Nogomet

Kdo je sestavljal enajsterico MB? Zahovič: 'Če vam povem, se bo spet govorilo'

Melje, 25. 04. 2020 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Božidar Bulat, M.G.
Komentarji
73

Po mesecu in pol, odkar se je moral posloviti z mesta športnega direktorja NK Maribor, je stopil pred našo kamero – Zlatko Zahovič. Umirjen, brez zamer in brez kontroverznih izjav. Njegovega naslednika Bogatinova, ki ga je prav on pripeljal v klub, ni želel komentirati. Pravi, da odločitev vodstva kot navijač kluba podpira. "Nobene afere ne obžalujem. To je življenje. Če želiš napredovati, moraš delati napake. Končni rezultat je znan vsem," je še poudaril.

"Kako gledate na slovo po približno 40 dneh," smo ga najprej povprašali. "Pozitivno. Bilo je veliko dobrega. Ne vidim večjih stvari kot to, da je bil čas za nove ljudi. Najbolj sem ponosen na to, da je klub preživel. To je prva stopnička, vse ostalo pa je spontano," je poudaril Zlatko Zahovič. Nekdanjega športnega direktorja NK Maribora, v katerem je deloval od 1. avgusta 2007 do 13. marca letos, smo povprašali o izbiri njegovega naslednika. Je vodstvo kluba z Oliverjem Bogatinovom dobro izbralo? "Težko rečem. To je vprašanje za ljudi, ki so to sprejeli. Kot navijač podpiram vse, kar se vodstvo odloči. Želim biti pravi navijač – podpirati v dobrem in slabem. Ne želim komentirati vodstva kluba. Oni vejo, zakaj so notri. Ne glede na pozitivne in negativne stvari, so se odločili, kot mislijo, da je prav," nam je v pogovoru v mariborskem Melju povedal 49-letnik. Ta ni želel razkriti, kdo ga je prvi poklical, potem ko je zapustil vijoličaste. 

Zahovič je v NK Mariboru deloval 13 let.
Zahovič je v NK Mariboru deloval 13 let. FOTO: Damjan Žibert

Med 13-letno funkcijo se vsaj navzven zdi, da je najbolj kompleksen odnos stkal s trenerjem Darkom Milaničem. "Tukaj bi se le delno strinjal. Tudi z Antejem Šimundžo," nas je popravil Zahovič. "Domača stroka mi je vedno bila primarna," je še dodal, nato pa le spregovoril o odnosu z Milaničem. "Z Darkom sva imela normalen odnos, skupaj sva že od mojih 18 let, preživljala sva vse zahteve vrhunskega športa. Ni treba veliko, da se razumeva," je poudaril najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance. Nato pa smo ga vprašali: "Govorilo se je marsikaj. Čigava je bila zadnja o prvi enajsterici? Vaša ali trenerjeva …" Sledil je odgovor v stilu ZZ. "Če vam povem, se bo spet govorilo," je vendarle malce značilne kontroverznosti pokazal Zahovič. 

'Moj odhod za Luko ne pomeni nič takšnega'
Mnogi se sprašujejo, kaj se bo zgodilo z napadalcem Luko Zahovićem, ki naj bi imel po govoricah med delovanjem Zlatka Zahoviča v NK Mariboru poseben status. "Mislim, da mu bo čisto enako. Mislim, da se je razvnela fama o Luki Zahoviću, edinem dvakratnem zaporednem naj strelcu v Sloveniji. Mislim, da so trije ali štirje fantje Slovenci dali gol v Ligi prvakov za slovenski klub. On je eden tistih. Malo spoštovanja s strani vseh bi bilo prav. Takšne ljudi v tujini spoštujejo," je kritikom Luke odgovoril nekdaj odlični napadalec slovenske reprezentance. 

