SP v nogometu 2022

Katarski začetek konca

Ljubljana, 20. 11. 2022 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
49

Za mnoge medije in ljubitelje nogometa se je prihajajoče svetovno prvenstvo v Katarju začelo že davno tega. Obrvi s(m)o dvigovali že takoj po odločitvi o prizorišču, glasno je završalo po koncu prejšnjega prvenstva v Rusiji, polemike pa so se nadaljevale vse do danes. In ko se bo začelo na puščavskih zelenicah, se bo prvič v zgodovini med največjim športnim dogodkom na svetu tako malo govorilo o nogometu, sorazmerno več o organizaciji.

Vseeno ostajam optimist, zato upam, da bomo vendarle bolj uživali v predstavah nogometnih virtuozov in se manj ukvarjali z vsemi nečednostmi, da ne uporabim kakšnega bolj grobega izraza, čeprav bi ga moral, ki so spremljali priprave na dogodek. Predvsem pa verjetno nisem edini, ki gojim takšne želje, čeprav tokratnega SP najbrž ne bomo nikoli pozabili prav zaradi nenogometnih dogodkov.

Konec kritik, zgražanj, obtožb ...

Začenja se obdobje nogometnih spektaklov, hkrati pa tudi zadnji mesec, ko bomo poslušali in brali o mnogih nepravilnostih, ki so zaznamovali SP. Čez dober mesec se nihče več ne bo obregnil ob izbor prizorišča, vse manj jih bo ogorčenih zaradi smrti številnih delavcev na gradbiščih, le redki bodo opozarjali na mizerna plačila novodobnih sužnjev, ki garajo v nevzdržnih razmerah. V Katarju in še kje pa bodo ljudje še naprej umirali na delu, točili znoj v peklenski vročini in za opravljeno prejemali mezde. Daleč od oči javnosti ... Nogomet tokrat ni opravil svojega poslanstva. Žal je tako že vrsto let. 

Ko je v 90. letih umirala nogometna romantika, so nastajali zametki sodobnega žogobrca, v katerem so v ospredju rekordna plačila, v ozadju pa domiselne podaje, zadetki, predrznost, bojevitost. Zaradi sodobnih trendov se je spremenila tudi struktura navijačev, vzdušje na stadionih. Vsa čast izjemam, ampak prevladuje turizem, odločilna je kupna moč in ne več srčnost, predanost klubom in reprezentancam. To naj bi bilo posebej izrazito v naslednjem mesecu. Ampak komu mar? Če so v Katarju izpeljali rokometni SP in zdaj še nogometnega, nas nič več ne more presenetiti. Ne bi se čudil, če bi se domislili, da bodo organizatorji smučarskega SP. Toda to bi povzročilo ogorčenje le med peščico Evropejcev, na čelu s Slovenci.

Konec velikega rivalstva

V poplavi novosti, ki so spreminjale nogomet, je tudi veliko rivalstvo med največjima zadnjega desetletja in pol. Bržkone se bosta zadnjič na največjem tekmovanju predstavila Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Vsaj s ključno vlogo na igrišču ... Sicer se je bistveno več govorilo o njuni tekmovalnosti v dresih Barcelone in madridskega Reala, a sredi prejšnjega desetletja vse hitreje razvijajoči se in novi mediji so na prestižni boj spomnili tudi pred reprezentančnimi tekmami. Prav mediji so povzdignili rivalstvo Argentinca in Portugalca nad klubsko. Novodobni ljubitelji nogometa oziroma 'navijači' so jim sledili in zmago kluba na derbijih v La ligi označili kar kot uspeh enega ali drugega. Na srečo se nista tako pogosto srečevala z reprezentancama ...

Smo pa videli, kako hitro je merjenje moči, spretnosti, inovativnosti, domiselnosti, znanja in še marsičesa splahnelo, ko sta zapustila Španijo. Torej najbrž lahko trdim, da je bil njun odnos tudi nekoliko umetno učvrščen, medijsko preveč izpostavljen. Danes, ko smo v pričakovanju največjega športnega dogodka, se o Leu in Crisu ne govori več s takšnim zanosom kot pred štirimi leti. Še vedno pa ugibamo: ali bo ob koncu kariere komu vendarle uspelo dvigniti najprestižnejšo lovoriko?

