serijah strelov z bele točke 3:2 za Italijo, je odgovornost petega strelca za Anglijo padla na ramena 19-letnega Bukaye Sake, ki pa ni prenesel pritiska. Gianluigi Donnarumma je njegov strel ubranil. Kljub temu na račun Sake ni zaslediti hudih kritik, prej angleški mediji pišejo, da je bila to drzna in presenetljiva poteza selektorja Garetha Southgata, ki je, odkar je leta 2016 prevzel angleško izbrano vrsto, Anglijo popeljal do polfinala SP 2018 in zdaj finala EP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Najslabši občutek je, ko izgubiš po enajstmetrovkah. To ni bila naša noč, ampak imeli smo neverjeten turnir, zato moramo imeti dvignjene glave. Kot ekipa moramo biti izjemno ponosni na to, kar smo dosegli. Sam sem dal čisto vse od sebe, fantje so dali vse od sebe," je bil po koncu skrušen kapetan treh levov Harry Kane, ki je dodal, da jih bo ta poraz večno bolel. "Zelo sem strt in razočaran. Fantje so potolčeni. Čisto vse smo dali od sebe na igrišču. Želeli smo pripeljati to lovoriko domov. Italijani so ves turnir igrali odlično, mi pa nismo mogli 120 minut nadzirati tekme. Vseeno smo igrali dobro. Niso si ustvarili veliko priložnosti, pri zadetku so imeli veliko sreče, tam bi morali biti pogumnejši, ampak v nekaj primerih smo opravili odlično delo," pa je po koncu besede zbral branilec Harry Maguire.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Southgate je prav tako kljub porazu ponosen na svoje varovance: "Razočarani smo, ker so priložnosti za osvajanje lovorik redke. Ampak če se igralci ozrejo na to, kar so naredili, morajo biti zelo ponosni nase. Igralci so bili odlični, dali so vse od sebe. Naredili so več, kot je naredila katera koli angleška ekipa v zadnjih 50 letih." Ponos na nogometaše je na Twitterju izrazil tudi britanski premier Boris Johnson: "Končni rezultat evropskega prvenstva je bil srce parajoč, ampak Gareth Southgate in njegova angleška ekipa so igrali kot heroji. Narod je ponosen na njih in zaslužijo si veliko priznanje." Anglija, ki bo kljub porazu v finalu prejela pet milijonov evrov nagrade, tako ostaja pri enem velikem naslovu, leta 1966 so doma osvojili naslov svetovnih prvakov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi tokrat sicer na stadionu in ob njem ni šlo brez navijaških incidentov. Londonska policija je sporočila, da je v nedeljo v povezavi z incidenti, povezanimi s finalnim obračunom, aretirala 49 ljudi, poleg tega pa je poškodbe utrpelo kar 19 policistov. Se je pa policija zahvalila "na deset tisoče navijačem, ki so se vedli odgovorno."

Najboljša enajsterica Eura 2020
Najboljša enajsterica Eura 2020 FOTO: Sofascore.com
Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
12. 07. 2021 18.09
+2
Res je malce nenavadno, da selektor, ko je bolj ali manj jasno, da bo prišlo do izvajanja enajstmetrovk, na najpomembnejši tekmi iz igre potegne izkušene igralce, na igrišče pa pošlje, sicer odlične, mladce. To lahko pomeni, da selektor tem mladcem brezpogojno zaupa, ali pa pri tem želi zmesti, presenetiti nasprotnika. Postavitev Southgatovih izvajalcev mi da slutiti, da je pri sebi nekako pričakoval, da streljanje penalov ne bo zaključeno že po petih izmenjavah. Mogoče je celo vse angleške karte stavil na to možnost? Je pa vprašanje, če je bilo na celotnem EP 10 enajstmetrovk izvedenih optimalno!? Danes bolj ali manj ego strelcev kaže na nekakšno "nepopisno" željo fintirati vratarja, zato tudi vratarjem uspeva braniti čedalje več penalov.
Houdor
12. 07. 2021 17.37
+0
puste sautgatea pr gmh ki je dober trener ..............navijači to je pa druga zgotba
ZRCC
12. 07. 2021 17.23
+5
Kdaj so pa Angleži bili pri čem simpatični? Spoštljivi, skromni? Nadut narod z večnim kompleksom superiornosti. Gredo se neko gosposkost, a navijači so jim pa ena največjih g*lazni, kar jih premore ta kontinent, kar je vidno na teh posnetkih. Če se ne motim so se junaki postavili pred izhod iz stadiona in tolkli po vsakem Italijanu, ki je pač moral mimo. Ja, res se vidi 500+ let civilizirane gospode s čajčkom in piškotki ob petih popoldan. Ne pade mi na pamet še kakšen ekipni šport, kjer bi Angleži imeli omembe vrednih uspehov (polo, kriket in ragbi izvzeti). Razen nogometa. Pred 50+ leti. Normalen človek bi pričakoval malo več skromnosti glede na to, da so non-factor povsod drugod. In še bodo čakali.
Nin?a1229
12. 07. 2021 17.15
+2
Pa kje so Pickforda najdl za najbolšga golmana...