Luki Zahoviću ne bo nič drugače v Mariboru, je prepričan oče Zlatko.
Luki Zahoviću ne bo nič drugače v Mariboru, je prepričan oče Zlatko. FOTO: Damjan Žibert

Slovenskemu nogometu se več kot očitno po koncu koronakrize obeta neka nova era. Maribor je zapustil Zahovič, predsednik zmajev Milan Mandarić pa je napovedal slovo od Olimpije. Vendarle se zdi, da ima Maribor pred nadaljevanjem bolj zdrave finančne temelje. "Zagotovo. Že sem rekel, da bo Maribor velik zmagovalec koronavirusa oz. te krize, ki slovenski nogomet praktično ni prizadela. Ko slišimo o prizadetosti svetovnega športa oz. nogometa – govorimo o TV pravicah, govorimo o številu prodanih kart. Tega v Sloveniji ni. Je pa res, da marsikdo poskuša to izkoristiti in se skriva za svojo sposobnostjo. Maribor ima temelje, finančne temelje, zato lahko potegne potezo A, B ali pa C," je prepričan Zahovič. 

"Mandarić je vložil svoj denar, svoj trud. Ali je delal pravilno ali ne, ni pomembno. Kar koli je naredil, je naredil s svojim denarjem. Manko vsakega takšnega človeka, ki ga ni v slovenskem nogometu, se bo še poznal. Škoda za Olimpijo, škoda za slovenski nogomet, kaj več pa težko rečem," je izpostavil Mariborčan.

