Nogomet

'Kavčič ni več selektor, Oblaka zmotil način izbire kapetana'

Predoslje, 17. 10. 2018 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./T.Š./J.K./STA
Komentarji
225

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je po pričakovanjih na novinarski konferenci v NNC Brdo potrdil, da Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske članske nogometne izbrane vrste. Mijatović je podrobneje spregovoril tudi o obisku pri Janu Oblaku in priznal, da mu je zvezdnik Atletica zaupal, da ga je pri zdaj že bivšem selektorju zmotil "način izbire kapetana".

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca predsednika NZS Radenka Mijatovića ob koncu sodelovanja s selektorjem Tomažem Kavčičem
    15:39
    Novinarska konferenca predsednika NZS Radenka Mijatovića ob koncu sodelovanja s selektorjem Tomažem Kavčičem
  • Iz 24UR: Kavčičevega naslednika čaka težka naloga
    02:32
    Iz 24UR: Kavčičevega naslednika čaka težka naloga
V pogovoru (z Janom Oblakom, op. a.) sem večkrat izpostavil, da nikdar noben igralec ne bo razlog za menjavo selektorja. Nobene zahteve Jana Oblaka ni bilo v tej smeri. Ga pa je motil način izbire kapetana. Radenko Mijatović, predsednik NZS

"Ob 11.30 sem se sestal z dosedanjim selektorjem in ga obvestil o prekinitvi sodelovanja na mestu selektorja članske reprezentance. Odločitev je posledica predvsem slabih nastopov in slabih rezultatov v ligi narodov. Tomažu Kavčiču in strokovni ekipi bi se zahvalil za korektnost, predanost in vložen trud," je uvodoma povedal Radenko Mijatović.

"Če je bil odločilen pritisk javnosti? Če bi bilo tako, bi selektorja odstavili že prej," je nadaljeval Mijatović in priznal, da naslednik Tomaža Kavčiča še ni znan, da pa si bo s sodelavci vzel čas in razmislil o primernem kandidatu. Nekdanji selektor Matjaž Kek, arhitekt uvrstitve slovenske reprezentance na SP 2010, se ponuja kar sam od sebe ...

"Kek? Rezultati so tisti, ki selektorja držijo na tem položaju ali ne. Z Matjažem sem se pogovarjal že prej, verjetno se bom tudi sedaj, a zaenkrat o tem ne bi govoril," je o najpogosteje omenjenem nasledniku Kavčiča povedal Mijatović. Veliko je bilo prelitega črnila tudi glede reprezentančne prihodnosti Jana Oblaka, ki je nepričakovano zapustil prvi zbor pod taktirko Kavčiča pred tekmo z Avstrijo in se nato vabilom ni več odzval. Mijatović ga je nedavno obiskal v Madridu, na željo vratarja Atletica selektor ni bil prisoten, predsednik NZS pa je bolj kot ne potrdil, da je v ozadju Oblakove odločitve razočaranje nad "načinom izbire" kapetana, o čemer se je v javnosti sicer šušljalo že od samega začetka.

Tomaž Kavčič in Radenko Mijatović
Tomaž Kavčič in Radenko Mijatović FOTO: Damjan Žibert
'Oblak ni zahteval zamenjave selektorja, zmotil ga je način izbire kapetana'
"V najinem pogovoru sem večkrat izpostavil, da nikdar noben igralec ne bo razlog za menjavo selektorja. Nobene zahteve Jana Oblaka ni bilo v tej smeri. Ga pa je motil način izbire kapetana. Sicer je to popolnoma avtonomna stvar selektorja, jaz se kot predsednik v te reči nikoli ne vmešavam. Nikoli ne bo noben igralec razlog, da se menja selektorja. Tudi Jan tega ni zahteval. S klubom in Janom smo se dogovorili, da naj pozdravi poškodbo. Pogovorili pa se bomo z njim še za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020."

