Nogomet

Kek zadovoljen kljub težavam z Latvijo: Zmaga je najpomembnejša

Ljubljana, 17. 11. 2019 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ervin Čurlič
Komentarji
77

Minimalna zmaga nad trenutno drugo najslabšo reprezentanco celotnih evropskih kvalifikacij ni najbolj navdušila privržencev slovenske nogometne reprezentance. Toda izbranci selektorja Matjaža Keka po domači zmagi nad Latvijo (1:0) že zrejo v prihodnost, ki je tudi po zaslugi mlade reprezentance Primoža Glihe po mnenju Keka precej svetla.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Latvija
    08:40
    Novinarska konferenca Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor s Slavišo Stojanovićem po tekmi Slovenija - Latvija
    01:12
    Pogovor s Slavišo Stojanovićem po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor z Bojanom Jokićem po tekmi Slovenija - Latvija
    02:13
    Pogovor z Bojanom Jokićem po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor z Janom Oblakom po tekmi Slovenija - Latvija
    02:39
    Pogovor z Janom Oblakom po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor z Andražem Šporarjem po tekmi Slovenija - Latvija
    01:11
    Pogovor z Andražem Šporarjem po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor z Miho Zajcem po tekmi Slovenija - Latvija
    01:52
    Pogovor z Miho Zajcem po tekmi Slovenija - Latvija
  • Pogovor z Jako Bijolom po tekmi Slovenija - Latvija
    01:40
    Pogovor z Jako Bijolom po tekmi Slovenija - Latvija
  • Iz 24UR: Kvalifikacije za Euro 2020
    02:20
    Iz 24UR: Kvalifikacije za Euro 2020

Avtogol Igorsa Tarasovsa je slovenski reprezentanci v Stožicah prinesel tretjo domačo zmago v sicer neuspešnih kvalifikacijah, ki so se kljub optimizmu po povratku Matjaža Keka na klop izbrane vrste končale precej klavrno. Na oktobrska poraza s Severno Makedonijo (1:2) in Avstrijo (0:1) so Slovenci v soboto zvečer odgovorili z minimalnim slavjem proti Latviji, drugi najslabši reprezentanci v teh kvalifikacijah, ki edina poleg San Marina še ni osvojila točke in je zabila vsega dva gola.

TEKMA

"Vsaka tekma je za nas težka v tej skupini. Hočemo se izboljševati iz tekme v tekmo, danes je bilo precej pozitivnega glede taktike, discipline v igri," je po tekmi dejal selektor Latvije Slaviša Stojanović, ki je Keka leta 2012 nasledil na slovenskem selektorskem mestu, kjer je ostal le dobro leto. "Žal smo izgubili z avtogolom. Slovenija je imela nekaj priložnosti, ampak smo jih imeli tudi mi," dodaja Stojanović: "Ob koncu je tudi Jan Oblak obranil dober strel Vladislavsa Fjodorovsa. Sicer pa bomo videli, kaj današnja predstava pomeni za nas. Zagotovo je to korak v pravo smer, v kateri bomo nadaljevali. Čestitke pa Sloveniji za zasluženo zmago. Pričakoval sem sicer več njenih napadov v valovih, ali tega ni bilo zaradi naše postavitve ali motivacije, je odprto vprašanje. Zagotovo nam je ritem tekmecev omogočal, da smo se bolj organizirano branili. Iskreno pa sem pričakoval, da bo vse skupaj precej hitrejše in z več pritiska na našo stran. Veliko je bilo igre ena na ena, Josip Iličić je bil v tem vodilni, in tu smo imeli največje težave."

In izbranci ljubljanskega strokovnjaka Slaviše Stojanovića niso bili preveč oddaljeni od tretjega zadetka v sicer tudi za latvijski nogomet zgodovinsko slabem kvalifikacijskem ciklusu, a je domače rešil največji zvezdnik Jan Oblak. Njegovo (ne)igranje za reprezentanco je v preteklih letih dvignilo nemalo prahu, skupaj s Kekom pa sta v končujočih se kvalifikacijah sestavljala udarni tandem, a za zdaj član Atletico Madrida ni prinesel vidnega napredka ekipi, ki je pogosto tudi pogrešala več njegovih "čudežnih" obramb. Teh je bilo v tekočih kvalifikacij bore malo.

