Nogomet

Kekovi izbranci zadovoljni končali oktobrsko akcijo

Kišinjov, 15. 10. 2020 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska nogometna reprezentanca je oktobrsko akcijo končala s tremi zmagami. Na prijateljski tekmi je premagala San Marino, pomembnejši zmagi pa je vpisala v ligi narodov na Kosovu in v Moldaviji. Selektor Matjaž Kek je z izkupičkom zadovoljen, prav tako s korakom naprej v igri, ki si ga je želel. Opozarja pa, da jih čaka še veliko dela.

Več videovsebin
  • Izjave Harisa Vučkića po tekmi Moldavija - Slovenija
    02:33
    Izjave Harisa Vučkića po tekmi Moldavija - Slovenija
  • Novinarska konferenca selektorja Matjaža Keka po tekmi Moldavija - Slovenija
    05:55
    Novinarska konferenca selektorja Matjaža Keka po tekmi Moldavija - Slovenija
  • Izjave Damjana Boharja po tekmi Moldavija - Slovenija
    01:49
    Izjave Damjana Boharja po tekmi Moldavija - Slovenija

 

Slovenija je doma najprej odpravila sicer skromni San Marino s 4:0, potem pa v ligi narodov najprej s pragmatično predstavo dosegla želeno zmago na Kosovu z 1:0, v sredo pa z bolj navdahnjeno igro v prvem polčasu in nadzorovano v drugem strla odpor Moldavije in ji prav tako nasula štiri gole.

"Povsem zaslužena zmaga, ki je prišla prav ob koncu te oktobrske akcije," je po tekmi v Kišinjovu dejal Kek. "Potrebovali smo minuto, dve in Jana Oblaka, da smo prišli v ritem. Ampak igrali smo po načrtu, videti smo bili dobro in sem zadovoljen. Pravzaprav smo v tem oktobrskem terminu naredili tisto, kar je bil naš cilj. In to na način, ki je vreden zaupanja in energije za naprej," je nadaljeval Kek.

Slovenski reprezentanti (na fotografiji) med obračunom s San Marinom v Ljubljani.
Slovenski reprezentanti (na fotografiji) med obračunom s San Marinom v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Vučkić: Posamezni dosežki so le še dodatek
Na teh oktobrskih tekmah je nase opozorilo nekaj nogometašev, ki v prejšnjih letih niso dobili toliko priložnosti ali niso bili zraven. Tako se je med drugimi s podajami in zadetkom izkazal Sandi Lovrić, ki je v Kišinjovu v prvem polčasu dobro sodeloval tudi z Damjanom Boharjem, na svoj račun pa je prišel predvsem Haris Vučkić, ki je na zadnjih treh tekmah dosegel pet zadetkov, od tega tri z bele pike. Tri gole za svoj prvi "hat-trick" kariere je vpisal včeraj proti Moldaviji.

"Dogajajo se pozitivne stvari. Z gostovanj smo prišli z vsemi točkami, kar je bil cilj. Posamezni dosežki so le še dodatek," je uvodoma povedal Vučkić, ki je v prestopnem roku zamenjal okolje in se preselil k Real Zaragozi. Če se tam še privaja na okolje, se v članski vrsti že počuti sproščeno.

Statistika Harisa Vučkića na tekmi Moldavija - Slovenija.
Statistika Harisa Vučkića na tekmi Moldavija - Slovenija. FOTO: Sofascore.com

'Ostati moramo na trdnih tleh'
"Ozračje se dviga s pozitivnimi rezultati. V tem trenutku zmagujemo in smo si ustvarili lepo vzdušje. A moramo ostati na trdnih tleh, se boriti naprej. Čakata nas še dve težki tekmi v Ligi narodov s Kosovom in Grčijo, tako da bomo morali ostati zbrani in iti s trdim delom po pozitiven rezultat," je dodal Vučkić, za katerega je Kek kljub zadetkom dejal, da ga čaka še veliko treninga in dela, da bo na ravni, ki mu jo omogočata znanje in talent. A poudaril je tudi drugo njegovo kakovost, in sicer da je na tekmi s Kosovom zelo dobro pritiskal na zadnjo linijo tekmeca.

