Nogomet

Kek: Potencial je, gre za čast in zadovoljstvo, pa tudi velik motiv in izziv

Brdo pri Kranju, 27. 11. 2018 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./N.A./M.G./STA
Komentarji
111

Na čelo slovenske nogometne reprezentance se vrača eden najuspešnejših selektorjev v zgodovini Slovenije Matjaž Kek, je sporočil predsednik NZS Radenko Mijatović. Kek bo imel zahtevno nalogo: vrniti slovensko nogometno reprezentanco med najboljše in si po letu 2010 znova priboriti veliko tekmovanje. Pogodba je veljavna do leta 2022.

Več videovsebin
  • Izjavi predsednika NZS Radenka Mijatovića in Matjaža Keka ob imenovanju za članskega selektorja
    02:55
    Izjavi predsednika NZS Radenka Mijatovića in Matjaža Keka ob imenovanju za članskega selektorja
  • Pogovor s selektorjem Matjažem Kekom
    04:55
    Pogovor s selektorjem Matjažem Kekom
  • Pogovor s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem
    04:08
    Pogovor s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem
  • Iz 24UR: Kek bo naše nogometaše vodil v najmanj dveh obdobjih
    02:41
    Iz 24UR: Kek bo naše nogometaše vodil v najmanj dveh obdobjih
  • Iz 24UR: Bo Kek reprezentanco potegnil z dna?
    03:04
    Iz 24UR: Bo Kek reprezentanco potegnil z dna?

Vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS) je na današnji novinarski konferenci predstavilo novega (starega) selektorja. Taktirko članske izbrane vrste je znova prevzel 57-letni Matjaž Kek. Mariborčan je drugič v karieri sedel na čelo članske izbrane vrste, potem ko je z njo že preživel uspešno obdobje med letoma 2007 in 2011, ko je Slovenijo popeljal na zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko. Po Srečku Katancu in Bojanu Prašnikarju je Kek tretji selektor, ki se vrača na selektorski stolček. Prašnikar je do danes edini, ki je reprezentanco vodil v treh mandatih.

Matjaž Kek je v rubriki 24UR Fokus spregovoril o svoji zgodbi z Rijeko, o preseganju meja in prijateljstvu med ljudmi in narodi. Prispevek si lahko ogledate tukaj.

"Kot predsedniku NZS mi je v zadovoljstvo, da smo dobili Matjaža Keka. Gre za uglednega strokovnjaka z odličnimi referencami, ki je doživel uspehe tako v Mariboru kot v reprezentanci in nazadnje v Rijeki. Kek je točno to, kar slovenski nogomet in reprezentanca v tem trenutku potrebujeta. Imel bo vso podporo zveze za delovanje, njemu in reprezentanci želimo uspešno delo," pa je ob razkritju selektorja povedal Radenko Mijatović in Keku izročil dres z "njegovo" številko 5 in njegovim priimkom.

Matjaž Kek na novinarski konferenci NZS.
Matjaž Kek na novinarski konferenci NZS. FOTO: Damjan Žibert

"Gre za čast in zadovoljstvo, ko ti zaupajo mesto selektorja reprezentance tvoje države. Gre za nacionalen ponos, na koncu pa tudi velik motiv in strašen izziv," je uvodoma povedal Kek in pojasnil svoje videnje za vodenje izbrane vrste, ki je trenutno v neprijetnem položaju, saj je v ligi narodov izpadla v najnižji razred.

"Naša baza je premajhna, da ne bi igrali najboljši. Prvo, kar mislim narediti, je, da v direktni komunikaciji razčistim stvari, če so za razčistiti. Morajo igrati najboljši, ampak ti si morajo želeti igrati za reprezentanco. Mogoče smo v zadnjem času preveč govorili o posameznikih in premalo o ekipi. Pri slovenski vrsti je pomembno, da imamo čisto, jasno, pošteno komunikacijo med igralci in strokovnim štabom ter nogometno zvezo in drugimi," je dejal Kek.