Kek: Zmaga je najpomembnejša
"Dobro, da ni treba razpravljati o zasluženosti zmage, je pa dejstvo, da je na takšnih tekmah pomembno dati gol čim prej," je po zmagi nad Latvijci na novinarski konferenci povedal Kek. "Nam se to ni zgodilo. Po vseh priložnostih, ki smo jih imeli dovolj, pa bi se lahko končalo tudi drugače. Na srečo je Jan Oblak na koncu dobro obranil strel. Je pa zmaga najpomembnejša, kulisa gledalcev je bila tudi v redu. Tekma je sicer pokazala našo voljo, željo, v določenih trenutkih pa tudi negotovost. Tistega, kar smo 'spakirali' v 40 minutah v Rigi, tu nismo. Drugače bi bila tudi tokrat tekma povsem drugačna. Tako pa je bilo iz minute v minuto, ko nismo dali gola, videti določeno negotovost."

Če so številni pričakovali, da si bodo slovenski napadalci na čelu z Andražem Šporarjem dodobra "napolnili" statistiko, so se krepko ušteli. Slovenija je sicer prevladovala in sestavila nekaj nevarnih napadov v obeh polčasih, a se je gostujoča mreža zatresla šele na začetku drugega polčasa.

SPORAR

"Po dveh porazih na prejšnjem zboru je bila danes zmaga nujna," je STA citirala Šporarja. "Če bi v prvem polčasu zadeli po dveh ali treh izjemno lepih priložnostih, bi bil rezultat višji. A zmagi se ne gleda v zobe, zmaga z 1:0 in tri točke. Danes so se Latvijci branili s petimi v zadnji vrsti, mi smo poskušali, na koncu so si na srečo dali gol sami, če jim ga mi nismo mogli, pomembne pa so tri točke," je dodal napadalec bratislavskega Slovana.

Vučkić (na fotografiji) je prve članske reprezentančne korake storil pod taktirko sobotnega nasprotnika Slaviše Stojanovića. Zelo blizu je bil ob svojem povratku tudi zadetku, ki bi bil zanj že osmi v tej sezoni.
Vučkić (na fotografiji) je prve članske reprezentančne korake storil pod taktirko sobotnega nasprotnika Slaviše Stojanovića. Zelo blizu je bil ob svojem povratku tudi zadetku, ki bi bil zanj že osmi v tej sezoni. FOTO: Damjan Žibert

Vučkić obžaluje, da mu ni uspelo zadeti
Veliko oči je bilo v Ljubljani tokrat uprtih tudi v povratnika Harisa Vučkića, ki je v vrstah nizozemskega Twenteja ponovno vzcvetel in bi težko pričakovani vpoklic (zanimivo, da je pred dobrimi sedmimi leti debitiral ravno pod taktirko sobotnega nasprotnika Slaviše Stojanovića) kmalu proslavil tudi s prvencem v reprezentančnem dresu.

VUCKIC

"Drugače je, fantje so drugi, ekipa je druga. A občutek je lep. Škoda, da ga nisem zabil, to mi gre še malo po glavi. A priložnosti so in tudi goli bodo prišli," je ostal nasmejan nekdanji član Domžal, ki mu je kot golobrademu mladeniču uspelo prestopiti k angleškemu Newcastle Unitedu.

"Ponosen sem bil, ko smo skupaj peli himno, bil je občutek, da si nazaj. Dobro smo odigrali, škoda, da nismo zabili še več golov že v prvem polčasu. Takšne tekme so težke, postavili so se obrambno in težko jih je bilo prebiti. Glavno, da smo zabili in dobili tri točke," je še dodal zdaj 27-letni Vučkić.

Slovenija v Varšavo rahlo spremenjena
Z nedeljskimi tekmami se sicer začenja zadnji, deseti krog kvalifikacij za Euro 2020. Slovenija, ki je dokončno ostala brez možnosti za preboj na zaključni turnir, bo svojo zadnjo tekmo igrala v torek na Poljskem. Tam bo nastopila v rahlo spremenjeni zasedbi. Kot so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, je selektor Kek zaradi kazni Aljaža Strune naknadno vpoklical Nemanjo Mitrovića iz NK Maribor, zaradi težav Amedeja Vetriha se je priključil tudi vezist Nürnberga Adam Gnezda Čerin, izbrano vrsto pa je zaradi poškodbe mišice sinoči zapustil napadalec Saint-Etienna Robert Berić.

