Nogomet

Kdo je mladi nogometni biser, ki je povzročil manijo v Radečah?

Radeče, 29. 09. 2022 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
47

Zgolj 2000 prebivalcev imajo Radeče, en zelo zastarel nogometni stadion, športno dvorano, ki so jo zgradili s pomočjo samoprispevka, pa vendar se lahko pohvalijo s trenutno najbolj vročim nogometašem v Sloveniji. Le kdo ni še slišal za Benjamina Šeška in njegove neverjetne mojstrovine? V Radečah trenutno vlada prava Šeškomanija, zato smo preverili, kakšni so bili Benjaminovi nogometni začetki in kakšen je bil v šolskih klopeh.

19-letni Benjamin Šeško, profesionalni nogometaš in član slovenske nogometne reprezentance, ki s svojimi mojstrovinami navdušuje nogometni svet, prihaja iz majhnega kraja v Posavju, ki šteje komaj dobrih 2000 prebivalcev. Mnogi za Radeče sploh še niso slišali, a se zna prav na račun izredno obetavnega nogometaša in trenutno člana avstrijskega kluba RB Salzburg to kmalu spremeniti. 

O tem, kakšen otrok je bil Benjamin, kakšni so bili njegovi nogometni začetki, pa tudi o tem, kako ponosni so nanj njegovi sokrajani, smo preverili na njegovi osnovni šoli in njegovem prvem nogometnem klubu. 

Prvi goli in podaje za NK Radeče

Mladi Benjamin Šeško je prve nogometne korake naredil na radeškem stadionu.
Mladi Benjamin Šeško je prve nogometne korake naredil na radeškem stadionu. FOTO: NK Radeče

Nogomet mu je bil ves čas zelo blizu, saj je že kot malček spremljal svojega očeta na nogometnih tekmah, prve nogometne korake pa je opravil že v vrtcu, saj se je, kot pripovedujejo domačini, priključil nogometašem prvega in drugega razreda, tako zelo spreten je bil. Kot nam je pojasnil Jernej Čeh, sekretar NK Radeče in prvi Šeškov trener, se je Benjamin klubu priključil kot prvošolec. "Od začetka, ko se je pridružil klubu, je kazal talent," pravi Čeh, njegov talent pa niso opazili le v Radečah, pač pa tudi drugi klubi, saj so tekmovali v tekmovanjih pod okriljem Medobčinske nogometne zveze Celje in tudi na raznih nogometnih turnirjih. "Seveda je pri mlajših selekcijah veliko talentiranih, dejansko pa uspe le majhnemu odstotku nogometašev."

Na vprašanje, kakšen je bil do trenerjev in soigralcev, Čeh odgovarja, da je bil vedno miren, delaven in prijazen. "Ni bilo nobenih posebnih težav z njim." Na treninge je rad prihajal. "Tudi ko ni imel svojega treninga, je največkrat prišel na igrišče. Ali pa ko je bil trening kakšne druge selekcije, je prišel in streljal na gol, pa tudi metal na koš," se svojega varovanca spominja Čeh.

Za NK Radeče je treniral pet let. Vmes je treniral v Trbovljah pri Rudarju, takrat za selekciji U8 in U9. Iz Radeč ga je športna pot peljala v Krško, iz Krškega pa nato v NK Domžale. Tam se je slovenska pot končala. Pri zgolj 16 letih se je namreč poslovil od Slovenije in za neverjetnih 2,5 milijona evrov odškodnine odšel v avstrijski Salzburg. Letos poleti pa je sporočil, da prihodnje leto odhaja v nemški Leipzig. 24 milijonov evrov vreden prestop, kolikor je za Šeška odštel Leipzig, je postal najdražji v slovenski nogometni zgodovini.

Najljubši klub trenutno najbolj aktualnega in zagotovo najbolj znanega Radečana je španski Real Madrid, njegov nogometni vzornik pa Zlatan Ibrahimović.

Šeško navdušuje na nogometnih zelenicah. Z zadnjima mojstrovinama, ob katerih je marsikdo obnemel, je poskrbel, da je Slovenija obstala v drugem kakovostnem razredu Lige narodov. Navduševal pa je že v domačem klubu. "Vedno je izstopal. Lahko je praktično kadar koli sam odločil tekmo," navdušeno pripoveduje Čeh in dodaja, da je Benjamin ves čas izstopal. "Kljub temu da je bil na začetku leto dni mlajši, je bil najmanj enakovreden leto dni starejšim oziroma je še od večine celo izstopal. Bil je visok za svoja leta (tudi sedaj je visok), hiter in iznajdljiv, predvsem pa je imel za svoja leta že takrat močan udarec."

