SP v nogometu 2022

Kdo se še bori za vstopnico v Katar?

Katar, 22. 03. 2022 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
6

Klubski nogomet se je za dva tedna znova ustavil. Na vrsti je namreč nov reprezentančni odmor, v katerem se bodo nekatere reprezentance borile za močno želeno vstopnico za 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Tega bo med 21. novembrom in 18. decembrom letos gostil Katar. Na največje reprezentančno tekmovanje v nogometu se je že uvrstilo 15 reprezentanc, prostih mest pa je še 17 ...

Svetovno prvenstvo v Katarju bo zadnje, na katerem bo sodelovalo 32 držav, saj se bo število udeleženk z letom 2026 povečalo na 48 držav. Prvenstvo, ki bo zaradi izjemno visokih poletnih temperatur letos izjemoma odigrano v jesensko-zimskem času, je v preteklosti spodbudilo mnoga etična vprašanja, zaradi katerih so nekatere države celo zagrozile z bojkotom. A bolj ko se prvenstvo bliža, manj je tovrstnih vprašanj, oči reprezentanc pa so uprte le še v kvalifikacijo na prestižno tekmovanje. Gostitelju Katar se je že pridružilo 14 reprezentanc, ki jih bomo čez dobrega pol leta lahko pri delu spremljali na arabskem polotoku, 17 pa je še prostih.

Se bo Cristiano Ronaldo s Portugalsko uvrstil v Katar? Ali bo moral prvenstvo spremljati na malem zaslonu?
Se bo Cristiano Ronaldo s Portugalsko uvrstil v Katar? Ali bo moral prvenstvo spremljati na malem zaslonu? FOTO: AP

Evropa (UEFA)

V evropskem delu kvalifikacij si je igranje na svetovnem prvenstvu že zagotovilo 10 reprezentanc, ki so osvojile prvo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, to so Danska, Nemčija, Francija, Belgija, Hrvaška, Španija, Srbija, Anglija, Švica in Nizozemska.

Drugouvrščene reprezentance in dve zmagovalki skupin Lige narodov (ki si kvalifikacije še nista zagotovili), Avstrija in Češka, pa bodo odigrale kvalifikacijske mini turnirje. Države so bile izžrebane v tri skupine, kjer bodo najprej odigrale polfinalno tekmo in nato z zmagovalko drugega para še tekmo za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Kvalifikacijski turnirji so sledeči:

-        A: Škotska – Ukrajina in Wales – Avstrija

-        B: Rusija – Poljska (Poljska je avtomatsko uvrščena v finale) in Švedska – Češka

-        C: Italija – Severna Makedonija in Portugalska – Turčija

Aktualni evropski prvaki Italijani se na svetovno prvenstvo še niso uvrstili.
Aktualni evropski prvaki Italijani se na svetovno prvenstvo še niso uvrstili. FOTO: AP

Azija (AFC)

Iz Azije sta se na prvenstvo že uvrstili reprezentanci Irana in Južne Koreje, ki sta si krog pred koncem skupinskega dela kvalifikacij že zagotovili prvi dve mesti v skupini A. V skupini B o neposrednih dveh potnikih še ni odločeno. Za prvi dve mesti se še borijo Savdska Arabija, Japonska in Avstralija. Tista izmed treh ekip, ki bo na koncu zasedla tretje mesto v skupini B, pa se bo v dodatnih kvalifikacijah morala pomeriti s tretjeuvrščeno reprezentanco iz skupine A. Za tretje mesto v skupini A se še borijo Združeni Arabski Emirati, Libanon in Irak.

Zmagovalec dodatnih kvalifikacij med tretjeuvrščeno reprezentanco skupine A in B se bo moral nato za vstopnico v Katar pomeriti še s petouvrščeno ekipo južnoameriških kvalifikacij.

Heung-min Son se je z Južno Korejo že uvrstil na svetovno prvenstvo.
Heung-min Son se je z Južno Korejo že uvrstil na svetovno prvenstvo. FOTO: AP

Južna Amerika (CONMEBOL)

Južnoameriški sistem kvalifikacij poteka po principu ligaškega sistema. 10 reprezentanc se meri vsaka med sabo na dveh tekmah (doma in v gosteh). Najboljše štiri reprezentance si zagotovijo neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo, medtem ko mora petouvrščena reprezentanca odigrati odločilno tekmo z eno izmed reprezentanc azijskega cikla kvalifikacij. Po 16-ih odigranih tekmah sta si vstopnico v Katar že priigrali Brazilija in Argentina. Za preostali dve mesti se borijo še Ekvador, Urugvaj, Peru, Čile in Kolumbija, medtem ko ima možnost za končno peto mesto, ki prinaša izločilno tekmo z zmagovalko dodatnih azijskih kvalifikacij tudi Bolivija.