O zdaj že bivšem selektorju je dodal: "Tomaž Kavčič je izjemno korektna oseba in je z velikim razumevanjem sprejel to odločitev. Zaveda se, da so bili rezultati slabi, da izkupiček in igra nista bila na želeni ravni. Videl je sicer perspektivo za naprej, ampak je z razumevanjem sprejel to odločitev."

SLOVENIJACIPER

Neuspeh Kavčiča ni dovolj velik razlog za odstop
Pohvalil je udeležbo na tribunah po torkovi tekmi s Ciprom (1:1), ko se je zbralo nekaj več kot 5.000 ljudi in dodal, da je vesel, ker je bilo videti, da navijači "niso indiferentni" do rezultatov reprezentance. Izrazil je tudi prepričanje, da bo boljšim rezultatom sledil tudi boljši obisk. V prihodnje, sploh po zaključku prenove, Mijatović tudi ne izključuje možnosti igranja domačih tekem na mariborskem stadionu Ljudski vrt.

"Ne izogibam se odgovornosti in jo prevzemam," je o lastni odgovornosti za nastalo situacijo povedal Mijatović. "Če mislite, da je predsednik tisti, ki lahko vpliva na rezultate, ki jo ustvarjajo strokovni delavci na igrišču, potem je ta zadeva smiselna. Imenovanje selektorja, ki se je zgodila pred dvema letoma, je bila po moji oceni in oceni mnogih vas, ki sedite tukaj, zelo logična. Ko smo selektorja imenovali, je večina vas tukaj smatrala, da je to korektna in poštena poteza. Nekatere nogometne zveze so bogato plačevale tujce, denimo (Luiza Felipeja, op. a.) Scolarija na Portugalskem, (Guusa, op. a.) Hiddinka v Rusiji ... Mislim, da zadeva ni primerna za moj odstop. Ne bežim pa od odgovornosti."

LESTVICA

Dodal je, da bodo novega selektorja poskusili dobiti v čim krajšem času, da pa zaenkrat o konkretnih imenih ne more govoriti, prav tako o časovnem obdobju, ki bo potrebno za dogovor z novim vodjem stroke.

'Ne izključujemo tujca'
"Večkrat sem povedal, da dokler je selektor aktualen in opravlja svoje delo, ne bom govoril z drugimi kandidati. Tako tudi zdaj nisem. Šele odslej si bomo vzeli čas, da v miru poiščemo ustreznega kandidata. Danes ne morem dati konkretnega odgovora. Že prej smo razmišljali o tujcu, ampak moramo preučiti vse, ki bodo na voljo in bodo imeli takšne lastnosti, ki jih želimo ter da so dosegljivi za naše finančne zmožnosti. Ne izključujemo tujca, v tem trenutku pa ni konkretne ideje," je razlagal Mijatović.

"Če bi imeli srečno roko in bi bil nabor kandidatov dober, potem bi si želeli čim prej imenovati novega selektorja. Realno pa je pričakovati, da te možnosti ne bo. Če želimo izbrati res dobrega, samozavestnega in z zmagovalno miselnostjo, potem si bomo vzeli čas. Če pa bomo takega dobili prej, pa toliko bolje. V nasprotnem primeru bomo zadnji dve tekmi igrali pod vodstvom obstoječih kadrov."

Sedmi selektor v samostojni Sloveniji
Predsednik Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju na novinarski konferenci pojasnjuje podrobnosti sporazumne prekinitve pogodbe. Kavčič je bil sedmi selektor slovenske članske vrste, pred njim so to vlogo opravljali Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat ter Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović po enkrat.

Pod Kavčičevim vodstvom je slovenska reprezentanca zabeležila poraza na prijateljskih tekmah z Avstrijo (3:0) in Belorusijo (0:2), premagala pa je Črno goro (2:0). V Ligi narodov so Slovenci izgubili proti Bolgariji (1:2) in Cipru (1:2), sledil je poraz na Norveškem (0:1), nato pa še remi z 1:1 doma proti Cipru.

