Nogomet

Karanović: Najprej sem želel preživeti do reprezentančnega premora

Ljubljana, 23. 05. 2022 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., T.V., STA
Komentarji
15

Enaintrideseta prvoligaška nogometna sezona se je končala s slavjem Maribora. Ta si je svoj 16. naslov državnega prvaka zagotovil v zadnjem krogu na gostovanju pri Muri v Murski Soboti. Čeprav je tudi za njim turbulentna sezona, je do naslova na koncu prišel zasluženo. Sezono, v kateri je bil prvič na vseh tekmah prisoten VAR, ki je požel nekaj mešanih odzivov, sta bolj ali manj povsem zaznamovala Maribor in Koper. Ta dva sta bila na vrhu lestvic v 34 od 36 krogov, le na začetku sezone sta se tam znašla Tabor in Olimpija.

Več videovsebin
  • Slavje pred Ljudskim vrtom
    05:38
    Slavje pred Ljudskim vrtom
  • Marko Šuler po končani sezoni
    03:37
    Marko Šuler po končani sezoni
  • Marcos Tavares po osvojenem naslovu
    01:00
    Marcos Tavares po osvojenem naslovu
  • Martin Milec po osvojenem naslovu slovenskega prvaka
    02:23
    Martin Milec po osvojenem naslovu slovenskega prvaka
  • Radovan Karanović po osvojenem naslovu
    03:25
    Radovan Karanović po osvojenem naslovu
  • Rok Kronaveter po osvojenem naslovu
    01:19
    Rok Kronaveter po osvojenem naslovu
Slavje Mariborčanov ob osvojitvi naslova
Slavje Mariborčanov ob osvojitvi naslova FOTO: Luka Kotnik

Prvoligaška nogometna sezona se je devetič odločila v zadnjem krogu. Sedmič so bili v igri Štajerci, ki so bili doslej uspešni štirikrat. Leta 1999 so v neposrednem obračunu za vrh lestvice ugnali Gorico, dve leti pozneje Olimpijo, sezono zatem pa Primorje, letos pa so uspešno opravili gostovanje v Murski Soboti. Praznih rok so ostali ob koncu sezon 2020/21, 2017/18 in 2003/04, ko je bil prvič troboj za prvaka. Tistega je dobila Gorica, ki se po osvojeni 2. SNL spet seli med prvoligaše.

Maribor je sezono začel s Simonom Rožmanom, a ga je septembra zamenjal Radovan Karanović. Takrat na Štajerskem ni šlo vse po željah, saj je prednjačil Koper z Zoranom Zeljkovićem na čelu. Če je slednji proti vsem pričakovanjem ves čas vodil bitko za prvaka, pa so vijolični na prave obrate prišli po zamenjavi oziroma v drugem delu sezone. V tem pa so spet skorajda zapravili kapital, saj je Koper v 34. krogu spet končal na vrhu lestvice. Toda po osvojitvi pokalnega tekmovanja so Primorci nato v predzadnjem krogu pokleknili pred v drugi polovici sezone hajdukovsko osveženimi Radomljami in se sami oddaljili od svojega drugega, Mariboru pa odprli pot do rekordnega 16. naslova. Do tega so prišli Štajerci, ki jih čaka nastop v prvem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, tekmeca bodo dobili 14. junija, sami pa bodo med nosilci. 

Radovan Karanović
Radovan Karanović FOTO: Damjan Žibert

Preostala 'evropska' mesta v Sloveniji so zasedli Koper (drugi krog kvalifikacij Konferenčne lige), Olimpija, ki se ji tudi po prihodu Roberta Prosinečkega ni uspelo resno vključiti v boj za vrh, in Mura (obe prvi krog kvalifikacij Konferenčne lige), ki je po odhodu Anteja Šimundže in prihodu Damirja Čontale izgubila naslov, a si vseeno priigrala osnovni cilj z Evropo. "Smo se že pogovarjali glede prihodnosti. Maribor mora narediti korak naprej, saj nas druge ekipe dohitevajo, liga je postala zelo izenačena. Čestitam tudi Kopru za vse, kar je naredil, ampak mi bomo res morali narediti korak naprej," je kratkoročen pogled v prihodnost pokomentiral Karanović in še dejal: "Najprej sem želel preživeti tekme do prvega reprezentančnega premora, saj je bil moj status tak, kakršen je pač bil. Navijači so verjetno želeli kakšno bolj znano ime, ampak sem delal kratkoročne cilje od ene reprezentančne pavze do druge. Vedno bolj pa sem verjel, da smo lahko prvaki, ker sem verjel v to, kar smo delali." Najboljši igralec sezone je Ognjen Mudrinski. "Ne morem reči, da nisem verjel v to. Sem samozavesten, vem, koliko lahko dam. Kdaj pa kdaj pride slabša tekma, ampak moraš biti psihično močan, da prideš iz tega. Sem pa hvaležen soigralcem, saj brez njihovih podaj ne bi dosegel vseh teh golov," je dejal Mudrinski, čigar nadaljnja kariera v Mariboru je še pod vprašajem, saj ima še enoletno pogodbo na Poljskem.