Da bo na Poljskem prišlo do določenih sprememb, je Kek napovedal že po sobotni zmagi. Med drugim bo priložnost za igro bržčas dobil Jure Balkovec namesto Bojana Jokića, ki je proti Latviji vpisal stoti nastop za izbrano vrsto.

"On je oblikoval prepoznavnost na levem boku, to je super korekten in pošten fant z dobrimi in slabimi stvarmi. Bil je veliko na tapeti v zadnjem času, mogoče tudi nezasluženo. Delal je pošteno. Slovenija bo potrebovala čim več takšnih karakterjev in takšnega odnosa. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Hvala bogu, ima pa tudi že naslednika v Balkovcu, ki je nova možnost za Varšavo," je kapetana pohvalil in spremembo napovedal Kek.

'Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod'
Če so bile v soboto pozno popoldne teoretične možnosti Slovenije za pot na Euro še odprte, pa so jih Avstrijci zvečer pokopali z zmago nad Makedonci (2:1). Avstrijci so se tako pridružili Poljakom kot potnikom na EP iz skupine G. Podobno postavo gre pričakovati tudi v torek proti Sloveniji, ki se po neuresničenih željah ozira že dlje od Varšave.

"Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod," se je v prihodnost obrnil Kek. Poudaril je, da bo treba v naslednjem obdobju, ko člansko vrsto čaka jeseni 2020 čaka nova Liga narodov, izbrano vrsto do 21 let pa zaključne priprave na evropsko prvenstvo (Slovenija je gostiteljica skupaj z Madžarsko 2021), modro komunicirati med obema selekcijama.

Na voljo veliko časa
"Tu ne gre za merjenje moči. V mladi vrsti so dobri igralci, ki morajo še dozoreti. Imajo dobre rezultate s tekem z močnimi tekmeci. Zato bo dobra komunikacija, posebej ko članska vrsta ne bo imela tekmovalnih tekem, pomembna," pravi Kek. Dodaja pa, da bo tudi sam vztrajal pri tem, da igrajo prijateljske tekme z močnimi tekmeci.

"Tako kot že včasih. Dobivali smo jih okrog ušes, ampak napredovali. Vztrajal bom pri tem in to bo moje vodilo," poudarja selektor. Če bo njega in igralce to pripeljalo na naslednje veliko tekmovanje (SP 2022), bo pokazal čas, ki ga bo imel Kek tudi v drugem mandatu očitno na voljo precej več kot nekateri njegovi predhodniki, ki so morali predčasno skleniti s svojim službovanjem na vedno vroči reprezentančni klopi.