User792410
12. 07. 2021 17.34
+7
Saj je verjetno res bil najboljši, glede na to, da ima veliko zaslug, da je Anglija sploh prišla do finala. Ampak ni pa logike, da je bil Donnarumma razglašen za najboljšega igralca tega EP, potem pa v postavi prvenstva njegovo mesto zasede Pickford. Ampak to glede nagrajevanja so po navadi tako ali tako neke preračunljive zakulisne igre. Sem skoraj prepričan, da bi bilo v primeru, da so prvenstvo osvojili Angleži, vratarja obeh reprezentanc le zamenjala nagrajeni poziciji.
resnicaosvobaja
12. 07. 2021 18.14
+4
To je enajst igralcev z najboljšimi sofascore ocenami po igralnem položaju ....Italijan s povprečno oceno 7 in po tem statističnem indeksu ni niti med 50
resnicaosvobaja
12. 07. 2021 17.11
+5
Vsi napadajo selektorja, da izvajalci niso bili izkušeni...No, zdaj so...
ummax
12. 07. 2021 16.52
+1
Maguire je pa kljub mojemu presenečenju, da strelja, stisni tak "pajkl" da ga že dolgo nisem videl iz 11 metrov in to v finalu, k ni kar ena tekma. Eno kot rečeno pa ja ..slaba izbira izvajalcev gre selektorju na račun, je res presenetil kar je zbral.
Mato Mati?
12. 07. 2021 15.24
+19
italijani za 1 stopnicko boljsi!!
resnicaosvobaja
12. 07. 2021 15.10
+9
Dva, ki nista realizirala enajstmetrovke, sta prišla v igro v 120 minuti, ko se je "igralo" še kako minuto..."neogreta" , brez občutka za žogo in večjim pritiskom od tistih, ki so v igro vstopili prej...drugače pa je tekma s hitrim golom ponavadi rešena. ...če pa pade še vsaj kakšen gol , ponavadi izgubi, tisti ki je zgodaj povedel...
Maxx365
12. 07. 2021 17.08
+1
... + za odločilni, peti strel je Southgate določil 19 letnika, ki je podlegel pritisku. To se na tako pomembni tekmi, ki je odločala o tem, da lahko Angleži prič v zgodovini postanejo evropski prvaki in to pred domačo publiko, preprosto ne dela.
resnicaosvobaja
12. 07. 2021 17.30
Špartanec
12. 07. 2021 15.04
+20
Gledat angleške dolge face na koncu - neprecenljivo.
borjac
12. 07. 2021 14.37
+12
Gareth Southgat je v prvem polčasu taktično presegel Mancinija, vendar je v drugem polčasu Mančini popravil taktično postavitev na igrišču in Italijani so prevzeli pobudo, Mancini je začel menjati že v 53 minuti, Southgate pa mu ni znal taktično odgovoriti, niti z postavitvijo, menjal pa sploh ni, čeprav ima na klopi odlične igralce, Italijani so izenačili, in tekma je končala z enajstmetrovkami, ne vem kaj je Anglež hotel s tem da je vrgel na pleča najstnikov ogromno breme izvajanje enajstmetrovk, končalo se je tako kot se je, Italija je postala Evropski prvak, čestitke.!!!!
Abigaail
12. 07. 2021 14.27
+5
Samo, da so bili izvajalci 11-metrovk rasno uravnoteženi 😂😂😂
morfo
12. 07. 2021 14.12
+19
Bral sem da najbolj uspešna reprezentanca na Evropskem je Slovenska....namreč že več kot 21 let niso prejeli zadetka.....🤣🤣🤣🤣
hrvat_Ante
12. 07. 2021 14.08
-4
Temnopolti naj raje igrajo kosarko
kebbab
12. 07. 2021 14.22
-3
Če bi bilo po moje bi ti zdaj igral nekaj drugega na Povšetovi.
PSIHO SRBIN
12. 07. 2021 14.04
+22
Italijani dokazali, da so lahko prvaki brez enega samega črnca !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hirajem
12. 07. 2021 14.12
+7
kebbab
12. 07. 2021 14.15
+5
morfo
12. 07. 2021 14.20
+6
Samo res, bi ga lahko italijani vzeli s sabo....zaradi kvote...🤣
totinori
12. 07. 2021 14.00
+11
Angleži so doživeli zadnej dejanje svoje operacije Brake S-h-i-t !
bostjan19711
12. 07. 2021 13.45
+10
So italjani solali angleze👍
fredericofelini
12. 07. 2021 13.39
+14
se strinjam italjani so imeli zelo čisto ekipo zato tudi zmaga
D0c
12. 07. 2021 13.35
+13
Kane je dal vse od sebe?? Sploh ga ni blo za videt na igriscu :))
PE PE BOLCEV
12. 07. 2021 13.32
+9
Za reprezentanco, ki je imela pred 50 leti en in edini preblisk je igranje v finalu velik uspeh. Naj bodo veseli in ponosni! Saj je pri njih fuzbal doma! 😂🤣😂
taft01
12. 07. 2021 13.29
+19
V finalu evropskega prvenstva pač ne daš 20 letnih mulcev streljat enajstmetrovke. Southgate se je ustrelil v koleno, amater.
cakra
12. 07. 2021 15.02
+1
Plus tega so bili zadnji 3 igralce neogreti. vsak normalen selektor bi te 3 postavil na igrišče na začetku podaljška če že ne prej.