Tako bodo na vrsto prišli tudi pogovori z Janom Oblakom, ki zaradi kapetanskih nesoglasij pod prejšnjim selektorjem Tomažem Kavčičem in začasnim selektorjem Igorjem Benedejčičem sploh ni zaigral, manj verjetna ali neverjetna pa je vrnitev Kevina Kampla. Ta je pred zadnjim zborom končal reprezentančno kariero. Predsednik Mijatović je dejal, da Kamplova odločitev ni bila povezana s Kekovim imenovanjem. "Kevin je obvestil zvezo, da zaradi osebnih razlogov in rojstva otroka, bolezni očeta in drugih obveznosti ne more več igrati za slovensko vrsto. Tu se je zadeva končala," je pojasnil Mijatović in dodal, da se ni pogovarjal z nobenim drugim selektorskim kandidatom. Če Kek o konkretnih imenih ni želel preveč razpredati glede igralskega kadra, pa je potrdil, da bosta trenerja v izbrani vrsti še naprej Igor Benedejčič in Borut Mavrič, preostalo sestavo strokovnega štaba pa bo sporočil v naslednjih tednih.

"Diagnoza? Težko ocenim. Prepričan sem, da je potencial. Z mano na čelu pa se morajo vsi zavedati, kakšna čast in obveza je imeti možnost sodelovati v reprezentanci," poudarja Kek in dodaja, da bo tisti, ki si bo želel igrati in to brez kakšnih osebnih ciljev, dobrodošel, v nasprotnem primeru - na svidenje. Položaj, v katerem je Slovenija, ne dopušča razmišljanja o tem, da bomo favoriti v skupini. A v tem trenutku moramo razmišljati najprej o sebi, koliko bo možno narediti, pa bomo videli. Vsekakor pa velja, da moraš imeti visoke cilje, da lahko napreduješ," pravi Kek in dodaja, da za sam žreb nima posebne želje. "Vsi imamo radi privlačne tekmece, a najprej je treba spoštovati sebe," dodaja Kek.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je selektorju Matjažu Keku izročil darilo, reprezentančni dres s številko 5.
Predsednik NZS Radenko Mijatović je selektorju Matjažu Keku izročil darilo, reprezentančni dres s številko 5. FOTO: Damjan Žibert

"Nisem David Copperfield. Nisem prišel s čarobno paličico. Potrebujem obilo pozitivne energije, pripravljenosti na sodelovanje, pa tudi konstruktivno kritiko. Kar zadeva selekcioniranje, sta predhodnika imela težko nalogo. V vsakem časovnem obdobju se zgodi menjava generacije. Tu ni bil problem samo v selektorju, to je večplastna težava. Najprej mora vsak na svojem področju prevzeti odgovornost," je odločen 57-letni Mariborčan, ki pravi, da pogajanj o igranju tekem v Ljudskem vrtu ni bilo. "Ni pomembno, kje igramo, pomembno je, da je pozitivna energija. To pa si moramo prislužiti," priznava Kek.

"Matjaž Kek je tukaj, da bi poskušal z igralci, sodelavci v strokovnem štabu, sodelavci na nogometni zvezi, navijači, mediji narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet. Če bi bilo vse skupaj idealno, verjetno danes ne bi tukaj sedel. Ampak glejmo v prihodnost. Potencial je, to se je pokazalo tudi na zadnjih dveh tekmah, ogromno ga je tudi v mlajših selekcijah. Osnovna naloga bo vse to združiti v celoto in pozitivne rezultate," je še dejal Kek.

Kekov prvi veliki izziv bo že spomladi, ko se bodo začele kvalifikacije za EP 2020. Slovenija je trenutno komaj na 62. mestu na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA), nekdaj pa je bila celo že na 15. mestu. In to jeseni 2010 - pod Kekovim vodstvom. Kek bo reprezentanco vodil naslednja dva kvalifikacijska cikla, če se uspe prebiti na SP 2022, pa tudi tam.

Po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012 je Kek z NZS sklenil, da sporazumno prekine sodelovanje, nasledil ga je Slaviša Stojanović. Temu ni uspelo doseči želenega, tako da je že po skupno devetih tekmah in štirih kvalifikacijskih za SP 2014 "žezlo" prepustil enemu junakov zlate generacije Srečku Katancu, ki mu kljub nekaj prebliskom prav tako ni uspelo poskrbeti za novo veliko tekmovanje.

