Nogomet

Katarski načrt: Pred SP 2022 nogometaše uigrati v belgijskem prvenstvu

Eupen, 25. 09. 2020 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Katarska nogometna reprezentanca bo čez dve leti prvič v svoji zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu. Verjetno do tega sploh ne bi prišlo, če ne bi ta obmorski emirat prvenstva tudi gostil, a se njegovi vodilni možje na svojo skromno nogometno tradicijo požvižgajo. Leta 2022 si želijo biti med najboljšimi. S tem namenom so prišli na zanimivo idejo. Večino najboljših nogometašev si želijo posoditi belgijskemu prvoligašu, ki je – zanimivo – prav v katarski lasti.

Organizatorji SP 2022 v Katarju so že leta deležni številnih kritik. Od korupcije do kršenja človekovih pravic, zaradi katerih je doslej umrlo kar nekaj gradbenih delavcev.
Organizatorji SP 2022 v Katarju so že leta deležni številnih kritik. Od korupcije do kršenja človekovih pravic, zaradi katerih je doslej umrlo kar nekaj gradbenih delavcev. FOTO: AP

Belgijski mediji poročajo, da si vodilni možje katarske nogometne reprezentance želijo v belgijskega prvoligaša KAS Eupen posoditi kar 15 svojih nogometašev. Vse z namenom, da bi se slednji karseda uigrali pred zanje domačim svetovnim prvenstvom, ki bo na sporedu med novembrom in decembrom leta 2022. 

Katar je edino lovoriko doslej osvojil lani, ko je na domačih tleh slavil naslov azijskega prvaka.

Eupen je katarska vlada prek združbe Aspire Zone kupila že leta 2012, da bi se v njem kalili afriški in azijski nogometaši, ki sicer v evropskem nogometu ne bi dobili priložnosti. V prvi sezoni je iz Katarja v Eupen prišlo 15 nogometašev, trenutno pa se na Kehrwegstadionu kali le peterica, ki si je kruh pred tem služila v državi gostiteljici naslednjega svetovnega prvenstva. 

Še večja težava za katarski nogomet je, ker nihče od peterice nima pravice nastopa za zmagovalca lanskega azijskega prvenstva. Vsi namreč prihajajo iz afriških držav. Od izključno katarskih nogometašev jih je za Eupen doslej zaigralo 15, zadnji v začetku leta 2018, od tega pa sta le levi bočni branilec Fahad Al-Abdulrahman in napadalec Akram Afif igrala vidni vlogi. 

Vodilni možje Eupna zanikali govorice
In ker katarsko nogometno prvenstvo, kljub velikim vlaganjem, ki so privabila kar nekaj evropskih zvezdnikov, v zadnjih sezonah ni doseglo pričakovanega nivoja, vodilni možje tamkajšnje nogometne zveze edino rešitev vidijo v posoji najboljših posameznikov v belgijsko Jupiler ligo. Časopis La Derniere Heure tako poroča, da bi se že prihodnje poletje utegnilo zgoditi, da bi v Eupen prestopilo kar 15 katarskih igralcev, kar pa je športni direktor kluba ostro zanikal. 

"Govorice me spominjajo na tiste, ki mislijo, da je zemlja ravna. Če bi res dobili toliko novih igralcev, kaj bi storili s tistimi, ki imajo trenutno dolgoročne pogodbe? Naj jih vržemo na cesto?" se je za Grenzecho čudil Jordi Condom. Grenzecho sicer še poroča, da bi Eupen utegnili okrepiti trije ali štirje katarski nogometaši, nikakor pa ne kar petnajsterica. 

Pravila belgijske zveze dovoljujejo takšen eksperiment
V večini evropskih nogometnih prvenstev sicer velja omejitev, koliko nogometašev iz držav, ki niso članice Evropske unije, lahko ima določen klub v svojih vrstah. V Belgiji pa teh omejitev ni. Obstaja le pravilo, ki veleva, da mora biti med 18 nogometaši v kadru za tekmo vsaj šest takšnih, ki imajo belgijski potni list ali so v Belgiji preživeli določeno število sezon. 

Pri Eupnu, kjer imajo le tri nogometaše, ki so ocenjeni na več kot milijon evrov, so pred to sezono pripeljali kar nekaj znanih imen, med katerimi izstopa nekdanji branilec Barcelone in Seville Adriano. Vsekakor z željo, da obstanejo med elito, kar bi iz že omenjenih razlogov zelo ugajalo tudi bogatim katarskim lastnikom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zlata vreden
25. 09. 2020 18.21
+2
Laki je malo nervozan
25. 09. 2020 19.26
+1
DaVinci
25. 09. 2020 17.26
+15
a bodo tudi tu zahtevali svoje obicaje?Upam,da bodo usnjene zoge iz prascje koze in podmazane z svinjsko mastjo.