Benjamin Šeško je bil na zadnjih treh tekmah Slovenije vselej med strelci. Njegovi zadetki so reprezentanci priborili ključne štiri točke za obstanek v ligi B.
Benjamin Šeško je bil na zadnjih treh tekmah Slovenije vselej med strelci. Njegovi zadetki so reprezentanci priborili ključne štiri točke za obstanek v ligi B. FOTO: m24.si

Kako spreten je, kaže tudi posnetek, ki kroži po spletu in ga je Šeško posnel v eni od športnih oddaj. Na njem Šeško z nogo zbije žogo s košarkaškega obroča. "Ni skrivnost, da rad igra tudi košarko. Še celo njegov agent se je pošalil, da je Benjamin edini igralec, ki je prestopil v drug klub oziroma bil prodan na podlagi košarkarskega posnetka," dodaja Čeh.

V radeškem klubu kar pokajo od ponosa nad dosežki njihovega nekdanjega varovanca. "Seveda smo vsi veseli zanj. Odkar je zapustil klub, ga ves čas spremljamo. Njegov uspeh nas ne preseneča, saj smo verjeli, da mu lahko uspe, v kolikor se določene stvari poklopijo (predvsem, da ni poškodb ipd.)," odgovarja Čeh. Glede Šeškovih vrlin pa pravi: "Če ga pogledamo, kako igra, lahko hitro opazimo, kako hiter in spreten je, še posebej glede na njegovo višino. In to menim, da je njegova največja vrlina. Pa tudi to, kako razmišlja pri 19 letih."

Vljuden, skromen in zelo prijeten učenec

Benjamin je izredno skromen in preprost, pravi ravnateljica, kar prikazuje tudi naslednji dogodek: Benjaminov učitelj športa je bil vsa leta Brane Balog. Ko je odhajal v pokoj, so mu na šoli pripravljali presenečenje, zraven pa je sodeloval tudi Benjamin, saj se je podpisal na žogo, ki so jo učitelju podarili v slovo, hkrati pa je za svojega bivšega učitelja z veseljem posnel tudi kratek film.

Ko smo poklicali v radeško Osnovno šolo Marjana Nemca, da bi izvedeli čim več o tem, kakšen šolar je bil Benjamin in kakšni so bili njegovi prvi dosežki na nogometni zelenici, smo dobili bolj ali manj enotne izjave, da je bil Benjamin izredno skromen, prijeten, preprost in zelo vljuden učenec. Ravnateljica Jana Wetz, ki je bila nekaj časa Benjaminova učiteljica glasbe, pa tudi soseda v bloku, pravi, da je celotna družina Šeško zelo skromna in prijetna. Kot pravi, Benjamin nikoli ni bil problematičen, vedno je rad sodeloval pri pouku. Sama se ne spomni njegovih športnih začetkov, se pa teh spomni učiteljica športne vzgoje Violeta Ernestl. Kot pravi, je bil Benjamin odličen v vseh športnih disciplinah. Tudi ona pravi, da je bil izredno vljuden in prijeten otrok.

Očitno pa ima tudi Benjamin lep spomin na leta v osnovni šoli. Namreč ko je odigral svojo prvo reprezentančno tekmo, je svoj originalni dres podpisal in podaril šoli, na kar so še posebej ponosni. Prav tako redno spremljajo njegove nastope in navijajo zanj. Kot pravi ravnateljica, učitelja gane, ko vidi nekoga, ki ga pozna od malega, da dosega takšne uspehe. Res so ponosni na njegov uspeh in upajo, da bo še naprej ostal tako prijeten in skromen, kot se ga spomnijo.

O tem, kakšen otrok je bil Benjamin, smo povprašali tudi njegovega očeta Aleša, a si družina ne želi medijske pozornosti. "Naša odločitev oziroma odločitev cele družine je bila že od samega začetka, da se medijsko ne izpostavljamo. In žal bo tako tudi v bodoče," nam je pojasnil. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

