Nogomet

Kdo bo na klopi Liverpoola nasledil Kloppa? Prednjačita dve imeni

Liverpool, 28. 01. 2024 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po presenetljivi novici, da bo dolgoletni trener Liverpoola Jürgen Klopp po koncu sezone zapustil klub, se angleški mediji že sprašujejo, kdo bo nasledil Nemca, ki je Redsem poveljeval skoraj devet let. Kandidatov je veliko, a na Otoku glasno govorijo predvsem o dveh imenih.

Če se je še pred kratkim zdelo, da bo slej kot prej na klop Liverpoola sedel dolgoletni kapetan kluba Steven Gerrard, je ta možnost sedaj zelo majhna. Nekdanji vezist je po trenersko kariero začel v mladinskih selekcijah Liverpoola, v članskem nogometu pa je kot trener debitiral na Škotskem, kjer je navdušil. V dveh sezonah je Glasgow Rangerse vrnil na vrh škotskega nogometa, v tretji pa jim je zagotovil tudi prvi naslov škotskega prvaka po desetih letih. Njegova druga trenerska postojanka je bila nato Aston Villa, kjer pa se Anglež ni najbolje znašel in po le dveh zmagah na prvih 12 ligaških tekmah sezone 2022/23, je 'dobil nogo'. Čeprav naj bi se zanj zanimali številni angleški klubi, se je Gerrard odpravil v Savdsko Arabijo, kjer je julija lani prevzel Al Ettifaq in po le pol leta kljub slabi formi podpisal podaljšanje pogodbe, ki ga s savdskim prvoligašem veže do leta 2027 in mu na leto nanese kar 17 milijonov evrov in pol. Zato je malo verjetno, da bi bil Liverpool, ki ni znan po razsipanju denarja, pripravljen mastno plačati za tako neizkušenega trenerja kot je Gerrard, pa čeprav je klubska legenda.

Steven Gerrard
Steven Gerrard FOTO: AP

Je pa zato glavni kandidat za kmalu prosto trenersko mesto Gerrardov nekdanji soigralec pri Redsih Xabi Alonso. Bask, ki je bil tako kot Gerrard, eden ključnih mož Liverpoola sredi 2000-ih let, je za razliko od nekdanjega soigralca eno najbolj vročih trenerskih imen ta hip. Nekdanji španski reprezentant je bil še pred šestimi leti trener ekipe Real Madrida do 14 let nato pa se prvič v članski nogomet podal, ko je junija 2019 prevzel B moštvo španskega prvoligaša Real Sociedada. V dveh sezonah na klopi belo modrih je Alonso ekipo uspešno iz tretje popeljala v drugo špansko ligo in nato izpadel nazaj v tretjo. Potem pa je zanj nastopil selitev v Nemčijo, kjer je sedel na klop Bayerja iz Leverkusna, pri katerem je še danes. 42-letnik je v sezoni in pol Lekarnarje, ki so se le redko borili za najvišja mesta v Bundesligi, popeljal na sam vrh, kjer ima po 19 odigranih krogih dve točki prednosti pred serijskim prvakom Bayernom iz Münchna, njegovo moštvo pa je ob tem še neporaženo. Če bi Alonso uspel prekiniti enajstletno dominanco Bavarcev bo to njegovi kandidaturi zagotovo dalo dodatno težo. Ob tem velja poudariti, da je Španec že leta 2018, ko je začenjal trenersko kariero v intervjuju za angleški talkSport dejal, da bi bilo vodenje Liverpoola zanj 'nekaj o čemer sanja'.

Xabi Alonso
Xabi Alonso FOTO: AP

Drugo ime, ki ga angleški mediji trenutno najglasneje povezujejo z Liverpoolom pa je Roberto De Zerbi. Italijan, ki je bil v prvem desetletju trenerske kariere relativno neznan, je od prihoda v angleški Brighton & Hove Albion postal pravo razodetje. Z napadalno usmerjenim in progresivnim nogometom na klopi je hitro postal eden najbolj vročih trenerjev, ki je navdušil ne le ljubitelje nogometa, temveč tudi trenerske kolege. Pep Guardiola je De Zerbija namreč označil za 'enega najvplivnejših trenerjev v zadnjih 20 letih', potem, ko je Italijan z Brightonom lani v angleški Premier ligi zasedel šesto mesto in se uvrstil v Ligo Evropa. Za 44-letnega De Zerbija je Guardiola še dejal, da bi lahko bil eden izmed njegovih naslednikov na klopi Cityja, zato bi Liverpool lahko z Italijanom celo 'ubil dve muhi na en mah'.