POSTAVI

LESTVICA

PARI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
18. 11. 2019 14.00
+2
Kek nadaljuje Katancevo zgodbo. Z istim kadrom tezko obrnes stvari na glavo, bi bilo bolje, ce bi kar po slovenski ligi pobrskal za igralci, ti vsaj igrajo, ne pa razni Krhini in podobno, ki ze leta grejejo klop. Sicer pa ne vem, kdaj bo NZS srecala pamet, v vseh ekipnih (kosarka, rokomet, odbojka), pa tudi nekaterih individualnih sportih (smucanje), kjer si bili trenerji tujci, se je pokazalo, da smo Slovenci pravzaprav odlicni sportniki, samo trenerje imamo zanic.
masni
17. 11. 2019 21.53
+0
Kekova izjava Jokiču se še dolgo ne mislim odreči je pa poden od podna.Izgleda da par igralcev plačuje selektorju da lahko igrajo v prvi postavi.Jokič,Krhin.....
El Diablo 2013
17. 11. 2019 17.10
+4
no, kek je zlo veliko govoril že skoz, zdej pa filozofira
El Diablo 2013
17. 11. 2019 17.08
+0
ja in kaj to teb pomaga mandzo? ti še vedno filaš police v lidlu
Podborsky
17. 11. 2019 15.48
+13
Jaz komaj cakam na tekmo nase reprezentance, ampak ne zaradi igre, ki je vec kot katastrofalna, ampak zaradi izjav nogometasev po tekmi, ki me zmeraj spravijo v taksen smeh, da mi polepsajo par dni, Vučkić, Dobro smo odigrali, skoda da nismo zabili se vec golov že v prvem polcasu. Glavno, da smo zabili in dobili tri tocke. Ha ha, ha ha, ha. V prvem polcasu niso dali gola, tudi v drugem ne, on pa govori da je skoda, ker jih niso dali se vec. Glavno, da smo zabili, ha, ha, ha, pa ti sminkerski sprehajalci res z vsako izjavo potrjujejo, da so nogometasi najbolj intelektualno podhranjeni.
bema1201
17. 11. 2019 16.06
+1
uporabnica1
17. 11. 2019 16.52
+5
tukaj manjka Vujo haha on bi jih spravil v red
poserjemsenavas
17. 11. 2019 15.36
+2
Oblak pa spet nepremagan, to pa nihče ne omeni
brat od Pepeta
17. 11. 2019 15.23
+3
Jaz grem drugic tud v maribor tekmo gledat. Zgleda je treba s stajerskimi ocmi pogledat na nas fuzbal.
mamikas
17. 11. 2019 14.10
+8
Pa kaj sploh komentira toti ZUPAN,naj raje gre ne vem kam,potem pa je to strokovni komentator ,pa naj gre vse lepo nekam.Kek pa tudi o od o.
apodgra
17. 11. 2019 17.49
+3
mamikas Zupan komentira samo tisto , kar on vidi s svojimi očmi. Ne vem zakaj imamo strokovnega komentatorja , če pa sam ne ve, kaj bi bilo povedati kaj strokovnega . Komentatorji na RTV Ljubljana za prenose nogometnih tekem so čisti amaterji.
mariomandzukic
17. 11. 2019 13.36
-8
Slovenci koga da vam damo?? Glavnega playa Chelsja ki pr nas sedi na klopi.. Mogoce Kramarica top 3 napadalca bundes lige.. Ki ravno tko sedi na klopi v Hr repki.. Pa mi imamo tolk talentov da ne vemo kam bi z njimi, pr vas pa se o nekih Krhinih, Vuckicih govori kot o super igracih haha
mamikas
17. 11. 2019 14.12
+7
dajno
17. 11. 2019 14.48
+4
Na žalost imaš prav. Sicer pa n even zakaj bi se obremenjevali in silili v nekaj kaj ne gre. Je veliko drugih športov
Pa kaj
17. 11. 2019 15.05
+8
kaj nam boste vi dali?? mi vam dajemo kruh in streho nad glavo... več kot očitno pa ti nimaš kakega posebnega talenta, v nasprotnem bi lahko talentiral doma..
masni
17. 11. 2019 20.59
+1
Že dolgo se ve ,da ste Hrvati delomrzneži ampak dobri fusbalerji.Samo ne vem ,kje se ti skrivaš na delovnem mestu, da te ne poterajo nazaj v ljipu tvoju.
vicente
17. 11. 2019 13.24
+15
ce bi posvetili pol cas ki ga porabijo za priceske igri bi bili svetovni prvaki
cpero
17. 11. 2019 13.14
+13
