Nogomet

Kek: Čeferin je v najtežjih trenutkih uspel ohraniti mirnost

Maribor, 02. 04. 2021 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek in njegovi izbranci so po zmagi nad Hrvaško (1:0) v uvodu kvalifikacij poudarjali, da ne sme biti evforije, po porazu v Rusiji (1:2) pa, da ne sme biti objokovanja. V torek pa je prišel neuspeh s Ciprom (0:1), ki je predvsem pri običajno na videz "prizemljenem" selektorju na plan spravil obilo razočaranja. V pogovoru za hrvaške medije je razkril veliko razočaranja po dveh zaporednih porazih, ki sta močno zmanjšala vrednost odmevne zmage proti aktualnim svetovnim podprvakom.

Josip Iličić in Ivan Perišić. Znanca z Apeninskega polotoka.
Josip Iličić in Ivan Perišić. Znanca z Apeninskega polotoka. FOTO: Miro Majcen

Slovenija je na Cipru igrala dobro le prvih deset minut, potem pa je sledil razpad sistema. Napake, pomanjkanje odločnosti v dvobojih, jalovost v napadu – skratka obraz, ki je ob porazu z 0:1 močno razočaral selektorja. "Izbrisal bi zadnjo tekmo, če bi le lahko," je ustrelil v pogovoru za Index selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, ki nikakor ne more pozabiti slabe igre in enako slabega rezultata na gostovanju v Nikoziji. 

V skupini H imata Hrvaška in Rusija po šest točk, Slovaška pet, Ciper štiri, Slovenija tri, Malta pa eno točko. Slovenija je s taktično zrelo predstavo na svoji prvi tekmi premagala Hrvaško z 1:0, v Sočiju pa je proti Rusiji pustila pozitiven vtis, a izgubila z 1:2.

"Odlično smo odprli kvalifikacije, toda na koncu mini ciklusa treh tekem ne smemo biti zadovoljni. Vse dobro, kar smo naredili proti Hrvaški, smo zbrisali s tem porazom na Cipru. Razočaran sem in jezen hkrati," je priznal izkušeni Mariborčan, ki pa pozitivno ocenjuje predstavo v Sočiju, kjer je ob dobri igri manjkal le pozitivni rezultat. V Nikoziji so na plan prišle stare rane s premalo agresivnosti in pomanjkanja idej v napadu oziroma pri organizaciji igre, kar je posledično spet botrovalo nemoči narediti preobrat po zaostanku proti obrambno strnjeni ekipi. "V Rusiji bi si gotovo zaslužili precej več od tesnega poraza, v Nikoziji pa je bil morda rezultat še najboljši, glede na našo slabo predstavo," je bil brez dlake na jeziku nekdanji strateg Rijeke, s katero je osvojil hrvaško prvenstvo in pokal. Kek je, za Index, govoril tudi o težki situaciji v športu in nogometu nasploh. In deležu Uefinega prvega moža Aleksandra Čeferina. "Menim, da se je dokazal. Ne govorim tega, ker je moj rojak, ker je Slovenec. Mislim, da je v zahtevnih časih za nogomet ohranil mirnost. Bil je tudi malce pozitivno trmast in ni želel, da se prekinja igranje nogometa in tekem na najvišji ravni. Posebej hudi so bili pritiski po tisti famozni tekmi v Bergamu med Atalanto in Valencio. Ni mu lahko, Euro je pred vrati, a ne vemo še, če bodo dovoljeni navijači in kako bo vse skupaj videti. Vse bi dal za tekmo pred gledalci," je še povedal Kek, ki je bil izčrpen v odgovoru, ko je vprašanje steklo o Josipu Iličiću ... 

Matjaž Kek je zginil nasmeh iz ustnic, ki ga je krasil po zmagi nad Hrvaško, po  dveh bolečih porazih z Rusijo in Ciprom ...
Matjaž Kek je zginil nasmeh iz ustnic, ki ga je krasil po zmagi nad Hrvaško, po dveh bolečih porazih z Rusijo in Ciprom ... FOTO: Damjan Žibert

Kranjčan je realiziral otroške sanje, dosegel rekord v Ligi prvakov, nato pa po tistih famoznih scenah med pandemijo v njegovem Bergamu padel v depresijo in se nekaj časa vračal ... "Veliko smo govorili o tem, to je bila težka situacija. Po Bergamu in vsem tem, kar je prinesla pandemija in strahu, ki ga je tudi sam doživel, je enostavno moral potegniti ročno. Vesel sem, da je na koncu spregovoril odkrito o teh stvareh," je dejal Kek in opazil, da se je ofenzivni vezist Atalante takrat vrnil z veliko željo po dokazovanju ... "Ko se je vrnil pred tekmo Lige narodov, sem v slačilnici v njegovih očeh videl tisto iskro in takoj prepoznal, da želi igrati. Vrnil se je po grenki življenjski izkušnji, ki je nikomur ne bi zaželel. Še enkrat več lahko ob tej priložnosti zaželim, da ostanejo zdravi in da še naprej vsi mi delamo vse, da ta "kuga" čim prej mine."

Prve priložnosti za zbiranje novih kvalifikacijskih točk bodo septembra, Slovenija bo takrat igrala doma s Slovaško in Malto ter v gosteh s Hrvaško. Sicer pa se bo izbrana vrsta spet zbrala že na junijski akciji.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XYZO
02. 04. 2021 12.40
Biti trener v dobrih in urejenih klubih ..niti ni toliko zahtevno ...,biti trener v neorganiziranih klubih in imeti rezultat pomeni ,da si dober trener....ciper je vedel kaj hoče ..mi na žalost ne ,.. Individualno taktično ..tehnično zaostajati za ciprom ..je pa katastrofa .........
samomojemnenje
02. 04. 2021 12.39
Ne razumem ljudi, ki pljuvajo po naši reprezentanci. A kdo pričakuje, da bi morali biti ob boku najboljšim. Majhna država, majhna baza nogometašev. Smo v Evropi v tretjem kakovostnem rangu, na robu četrtega. In kljub temu smo bili 2x na SP in 1x na EP. Kaj še hočemo več? Včasih tudi te t.i. majhne repke vzamejo skalp velikim, to se dogaja. Ampak je iluzorno pričakovati, da bi se lahko poleg Hrvatov in Rusov uvrstili na SP. In če bi nam to uspelo, bi to spet bil en tak velik preblisk. In potem bi spet eni pričakovali, da bi se na SP vključili v zaključne boje in spet na veliko pljuvali, če to ne bi uspelo.
ad21
02. 04. 2021 11.54
+1
Širše gledano Slovenski nogomet nima prihodnosti : počasna igra, netočne podaje, slaba individualna tehnika, obrambna taktika, premalo srčnosti in preveč "biznisa" in največja napaka "napihovanje" CELOTE zaradi nekaj redkih odličnih izjem .
kiropraktik
02. 04. 2021 11.50
Kek pokrij se in bodi tiho!