Argentina in Brazilija sta se na prvenstvo že uvrstili, tako da v Katarju južnoameriških zvezdnikov ne bo manjkalo.
Argentina in Brazilija sta se na prvenstvo že uvrstili, tako da v Katarju južnoameriških zvezdnikov ne bo manjkalo. FOTO: AP

Afrika (CAF)

Kvalifikacije stare celine so prav tako potekale po ligaškem sistemu, a se bodo zaključile s tekmami na izločanje. 40 reprezentanc je bilo razdeljenih v deset skupin, kjer so odigrale tekme doma in v gosteh. Prvouvrščenih deset reprezentanc je bilo izžrebanih v pet parov, ki se bodo na dveh tekmah (domači in gostujoči) pomerili za neposredno uvrstitev v Katar.

Pari so sledeči: Egipt – Senegal, Kamerun – Alžirija, Gana – Nigerija, DR Kongo – Maroko in Mali – Tunizija.

Eden izmed dvojca Sadio Mane - Mohamed Salah bo moral SP izpustiti ...
Eden izmed dvojca Sadio Mane - Mohamed Salah bo moral SP izpustiti ... FOTO: AP

Severna in srednja Amerika (CONCACAF)

Ameriški kvalifikacijski sistem je sestavljen iz predhodnega skupinskega dela, tekem na izločanje in glavnega dela, ki poteka po ligaškem prinicpu. Najprej se je 30 reprezentanc, razdeljenih v šest skupin, pomerilo za uvrstitev v izločilne boje. Tja so se uvrstile Sain Kitts in Nevis, El Salvador, Haiti, Kanada, Panama in Curacao. Po izločilnih tekmah so si napredovanje v glavni kvalifikacijski del zagotovili El Salvador, Kanada in Panama.

Omenjene tri reprezentance so se v glavnem kvalifikacijskem delu pridružile še petim (ZDA, Mehiki, Kostariki, Jamajki in Hondurasu), ki so bile vanj uvrščene neposredno. Osem reprezentanc sedaj igra po ligaškem principu: tekme vsaka z vsako, doma in v gosteh. Najboljše tri reprezentance si bodo zagotovile neposredno uvrstitev v Katar, četrtouvrščena pa se bo morala pomeriti z zmagovalko kvalifikacij Oceanije.

Kanada se bo, kot kaže, uvrstila na prvo svetovno prvenstvo po letu 1986.
Kanada se bo, kot kaže, uvrstila na prvo svetovno prvenstvo po letu 1986. FOTO: AP

Oceanija (OFC)

Kvalifikacije držav Oceanije se zaradi težav, povezanih s pandemijo koronavirusa, do lanskega septembra sploh niso začele. Zato je bila krovna zveza primorana povsem spremeniti kvalifikacijski sistem. Prav zdaj (med 17. in 30. marcem) v glavnem mestu Katarja, Dohi, poteka kvalifikacijski turnir. Osem reprezentanc je bilo razdeljenih v dve skupini, kjer igra vsaka država z vsako zgolj eno tekmo. Najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale (zaenkrat se je kot edina v polfinale že uvrstila Nova Zelandija), zmagovalki pa nato v finale. Reprezentanca, ki bo osvojila kvalifikacijski turnir, se bo nato za vstopnico v Katar morala pomeriti s četrtouvrščeno reprezentanco severno- in srednjeameriških kvalifikacij.

Nova Zelandija je velika favoritinja kvalifikacijskega turnirja držav Oceanije.
Nova Zelandija je velika favoritinja kvalifikacijskega turnirja držav Oceanije. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Od Halerja ati
24. 03. 2022 16.36
+1
A tuki ni povratnih tekem kokr vidim?
ddolores
24. 03. 2022 17.06
+1
Če ni povratnih tekem, bi morale bit tekme na nevtralnem terenu,. Se enkrat - bravo FIFA! In če ni povratnih tekem in tekem na nevtralnem terenu, zakaj igrata Italija in Portugal na domačem terenu. In če se Italija in Portugal uvrstita v finale, kje se bo igrala tekma?
ddolores
24. 03. 2022 09.29
+2
Bravo Fifa - Panama in Kanada bosta igrali na SP, medtem, ko Italija ali Portugal pa ne! Zblaznelost!
cekinar
23. 03. 2022 19.25
+1
Messi bo nastopil?
tantadruj1
23. 03. 2022 17.14
-1
janezdollar
23. 03. 2022 16.33
-1
Forza Italia!!!