kako dolgo bodo igrali samo toti ko sedijo v tujini naklopi tako dolgo bo taksna igra,domaca liga ponuja sigurno vec lot toti rezervisti ,niti prave borbe ni od njih,zato ker ko pridejo na tekme reprezentance so najvecji frajerji in se odahnejo si tu.treba so korenite spremembe ,ostanejo naj 3 -4 igralci ostalo adijo,ce nima mura ali aluminij ali pa se kateri klub v slo taksnih igralcev .....
bema1201
17. 11. 2019 16.08
apodgra
17. 11. 2019 17.53
+0
cpero V domači slovenski lig igrajo v glavnem prišleki iz nekdanjih jugoslovanskih republik un še to slabih kvalitet.
Mungos2
17. 11. 2019 13.08
+4
Koliko plače vleče tale pametni Kek ???
idiu3krasne
17. 11. 2019 16.51
+0
uporabnica1
17. 11. 2019 18.21
+0
Mungoss pa pojdi ti trenirat, tukaj vas je ne kup strokovnjakov, ki bi vse opravili bolje od njega
Mungos2
17. 11. 2019 20.48
+1
turistka, nisem pri koritu, vendar vi jih za 30.000€ mesečno sigurno bolje kot ta filozof !!!!!
Marticka
17. 11. 2019 12.49
+21
Kakšna žalost.. Ponavljam se že tri leta.. Npr. Krhin nima 45 min v svojem klubu zadnje leto.. V repki pa glavni igralec.. Zdej ne vem Al je kaj z nami narobe, ki gledamo to žalost Al s kom drugim.. Da ne omenjam razne jokice in se marsikoga drugega.. Pa dej igrat U 21..vsaj še bojo borili do amena.. Se naslednjih 20 let ne vidimo ne evropskega se manj pa svetovnega.. Smo na ravni Latvije, Armenije, Kazahstana, Moldavije......
mariomandzukic
17. 11. 2019 13.48
-1
koga namest Krhina??eni tko govoriste,kot da vam na klopi sedi Modric,sam se selektorji vedn odlocjo za Krhina..vi enostavno nimate talentiranih nogometasev..
dajno
17. 11. 2019 14.50
+4
V slo ligi so vsaj 4 boljši kot krhin. Pa on ni v vsem zilvjenju spravil žoge 10 m naprej. Zna pa jo 30 m nazaj
masni
17. 11. 2019 12.32
+14
Zelo dobra partija Vučkiča,,,,Jokiču,Kurtiču ,Krhinu ,Struni itd pa hvala in naj končajo. Veliko mladih ,hitrih igralcev imamo tudi doma.Me pa zanima, kakšne lige so to v katerih tako tresejo Verbič,Šporar,,,če za reperzentanco ne morejo proti slabam ekipam niti enkrat streljati resno proti golu,kaj šele, da bi dali goL.Žalostno je gledat naše napadalce.
Savudrijska
17. 11. 2019 12.19
-9
Vceraj smo pokazali,da lahko zmagamo in da lahko igramo s vsako ekipi na svetu! Ne vedno jamrat! Smo na dobri poti za EP in za SP!
vicente
17. 11. 2019 13.23
+2
ja ce si nasi nasprotniki zapadejo v histerijo avtogolov
Toti glih
17. 11. 2019 13.31
+2
BMW, ti to o nogometu ali plezanju govoriš? Ali pa je to sarkazem? Potem se opravičujem.
inside1
17. 11. 2019 12.17
+13
Kek je zdaj tudi že z vsem zadovoljen postal. Neke razlike od prej ni in je verjetno pri tem vedno istem igralskem kadru ni več za pričakovati. Ti so od sebe dali kar so, več ne bodo. Kek je govornik, prejšnji pred njim, pa tega daru ni imel.
matej1111
17. 11. 2019 12.06
+2
V Slovenijo more prit Kloop za selektorja, da dokaže kauč selektorjem, da je to naš maksimum trenutno. Pa še takrat, bi za ene bil Kloop nesposobnež.
FCBarcaa
17. 11. 2019 13.03
dajno
17. 11. 2019 14.53
+1
A temi igralci se kar strinjam. Zato pa pravim, da ooh je treba vsaj 5 zamenjat
uporabnica1
17. 11. 2019 12.02
+5
Če bi žoga prišla do Šporarja, bi dal gol. Nemore pozabiti forme v parih dneh no, še normalne podaje ne dobi, zakaj lahko v klubskem tekmovanju zabija gole, tu z reprezentanco pa ne more? Tu je nekaj narobe pri nas
Mungos2
17. 11. 2019 20.50
Laki je malo nervozan
17. 11. 2019 12.02
+16
Jokić zbira nastope za neke rekorde, ker ne vidim razloga, da ta hlod od nogometaša sploh igra v reprezentanci.A ga bomo gledali do leta 2035, da zbere 200 nastopov al kaj ne vem?
matej1111
17. 11. 2019 11.58
+1
Slovenija ni eksot v nogometu, eh ki te. Mi smo velesila, samo nimamo sreče s selektorji. Hahahahaha