Nogomet

Kdo so 'naši' nogometaši? Odgovor bo marsikoga presenetil

Atene, 24. 03. 2024 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
8

Nogomet ponuja veliko. Strast, povezanost, pripadnost, željo, disciplino, pritisk, veselje in globoko razočaranje. Na žalost pa se okoli njega prepogosto zadržuje tudi veliko negativnih občutkov. Z enim od njih smo se srečali pred odhodom v Atene na snemanja nove oddaje Vsi za naše!, ki vam bo od ponedeljka naprej na voljo na POP TV in VOYO po Masterchefu.

Več videovsebin
 • Vsi Za Naše! na POP TV in VOYO
  01:07
  Vsi Za Naše! na POP TV in VOYO
 • Hitra vprašanja z Andražem Šporarjem, Benjaminom Verbičem in Adamom Gnezdo Čerinom
  08:48
  Hitra vprašanja z Andražem Šporarjem, Benjaminom Verbičem in Adamom Gnezdo Čerinom

Marsikdo, ki si bo oddajo ogledal, bo vanjo vsaj delno vstopil z rahlim občutkom vzvišenosti in predvsem predsodki do naših gostov. Na koncu koncev so naši nogometni reprezentanti bili junaki, ko so se uvrstili na Euro, če jim to ne bi uspelo, bi pa po stari slovenski tradiciji bili največji bedaki. Predvsem pa se okoli nogometašev nenehno vrtijo številni klišeji, ki jih vsi dobro poznamo. Obisk pri Benjaminu Verbiču, Adamu Gnezdi Čerinu in Andražu Šporarju v Atenah pa je ustvarjalcem oddaje potrdil predvsem eno stvar. Splošno sprejeti stereotipi o nogometaših v primeru prej omenjene trojice in številnih drugih slovenskih reprezentantov ne bi mogli biti dlje od resnice.

"Kaj ti pomagajo dobri avti, prestižne ure in dizajnerska oblačila, če pa je v glavi tema ... enako z njihovimi izbirami partnerja." To je bil le eden od komentarjev pod številnimi objavami na naši spletni strani o njihovih uspehih in predvsem neuspehih. Tako nekako bi lahko povzeli javno mnenje o v svetu športa mogoče celo najbolj obsojanih nogometaših. Če zmagajo, niso dosegli dovolj golov, če izgubijo, niso vredni naše pozornosti. "Nogometni poznavalci" jim vsakič znova sodijo zgolj na podlagi prikazanega na zadnji tekmi, ki si je (recimo bobu bob) najverjetneje niso niti ogledali. 

Usoda nogometašev je pač taka, z njo so se na koncu koncev morali tudi sprijazniti, če že želijo služiti milijone zato, ker "zgolj brcajo žogo". Ob sproščenih pogovorih z Andražem Šporarjem, Adamom Gnezdo Čerinom in Benjaminom Verbičem v njihovih domovih, v prisotnosti njihovih otrok in partnerk smo hitro ugotovili, da se dobro zavedajo vsega prej omenjenega. Pravici vsakega navijača, da kritizira njihove predstave na nogometnih zelenicah ne oporekajo. Zavedajo se tudi, da je marsikdo, ki jih najbolj strastno napada, globoko v sebi najverjetneje zelo nezadovoljna oseba.

A to ne pomeni, da se jih besede drugih ne dotaknejo vsaj malo. Zgodba o tem, da je Andraž Šporar po svojem prvem velikem prestopu iz Olimpije v Basel kupil Ferrarija, je zdaj postala že tako široko sprejeta, da je postala del njegove javne osebnosti. Klasičen nogometaš, bi lahko rekli. Neodgovoren je in ves denar, ki ga služi, bo zapravil še pred upokojitvijo. Ta domneva ne bi mogla biti dlje od resnice. Andraž danes prizna, da si tako luksuznega avtomobila v tistem času v resnici ni mogel privoščiti. A takrat je bil 22-letnik, ki je vstopil v svet blišča in bogastva. 

Andraž Šporar, Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin
Andraž Šporar, Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin FOTO: 24ur.com

Danes je pri 30 letih starosti popolnoma drugačna osebnost. Jasno je, da je v vmesnih osmih letih odrasel v zrelega in odgovornega očeta. Je discipliniran, delaven, vsaj v interakcijah z nami pošten in prijeten možakar, ki dobro skrbi za svojo ženo Mio, še ne dveletnega sina Julijana in prijaznega kužka Luckyja. Po Atenah se zdaj vozi v majhnem belem avtu, ki mu ga je zagotovil njegov klub Panathinaikos, saj pravi: "V takem kaosu bi bilo nesmiselno voziti kaj drugega." Resno razmišlja tudi o tem, kaj bo počel po karieri, saj se zaveda, da denar, ki ga je zaslužil v zadnjem desetletju, ne bo zadosten za ležerno poležavanju na plažah sončnih Maldivov. Skratka, v Atene smo prišli obiskat popolnoma normalnega in prijetnega Slovenca. Ob osebnem pogovoru z njim je on tisti, ki nas je spraševal, kako smo, o naših izkušnjah, o naših družinah in ves čas je bilo jasno, da tega ni počel zgolj iz vljudnosti.