Oba sta v igri padla, a bo Portugalec na igrišču še poslednjič v številnih pogledih ostal zvest svojim načelom. Ekipa se mu bo morala podrediti, bo osrednja figura svoje reprezentance, soigralci bodo deležni kritik, kar bomo gledalci zlahka opazili. Bolj skrito in prefinjeno bo vse zgoraj našteto počel Argentinec – v garderobi, izza objektivov. Prav zaradi njiju se je skrito očem javnosti dogajalo še precej zanimivega, a prezrtega, tudi kariera kakšnega nogometaša se zato ni nadaljevala v pričakovani smeri.

Primerjava reprezentančnih karier Lionela Messija in Cristiana Ronalda
Primerjava reprezentančnih karier Lionela Messija in Cristiana Ronalda FOTO: Sofascore.com

Konec kraljev iz Madrida

Zlasti zaradi vloge Cristiana Ronalda v madridskem Realu je trpel Karim Benzema. V Portugalčevi senci je garal in blestel Luka Modrić. Francoz in Hrvat sta edina, ki sta v zadnjih petnajstih letih v izboru za Zlato žogo zasenčila Cristiana Ronalda in Lionela Messija. Bržčas je tudi zanju tokratni SP zaključni in posledično zadnja priložnost, da se oddolžita za leta 'umikanja' na klubskem prizorišču.

Kar se reprezentanc tiče, se je o njiju vendarle govorilo več. O vezistu zaradi izjemnih predstav in ruskega podviga, o napadalcu – žal – tudi, ali predvsem, zaradi afer(e). Toda 'Benz' je nazaj in bo spet ena izmed dveh udarnih igel v francoskem napadu. Zato so 'galski petelini' ponovno v najožjem krogu favoritov za zmago. Seveda tudi zaradi vseh ostalih, ki tvorijo izjemno čvrsto in disciplinirano, a hkrati igrivo, hitro in spretno reprezentanco.

Na Modrićeve 'ognjene' pred štirimi leti ni računal nihče. Neupravičeno so jih zapostavljali. Tokrat je vse drugače. Ampak morda na naše sosede celo preveč opozarjajo. Čeprav le redko opazimo padec v njegovi igri, pa ne gre prezreti, da je hrvaški kapetan 4 leta starejši, malenkost počasnejši, z nekaj manj sape in kakšno nenatančno podajo (pre)več. Ker ostaja osrednja figura v igri 'kockastih', bi bil njihov nov podvig presenečenje.

Kakorkoli: Karim Benzema in Luka Modrić bosta v Katarju najverjetneje rekla zadnje težke oziroma pomembne besede na velikih reprezentančnih zborih. Če bosta zdrava, sem prepričan, da ne bosta razočarala. Na igrišču!

Članek je bil objavljen, še preden je bilo jasno, da Francoza Karima Benzemaja zaradi poškodbe stegenske mišice ne bo na svetovnem prvenstvu (op. a.).

Konec sistema

Z velikim finalom sredi prihodnjega meseca se bo zaključila še ena zgodba – SP z 32 reprezentancami. V Kanadi, ZDA in Mehiki jih bo kar 16 več! Trenutni sistem je bil uveljavljen, upam si trditi, da tudi priljubljen in najprimernejši, ljubitelji nogometa smo ga vzeli za svojega. A odgovorni v krovnih športnih organizacijah nenehno težijo k novostim, ki niso nujno izboljšave.

Že res, da bodo imele odslej možnost za preboj na največji dogodek tudi manj uveljavljene, manj uspešne reprezentance, a se zastavlja vprašanje, ali ne bo to skazilo celotne slike o tako eminentni prireditvi, ki bo morda proti koncu že izgubljala blišč. Sicer ne v polfinalu in finalu, v vmesni fazi med začetno in končno pa skoraj zagotovo. Toda ob (pre)mnogih novostih se bomo morali sprijazniti tudi s polemično, ki med drugim prinaša tudi zadrego o prizoriščih, ki sledijo v prihodnjih desetletjih.