Od pomočnika do selektorja
Kavčič je trenersko pot sicer začel leta 1995, ko je postal pomočnik trenerja Milana Miklaviča pri Gorici, kjer je ostal do leta 1997.

Slovenija je v ligi C in skupini 3 na zadnjem mestu s točko, kar jo spravlja v nevarnost, da izpade v najnižji rang tega tekmovanja, ligo D.
Zatem se je kot glavni trener preizkusil med drugim pri Factorju Črnučah, Svobodi, znova Gorici in Beli krajini, Grosuplju in Livarju. Februarja 2008 je prevzel mlado slovensko reprezentanco, v kateri je v letih vodenja "vzgojil" nove reprezentante, med njimi Kevina Kampla, Luko Krajnca, Roberta Berića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in druge, ter z njimi spletel dober odnos, ki ga je mogoče zaslediti še danes v članski vrsti.

Julija 2014 se je prvič v karieri odločil za trenerski posel v tujini, začel je delo pri kitajskem drugoligašu Qingdau Jonoonu, pozneje pa je bil še pri Hunan Billows.

Med kandidati za selektorja so bili še pred Kavčičevem imenovanju tudi številni drugi strokovnjaki, kot so Matjaž Kek, Robert Prosinečki, Edoardo Reja in Darko Milanič, z izjemo Prosinečkega se drugi trije omenjajo v kombinacijah za Kavčičevega naslednika.

Leta 2016 pa je postal pomočnik selektorja Katanca v članski vrsti in že takrat so poznavalci namigovali, da bo prav on nasledil Katanca na selektorskem stolčku. To se je uresničilo 4. decembra 2017, ko so ga člani izvršnega odbora NZS potrdili za novega prvega moža slovenske vrste. 

Kavčič je imel sicer pogodbo vsaj do evropskega prvenstva 2020. Pred inavguracijo Tomaža Kavčiča za novega selektorja Slovenije so bili kandidati takrat tudi številni drugi strokovnjaki, kot so Matjaž Kek, Robert Prosinečki, Edoardo Reja in Darko Milanič, z izjemo Prosinečkega se drugi trije omenjajo v kombinacijah za Kavčičevega naslednika.

Dosedanji selektorji slovenske moške nogometne reprezentance:
Bojan Prašnikar (1991–1993)
Zdenko Verdenik (1994–1997)
Bojan Prašnikar (1997–1998)
Srečko Katanec (1998–2002)
Bojan Prašnikar (2002–2004)
Branko Oblak (2004–2006)
Matjaž Kek (2007–2011)
Slaviša Stojanović (2011–2012)
Srečko Katanec (2013–2017)
Tomaž Kavčič (2017–2018 )