Karanović: Cilj? Pripeljati klub v evropska tekmovanja
"Sezona je bila res do konca izenačena, za navijače je to v redu, za nas, ki to delamo, pa ne posebej, če iskreno povem," je dodal in se ozrl na svojo prihodnost: "Pogodbo imam do 2024, moj prvi cilj se je uresničil, drugi pa je pripeljati klub v eno od evropskih lig." Eden od strelcev na zadnji tekmi je bil kapetan Martin Milec. "Super, mislim, da ste videli, da je to zasluženo. Vsa čast navijačem, pa tudi Murski Soboti, ki je poskrbela za enkratno vzdušje. Takšnih tekem potrebujemo več." Jan Repas, vezist Maribora, je prav tako poudaril pomen podpore. "Sezona je bila res turbulentna tako za igralce kot mesto, ampak pomembno je, da so klub, navijači in mesto stali za nami."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maister1
23. 05. 2022 20.30
Bravo Keranovič trdo delo z ne ravno preveč talentiranimi nogometaši
Maister1
23. 05. 2022 20.29
Ja ene zelo muči ampak zmaga zasluzeno,ja fuzbal pač gledajo primitivnezi in se temu primerno obnašajo
Maister1
23. 05. 2022 20.27
+1
Vsa čast trener iz teh fantov je potrgnil največ-človek je prijazen skromen ni gobezdač in zelo se trudi
SFRJJNA
23. 05. 2022 13.05
+1
Tega človeka je potrebno izločiti iz NZS in ga kaznovati na veliko. Kako lahko takšen človek sploh deluje v SLO nogometu. Ja 2 tekmi bi zmagali in bili bi prvaki. Torej lani 30min do izpada, včeraj 90 minut do naslova. A si je on, ter njegov strokovni štab pogledal, kaj e je dogajalo na zelenicah glavnih lig na svetu Španije, Italije, Anglije in Francije. Vse do zadnjega piska sodnikov se ni vedelo kdo bo prvak, kdo izpade, kdo gre v kakšno ligo in ja ali je kdo napadel koga da koga stimulira. Sramota za SLO nogomet tale Guberac, meni, da se je zasral vsem v SLO.
Uros Mlinar
23. 05. 2022 12.55
+1
Lagano prvaki
motorist_mb
23. 05. 2022 11.52
+2
Zamenjat ga treba ker ni igre prave!
mackon08
23. 05. 2022 11.39
+2
Maribor je prvak zasluženo, tudi naslov za prvaka primitivnosti si zaslužijo navijači, ki so vdrli na igrišče, metali baklje in trgali Murine transparente. Tu so izvzeti navijači Maribora na ostalih tribunah. Me zanima kakšno kazen dobi Maribor za to početje primitivcev.
kiropraktik
23. 05. 2022 11.17
-3
Maribor SRAMOTA! Disciplinska komisija ga mora poslati v 5. ligo!
90136
23. 05. 2022 11.37
+1
RUBEŽ
24. 05. 2022 09.43
+1
kiropraktik - se ne strinjam s teboj. Krivec za te dogodke je IZKLJUČNO podjetje za varovanje. Zakaj se je to zgodilo, da so lahko navijači vdrli na igrišče, ni problem ne Mure, ne MARIBORA. Izključni krivec je podjetje za varovanje. Vedelo se je , da je to tekma visokega rizika. Zakaj niso zagotovili več varnostnikov, več policije? Aja, vse to je potrebno več plačati. Kdo je bil domačin? Če niso mogli ali niso hoteli več policije, varnostnikov je to njihov problem. Če pa je podjetje za varovanje odgovorno za svoje delo, je odgovorno tudi za posledice. Tako bi jaz v imenu domačina enostavno izstavil račun za škodo temu podjetju. Enostavno. Za vse to pa kriviti klub, SO OTROČJI KOMENTARJI.
User792410
23. 05. 2022 11.03
+5
No šele sedaj se bo pokazalo koliko vodilni v klubu dejansko verjamejo v kvaliteto Karanovića.
šakalakabom
23. 05. 2022 10.58
-2
Sramota za Maribor kot klub ker se je grejo podle igre pfujj
tincoop
23. 05. 2022 10.52
-3
Super, ampak prvenstva se tri kroge pred koncem ne da na kocko!
User792410
23. 05. 2022 11.16
+3
Iz vidika privlačnosti nogometa je povsem ok, da je prvenstvo odprto do zadnje minute! Kako pa je bilo npr. v bistveno kvalitetnejši Premier League? Napeto do konca in prav je tako, ker je potem tudi osvajanje naslovov bistveno slajše, kot bi bilo sicer!
V SHESHELJ
23. 05. 2022 10.39
-3
Lahko je s polhno ritjo kakat...