Skupine in izločilni boji SP v nogometu
Skupine in izločilni boji SP v nogometu FOTO: Sofascore.com

Države, ki lahko samostojno pripravijo SP z 48 udeleženci, kar pomeni toliko več predstavnikov medijev, navijačev in tako naprej, ter so za nameček še kolikor toliko dosegljive, dostopne in privlačne za ciljno občinstvo, so zelo redke izjeme. Vsaj nogometne. A čez mnogo let verjetno tudi nov izbor Katarja ali – denimo – Kitajske, Avstralije, Rusije ... ne bo več dvignil toliko prahu kot SP, ki je pred vrati.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whattheuck
20. 11. 2022 20.38
+2
Dober naslov, začetek konca. Morda bo konec prej kot 18. decembra.
Nimasmisla
20. 11. 2022 18.10
+5
Slaba tekma da o komentatorju sploh ne govorim
whattheuck
20. 11. 2022 21.38
Saj pri nogometu ni kaj dosti zvoka, brcanja žoge se ne sliši. Zato izklopi zvok. Komentator vedno poslabša vzdušje. No, v Katarju itak ni vzdušja.
Standardno
20. 11. 2022 17.17
+6
Novinar, ki je to napisal je pravi. Takih bi vec rabli, bravo. Dobro napisano.
osancta simplicitas
20. 11. 2022 17.09
+9
katar: ekvador= 0:1! a ne prenašate, ko se tolko hvalite?
cripstoned
20. 11. 2022 17.13
+5
6sodnikov v var sobi in 4 je na igrišču... tako rekoč 10sodnikov je videlo ofsajd medtem ko ga milijoni po svetu niso... ecuador debelo oskodovan... to svetovno prvenstvo je leglo korupcije kot ga nogomet se ni doživel...
kronx9
20. 11. 2022 17.17
+3
tu se pa strinjam s tabo.. ne vem kje so sodniki tu vidli offside.. sramota
dark horse
20. 11. 2022 17.51
zz top 1
20. 11. 2022 21.29
Če bi se spoznal na nogomet bi vedel da je za golmanom stal igralec in potem on prevzame mesto njega golman pa zadnjega igralca zaro je bil ofsajd
dark horse
20. 11. 2022 17.06
+5
A nimate nič v živo pa to? Aja ne prenašate 🙈
motorist_mb
20. 11. 2022 16.10
+12
Nikjer podatka koliko jih umrlo,so družine dobile primerno odškodnino in ob tolikšnem bogastvu zakaj toliko žrtev???
Broj1 TNT
20. 11. 2022 14.00
+6
tudi današnji trenerji so mal čudni!ko sem jaz v mladosti igral nogomet je trener rekel da cilj igre je priti čim bližje nasprotnikovemu vratarju in mu dati čim več golov !nikoli pa ni rekel da je treba žogo čim večkrat brcniti proti svojemu vratarju !niti ni omenjal ko z žogo prideš do naprotnikovega šesnajsterca da je nujno z žogo nazaj do svojega in to čim večkrat ponoviti na vsaki tekmi !nas niti tega niso učili da če slučajno uspeš dati gol potem se moraš potegniti čist nazaj v položaj "avtobus" in moliti boga da je nasprotnik še bolj šlampast kot ti za doseganje golov.zato se mi zdi danajšnji nogomet veliko bolj pester
Mickay
20. 11. 2022 13.54
+13
Ves svet priznava, da so poceni presestutke, vse so Katarci podkupili..Jasno ko beli dan ?? Sam z dolarji so jim pomahali pa so taki kot Čeferin slekli gate. )) Da vidimo parado ponosa v Katarju, da jo vidimo ))
Mickay
20. 11. 2022 13.55
+9
Samo Licemerje, hinavščina in laži..Sploh pa Evropa brez obraza..
LadBoy
20. 11. 2022 14.32
+4