Je pa Katanec v svoj strokovni štab v zadnjem letu mandata vključil Tomaža Kavčiča in prav on ga je decembra 2017 nasledil, reprezentanco pa je vodil le slabo leto, oktobra je prišlo do prekinitve pogodbe. Kavčičeva prednost naj bi bila ta, da je večino fantov vodil kot selektor v reprezentanci do 21 let in je imel z njimi dober odnos. A kot se je izkazalo, je bilo to premalo. Fante je popeljal do zgolj ene zmage na sedmih tekmah. Resda je imel tudi precej smole s poškodbami, Slovenija pa je v Ligi narodov izpadla v ligo D.

Kek, ki je kot igralec na mestu branilca igral za Železničar, Maribor, Spittal in graški GAK, se je prvega trenerskega posla lotil kmalu po koncu igralske kariere, ko je v Mariboru nasledil Prašnikarja. Klub je nato popeljal do dveh državnih in pokalnega naslova.

Selektor Matjaž Kek.
Selektor Matjaž Kek. FOTO: Damjan Žibert

Na klubskem področju je bil nato še trener Al-Ittihada v sezoni 2011/2012, od 2013 do letos pa je uspešno vodil Rijeko, s katero je osvojil naslov hrvaškega prvaka, dvakrat je bil pokalni prvak, enkrat pa superpokalni. Trikrat se je z njo uvrstil v Ligo Evropo, enkrat pa v končnico za preboj v Ligo prvakov.

Prav pri Rijeki si je utrdil status sposobnega stratega, po mnenju mnogih najbolj primernega za nov mandat v slovenski reprezentanci. Z reprezentančno zgodbo se je Kek sicer začel ukvarjati leta 2006, ko je bil selektor selekcij do 15 in 16 let. Že naslednje leto pa je nasledil Braneta Oblaka kot članski selektor. Slovenijo je vodil na 49 tekmah in z njo dosegel 20 zmag, devet neodločenih izidov ter doživel 20 porazov.

Dosedanji selektorji slovenske moške nogometne reprezentance:
Bojan Prašnikar (1991-1993)
Zdenko Verdenik (1994-1997)
Bojan Prašnikar (1997-1998)
Srečko Katanec (1998-2002)
Bojan Prašnikar (2002-2004)
Branko Oblak (2004-2006)
Matjaž Kek (2007-2011)
Slaviša Stojanović (2011-2012)
Srečko Katanec (2013-2017)
Tomaž Kavčič (2017-2018)
Matjaž Kek (2018- )

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.44

Novinarska konferenca NZS je končana.

18.42

Predsednik NZS je Keku izročil darilo, reprezentančni dres s številko 5.

18.36

Kek: "Ideje imam, dobrodošel bo vsak, ki to želi. V naslednjih dneh se bodo začeli pogovori z igralci, formiral se bo strokovni štab, ker en sam človek ne more narediti nič. Z objavo imen ne bom čakal do prve reprezentančne akcije, ampak bom javil, ko bo jasno."

18.34

Kek: "V prvem mandatu sem imel slabe in dobre stvari, delal sem napake. Mislim, da znam oceniti svoje delo in ne bežim od odgovornosti. Pri nogometaših niso važna leta, važno je, če želiš igrati za reprezentanco."