no-future
30. 09. 2022 10.11
-1
Glede na to kako majhen bazen nogometašev imamo za izbirat je to kar velik uspeh za nas nogomet. Moramo pa bit iskreni in se vedno skromni da nam rabi se veliko talentov kot je Šeško za kakšne večje uspehe.
saturnsky230
30. 09. 2022 09.35
+0
gepl, ne podajaj mnenj o nogometu, če si Gorenski smučar.
gepl
29. 09. 2022 20.22
+1
En takšen gol ne pomeni nič ko bo dal vsaj 10 takšnih bom imel drugačno mišljenje.
bob75
30. 09. 2022 08.45
+4
tudi mnenje enega posameznika nam ne pomeni nič, ko jih bo to povedalo 10 bomo pa začeli dvomiti, pa ne v Šeškona, vedno v tebe kavč.....
Sheik Omar
29. 09. 2022 18.34
+3
Želim mu vse dobro, naj pridno trenira in potem je vse mogoče
User2127030
29. 09. 2022 18.23
-7
Gol je bil majstorski ampak mu zamerim, ker resil Kekca.
Sheik Omar
29. 09. 2022 18.35
+5
Najbolj pomembno je, da smo ostali v ligi B. Selektorja lahko zamenjamo kadarkoli.
Ho Chi Joža
29. 09. 2022 17.07
+0
Zdaj je trenutno v formi,ko bo pa v krizi bodo pa vsi udrihali od novinarjev do Pop komentatorjev.
Firnk
29. 09. 2022 17.00
+0
bravo Benjamin slovenski nogomet si potegnil voz iz blata to bo nekaj za nogometne funkcijonarje.
Tone 12345
29. 09. 2022 16.51
+0
Ne govorte neumnosti!!
Whyyesno
29. 09. 2022 16.30
-3
Tk eno sliko od sedanjosti niste dali da se vidi kdo je eto kolk skrbite za prepoznavnost vasih adutov sportnih 🤦‍♂️
Phan Thi Kim Phuc
29. 09. 2022 16.10
-3
Ni treba pretiravati s takšnimi članki ....ok . fino zanj . Ni pa to vse ... Tudi Berič ni slab ...ali pa Žan Luk Leban - everton- u21 recimo. Da ne omenjamo člankov kakšno perilo nosi mati dončiča in podobno....
SDS Kopriva
29. 09. 2022 16.31
+11
Perilo od Mirjam me zanima še najbolj od vseh teh člankov tu gor
banancuSLO
29. 09. 2022 15.42
-2
Se ena zvezda isto kot nasi zlatniki v kosarki ki so pokurili konkurenco na EP. In osvojili zlato
Jun2
29. 09. 2022 15.33
+6
Samo tako naprej💪
ummax
29. 09. 2022 15.27
-5
Joj joj...en gor napadalca in je biser pa Messi in Ronaldo kaliber...
štajerc89
29. 09. 2022 15.13
+2
Vse dobro Benjamin!! Iz Slovenske metropole nogometa M A R I BO R A
prevalanar
29. 09. 2022 14.16
+13
Sem navdušen navijač SLO nogometa in večino tekem spremljam v živo posebej v tujini. Šešku kapa dol, vendar pretiravati pa tudi ni treba. To je zame pisanje o nečem, kjer se izrecno izkaže novinarska neinovativnost, samo, da se nekaj napiše. Sedaj se bodo pričele pojavljati novice, kaj je kdo rekel o njem, posebej bo pisanja, koliko zasluž in koliko bo zaslužil, pa koliko bi lahko zaslužil, pa kaj je, kakšne čevlje nosi, kako komunicira s starši, kako ye je učil v šoli.... Pol tega se ne piše o dijakih, ki so zmagali pri matematiki, ker je problem pri novinarjih dokaj površno znanje in kaj kompleksnega niti ne znajo vprašati. Naredite anketo sami novinarji med seboj, tisti, ki ste "nogometaši", če vedo, kje igrata winger in kje centerhalf? Ali pa kje igra levo krilo in kje zadnji vezni?
Kitamita
30. 09. 2022 08.19
Klingon
29. 09. 2022 13.50
-16
MUAHAHA Sedaj ko je dal par golov proti enim drugorazrednim ekipam, so ze naslovi kako je boljsi od Ronaldota! heeheh Zakompleksirani Slovenci. Ni kaj.
Kitamita
29. 09. 2022 14.10
+8
Matjaz1000
29. 09. 2022 14.13
+9
kVA bi rad!!!! Klington...pridi k nam v Radeče.ce upaš... Pa da te vidimo kdo bo zakopmleksan....kVA bi rad.!!!!..sem iz Svibnega..mali kraj pri Radečah...
Klingon
29. 09. 2022 14.45
-10
Matjaz,ne dvomim. Ne hvala. Ti kar ostani v tvojih rovtah in v tvoji vaski gostilni; samo to imate! :)
Eruj?ek
29. 09. 2022 14.54
+4
Ne tudi bar na vasi je crknu,tako kot vse v Radečah!!
Phan Thi Kim Phuc
29. 09. 2022 16.04
+1
ko dijosrbek zakruli kot domoljub v komajda pismeni slovenščini....je človeku kar žaV da sploh bere ...heheheee
NisemBot
29. 09. 2022 13.32
+14
Pa dej puste otroka pri miru! A je res potrebno že pri tej starostni pumpat ego in delat iz njih neke senzacije?
St. Gallen
29. 09. 2022 12.59
+7
Sesko je dober. avstrijes/svicar ne vzame slabega delavca......
mmickica
29. 09. 2022 12.52
+12
No, pa smo le dočakali novega Zahoviča. Upam, da bo tudi takšna avtoriteta v ekipi, kot je bil Zlatko! Če bo, se nam dobro piše.
štajerc65
29. 09. 2022 12.54
+2
Ni to glih dobra primerjava. Benjamin ne pije in se ne krega z selektorji za Šmarno goro . Drugače pa Zlatko z igro in goli je bil ok.
St. Gallen
29. 09. 2022 12.58
+14
štajerc65
29. 09. 2022 15.40
-4
štajerc65
29. 09. 2022 12.51
+15
Fant dejansko obvlada. In da je prisel iz malega kraja je še bolj velik. Vsa čast pubeci.