Če je kljub temu, da so v napadu manjkali nekateri "kapitalci", kot so Josip Iličić, Andraž Šporar, Tim Matavž, Robert Berić in drugi, Slovenija na treh oktobrskih tekmah dosegla devet golov, velja izpostaviti tudi dejstvo, da obramba, v njenem osrčju sta ob odsotnosti Aljaža Strune najpogosteje Miha Blažič in Miha Mevlja, tudi po zaslugi nekaj Oblakovih posredovanj ni klonila že pet tekem (San Marino je sicer ob branjenju Vida Belca in spremenjeni zadnji liniji zadel okvir vrat).

'Vsak s pozitivno energijo in željo je dobrodošel'
"Dejstvo je, da se mozaik sestavlja, in to tako, da ti kot trenerju da zadovoljstvo. Tudi kar zadeva igro in dosežene gole ‒ vse to na način, ki potrjuje zavzetost na treningu in ki izraža tudi zavedanje, da smo zmagali, ampak da to še ne pomeni, da bi lahko karkoli prepuščali naključju," je še povedal Kek. Ta je tudi zadovoljen, da je strokovnemu štabu uspelo razširiti bazo igralcev, ki pa ni končana. 

"Ustvarja se skupina, ki je zelo zanimiva. Kot pravim, pa je vsak s pozitivno energijo in željo dobrodošel, če si bo to zaslužil," pravi Kek.

Njegove izbrance do konca čakata še dve preizkušnji, in sicer Kosovo doma 15. novembra in Grčija v gosteh 18. novembra. Po štirih krogih ima Slovenija v ligi C in skupini 3 deset točk, sledi Grčija z osmimi, Kosovo ima dve, Moldavija pa eno točko. Prvo mesto v skupini vodi v višjo ligo, ligo B. V tej pa ‒ za primerjavo ‒ po štirih krogih najbolje kaže ekipam, kot so Avstrija, Norveška, Škotska, Češka, Rusija, Madžarska, Wales in Finska. Tudi pri drugih članicah tega "razreda" pa gre za imena, ki so nogometno uglednejša in privlačnejša od teh v ligi C, kar bi lahko bil dodaten motivacijski dejavnik za slovensko vrsto na zadnjih dveh novembrskih preizkušnjah.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maister1
15. 10. 2020 17.55
+1
Kek je car-če bi to naredil Katanec bi noreli
polanc1
15. 10. 2020 16.23
+6
A vam je Čeferin prepovedal pisati o bojkotu reprezentantov do 21 let zaradi primoža Glihe??? Dva dni je že kar so mladi reprezentanti napisali odprto pismo in ga poslali v javnost ... Samo ta portal in Ekipa, ki sta očitno v strahu pred Čeferinom nista upala objaviti novice ....
jodr
15. 10. 2020 16.12
-1
Gospod Kek, premagati Moldavijo, Kosovo in San Marino ni ravno nek uspeh. Nobenega članka pa o reprezentanci do 21. leta. Kako to?
JApajaDAja
15. 10. 2020 13.43
+4
kekovi zadovoljni, mladi, pot gliho pa nezadovoljni zaključili z igranjem!
borjac
15. 10. 2020 12.52
+6
Čestitke za 6 točk in predvsem za ustvarjeno ekipno vzdušje v reprezentanci, kar se tiče Keka , moje mnenje je, da bi moral menjati že v 60 minuti, ker bi takrat novi igralci še ulovili in ponovno okrepili ritem, kasneje se je vse skupaj umirilo in novi igralci niso imeli kaj pokazati, ampak so utonili v končni sivini in sistemu ki ni bil več takšen kot prej, sicer pa BRAVO NAŠI. Dobrodošli v reprezentanci bodo povratniki kot so Iličič, Šporar, Struna ... zelo pazljivo pa je treba krmiliti z Kamplom, on si domišlja da je nekaj več in je zmeraj igral vlogo nekoga, ki je bil malce iznad te reprezentance, znana je teza da reprezentanti niso na tako visokem nivoju kot je Kampl, če je kdo na malo višjem nivoju sta to Oblak in Iličič, če se bo slučajno vrnil na podlagi kakšnih prošenj, češ da brez njega ne moremo, zna biti to zelo slabo za ekipo , ki se je sedaj ustvarila, zna prinesti razdor, enotnost in ekipni duh je vreden več kot tak igralec.
tekač
15. 10. 2020 14.03
+6
Kampl, v glavi ne štima. V kolikor lahko za Slovenijo igra Dončič,Kopitar, Iličič, da ne govorim o kolesarjih...itd. Čast je igrati za Sloveniji in zaradi teh stvari imamo te fante radi. Kampl pa se naj zamisli.....