18.33

Kek: "Sem optimist, mislim, da se da narediti dobra zgodba."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Temida33
03. 12. 2018 12.15
Kako ste omejeni! To je nogomet, ni politična scena.Strokovnost se ne meri po slovnici, poreklu g.Mijatovića, ampak po znanju in udejstvovanju v nogometu. G.Mijatović se trudi govoriti slovensko v okvirjih svojih zmožnosti (nismo vsi jezikovno nadarjeni) in namesto, da to pozdravite se obešate na to, kot na glavno bistvo vezano za rezultate nogometne zveze. S tem kažete svojo (ne)kulturo in (ne)znanje o nogometu, ki ga komentirate. G.Mijatović, z vsem spoštovanjem do vašega dela, vam želim veliko uspehov z novim selektorjem.
blazter
28. 11. 2018 13.36
-4
Radenko odstopit. Nogomet se igra v MB, hokej na Jesenicah, rokomet v Celju. Košarka pa je BILA doma v Ljubljani. Odbojko sem pozabil, Kamnik?
gasilec78
28. 11. 2018 08.14
-2
Že blefirajo , kje se bodo igrale tekme reprezentance. Kot je povedal Mijatovič zaenkrat samo v Stožicah, češ da infrastruktura v Ljudskem vrtu tega ne dopušča. Pa kdo je tu nor, Kek bi mu moral jasno postaviti cilj, da se vsaj polovico tekem v kvalifikacijah igra v Ljudskem vrtu, tam je publika, ki im arada nogomet ne pa v Stožicah kjer vse deluje tako hladno ni nobenega navijaškega vzdušja in naboja. Zato pa pravim da pri NZS smrdi bolj kot si lahko predstavljamo. Ja dobro je da je prišel Kek, ampak za dobrobit slovenskega nogometa bi moral Mijatovič odstopit in še nekateri njegovi sodelavci, ker riba smrdi priglavi ne pri repu in krovna organizacija bi se morala poenotit, ni nogomet samo Ljubljana, mapk kot prvo je to Maribor, potem Murska Sobota, Celje, Koper. Ne pa sedaj ko vse niti vleče ljubljanski lobij. Ja sem vesel da je prišel pravi človek a trenerja, ampak ne veselim se dejstva da organizacijo NZS vodi ljubljanski lobij. Tekme se morajo absulotni igrati vsaj polovica le-teh v Ljudskem vrtu, ker tu je nogomet doma, tu se lahko edino naredi prava navijaška kulisa. In še to, zadnjič čas je da se združi navijače iz cele Slovenije skupaj.
chuddo
28. 11. 2018 15.05
+3
Kje je tu Mijatovičeva krivda, če pa ljudski vrt nima licence za tekmovanja državnih A reprezentanc. Naj te spomnim, da NZS sofinancira projekt obnove tribune/stadiona v Ljudskem vrtu.
gasilec78
28. 11. 2018 08.14
-1
Že blefirajo , kje se bodo igrale tekme reprezentance. Kot je povedal Mijatovič zaenkrat samo v Stožicah, češ da infrastruktura v Ljudskem vrtu tega ne dopušča. Pa kdo je tu nor, Kek bi mu moral jasno postaviti cilj, da se vsaj polovico tekem v kvalifikacijah igra v Ljudskem vrtu, tam je publika, ki im arada nogomet ne pa v Stožicah kjer vse deluje tako hladno ni nobenega navijaškega vzdušja in naboja. Zato pa pravim da pri NZS smrdi bolj kot si lahko predstavljamo. Ja dobro je da je prišel Kek, ampak za dobrobit slovenskega nogometa bi moral Mijatovič odstopit in še nekateri njegovi sodelavci, ker riba smrdi priglavi ne pri repu in krovna organizacija bi se morala poenotit, ni nogomet samo Ljubljana, mapk kot prvo je to Maribor, potem Murska Sobota, Celje, Koper. Ne pa sedaj ko vse niti vleče ljubljanski lobij. Ja sem vesel da je prišel pravi človek a trenerja, ampak ne veselim se dejstva da organizacijo NZS vodi ljubljanski lobij. Tekme se morajo absulotni igrati vsaj polovica le-teh v Ljudskem vrtu, ker tu je nogomet doma, tu se lahko edino naredi prava navijaška kulisa. In še to, zadnjič čas je da se združi navijače iz cele Slovenije skupaj.
apodgra
28. 11. 2018 08.14
+4