Naše nogometne heroje bomo pospremili na Euro tako, kot se spodobi – in kot še niste videli. Vabljeni v družbo Gregorja Trebušaka in Sanje Modrić vsak ponedeljek zvečer po oddaji Masterchef Slovenija na POP TV in VOYO. Vsi za naše!

O Benjaminu Verbiču in njegovem osebnem življenju je v minulih letih bilo prelitega ogromno črnila v časopisih. Bil je obsojan do te mere, da je splošna javnost izgubila stik z dejstvom, da je oseba, ki preživlja verjetno najtežje trenutke v svojem življenju in vse to počne v senci svetovnega konflikta in grozne vojne. Vsak je odgovoren za svoja dejanja, a priznati je treba, da je pritisk javnosti nanj v najtežjih trenutkih bil največji, predvsem pa v veliki meri nepošten. On je javna osebnost, vendar je to postal, ker je izbral kariero nogometaša in v njej bil izjemno uspešen.

Zagotovo na naporne treninge ne hodi vsak dan zato, ker bi rad bil zvezdnik, ampak zato, ker ima rad nogomet. Posledično bi moralo biti jasno, da njegovo osebno življenje in njegov odnos z nekdanjo partnerko nista sprejemljivi temi za naslovnice časopisov in spletnih strani. V takem formatu je težko, če ne celo nemogoče pošteno predstaviti obe plati zgodbe. Po odkritem pogovoru z njim je jasno, da je to zanj bila zelo boleča izkušnja, ki pa ga je naučila ogromno, in prepričani smo, da je po njej še močnejši, kar je na koncu koncev najbolj pomembno. Predvsem pa je v njegovo življenje vstopil njegov sin, ki mu seveda pomeni vse na svetu.

Statistika Benjamina Verbiča v kvalifikacijah za Euro 2024
Statistika Benjamina Verbiča v kvalifikacijah za Euro 2024 FOTO: Sofascore.com

Adam Gnezda Čerin se v javnosti ne pojavlja veliko, saj je najmlajši od trojice. Čutiti je, da prisotnost Benjamina in Andraža nanj in njegovo kariero vpliva dobro. Svoje bogate izkušnje iz sveta nogometa zagotovo brez zadržkov podelita z njim. On pa deluje kot mladenič, ki jima z veseljem prisluhne. Je skromen, a sila ambiciozen in delaven. Z njim v kadru zagotovo ni potrebno skrbeti za prihodnost slovenske nogometne reprezentance. V zadnjem letu se je veliko govorilo o dobrem vzdušju v reprezentanci in po štirih dneh v Atenah je jasno, da so reprezentanti zelo povezani. Ne le trojica v Atenah, saj smo bili priča številnim naključnim klicem med njimi in njihovimi rojaki, ki kruh služijo drugod po Evropi.

Pristen odnos z trojico in sproščeno vzdušje ob našem obisku v Atenah so ujeli tudi naši marljivi snemalci in od ponedeljka naprej boste lahko tudi vi spoznali junake, ki so malo Slovenijo popeljali na veliko tekmovanje v Nemčiji. Oddaja Vsi za naše! vam bo na voljo vsak ponedeljek po Masterchefu na POP TV in VOYO.

 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou
 • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
24. 03. 2024 15.19
-3
Kdo vam je dovolil uporabiti moj komentar v svojem članku!?
cripstoned
24. 03. 2024 15.20
-5
cripstoned 23. 03. 2024 12.44 +8 kaj ti pomagajo dobri avti, prestižne ure in dizajnserska oblačila če pa je v glavi tema...enako je z njhovimi izbirami partnerja...sploh verbic je to že dokazal..
24. 03. 2024 15.11
+2
Večina njih daleč od "naših". Me niti ne zanima
Reycis
24. 03. 2024 13.04
+3
Všeč mi je "naši" v narekovajih. Razumem in podpiram, hint hint. Sicer pa šport, še posebej ekipni me že zdavnaj ne zanima več.
osiveli_ritmični_gimnastik
24. 03. 2024 13.04
-3
Kaj pa grški trije topli bratje, zgledajo inteligentni kot kamen
Broj1 TNT
24. 03. 2024 12.49
+7
nimajo samo fuzbalerji temo v glavah ampak tudi novinarji ki vztrajni jim postavljajo vedno ista skrajno neumna vprašanja!
Koruptilona
24. 03. 2024 11.45
-2
Dokler bodo v reprezentanci raznorazno igrali ki so v repki zaradi agentov določeni igralci ki pa realno so klaso dve tri boljši kot ti pa nebodo nikoli tudi repka nebo imela nekih rezultatov...tako ali drugače.
Uporabnik1816146
24. 03. 2024 11.42
+6
Bravo pop tv da se predstavi nase nogometaše, ne pa samo kako bo Rolandi in portogalska gostoval v Stžicah🤝👏👏👏