malo si zamesal fifo pa uefo. fifa je svetovna nogometna organizacija, uefa ki jo vodi ceferin pa je evropska, tako da ceferin nima kaj s svetovnim prvenstvom,ki ga organizira fifa. uefa organizira evropsko prvenstvo, pa ligo prvakov. tak da ne pisat bedarij, samo zato da izpolnis sds kvoto blatenja, ki niso po volji sds pa tudi ce nimas pojma o cem pises. pa lepo nedeljo
Broj1 TNT
20. 11. 2022 15.36
+0
LadBoy sektašica je zato ker ima vse prirojene pogoje za to in zaradi tega ne bo šla nikoli iz svoje kože!
SREBRNIBREG.
20. 11. 2022 16.37
-1
Kletni plačanec pa nogomet. Sploh ne ve kje in komu je Čeferin predsednik. Glavno, da izrabi možnost pljuniti po njem.
Intihar
20. 11. 2022 13.48
+8
Hrvat je tak dobo podarjeno zlato zogo.ker igralec ni bogve kaj
blazter
20. 11. 2022 13.14
+22
Tole zimsko SP, v netolrentni državi, ki gosti drugi največji športni dogodek za OI mi ni najbolj všeč. Kot arabska, muslimanska ekstremno bogata država bi po neki logiki lahko in morala poskrbeti za begunce, ki bežijo v naše kraje, drugačen svet, kulturo, vero. Čudno....
Gutenberg
20. 11. 2022 14.26
+7
Oni jim še financirajo pot v Evropo. Ali imaš ti sedajle na zalogi ene 15k€, da bi plačal tihotapcem, da te spravijo recimo na Finsko?
GAYPROPAGANDA
20. 11. 2022 13.11
+17
Katar je zapravil na desetine milijard za prvenstvo in promocijo svoje državo in jo prikazal še bolj grozno, kar je tudi umetnost!
NeMeBasat
20. 11. 2022 12.55
+9
A pri drugih gradnjah pa ni bilo podobnih problemov? O tem se pa molci, kajne…
Broj1 TNT
20. 11. 2022 12.54
+7
moraš bit mazohist da lahko gledaš tak nogomet ki se ga igra zadnjih caa 20 let!fuzbal je postal negledljiv odkar je barcelona začela pimplat žogo in so jih začeli posnemat še ostali!zdaj se bolj poudarja kolk je bilo podaj ,pa kdo je več imel žogo,pa kdo je več prtekel,....kot pa kolk je bilo golov!
Broj1 TNT
20. 11. 2022 12.33
+3
1000 -2000 podaj pa nobenega strela na gol.a je to matranje žoge za gledat?
Broj1 TNT
20. 11. 2022 12.27
+13
po številu gledalcev fuzbala je lepo razvidno da je kolektivna inteligenca na nuli!
Neznanec444333
20. 11. 2022 12.00
-14
Je slabša organizacija v vladi kot v Katarju ta nogomet pometite pred svojim pragom doma prvo Katar je miljon let pred Slovenijo
Kitamita
20. 11. 2022 12.13
+3
Broj1 TNT
20. 11. 2022 12.14
+5
Standardno
20. 11. 2022 17.17
sh4dyl4dy
20. 11. 2022 11.50
+17
Neznanec444333
20. 11. 2022 12.01
-7
Pa ne it v lokale gledat tekme bo več prostora za nas super
stumfeta
20. 11. 2022 11.38
+12
Nope. Prvič ne bom spremljala.
Neznanec444333
20. 11. 2022 12.02
-2
reaf
20. 11. 2022 11.20
+9
Nogomet ne prinaša nič dobrega, poglejte si debile na naših tribunah, še huje je na Rvačkem in Srbiji... v bistvu ena sama poniglava mladina in starina, ki jih dogajanje na nogometnem igrišču niti ne zanima, zanima jih le huliganstvo, fašistični pozdravi, nacionalizem ... da o nogometaših raje ne ... potetovirane kreature s smešnimi frizurami... NE hvala! 🐔🐓🦃
Wolfman
20. 11. 2022 11.10
+13
Ne pozabit, da ima Fifa letni proračun 300x večji, kot ga ima naša država!