Kam so prišli in kaj je naredil denar. Danes se igralci grebejo samo še za denar. Včasih je bila to največja čast , da si lahko oblekel dres reprezentance in igral za svojo domovino. Da si postal veliki in prepoznaven športnik , ti je to omogočila tvoja lastna država . Sedaj , ko bi pa moral nekaj vrniti in se oddolžiti , pa nimaš časa , si utrujen ali namišljeno poškodovan itd. Takih igralcev država ne potrebuje in tudi medijska promocija takih bi morala ugasniti in jih preprosto pozabiti.
Viejo cabron
28. 11. 2018 07.49
+8
Osebno ne verjamem v pravljice in mislim, da tudi Matjaž ne ampak samo v trdo delo. Kot je Matjaž izjavil potencial imamo in sedaj lahko krenemo iz nulte točke, saj nižje več ne moremo pasti. Matjaž želimo ti uspeh in veselje navijačev na zelenicah...
smajser1
28. 11. 2018 07.28
+6
Supee, da je nas najboljsi trener prisel na celo repre.... A ti ki so krivci in bodo v bodoce gledali na svojo rit in za mogoce. neuspehe krivili druge, ostajajo na celu in stolckih... fuj fej
Barjan?ek2
28. 11. 2018 07.15
+8
Gospod Kek, želim vam veliko sreče in uspehov in da te naše fante, ki niso tako slabi povežete v neko celoto , da dobijo prepotrebno samozavest in vzpostavite neko zmagovalno miselnost katera bo začela zmagovati. Kdor pa noče igrati za reprezentanco in postavlja pogoje pa ga ne silite igrati. Repka ni posameznik okoli katerega bi se vse vrtelo. Tega v repki ne moreta naredite ne Ronaldo ne veliki Messi..
bad-grandpa
27. 11. 2018 22.08
+8
radenko bi mogu oditi, to je prvo! postaviti nekoga sposobnega za predsednika, sele potem Keka za selektorja! teska bo zaradi slabij igralcev in vodstva, tudi ce je kek res super sposoben trener
tedoVV2HCmedo
27. 11. 2018 22.02
+7
Nobenega potenciala ni z istim šefom nogometne zveze.
Houdor
27. 11. 2018 21.50
+12
mijatović naj pa še vseeno odide....
jspatipaon
27. 11. 2018 21.35
+16
predcednik zveze na tečaj slovenščine. Drugač pa ajde kek, podpora bo!
Fuzbaler
27. 11. 2018 20.45
+21
Najlepsa novica dneva. Kar takoj sem dobil vecjo naklonjenost do reprezentance.
rolexmonaco
27. 11. 2018 20.42
-3
to je statistika napovedi kaj bomo delali z Kekom na čelu in to z Slovencem pa to je noro,
rolexmonaco
27. 11. 2018 20.39
-3
Slovenija -Hrvaška : 2:0 Slovenija- Italija: 3:0 Slovenija- Nemčija : 6:1 Slovenij- Brazilija : 3:1 Slovenija- NK Maribor: 0:2 Slovenija- Olimpija: 11:0 zdaj bomo mleli
dr.Megla
27. 11. 2018 20.37
+17
Mislim, da ni pravilno, da sedaj Kek rešuje Mijatovičevo rit, ko je že vse zajebal. Kek bi moral postavit ultimat, da se vzporedno zamenja predsednik NZS, debelinko z belimi zokni mora odit za vsako ceno. . . . Če ni dober za Bosno od kot je prišel, je še manj za Slovenijo. Lp
rolexmonaco
27. 11. 2018 20.52
+1
pusti preteklost , zdaj gremo v prihodnost
apodgra
28. 11. 2018 08.20
+1
e je problem Mijatovič in njegov odstop rešitelj slovenskega nogometa , potem napravimo to in pika . Vendar ni vse v vodstvo NZS a . Potem tudi Čeferin, advokat , nima kaj iskati v Uefi. On se pa spozna na nogomet. Vidimo, kako zavlačuje z uvedbo VAR tehnologije ni kakšne argumente lansira v javnosti.
rolexmonaco
27. 11. 2018 20.34
+3
Bravo , da jim je kapnilo da je prišel KEK, v nedeljo se pride KANGLER za župana, dobimo tekme kvalifikacij v Mariboru, potem pa ne bo milosti prva prijatelska tekma v Mariboru srebrni Hrvati proti Sloveniji, da vidimo
chuddo
27. 11. 2018 20.32
+12
Srečno Kek! Gremo Slovenija!
Googlebot
27. 11. 2018 20.15
+26
Kek je legenda sem vesel da je prevzel reprezentanco! Treba pa je priznat, da ga čaka izjemno težko delo.
Pacek22
27. 11. 2018 20.12
+10