 Kje v prihodnje? 'Nogomet mi ni primaren'
"Kot prvo v tej smeri me zelo malo poznajo. Meni je nogomet na videz vse. Imam tudi druge stvari, druge zadolžitve. Ko se nečesa lotim, se tega lotim zelo profesionalno, z veliko stvari. Nogomet mi ni primaren, je pa res, da je na videz tako," je poudaril Zahovič, ki na novo funkcijo nikakor noče za vsako ceno. "Če se bom za kaj odločil, bom šel v to z ljudmi, ki jim zaupam. Tako kot do zdaj. Rad pa bi bil športni direktor, kar pomeni, da se mi ni treba ukvarjati s stvarmi, ki niso delo športnega direktorja, predvsem s financami," je podčrtala nekdanja desetica Slovenije. Pravi, da ga funkcija predsednika Nogometne zveze Slovenije (vsaj za zdaj) ne zanima oz. ne vidi potrebe, da bi se njegovo ime pojavilo v NZS. "Ne, nikakor. Predsednik NZS dela odlično delo, zelo ga spoštujem. NZS dela odlično. Ima novega športnega direktorja – odličnega, selektorja odličnega. Ni nobene potrebe po mojem imenu," je zaključil Zahovič. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superdonleon
27. 04. 2020 12.22
+1
ZAHO VIOLA !!!!!!!!!!
mikica247
26. 04. 2020 13.18
+6
Kaj mu pomaga in kaj nam pomaga, da je najboljši na svojem področju in da še dolgo ne bo v Sloveniji nogometaša, ki bi presegel njegove lovorike. Vprašajmo se ali je za družbo, nas, naše otroke samo to merilo? Če pa je g. Zahovič primitivec, ki ne pozna osnov komunikacije kaj šele vzgoje nogometašev, navijaških skupin, otrok in odraslih ki imajo radi tako lep šport kot je nogomet. Žal se ne zaveda da je on javna oboževanja oseba, ki hočeš nočeš vzgaja ljudi. Zame so njegove lovorike samo njegove, nič naše nič moje, saj se res ne želim poistovetiti s takšno energijo, kot jo širi. Tudi vi, ki govorite Zaho car, najboljši, itd.. očitno ne razumete bistva ali pa vas bistvo sploh ne zanima. Tisti, ki imate otroke in ki jih vozite na tekme, ste ponosni da se vaš 10 letni otrok dere iz tribune žabarske pi_ke ali pa Štajerske, saj je vseeno, namesto da bi otroke podučili o primitivizmu in jim dali lekcijo, se vam vse zdi smešno in prikupno. Ste se vprašali zakaj? Ker to vsi delajo? Hvala za takšne funkcionarje in takšne vodilne, ki naše otroke spreminjajo v brezkompromisne, nečuteče in neiteligentne ljudi.
User513426
26. 04. 2020 16.11
-1
brezkompromisni, nečuteči in neiteligentni ljudje so ti podelili 3 prste navzdol. tudi to je pokazatelj naštetih kam spadajo. se pa popolnoma strinjam z napisanim
Maister1
26. 04. 2020 09.17
+23
Zelo korektne izjave-ZAHO HVALA ZA TO KAR SI NAREDIL-tudi ti si samo človek.
Kairos22
26. 04. 2020 09.12
+33
Zaho je kul. Sem iz Ljubljane in priznam da je faca in je veliko naredil za Maribor tako da kapo dol za vse dosezke
Kairos22
26. 04. 2020 09.11
-1
Zaho je kul. Sem jz
Kairos22
26. 04. 2020 09.11
-5
Zaho je kul. Eljm
hotchilipoper
26. 04. 2020 08.57
-8
Ko se ladja potaplja,jo vsi zapuščajo,prve pa
Samuelson
26. 04. 2020 08.28
+5
Jest ga mam rad
CityApp Cmart Cities
26. 04. 2020 08.10
+26
Najbolj vedno komentirajo in kritizirajo tisti, ki sami niso naredili nič, spoznajo se pa na vse. Običajno pa komentirajo za enim fajn bukovim šankom. Zlatko je bil najboljši športni direktor in še dolgo ne bo junaka, ki bi s takim proračunom kluba lahko pariral velikanom v Evropi. Tisti njegovi spodrsljaji pa ne zmanjšujejo težo njegovih uspehov. Seveda javno ne bo priznal, da bi storil kaj drugače. Ampak zdaj je pametnejši in prepričan sem, da bi marsikateri komentar spremenil, če ne popolnoma izbrisal. Že v tem intervjuju je pokazal, da se je veliko naučil.
Đekson
26. 04. 2020 08.09
+34
Je kakršen je, eni ga imajo radi, drugi ne.. ampak za slovenski nogomet in reprezentanco je v zlaltih časih naredil ogromno in tega ne more noben negirat. Men osebno je car
jspatipaon
25. 04. 2020 21.56
+27
ZAHO HVALA ZA VSE
profi
25. 04. 2020 21.44
-8
Kralj na vasi (v nogometnem smislu).
Uporabnik479666
25. 04. 2020 21.36
-3
Naslova ne bo letos!
Oblastiželjni
25. 04. 2020 21.28
+23
Zaho je legenda!
FlatyEric
25. 04. 2020 21.18
+28
Zlatko Zahovič je največje ime slovenskega nogometa in nič ne kaže, da bi se v kratkem to lahko spremenilo. Maribor je z njegovim odhodom ogromno izgubil in še tisti, ki so zdaj lapali priti njemu, bodo jokali za njim. Vsekakor pa velika škoda tudi pri Olimpiji. Srčno upam, da se bo v Ljubljani pojavila dobra rešitev in bomo še naprej gledali zanimiv slovenski nogomet.
Ervin Jogi?
26. 04. 2020 09.11
-7
Najvecje ime slovenskega nogometa pa pomoje zna bit u kratkem Josip Ilicic, ce ni vrjetno ze sedaj..
Primož Rus
25. 04. 2020 20.50
-27
kdor skriva,ta LAŽE in ZAHOVIČU se v očeh vidi,da je TAJKUN SA MUTNIM POSLOVIMA!!!!
roten
25. 04. 2020 20.20
+7
a se je kdaj nehalo govorit
Uporabnik479666
25. 04. 2020 20.11
+0
France Prešern
bikoborec69
25. 04. 2020 20.10
-40
Maribor bo potreboval leta, da pride iz dreka v katerem se je zaradi njegovih odločitev znašel.
bohinj je zakon
25. 04. 2020 19.51
+43
In sporočilo: odšel sem.......življenje gre naprej. Tako je tudi treba.