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stajerc3
18. 10. 2018 19.25
+1
ko bi se radojka vrnil v čas ko se je pogovarjal z žutim da prevzame reprezentanco
woche
18. 10. 2018 10.29
-1
Še vedno mislite da je Katanec vsega kriv ?
mallonge
17. 10. 2018 22.55
+10
Radenko in Zoki nujno tečaj jezika, govora, računalnika in vžiganja pralnega stroja.
Dany75
17. 10. 2018 22.54
+4
Pa ne vem zakaj dvomijo da bo do Bozica premalo casa da najdejo selektorja . .ze spet mucke ... se 5 letniki vedo koga in kje ga iskati ! Jaooo Mijatovic,ti si res en ...
mariborviola
17. 10. 2018 22.20
+6
Tako kot razpada cela Slovenija, tako je razpadel tudi nogomet. Saj ni cudno, ko vse vodijo PAJACI 😅
brezcasni
17. 10. 2018 22.14
+9
mijatovič..to ni dežela čevapčičev in če še ne veste kri ni voda pa čeprav ima slovenski potni list.......očitno se dela vse.... po sistemu med brati....
Miško knjižko
17. 10. 2018 22.06
+7
piu
17. 10. 2018 21.37
+1
Zoki, namesto župan naj bo selektor..........
AyrtonS
17. 10. 2018 21.24
+6
igra se za Slovenijo, ne pa za kapetanski trak...
zajebant2
17. 10. 2018 21.13
+11
oblak nima kaj iskati več, če je razlog kapetan
Mungos2
17. 10. 2018 20.37
+12
Mijatović, TEČAJ SLOVENŠČINE TI NE BI ŠKODIL !!!!!!
direstraits
17. 10. 2018 20.36
+6
Ma, najbolje je razpustit Slo reprezentanco... vsi po vrsti.. selektor, razvajeni in prepotentni Slo igralci iz Tujine, NZS, ....vsi skupaj niso za eno podpovprečno evropsko ekipo. Vsaj sramote ne bo več. Manjka še samo, da nas ekipa iz Vatikana naboza..
gizmo28
17. 10. 2018 19.57
+27
tudi mijatović naj odstopi, saj riba smrdi pri glavi
mariomandzukic
17. 10. 2018 19.46
-10
Kader slov reke je ena vlka zalost. Vam niti veliki Zlatko Dalic nebi mogel pomagat
Dany75
17. 10. 2018 19.31
+19
Ni vsega kriv Kavcic ... naj se Mijatovic malo zamisli zakaj je taka klima v repki ... ni potrebno pljuvati vse poprek ... kadra imamo dovolj ..nismo velesila,imamo pa dovolj dobrega kadra da smo lahko na dobrfem nivoju .. potrebna je le dobra klima z pravim trenerjem in zagnanost tistih ki vedo akj pomeni drzavni grb .... treba bo dolocene odslovit in naredit selekcijo .. a selekcija bo le s pravim vodstovom in trdim ter resnim delom.... pa bomo veliko boljsi ... ter tekme preselit v Maribor,pa mogoce v LJ odigrat le tretjino da bo takrat stadion ziher poln ze zarad tega ker bo tekma tam le tu in tam in bo zanimanje vecje ... krhin,Jokic,pa se ker pa hvala za vse.... Skubic,Balkovec,Dervisevic,Kampl,Ilicic,Hotic,Kronaveter,Oblak obvezno prva postava .. pa upam da ne pride za trenerja spet kak L0Lek oz Stojanovic .... verjamem v boljse case in vem da z pravim delom zmoremo! Srecno
expert100
17. 10. 2018 22.01
+2
želim, da se ti uresniči želja, vse tekme v Mariboru, selektor Darko Milanič, predsednik Zlatko Zahovič, sedež NZMB V MARIBORU, tehnični vodja reprezentance Šiško, varnostniki in redarji Štajerska varda.
toluca
17. 10. 2018 19.24
+10
ni problem samo ta palček od Katanca problem je v loreninah NZS ki te klovne postavlja ti pa ne nosijo nobenih posledic Čeferin pa je tu najbolj odgovorn .....Kavčič je na vso žalost še njmanj kriv....
expert100
17. 10. 2018 22.09
+2
Čeferin je odgovoren, ZAKAJ ŽE?, zato, ker ni Štajerc?
Houdor
17. 10. 2018 19.24
+2
tooooo končno... je pa vsaj neki dobrih plač potegnu, da si bo lahko kupu plašč za čez zimo. zdej pa hitr pisat prošnje v 3. slo ligo: NK Tromejnik, NK Črešnovci…..
Da se mene pita..
17. 10. 2018 19.02
+15
Slo fuzbal je v podnu..
ivan.z Doba
17. 10. 2018 18.58
+4
S tako ekipo še bog ne more zmagati. "Zvezde", ki so stalno na bolniški upokojiti in dati možnost mladim, četudi bo potrebno nekaj časa, da se uigrajo. Morda bo potem vsaj malo čutiti borbenost in željo po zmagi.
TheBeast01
17. 10. 2018 18.49
+7
Zdej pa je potrebno na to mesto postavit mladega trenerja, ki bo znal motivirat in povezat igralce v garderobi. Igra rabi energijo ne pa da spijo na igrišču.