Roberto De Zerbi
Roberto De Zerbi FOTO: AP

In kdo so ostali potencialni kandidati za trenersko mesto pri Liverpoolu? mož, ki se ga že nekaj časa povezuje s selitvijo na otok je nekdanji trener Leipziga in Bayerna Julian Nagelsmann, ki je bil pred Liverpoolom že v pogovorih za trenersko mesto pri Chelseaju in Tottenhamu. 36-letni Nemec je po odhodu iz Bayerna, kjer je imel procentualno gledano četrti najboljši odstotek zmag v zgodovini nemškega velikana, prevzel nemško reprezentanco, s katero pa je podpisal pogodbo le do konca domačega evropskega prvenstva, ki ga bo to poletje gostila Nemčija.

Julian Nagelsmann
Julian Nagelsmann FOTO: AP

Med drugimi možnimi kandidati se omenjajo tudi nekateri trenerji, ki so trenutno brez kluba. Eden izmed takih je Graham Potter, ki je po odličnem stažu na klopi Brightona hitro ostal brez službe pri Chelseaju, kjer je bil odpuščen po le nekaj manj kot osmih mesecih dela. 48-letnik sicer na angleških stavnicah še vedno ostaja favorit za potencialno zamenjavo Erika ten Haga pri Manchester Unitedu, a je mogoče zanj še bolj mamljiva priložnost, da bi po koncu sezone prevzel Kloppovo mesto.

Graham Potter
Graham Potter FOTO: AP

Že nekaj časa je brez kluba tudi Zinedine Zidane, ki je v dveh obdobjih španskega velikana Real Madrid popeljal do dveh naslovov v La Ligi in treh v Ligi prvakov. Njegova prihodnost ostaja misterija, čeprav so nekateri francoski mediji prepričani, da bo po Euru 2024 na mestu glavnega trenerja Francije zamenjal Didierja Deschampsa.

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane FOTO: AP

Brez službe sta prav tako tudi stara znanca Premier lige Antonio Conte in Jose Mourinho, a se zdi, da Italijan in Portugalec kljub lovorikam, ki sta jih že osvojila na Otoku, ne bi bila priljubljena izbira med večino navijačev Liverpoola.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
29. 01. 2024 11.47
+0
Najtežje delo bo vsekakor imel tisti ki bo prevzel Koruptilono...tam ni kemije med igralci, ni denarja, ni kvalitetnih igralcev in ni navijačev ki bi spoštovali trenerja v dobrem in slabem...ni xavi kriv za vse kar se dogaja pri Koruptiloni...on je legenda tega kluba ampak "navijači" so vse to hitro zanemarili in zdaj že mnogi pljuvajo po njem...če se to dogaja xaviju ki je legenda tega kluba kaj se bo sele ostalim....najbolj smešno pa je kako že vsi vidijo kloppa kot zamenjavo za xavija ....pa vi sploh veste kje je klopp trener in kam bi prišel če gre k KORUPTILONI...mislim da bo klopp odšel na koncu k bayernu...Koruptilona pa se bo morala zadovoljiti z novim povprečnim trenerjem...
Lucky
29. 01. 2024 13.15
-1
Bom napisal kratko, da si boš vzel cajt prebrat. Članek je o Lpoolu, ti pa nabijaš o Barci.
142
29. 01. 2024 08.13
+3
Klop pa bo grel barcelonino klop.
29. 01. 2024 11.26
+3
Ja ja komi čaka😂 Da bi šel konja na osla😅😅
mmickica
29. 01. 2024 13.01
-1
Upam, da imaš prav, čeprav ne dam niti 5% na to.
Franci123
30. 01. 2024 10.33
+5
Klopp naslednjo sezono ne bo treniral nikogar.